• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjne smaki Pomorza: gąski, gąski na talerz

Justyna Spychalska
9 listopada 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki
Listopad to miesiąc, kiedy można kupić świeże, dobre gęsie mięso. Warto sięgnąć po gęsinę właśnie teraz, jesienią. Listopad to miesiąc, kiedy można kupić świeże, dobre gęsie mięso. Warto sięgnąć po gęsinę właśnie teraz, jesienią.

Na św. Marcina najlepsza gęsina - mawiano na Pomorzu. Listopad od dawien dawna kojarzył się Pomorzanom ze smakiem tego wyjątkowego, delikatnego mięsa. Pierśniki, półgęski, gęsia okrasa: kiedyś uwielbiane, dziś jedzone bardzo rzadko. Czy gęsina ma szansę wrócić do codziennego menu?



Gęsi kartuskie o charakterystycznym ubarwieniu, zdjęcie z gospodarstwa Andrzeja Dzienisza. Gęsi kartuskie o charakterystycznym ubarwieniu, zdjęcie z gospodarstwa Andrzeja Dzienisza.
Poszukiwania tradycyjnego smaku gęsiny warto zacząć na Kaszubach. To tam od dawana hoduje się lokalne odmiany: gęś pomorską i gęś kartuską z charakterystycznym biało - niebieskim upierzeniem.

- Hodowlane gęsi żywią się wyłącznie trawą i owsem, gęsina jest więc mięsem bez chemii, sztucznych dodatków - mówi Andrzej Dzienisz, pasjonat i hodowca gęsi kartuskiej, radny powiatu puckiego - Jest bardzo zdrowa, a jej tłuszcz nie zawiera cholesterolu.

Listopad był i jest ważnym miesiącem dla koneserów gęsiny - to właśnie wtedy odbywa się jesienny ubój. Dawniej było to wielkie święto, uczestniczyło w nim wiele rodzin, które nawzajem sobie pomagały: mężczyźni zajmowali się ubojem, kobiety skubaniem piór, z których wykonywano ciepłe pierzyny.

Gęsina to...

Z zagrody gęsi trafiały na talerze, pod różnymi postaciami. Bardzo ważnym przysmakiem była gęsia okrasa, po kaszubsku: òbòna. Jest to siekane surowe gęsie mięso, zmieszane z tłuszczem, przyprawione solą i pieprzem. Na okrasie smażono jajecznicę, jedzono ją z ziemniakami lub chlebem.

- Bardzo popularnym zwyczajem było okraszanie gęsiną zup - dodaje Krzysztof Szulborski z Pomorskiej Akademii Kulinarnej - Chyba najlepszym przykładem jest zupa z żółtej brukwi, bardzo gęsta, podawana z gęsią okrasą, którą z talerza wyjadało się widelcem.Gęsinę dodawano też do grochówki, a krew z gęsi to podstawa popularnej czerniny kaszubskiej.

Oprócz okrasy, bardzo ceniono też gęsi smalec, dodawano go między innymi do kaszubskiego drożdżowego ciasta. Do dziś, jeśli dobrze poszukać, można kupić go w niektórych trójmiejskich sklepach z tradycyjną żywnością.

Bardzo lubianą potrawą, spożywaną między innymi podczas Bożego Narodzenia, były pierśniki. To nic innego, jak surowe piersi gęsie moczone w solance, a następnie wędzone na drewnie olchy, dębu lub buku. Tak przygotowane mięso zachowywało świeżość nawet do 3 miesięcy.

To wszystko, jeśli chodzi o tradycję, pora na rzeczywistość - gęsina w codziennym menu gości bardzo rzadko. Doszło do paradoksu: polską gęsią bardziej zachwycają się Niemcy niż my sami. Przyczyną jest na pewno wysoka cena tego mięsa, za kilogram trzeba zapłacić 30-50 złotych.

Problemem jest też dostępność gęsiny w Trójmieście, można ją kupić tylko w dobrych delikatesach, i to przeważnie mrożoną. Lepiej jest w mniejszych miejscowościach. Na Pomorzu, według danych Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Kartuzach, jest sześć gęsich ferm.

Na ratunek pysznej gęsinie przychodzą sami producenci i inne organizacje promujące pomorską gęś. Listopad to czas gęsich imprez i jarmarków, jest Dzień Gęsi w Strzelnie, Święto Gęsi w Biskupcu Pomorskim, Gęsia Niedziela w Muzealnej Zagrodzie Albrechta w Swałowie i Piknik w Gęśniku w Dębogórzu.

- Nasza impreza przyciąga co roku około 1000-1500 osób - opowiada Andrzej Dzienisz, który współorganizuje Piknik w Gęśniku - odwiedzają ją koneserzy gęsiego mięsa, nie tylko z regionu. W tym roku w sobotę 12 listopada odbędzie się już ósma edycja pikniku. Będzie można kupić świeżą gęsinę od lokalnych producentów, posmakować tradycyjnych przysmaków: wędzonego pierśnika dębogórskiego i okrasy.

Dla tych, którzy już szykują się, żeby wyjść na zakupy albo odwiedzić któryś z jarmarków, mamy przepis oparty na kulinarnych tradycjach Pomorza. Tym razem przygotował go dla nas Mariusz Gachewicz z Pomorskiej Akademii Kulinarnej, szef kuchni restauracji Marysieńka na zamku w Gniewie.

Udka z gęsi duszone, podane z karmelizowanymi jabłkami i pierożkami leniwymi z sosem śliwkowym

Składniki na 5 porcji:
5 gęsich udek
400 g jabłek
100 g masła
20 g cukru
100 g śliwek suszonych
szklanka rosołu, kieliszek czerwonego wina
imbir, czosnek, kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
2 łyżki gęsiego smalcu

Pierogi leniwe
40 dag sera twarogowego
20 dag ugotowanych ziemniaków
1 jajo
1 łyżka mąki ziemniaczanej, 7-8 łyżek mąki pszennej
sól

Przygotowanie pierożków: Ser i ziemniaki zagniatamy na jednolitą masę, dodajemy jaja i mąkę, jeszcze raz dokładnie zagniatamy. Wykładamy na posypaną mąką stolnicę, formujemy podłużne walce, tniemy ukośnie na 2-3 cm kawałki, wrzucamy do posolonej wrzącej wody, gotujemy ok. 2 min.
Przygotowanie gęsiny: Umyte udka z gęsi nacieramy solą, czosnkiem, imbirem, kolendrą i odstawiamy na 1 godz. w chłodne miejsce. Gęsie udka smażymy na smalcu na złoty kolor. W rondlu topimy łyżkę gęsiego smalcu, układamy gęsie udka, podlewamy je rosołem i dusimy pod przykryciem. W czasie duszenia dodajemy imbir, gałkę muszkatołową. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy śliwki oraz wino i dusimy jeszcze przez chwilę. Udka wyjmujemy, sos miksujemy i doprawiamy do smaku. Jabłka myjemy, wycinamy gniazdo nasienne, kroimy w półksiężyce i podsmażamy na patelni z masłem, dodając cynamon, cukier, wino i karmelizujemy. Pierożki leniwe podsmażamy na maśle.

Kilka restauracji, w których w najbliższy listopadowy weekend można spróbować gęsiny:
Gdańsk: Malinowy Ogród, Pod Łososiem, Mercato, Restauracja Hotelu Wolne Miasto, Gospoda Chata Chłopska;
Sopot: Tapas de Rucola, Bulaj;
Gdynia: Bohemian Club;
Pomlewo: Kozi Gród;

Miejsca

Opinie (25) 3 zablokowane

  • gęsina jest pyszna (2)

    ale jej ceny są zabójcze....

    • 15 2

    • Gęsinka pieczona w rękawie z powidłami wiśniowymi. MNIAM MNIAM

      • 4 1

    • jaka cena taki produkt

      jasne że cena gęsi jest wysoka ,ale jest spowodowane większym przyrostem masy. Kurczaka hodujemy przez 4 tygodnie i koszt zakupu 1 kg to około 8 pln , gęś trzeba hodować przez 16 tygodni aby uzyskać dobrą masę gotową do uboju więc i kaszt wyprodukowania gęsi będzie 4 razy niż kurczak . w przeliczeniu kurczak a gęś cena będzie wyższa za gęś , ale walory smakowe są warte swojej cenypozdrawiam Szef Kuchni

      • 5 1

  • Gąski gąski do domu...

    • 3 2

  • Nie jadam drobiu bo to ochyda naszpikowana sterydami (1)

    Dawniej gąska czy kurczak dorastał tak jak natura chciała a teraz fermy chodują mutanty w czasie w którym dawniej ledwie pisklę wyszło z jajka.Ja już wole niezdrową wieprzowinę.A gąski sprzedajmy turystom z NRD

    • 6 14

    • Hmmm

      Baran, gęś, kaczka są najzdrowsze. O kurę nie naszpikowaną chemią faktycznie trudno.

      • 3 1

  • gęś jest CUDOWNA.

    relatywnie często jadam.

    • 5 1

  • Kuchnia Pomorska

    to jajbardziej szlachetna ze wszystkich regionalnych kuchii Polskiej zastanawiam sie dlaczego gesina bardziej promowana jest w wielkopolsce niz na pomorzu . Czyzby nasi włodarze tak zapędzeniu sprawami budżetowymi zapominaja o tradycjach kulinanych a szkoda PANOWIE I PANIE OBUDZCIE SIĘ bo regiony takie jak Warmi i Mazury ,Wielkopolska , Śląska wyprzedzają nas juz o głowe Czas na mądre decyzje - pomorze czeka

    • 13 2

  • Gachewicz (3)

    Gachewicz , Gachewicz on chyba specjalizuje się w ćarving i jest najlepszy w Polsce a jak widać jeszcze dobrze gotuje - sprawdzę go dzisiaj bo wybieram sie na zamek w Gniewie

    • 4 0

    • (2)

      bober lepszy w rzezbieniu w owocach i warzywach gachol sie nie umywa a jego danie to padaka

      • 1 0

      • (1)

        mirek bobrowski jest b.dobry i nie mam zamiaru sie porównywać z nim. A jesli Pan klomb, pisze takie rzeczy to niech się przedstawi

        • 0 0

        • wierzba

          Wierzba najlepszy

          • 0 0

  • Ale ta pałka gęsi ze zdjęcia stanęła (2)

    • 5 3

    • (1)

      Po jajku.

      • 0 0

      • i ucho jej wyroslo :)

        • 1 0

  • będzie gęsina na Marcina (1)

    W zamrażarce już od tygodnia czeka pół gęsi. Jabłka Renety, majeranek, czerwona kapusta na krótko jako dodatek. Jakby co to nikogo nie zapraszam :P

    • 8 2

    • o żesz panie, tak właśnie trzeba!

      1. renety, 2. majeranek i 3. czerwona kapusta na krótko.

      • 3 1

  • przepis na gęsinę :(((((( (3)

    wolałabym adresy restauracji, gzie można ją zjeść......

    • 4 1

    • oj z tym to w 3mieście cięzko...

      • 2 0

    • można ją zjeść

      restauracja bulaj sopotpod orłem kartuzyhotel kozi gród pomlewo

      • 0 1

    • adresy są na dole!

      • 0 0

  • A ktos powie mi dlaczego ta sama gęś mrożona z polski w niemczech kosztuje 4 euro

    a w polsce 30zł?

    • 15 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane