Tradycyjne smaki Pomorza: kraina miodem płynąca
Kiedy zginie ostatnia pszczoła na kuli ziemskiej, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia - powiedział...
Znaleziono 91 artykułów
Kiedy zginie ostatnia pszczoła na kuli ziemskiej, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia - powiedział...
Kiedyś były uważane za estetyczny, ozdobny kwiat, trochę później za niesmaczne diabelskie jabłka. Nasze...
Nabożeństwo rezurekcyjne rozpoczynało się o świcie, a przed mszą wszyscy zbierali się na wzgórzu, żeby...
Wędzony, w jajecznicy w galarecie, smażony. Węgorz to rarytas tradycyjnej pomorskiej kuchni. Niestety, jego...
Można go uwielbiać albo nienawidzić, na pewno nie sposób odmówić mu wyrazistości. Marcepan to przysmak...
Tłusty czwartek obchodzono na Pomorzu od stuleci. Poszukując smaku tradycyjnych pączków i faworków,...
"Na bezrybiu i rak ryba" - to popularne rybackie porzekadło z czasów, kiedy populacje rodzimych raków miały...
Twarogi, twarożki, serki. Na słono, na słodko, w sernikach, z ziemniakami, w pierogach. Za ich jedzeniem...
Jedni kojarzą ją z pysznym domowym gulaszem, inny na jej widok krzywią się, wspominając z niesmakiem...
Dawniej uwielbiane, dziś niedoceniane, uważane za pospolite. Najlepiej smakują w połączeniu z cynamonem,...
Listopad to dobry czas na spróbowanie tradycyjnej, pomorskiej gęsiny. Jeden z regionalnych producentów...
Na św. Marcina najlepsza gęsina - mawiano na Pomorzu. Listopad od dawien dawna kojarzył się Pomorzanom ze...
Pomorska kuchnia drobiem stoi. Nie byłoby uczty w gdańskiej gospodzie, gdyby nie aromatyczny rosół, a żadne...
Producentom pasztetów nie można odmówić jednego: wyobraźni. Skład niektórych wyrobów sprzedawanych pod...
Ze wszystkich mięs, wybieramy ją najczęściej. Z całą pewnością wpływa na to niewysoka cena, ale też...