• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sok i cukier z brzozy w diecie. Czy warto stosować?

Joanna Puchala
1 czerwca 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Z kory brzozy powstaje także cukier nazywany ksylitolem. Ma o 40 proc. mniejszą kaloryczność niż zwykły cukier i niski indeks glikemiczny. Z kory brzozy powstaje także cukier nazywany ksylitolem. Ma o 40 proc. mniejszą kaloryczność niż zwykły cukier i niski indeks glikemiczny.

Sok z brzozy jest znany w medycynie naturalnej od dawna. Dzięki witaminom i minerałom odznacza się właściwościami zdrowotnymi. Na tym nie kończą się zalety produktów z brzozy. Ksylitol, czyli cukier pozyskiwany z kory tego drzewa, może z powodzeniem zastąpić cukier. Oprócz walorów smakowych ma także niski indeks glikemiczny i 40 proc. mniej kalorii.





Polecani dietetycy w Trójmieście - sprawdź opinie, usługi



Czy stosujesz sok albo cukier z brzozy?

Produkty pochodzenia naturalnego cieszą się aktualnie bardzo dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego, w końcu przywiązywanie wagi do odpowiedniej diety i zdrowego stylu życia na dobre wpisało się w nawyki wielu z nas. Do takich produktów zaliczają się także sok i cukier z brzozy. Zawarte w nich witaminy i minerały przyczyniają się do ich właściwości prozdrowotnych i dietetycznych.

Jakie właściwości ma sok z brzozy?



- Sok z brzozy był znany i stosowany w tradycyjnej medycynie ludowej oraz dla ochłodzenia i orzeźwienia organizmu ze względu na zawartość szeregu składników odżywczych wpływających pozytywnie na stan zdrowia organizmu. Właściwości prozdrowotne soku z brzozy wynikają z obecności witamin z grupy B, witaminy C, soli mineralnych i szeregu składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, fosfor, miedź czy żelazo. Sok z brzozy zawiera też kwasy organiczne, cukier inwertowany oraz aminokwasy i białka - mówi dr Waldemar Żyngiel, ekspert, wykładowca Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
Sok z brzozy można stosować przy wielu problemach zdrowotnych, warto jednak zachować umiar co do ilości i upewnić się, że nie mamy alergii na brzozę. Sok z brzozy można stosować przy wielu problemach zdrowotnych, warto jednak zachować umiar co do ilości i upewnić się, że nie mamy alergii na brzozę.
Czytaj także: Sześć nawyków, które poprawiają samopoczucie

Na co pomaga sok z brzozy?



Jakie działanie ma sok z brzozy?
  • wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn;
  • wzmacnia i poprawia metabolizm;
  • działa moczopędnie, przez co może wspierać w leczeniu niektórych chorób nerek. Jest wskazany w dnie moczanowej, zapaleniu nerek i pęcherza moczowego;
  • może być stosowany w chorobach reumatycznych, nadciśnieniu tętniczym i chorobach dermatologicznych;
  • jest wykorzystywany do celów kosmetycznych na wzmocnienie kondycji skóry i paznokci, co zawdzięczamy zawartości cennych witamin i składników mineralnych;
  • ze względu na obecność salicylanów może wykazywać również delikatne działanie przeciwbólowe.


Czytaj też: Kawa dla zdrowia i urody - jak ją stosować?

Kto nie powinien pić soku z brzozy?



Warto jednak stosować go ostrożnie, zwłaszcza jeśli jesteśmy alergikami.

- Soku z brzozy w dużych ilościach tak na co dzień się nie zaleca, trzeba też uważać, bo jednak może się okazać, że ktoś cierpi na alergię na brzozę - wyjaśnia Dominika Dietrich, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety.
Kiedy i jak zbierać sok z brzozy?

Sok z brzozy należy ściągać wczesną wiosną (na przełomie marca i kwietnia), zanim zaczną puszczać pąki.
Sposoby na zbieranie soku z brzozy:
  • z naciętych pni brzozy - ścinamy gałaź brzozy, następnie wieszamy na niej butelkę, do której będzie ściekał sok.
  • poprzez wwiercenie w pień drzewa na głębokość do 3 cm - w otwór wkładamy rurkę lub drewniany lejek. Drugi koniec rurki należy umieścić np. w dużej, plastikowej butelce. Po zakończeniu pobierania należy zatykać otwór w pniu kawałkiem brzozowej gałązki.


Jak przechowywać sok z brzozy?



Świeżo zebrany z brzozy sok jest dobry przez maksymalnie 4 dni. Potem kwaśnieje. Sok z brzozy należy przechowywać w lodówce w szklanym naczyniu.

Medycyna naturalna i alternatywna



Ksylitol może być z powodzeniem stosowany do słodzenia napojów, deserów i ciast. Ksylitol może być z powodzeniem stosowany do słodzenia napojów, deserów i ciast.

Ksylitol - dlaczego warto go stosować?



Z kory brzozy powstaje także ksylitol, czyli substancja słodząca naturalnego pochodzenia. Jest alternatywą dla tradycyjnego cukru, polecaną osobom dbającym o zdrowie i smukłą sylwetkę.

- Ksylitol najczęściej jest uzyskiwany z kory fińskiej brzozy, występuje także w owocach, takich jak: truskawki, jagody, maliny, śliwki. Działa odwrotnie niż zwykła sacharoza, ponieważ ksylitol należy do węglowodanów, które są wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym, a ich metabolizm odbywa się w sposób praktycznie niezależny od insuliny lub w nieznacznym stopniu zależny od udziału insuliny - dodaje Dominika Dietrich.
Czytaj też: Pokrzywa. Kiedy warto ją stosować?

Indeks glikemiczny ksylitolu jest bardzo niski, ponieważ wynosi 8. Im niższy indeks glikemiczny danego pokarmu, tym niższy poziom cukru we krwi. Z tego względu ksylitol może być stosowany u cukrzyków oraz osób z insulinoopornością. Zawiera też zdecydowanie mniej kalorii niż zwykły cukier, bo dostarcza około 2,4 kcal/g, a zwykły cukier - 4 kcal/g.

Sklepy z artykułami ze zdrową żywnością



- Wyjątkowe właściwości ksylitolu wynikają z faktu, że prezentuje równie słodki smak jak tradycyjny cukier, jednak jego kaloryczność jest niższa o 40 proc. Spożywanie potraw i napojów zawierających ksylitol w ramach zbilansowanej diety i prowadzenia aktywnego trybu życia przyczynia się do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi, a ponadto pomaga w zachowaniu odpowiedniej mineralizacji uzębienia - wyjaśnia dr Waldemar Żyngiel.
Ksylitol może być z powodzeniem stosowany do słodzenia napojów, deserów i ciast. Nie jest zalecany jednak dla niemowląt i dzieci do trzeciego roku życia.

Opinie (27)

  • Pewnie (3)

    no tak, błonnik zawarty w siemieniu bardzo podkręca metabolizm. Babka jajowata i babka płesznik pomagają oczyścić jelita, więc jak najbardziej sprawdziłyby się na przyspieszenie metabolizmu ;)

    • 0 0

    • gdzie??

      a z czego kupujesz tę mieszankę, w sensie firma???

      • 0 0

    • z czego??

      a z czego kupujesz tę mieszankę, w sensie firma???

      • 0 0

    • jakie dokładnie

      a z jakiej firmy są te zioła dokładnie i gdzie je dostanę??

      • 0 0

  • Dorka

    Dorka, mogłabyś coś więcej powiedzieć o tych ziołach? Działały by na podkręcenia metabolzimu?

    • 0 0

  • Siemie lniane z ziołami

    propozycje niestety trochę drogie. Bardzo lubię pić wodę z brzozy, jednak ilość jest ograniczona i na cały rok nie starczy. No i po zamrożeniu zmienia smak trochę. Na oczyszczenie organizmu fajne jest siemię lniane i babką jajowtą i babką płesznik, u mnie najlepszy sposób

    • 0 0

  • A tak cenilam slodziki, reklamy cudne.

    Tu dowiedziałam się wielu rzeczy.Dziekuje.PozdrawiamAg.

    • 0 0

  • Nazywanie ksylitolu naturalnym to chyba troszkę przesada (1)

    Za Wiki, która jako źródło podaje "Hemicelulozy. Chemia i wykorzystanie" Zygmunta Kina:

    "Wytwarza się go w reaktorach pod ciśnieniem wodoru 610 MPa, z użyciem katalizatorów. Katalizator otrzymuje się przez stopienie niklu z glinem z dodatkiem innych promotorów. Ochłodzony i rozbity stop ładuje się do autoklawu, a następnie katalizator zadaje się wodnym roztworem NaOH. Wodorotlenek sodu rozpuszcza glin, uwalniając nikiel w aktywnej formie (Nikiel Raneya). W reaktorze β-D-ksylopiranoza zostaje uwodorniona do ksylitolu. Taki hydrolizat oczyszcza się węglanem i po odsączeniu roztworu ksylitolu usuwa się kationy i aniony przez dodatkową obróbkę odpowiednimi jonami. Ksylitowy roztwór zagęszcza się w wyparce próżniowej do 75% suchej substancji i poddaje krystalizacji."

    • 3 2

    • To sobie sprawdź,

      jak się produkuje cukier tradycyjny.

      • 2 0

  • Niestety ale smak ksylitolu mi nie odpowiada. (2)

    Jeśli mam już coś słodzić, to wybieram cukier z buraka lub trzciny cukrowej.

    • 5 3

    • Czyli po prostu:

      cukier!

      • 1 0

    • a kogo to obchodzi...

      • 3 0

  • Ksylitol należy do węglowodanów?

    Naprawdę?

    • 1 0

  • Tylko stewia 100% (2)

    a nie ten 0.5% szajs w sklepach z 99.5 erytrytolu nazywany stewią

    • 5 0

    • cukier brązowy też udaje cukier z trzciny ,bynajmniej w polin

      • 2 0

    • ciekawy

      a erytrytol jest zły ?

      • 1 1

  • Wyższa Szkoła Zdrowia?

    A gdzie Przedszkole Zdrowia? Podstawówka Zdrowia? Liceum Zdrowia?

    Bez nich system nie zadziała ;)

    • 7 0

  • Ksylitol niebezpieczny dla psów!

    Używając ksylitolu, należy pamiętać, że jest on bardzo trujący dla psów i nawet jego najmniejsze ilości mogą zaszkodzić naszym czworonogom!
    Ja swój trzymam w najwyższej szafce i zawsze używając go do wypieków, ostrzegam wszystkich żeby nie dzielili się nimi z psem.

    • 2 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Piknik "Rodzina, Zdrowie, Nauka = Merito"

w plenerze, warsztaty, kiermasz, zajęcia rekreacyjne

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Bezpłatne badania densytometryczne

badania, konsultacje

Najczęściej czytane