• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sok i cukier z brzozy w diecie. Czy warto stosować?

Joanna Puchala
1 czerwca 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Z kory brzozy powstaje także cukier nazywany ksylitolem. Ma o 40 proc. mniejszą kaloryczność niż zwykły cukier i niski indeks glikemiczny. Z kory brzozy powstaje także cukier nazywany ksylitolem. Ma o 40 proc. mniejszą kaloryczność niż zwykły cukier i niski indeks glikemiczny.

Sok z brzozy jest znany w medycynie naturalnej od dawna. Dzięki witaminom i minerałom odznacza się właściwościami zdrowotnymi. Na tym nie kończą się zalety produktów z brzozy. Ksylitol, czyli cukier pozyskiwany z kory tego drzewa, może z powodzeniem zastąpić cukier. Oprócz walorów smakowych ma także niski indeks glikemiczny i 40 proc. mniej kalorii.





Polecani dietetycy w Trójmieście - sprawdź opinie, usługi



Czy stosujesz sok albo cukier z brzozy?

Produkty pochodzenia naturalnego cieszą się aktualnie bardzo dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego, w końcu przywiązywanie wagi do odpowiedniej diety i zdrowego stylu życia na dobre wpisało się w nawyki wielu z nas. Do takich produktów zaliczają się także sok i cukier z brzozy. Zawarte w nich witaminy i minerały przyczyniają się do ich właściwości prozdrowotnych i dietetycznych.

Jakie właściwości ma sok z brzozy?



- Sok z brzozy był znany i stosowany w tradycyjnej medycynie ludowej oraz dla ochłodzenia i orzeźwienia organizmu ze względu na zawartość szeregu składników odżywczych wpływających pozytywnie na stan zdrowia organizmu. Właściwości prozdrowotne soku z brzozy wynikają z obecności witamin z grupy B, witaminy C, soli mineralnych i szeregu składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, fosfor, miedź czy żelazo. Sok z brzozy zawiera też kwasy organiczne, cukier inwertowany oraz aminokwasy i białka - mówi dr Waldemar Żyngiel, ekspert, wykładowca Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
Sok z brzozy można stosować przy wielu problemach zdrowotnych, warto jednak zachować umiar co do ilości i upewnić się, że nie mamy alergii na brzozę. Sok z brzozy można stosować przy wielu problemach zdrowotnych, warto jednak zachować umiar co do ilości i upewnić się, że nie mamy alergii na brzozę.
Czytaj także: Sześć nawyków, które poprawiają samopoczucie

Na co pomaga sok z brzozy?



Jakie działanie ma sok z brzozy?
  • wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn;
  • wzmacnia i poprawia metabolizm;
  • działa moczopędnie, przez co może wspierać w leczeniu niektórych chorób nerek. Jest wskazany w dnie moczanowej, zapaleniu nerek i pęcherza moczowego;
  • może być stosowany w chorobach reumatycznych, nadciśnieniu tętniczym i chorobach dermatologicznych;
  • jest wykorzystywany do celów kosmetycznych na wzmocnienie kondycji skóry i paznokci, co zawdzięczamy zawartości cennych witamin i składników mineralnych;
  • ze względu na obecność salicylanów może wykazywać również delikatne działanie przeciwbólowe.


Czytaj też: Kawa dla zdrowia i urody - jak ją stosować?

Kto nie powinien pić soku z brzozy?



Warto jednak stosować go ostrożnie, zwłaszcza jeśli jesteśmy alergikami.

- Soku z brzozy w dużych ilościach tak na co dzień się nie zaleca, trzeba też uważać, bo jednak może się okazać, że ktoś cierpi na alergię na brzozę - wyjaśnia Dominika Dietrich, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety.
Kiedy i jak zbierać sok z brzozy?

Sok z brzozy należy ściągać wczesną wiosną (na przełomie marca i kwietnia), zanim zaczną puszczać pąki.
Sposoby na zbieranie soku z brzozy:
  • z naciętych pni brzozy - ścinamy gałaź brzozy, następnie wieszamy na niej butelkę, do której będzie ściekał sok.
  • poprzez wwiercenie w pień drzewa na głębokość do 3 cm - w otwór wkładamy rurkę lub drewniany lejek. Drugi koniec rurki należy umieścić np. w dużej, plastikowej butelce. Po zakończeniu pobierania należy zatykać otwór w pniu kawałkiem brzozowej gałązki.


Jak przechowywać sok z brzozy?



Świeżo zebrany z brzozy sok jest dobry przez maksymalnie 4 dni. Potem kwaśnieje. Sok z brzozy należy przechowywać w lodówce w szklanym naczyniu.

Medycyna naturalna i alternatywna



Ksylitol może być z powodzeniem stosowany do słodzenia napojów, deserów i ciast. Ksylitol może być z powodzeniem stosowany do słodzenia napojów, deserów i ciast.

Ksylitol - dlaczego warto go stosować?



Z kory brzozy powstaje także ksylitol, czyli substancja słodząca naturalnego pochodzenia. Jest alternatywą dla tradycyjnego cukru, polecaną osobom dbającym o zdrowie i smukłą sylwetkę.

- Ksylitol najczęściej jest uzyskiwany z kory fińskiej brzozy, występuje także w owocach, takich jak: truskawki, jagody, maliny, śliwki. Działa odwrotnie niż zwykła sacharoza, ponieważ ksylitol należy do węglowodanów, które są wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym, a ich metabolizm odbywa się w sposób praktycznie niezależny od insuliny lub w nieznacznym stopniu zależny od udziału insuliny - dodaje Dominika Dietrich.
Czytaj też: Pokrzywa. Kiedy warto ją stosować?

Indeks glikemiczny ksylitolu jest bardzo niski, ponieważ wynosi 8. Im niższy indeks glikemiczny danego pokarmu, tym niższy poziom cukru we krwi. Z tego względu ksylitol może być stosowany u cukrzyków oraz osób z insulinoopornością. Zawiera też zdecydowanie mniej kalorii niż zwykły cukier, bo dostarcza około 2,4 kcal/g, a zwykły cukier - 4 kcal/g.

Sklepy z artykułami ze zdrową żywnością



- Wyjątkowe właściwości ksylitolu wynikają z faktu, że prezentuje równie słodki smak jak tradycyjny cukier, jednak jego kaloryczność jest niższa o 40 proc. Spożywanie potraw i napojów zawierających ksylitol w ramach zbilansowanej diety i prowadzenia aktywnego trybu życia przyczynia się do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi, a ponadto pomaga w zachowaniu odpowiedniej mineralizacji uzębienia - wyjaśnia dr Waldemar Żyngiel.
Ksylitol może być z powodzeniem stosowany do słodzenia napojów, deserów i ciast. Nie jest zalecany jednak dla niemowląt i dzieci do trzeciego roku życia.

Opinie (27)

  • Niestety ale smak ksylitolu mi nie odpowiada. (2)

    Jeśli mam już coś słodzić, to wybieram cukier z buraka lub trzciny cukrowej.

    • 5 3

    • a kogo to obchodzi...

      • 3 0

    • Czyli po prostu:

      cukier!

      • 1 0

  • U nas ksylitol to chyba z kukurydzy

    • 5 4

  • Zrobicie kiedyś artykuł o nowym mleku?

    Było mleko migdałowe, sojowe, kokosowe, ale teraz jest nowy hit. Naturalne mleko... od (uwaga) krowy! Jest organiczne i pasteryzowane by weliminować wszelkie bakterie i patogeny dzięki czemu dłużej zachowuje trwałość.

    Ma czystą białą barwę i aksamitną strukturę. Co więcej można z niego robić przetwory takie jak masło, twaróg lub sery(!), a nawet lody!!!

    Trzeba tylko sprawdzić, czy nie jest się na nie uczulonym bo część osób ma nietolerancję dla laktozy, która jest składnikiem mleka odzwierzęcego.

    • 15 4

  • Stewia również jest ciekawym zamiennikiem cukru.

    • 8 0

  • A ksylitol w większej ilości niż kilka łyżeczek to czasem nie zapewnia sesji w wc? (2)

    • 10 2

    • nie wszystkim

      mi na przyklad nie. Przy wprowadzaniu ksylitolu do diety tym bardziej wrażliwym należy robic to stopniowo, żeby uniknąć takich wypadków. Choc nie kazdemu to grozi, czego jestem dobrym przykładem.

      • 6 1

    • erytrytol działa lepiej przeczyszczająco, ale ksylitol też daje radę

      • 4 0

  • Tylko stewia 100% (2)

    a nie ten 0.5% szajs w sklepach z 99.5 erytrytolu nazywany stewią

    • 5 0

    • ciekawy

      a erytrytol jest zły ?

      • 1 1

    • cukier brązowy też udaje cukier z trzciny ,bynajmniej w polin

      • 2 0

  • Dobre ale drogie (2)

    Kiedyś nawet stosowałem, ale cena jest mocno zaporowa. W porównaniu z typowym cukrem to jest przynajmniej pareset % droższe. BTW. Gdyby UE naprawdę zależało na zdrowiu obywateli to napoje chociażby ze stewią byłyby tańsze (wręcz dotowane)... Niestety Zdrowie i eko to jedynie dobry chwyt marketingowy. W zamian mamy podatek cukrowy i w takich krajach jak pl wszystko co się da pod to podciągnęli (pan, pani... wszyscy za to płacą).

    • 7 1

    • Najtańsza opcja to po prostu zmniejszenie ilości używanego cukru. (1)

      • 7 0

      • w sedno

        • 4 0

  • Ksylitol niebezpieczny dla psów!

    Używając ksylitolu, należy pamiętać, że jest on bardzo trujący dla psów i nawet jego najmniejsze ilości mogą zaszkodzić naszym czworonogom!
    Ja swój trzymam w najwyższej szafce i zawsze używając go do wypieków, ostrzegam wszystkich żeby nie dzielili się nimi z psem.

    • 2 2

  • Wyższa Szkoła Zdrowia?

    A gdzie Przedszkole Zdrowia? Podstawówka Zdrowia? Liceum Zdrowia?

    Bez nich system nie zadziała ;)

    • 7 0

  • Nazywanie ksylitolu naturalnym to chyba troszkę przesada (1)

    Za Wiki, która jako źródło podaje "Hemicelulozy. Chemia i wykorzystanie" Zygmunta Kina:

    "Wytwarza się go w reaktorach pod ciśnieniem wodoru 610 MPa, z użyciem katalizatorów. Katalizator otrzymuje się przez stopienie niklu z glinem z dodatkiem innych promotorów. Ochłodzony i rozbity stop ładuje się do autoklawu, a następnie katalizator zadaje się wodnym roztworem NaOH. Wodorotlenek sodu rozpuszcza glin, uwalniając nikiel w aktywnej formie (Nikiel Raneya). W reaktorze β-D-ksylopiranoza zostaje uwodorniona do ksylitolu. Taki hydrolizat oczyszcza się węglanem i po odsączeniu roztworu ksylitolu usuwa się kationy i aniony przez dodatkową obróbkę odpowiednimi jonami. Ksylitowy roztwór zagęszcza się w wyparce próżniowej do 75% suchej substancji i poddaje krystalizacji."

    • 3 2

    • To sobie sprawdź,

      jak się produkuje cukier tradycyjny.

      • 2 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Najczęściej czytane