• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nawarz sobie kaszy

Justyna Spychalska
11 grudnia 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki
Najzdrowsze kasze to te o dużych ziarnach, tak zwane krupy, np. pęczak albo kasza gryczana. Najzdrowsze kasze to te o dużych ziarnach, tak zwane krupy, np. pęczak albo kasza gryczana.

Jedni kojarzą ją z pysznym domowym gulaszem, inny na jej widok krzywią się, wspominając z niesmakiem potrawy z komunistycznych stołówek. Kaszę albo się kocha, albo nienawidzi. Nie można jej jednak odmówić jednego: korzystnego wpływu na zdrowie.



Kasza to:

O kaszy nie da się pisać ogólnie. To jeden z tych produktów, który ma wiele różniących się smakiem i wyglądem odmian. Nie można nawet powiedzieć, że jest produktem zbożowym, pominęłoby się w ten sposób jeden z ważniejszych rodzajów, czyli kaszę gryczaną, otrzymywaną z rośliny z grupy rdestowatych - gryki.

Z miłością do kaszy na przestrzeni lat też bywało różnie. Na jej dawną popularność rzuciły cień czasy PRL-u. Była wtedy tak wszechobecna, że spowszedniała, a w konsekwencji przejadła się. Taki los spotkał przede wszystkim jęczmienny pęczak, paradoksalnie: jeden z najzdrowszych rodzajów kaszy.

- Pęczak jeść warto, bo zawiera dużo cennych składników odżywczych, między innymi witamin z grupy B i błonnika - przekonuje Małgorzata Jabłońska, dietetyczka z poradni la Mariposa.

Gusta kulinarne swoje, a tradycja pozostaje tradycją. Na Pomorzu kasza była bardzo ważnym składnikiem tradycyjnych, przede wszystkim wiejskich dań. Ceniono szczególnie kaszę jęczmienną i gryczaną. Popularne wiejskie potrawy to na przykład: kasza ze szpyrkami (skwarkami), kaszanka z kaszy jęczmiennej, pierogi z kaszą gryczaną.

- Kaszę gryczaną jadało się przede wszystkim do mięs, takich jak łopatka czy karkówka, polewało się ją obficie sosem - opowiada Józefa Drożdż z Koła Gospodyń Wiejskich w Barłożnie (powiat starogardzki) - Kasza jęczmienna to z kolei popularny składnik tradycyjnego krupniku.

Cenione na Pomorzu kasze gryczane i jęczmienne polecają też dietetycy.

- Najzdrowsze rodzaje kaszy to tak zwane krupy, do których należą między innymi pęczak i kasza gryczana. - tłumaczy dietetyczka, Małgorzata Jabłońska - Ich ziarna są duże, nie są do końca oczyszczone, tylko obłuszczone, dzięki czemu zachowują cenne wartości odżywcze. Zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. Błonnik jest też źródłem węglowodanów złożonych, czyli takich, które sprawiają, że poziom cukru wzrasta powoli, a uczucie sytości pozostaje na dłużej.

Warto pamiętać, że niektóre rodzaje kaszy zawierają gluten, który wyklucza je z diety osób chorujących na celiakię, czyli nietolerancję tego roślinnego białka. Chodzi przede wszystkim o kasze jęczmienne (pęczak, perłową, łamaną), kaszę mannę czy kuskus, czyli kaszę z pszenicy durum.

Jednym z ciekawszych (i zdrowszych) rodzajów kaszy jest za to kasza jaglana: dawniej jadano ją bardzo chętnie, potem na jakiś czas zniknęła ze stołów. Dziś przeżywa swój renesans.

- Kasza jaglana to przykład bardzo zdrowej kaszy o drobnych ziarnach - mówi dietetyczka. - Zawiera lecytynę, która wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację. Ma delikatny smak, dlatego pasuje do deserów, można z niej przyrządzać na przykład smaczne puddingi z owocami.

Jeśli nabraliście ochoty na coś smacznego z dodatkiem kaszy, mamy dla Was przepis przygotowany specjalnie dla Trojmiasto.pl przez kuchmistrzów z Restauracji w Hotelu Wolne Miasto: Łukasza MiecznikowskiegoMacieja Butkiewicza.

Stek z rostbefu na emulsji z dyni w towarzystwie gryczanej kaszy i  karmelizowanej gruszki

Składniki na jedną porcję:
Rostbef 150 g
Dynia 100 g
Jabłko(małe)
Imbir do smaku
Śmietana 34% 100ml
Kasza gryczana 100 g
Mały kawałek pora
Marchew 1 szt
Gruszka 1 szt
Miód 50 ml
Wino 100ml

Przygotowanie: Kaszę ugotować na sypko, odstawić. Dynie, jabłko pociąć w kostkę dusić w malej ilości wina aż do miękkości, doprawić imbirem, sola i pieprzem, dodać śmietankę zmielić mikserem i przetrzeć przez drobne sito. Pociąć w drobna kostkę marchew, zeszklić na patelni, dodać kaszę gryczana i doprawić do smaku. Gruszkę smażyć na miodzie do uzyskania brązowego koloru, grillować rostbef. Serwować wedle własnego uznania.

Miejsca

Opinie (50) 2 zablokowane

  • z kasz to tylko (3)

    jęczmienna. Bardzo lubię, jem ją co drugi dzień. Gryczanej jakoś nie mogę..

    • 4 3

    • a dla mnie gryczana lepsza, jest taka wytrawna (2)

      coś jak Napoleon wśród kasz :) (Napoleon to taki stary burgund z okolic Cognac czyli stary koniak, destylat z winogron)

      • 4 1

      • (1)

        stary burgund to wino z Bugundii, pewnie chodzilo o winiak(polska poprawna nazwa)=destylat z wina i jesli z okolic Cognac to wolno go nazwac Cognac

        • 2 0

        • brandy, pomyliło mi się

          ale czemu ja myślałem o burgundzie? musiało mi się coś przyśnić

          • 3 0

  • Ja gryczana lubie ... (7)

    ...z gulaszem z wolowinki!!!Pycha!
    Ale moj piecho-bandzior nie lubi jej i musze wymyslac mu inne dania!
    A szkoda.To znaczy nie lubi zadnej kaszy.

    • 13 1

    • daj mu makaron (5)

      • 2 0

      • "borszcz i kasza jida nasza" -jak mawiali starożytni słowianie (4)

        w czasach przed kapustowych czyli zanim królowa Bona sprowadziła z Ameryki Południowej do Europy ziemniaki i inne dyrdymały zagraniczne. Tak właśnie karmiony był silny, dziki, wolny lud. Kaszą, mięsem i ziołami. A co teraz jemy? Ten kto je czipsy i pije colę nie jest dla mnie człowiekiem.

        • 6 1

        • (3)

          rany co za bzdury! królowa Bona sprowadziła do nas wlaszczyzne i niektore przyprawy, a ziemniak do Europy sprowadzono w końcu XVI wieku!

          • 2 3

          • ale po co od razu tak wulgarnie i jeszcze z błędami?

            to nie jest forum naukowe, napisałem dowcipnie a ty nie dość, że nie zrozumiałeś prostej treści to jeszcze rozkładasz ją na drobne. Ty bezmyślny prostaku. Chłopa ci trzeba!

            • 5 1

          • toć królowa Bona żyła w XVI wieku (1)

            • 3 0

            • Ty Toruńsko-Bydgoska P....

              • 0 0

    • Psy podobno

      nie powinny jeść kaszy, bo ją kiepsko trawią. Nie wiem, czy prawda to.

      • 0 0

  • Ciekawostka (1)

    Za komuny pęczak dawałem psu, razem z nerkami, sam nie lubiłem i gryczanej i pęczaka. Teraz pęczak lubię, ale do gryczanej nie mogę się przekonać.

    • 2 2

    • twój mózg sam będzie wiedział czy mu kasza gryczana odpowiada

      zadaj mózgowi zadanie treningowe, raz na kilka miesięcy zjedz ziarenko ugotowanej kaszy gryczanej. Neurony w twoim mózgu odbiorą reakcję organizmu. Czyli skład, zawartość minerałó, witamin, kalorii itd. Mózg wprowadzi kaszę gryczaną na listę nietrujących rzeczy i wtedy będzie pełna akceptacja przez aplauz :). Tego dnia nagle zacznie ci kasza gryczana smakować. Niesamowite uczucie :). Ja swojemu mózgowi dałem już kilka zadać. Za każdym razem było wspaniale. Zacząłem jeść śledzie w occie :), po roku eksperymentu. Nawet ponad rok robiłem mózgowi naukę. Zjadałem raz na jakieś 3 miesiące szczyptę śledzia, tyle co w dwa palce się urwie. Krzywiłem się strasznie. Zagryzałem pajdą chleba. Ale mówię wam, któregoś razu urwałem tego śledzia i miałem olśnienie. Włożyłem do ust a on był pyszny! A wszyscy mi mówili że to dobre i czemu nie jem. Dlatego właśnie zacząłem eksperyment. Musiałem sprawdzić czy mają rację.

      • 8 2

  • Niby dla czego kasza i inne pasze maja byc takie super zdrowe??? (3)

    .

    • 1 7

    • naucz się pisać, plizzzz

      • 5 0

    • Przeczytaj artykuł, to się dowiesz! :-)

      • 0 0

    • Dla tego

      • 0 0

  • Kasze są bardzo zdrowe ale ludzie wola smieciowe jedzenie bo sztucznie smaki maja !! (5)

    Gdy sie je takie smieci to tracisz rozpoznawalnosc smaków i sie przyzwyczajasz!Tymbradziej ze od wejscia do UE systematycznie coraz bardziej jestesmy faszerowani śmieciową chemiczną Zywnoscią najpierw z UE teraz Chin!!
    Mi gryczanka nigdy nie smakowała ale mozna ją przyprawic i da sie zjesc najlepsza jest własnie gryczana inne jej nawet dopiet nie dorastaja a te tzw błyskawiczne to juz tylko resztki z kasz bez wartosciowe są!! Kasza Gryczana dorównuje wartosciami do platków owsianych oba sa najbardziej wartosciowe.
    Ale jak tutaj sie zywic skoro coraz wiecej zywnosci sprowadzają z Chin!!A sprubuj dostac prawdziwy Polski miód w supermarkecie?Nigdzie juz niedostaniesz tylko n astraganach albo od pszczelazy!To samo z czosnkiem który zadnych wartosci niema skoro jest bezwartosciowy i sostaje ponim paskudny oddech to poco ko kupowac i sie jeszce nim zatruwac!! Ale to ze jest z Chin wiekszosć awet niewie bo wszystko drobnym maczkiem pisane.
    Wrealu sprzedaja czosnek fioletowy ale fioletowe jest tylko opakowanie.Obecnie sprzedaz zywnosci opiera sie tylko natym jak sprzedać klientowi śmieci i jak go oszukac by je kupił.Stare polskie przysłowia teraz są w szczególnosci aktualne."Nie kazde g....no zawiniete w papierek to cukierek!!"

    Jakie mamy czasy ze teraz o zdrowym odzywianiu trzeba ludzi uswiadamiac i namawiac !! Kiedys nie było nic innego :)

    • 11 1

    • kurka człowieku, weź słownik (2)

      • 6 1

      • ważne, że dobrze gada (1)

        • 2 3

        • nie ufam gołodupcom i analfabetom

          no bo jaki mózg może miec człowiek niepotrafiący pisać albo jaką radę (biznwesową) może dać ci człowiek, który sam nie daje rady się utrzymać.
          Nie czytałem do końca bo mnie oczy i głowa rozbolały :)

          • 4 0

    • a ja bym proponował zajrzeć

      do słownika języka polskiego. To wielki wstyd popełniać tak karygodne błędy, jeżeli się ktoś uważa za Polaka.
      A jak się już przyswoi podstawy ortografii to można coś napisać na temat żywności.

      • 3 1

    • Pojeździj trochę po tej złej UE a zobaczysz ile w niej smaków. Co region to inna kuchnia.

      No ale jak ktoś kupuje tylko w hipermarketach, to o czym tu dyskutować.

      • 2 0

  • Najważniejsze, to żeby sobie nie dać w kaszę dmuchać (3)

    zapomniałem o kaszy mannej, tę lubię od dziecka, taką gęstą z sokiem wiśniowym i cukrem w dużej ilości, mniam mniam

    • 6 0

    • (2)

      Chyba o kaszy mannie zapomniałeś, a nie o kaszy mannej.

      • 1 0

      • ja też mówię kaszy mannej i tego się będę trzymał (1)

        i włożę ją do dochówki ;) hiehie

        • 2 1

        • QSQS

          a teraz dydaktyzm:
          narasta moda na KUSKUS
          nawet widziałem metkę na paczce: "lasza kuskus"
          a to jest rodzaj makaronu a nie kaszy:-)

          • 0 0

  • Ale Bigos...

    to tez potrawy z komunistycznych stołówek. Czy nie?????????.

    • 3 2

  • KASZA SUPER ZDROWA

    JEM KASZĘ CZĘSTO,NAWET LUBI KASZĘ GRYCZANĄ Z KURCZAKIEM MOJA SUNIA(WABI SIĘ SARA).

    • 1 3

  • chyba nawaŻ (4)

    od słowa ważyć (wymiana ż:g w słowie waga), pani regaktor!

    • 2 15

    • jasne jasne... znajomość języka się kłania

      chodzi o war i warzenie czyli gotowanie, a nie ważenie jako sprawdzanie wagi.

      • 12 0

    • Ej cwany gapa, (1)

      mylisz się niestety. Nie chodzi tu o słowo "ważyć" - określać ciężar za pomocą wagi, tylko o słowo "warzyć", które oznacza nic innego jak (za słowikiem j. polskiego) "utrzymywać coś w stanie wrzenia na pewnym etapie procesu technologicznego". Słowa "warzyć" pochodzi od słowa "war" - w dawnej polszczyźnie "wrzący płyn" - i tu jak widzisz "rz" zamienia się na "r".
      Tak więc WARZYĆ KASZĘ, NAWARZYĆ SOBIE PIWA itp.
      Zamiast się wymądrzać przyswój sobie podstawową wiedzę o znaczeniu wyrazów.

      • 9 0

      • piwo Warka ;-)

        jednostka piwa

        • 0 0

    • odczep sie od Pani Redaktor

      • warzyć – 1. przest. gotować; przyrządzać gorące potrawy; przygotowywać: Długo warzyła strawę; 2. książk. powodować umieranie, więdnięcie roślin: Upał warzył ogrodowe zioła; warzyć się – o skwaśniałym mleku: psuć się w czasie gotowania, ścinać się w serwatkę: Znów zwarzyło mi się mleko;
      • ważyć – 1. określać wagę czegoś, sprawdzać ciężar: Sprzedawca zważył mi o 10 dag mięsa za mało; 2. mieć jakąś wagę, ciężar: Syn ważył przy urodzeniu ponad cztery kilo; 3. rozważać coś; robić coś wolno, po długim namyśle: Dokładnie ważył swoje słowa; Ważył wszystkie za i przeciw, zanim oznajmił swoją decyzję; 4. przest. cenić, poważać: Lekce sobie ważyć.
      Uwaga! We frazeologizmie nawarzyć sobie piwa chodzi o czasownik warzyć w zn.: przygotować, ugotować, nie zaś o badanie ciężaru piwa. Zatem czasownik zapiszemy przez rz.

      • 1 0

  • Refomy,reformy matole.......

    Bieda pod rzadami Matola dlatego ludzie jedza kasze bo najtansza.....

    • 2 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Distinguished Gentleman's Ride

w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

Bezpłatne badania dla kierowców zawodowych

badania

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane