Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki
Na stole wielkanocnym musiało być słodko i wystawnie: żeby upiec ogromną, tradycyjną babę w wysokim piecu,...
Znaleziono 29 artykułów
Na stole wielkanocnym musiało być słodko i wystawnie: żeby upiec ogromną, tradycyjną babę w wysokim piecu,...
Zastawianie sieci, które odbywało się w zapustny poniedziałek, wiązało się z wielką ucztą i magicznymi...
Amerykanie mają swoje Święto Dziękczynienia z obowiązkowym pieczonym indykiem, mieszkańcy Pomorza podczas...
Dzięki codziennym połowom w Małej Wodzie, w chatach nordowych Kaszubów nie brakowało ryb. Jednymi z...
Od kiedy tańsze, wszystkożerne kozy przegrały walkę o podniebienia Pomorzan z dojnymi krowami, wiele się...
Jednym smakuje, inni nie przepadają za jej zdecydowanym smakiem, powszechnie uważa się ją za rarytas....
Dzięki niej na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego trafiło mnóstwo gdańskich i kaszubskich...
Chleb wypiekano raz w tygodniu, przeważnie w piątek. Gospodynie musiały się do tej czynności specjalnie...
Soki, herbaty i nalewki z bzu czy lipy najlepiej najpierw powąchać - ich aromat jest świeży, wiosenny. Smak...
Kiedy zginie ostatnia pszczoła na kuli ziemskiej, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia - powiedział...
Kiedyś były uważane za estetyczny, ozdobny kwiat, trochę później za niesmaczne diabelskie jabłka. Nasze...
Wędzony, w jajecznicy w galarecie, smażony. Węgorz to rarytas tradycyjnej pomorskiej kuchni. Niestety, jego...
Można go uwielbiać albo nienawidzić, na pewno nie sposób odmówić mu wyrazistości. Marcepan to przysmak...
Tłusty czwartek obchodzono na Pomorzu od stuleci. Poszukując smaku tradycyjnych pączków i faworków,...
"Na bezrybiu i rak ryba" - to popularne rybackie porzekadło z czasów, kiedy populacje rodzimych raków miały...