• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Opieka w szpitalu. NFZ pyta pacjentów o posiłki, czystość czy komunikację z personelem

Piotr Kallalas
4 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Ankieterzy NFZ zapytają między innymi o jakość wyżywienia szpitalnego. Ankieterzy NFZ zapytają między innymi o jakość wyżywienia szpitalnego.

Jakość wyżywienia w szpitalu, komunikacja z personelem, czystość czy metody uśmierzania bólu - to tylko część obszarów, które w najbliższym czasie będą kontrolowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Specjalni ankieterzy sprawdzą, jakie odczucia po pobycie w szpitalach mają chorzy, którzy właśnie zakończyli leczenie.



Jak oceniasz warunki panujące w trójmiejskich szpitalach?

Żywienie szpitalne od lat budzi wielkie emocje wśród pacjentów, którzy podczas stacjonarnego leczenia mają uwagi dotyczące ilości i jakości przygotowywanych posiłków. Na forach internetowych znajdziemy setki zdjęć zamieszczanych przez chorych obrazujących serwowane jedzenie. Kontrowersje budzi jednak przede wszystkim fakt, że to właśnie w placówkach medycznych pacjenci mają podreperować swoje zdrowie.

- Zmieniają się sale, są remontowane nowe pomieszczenia, a jedzenie pozostaje takie, jakie było, czyli nijakie - mówi pan Jan z Gdyni i dodaje: - Nie chcę narzekać, bo zawsze jestem wyposażony w domowe jedzenie, ale bez tego byłoby trudno.
Czytaj też: Nowy blok operacyjny w Szpitalu Miejskim w Gdyni

Szpitale stawiają na catering



Coraz częściej placówki medyczne korzystają z usług cateringu, który zastępuje tradycyjne kuchnie szpitalne. To z kolei pozwala również na rozszerzenie menu w oparciu o indywidualne zapotrzebowanie pacjentów i ich stan zdrowia.

- W Uniwersyteckim Centrum Klinicznym występuje bardzo szeroki zakres prowiantowanych diet ze względu na różnorodność jednostek chorobowych, np. dieta neutropeniczna dla pacjentów w Klinice Hematologii i Transplantologii. Dzienne zamówienie to 50-60 diet z 80 dostępnych. Pacjenci prowiantowani na diecie podstawowej w klinikach UCK mają możliwość wyboru posiłku obiadowego z trzech proponowanych zestawów każdego dnia - informuje biuro prasowe UCK w Gdańsku.
- Mamy od wielu lat przetargi na firmy cateringowe, z którymi współpracują nasi dietetycy i razem układają menu dla pacjentów, mających dobierane diety w oparciu o ich stan zdrowia - mówi Katarzyna Brożek, rzecznik szpitala Copernicus.
Czytaj też: Kilka godzin czekania na przyjęcie dziecka. Wirus RSV zaatakował

NFZ zaczyna kontrolę



Teraz płatnik chce skontrolować oceny pacjentów i tym samym faktyczną jakość opieki. Natomiast wyżywienie będzie tylko jednym z elementów podlegających weryfikacji. Od poniedziałku pracownicy Narodowego Funduszu Zdrowia dzwonią do chorych, którzy w ostatnim czasie przebywali na leczeniu stacjonarnym w szpitalu, i pytają o szereg aspektów:

  • Czy zespół medyczny był zaangażowany w uśmierzanie bólu?
  • Jaka była jakość wyżywienia?
  • Czy komunikacja była zrozumiała?
  • Czy zespół medyczny zrozumiale informował o ryzyku związanym z lekami?
  • Czy zespół medyczny zapewnił wsparcie emocjonalne?
  • Czy bezpośrednie otoczenie było czyste?
  • Czy w nocy była cisza?
  • Czy zespół medyczny włączał pacjenta w decyzję o leczeniu?
  • Jakie jest prawdopodobieństwo polecenia szpitala?

Ostatecznie badanie dotyka 9 obszarów, które będą ocenione w 10-punktowej skali.

- Nasze badanie jest pilotażem. Ankieterzy nie dotrą do wszystkich pacjentów, którzy leczą się w szpitalach. Tym cenniejsze są dla nas opinie pacjentów, którzy wyrażą zgodę na badanie ankietowe. W codziennym pośpiechu bardzo trudno, zwłaszcza w trakcie walki o swoje zdrowie, znaleźć czas na krótką rozmowę. Liczymy jednak, że dla wspólnego dobra pacjentom uda się wygospodarować kilka minut, by odpowiedzieć na pytania ankietera - informują przedstawiciele NFZ.
Czytaj też: Szpital czy wczasy odchudzające? Sprawdzamy diety w trójmiejskich placówkach

Ankieterzy będą mieli wgląd jedynie w informację o płci pacjenta, szpitalu, w którym odbyto leczenie, oraz dacie wypisu. Co istotne, kontrolerzy NFZ nie będą prosili o dane osobowe czy informacje o realizowanych świadczeniach. Cała rozmowa ma charakter anonimowy i będzie prowadzona wyłącznie w temacie opisanej tematyki.

Miejsca

Opinie (92) 8 zablokowanych

  • Opieka ? ? ?

    NFZ się obudził ? Doskonale wie,że jedzenie jest słabe , trzeba mieć własne zasoby. Poziom leczenia przez lekarzy nie zmienił się od II Wojny Światowej
    - przychodnie - tragedia !
    - szpitale - tak sobie ale ......
    - UCK - chyba najlepiej / dowiem się za tydzień bo będę 2 razy na różnych oddziałach /
    Reszta to pomsta do Boga, od lekarza nic się nie dowiesz chyba,że znasz temat i wiesz o co się pytać. Pigułki też nic nie mówią tylko jak się zapytasz. Czyli wszystko bez zmian a NFZ wyrzuca kasę na badania opinii o szpitalach jakby nie wiedzieli jaki jest stan służby zdrowia.

    • 8 2

  • Po 3 dniach na porodówce zatęskniłam za owocami i warzywami :)

    • 1 0

  • Ja mam dobre wspomnienia..

    Dwa lata temu miałam operacje usunięcia raka piersi na Zaspie i warunki w szpitalu były rewelacyjne, opieka medyczna super, operacja przebiegła wzorowo, tylko jedzenie rzeczywiście fatalne.. ale miałyśmy swoje i to ratowało sytuacje

    • 9 6

  • Ja mam opinie

    Bardzo dobra jedynie jedzonko podciagnac z baltyku rybki przerobic na pasty bialkowe pacjenci szybciej dochodza do siebie a tak Top

    • 0 2

  • Omijać szpitale dalekim łukiem... (1)

    ... a szczególnie ten gdyński, miejski... to najgorszy szpital w pomorskiem a już ortopedia to masakra!!!!

    • 6 0

    • Wejherowski.

      • 0 0

  • podziekowanie

    Niedawno bylam w SZMWiA w Gdansku ,atmosfera wspaniala w szczgolnosci caly personel medyczne i pomocniczy sluza chorych z poswieceniem.
    Zycze im duzo zdrowia,lepszych zarobkow i cierpliwosci z chorymi.

    • 1 1

  • Wyżywienie w szpitalu

    Raczej resztki wyżywienia. 2 kromki chleba, mix tłuszczowy i szynka ze zmielonego psa. Ekstrawagancji dodaje zmarnowany liść sałaty.

    • 6 0

  • Copernicus oddział ginekologiczny

    Byłam miesiąc temu i nie mogę się nachwalić. Położne, salowe. Lekarze oraz klimat przed operacją naprawdę wzorowy. Złego słowa nie powiem.

    • 0 0

  • Masakra

    Oddział ortopedii w Gdyni to masakra

    • 2 0

  • zewnętrzny catering w szpitalu, to jakaś patologia!

    To jakaś porażka. Pacjenci bardzo często dostają zimne posiłki. Właśnie dlatego, że są sporządzone daleko od placówki. Ja z domu woziłem jedzenie (30 minut jazdy) i było cieplejsze, niż te podawane 'na miejscu'!
    O jakości tego pożywienia nie wspomnę - jasne pieczywo/wata, najgrosza tzw. szynka, najgorsza parówka (i do tego PÓŁ parówki, a nie cała). Opis na przykładzie interny w Redłowie i Śródmieściu Gdyni.
    Przy okazji:
    Czy Oddział Okulistyczny na 3. piętrze w Redłowie ma już czynną windę, czy nadal personel, pacjenci latają, a wyposażenie noszone jest po schodach???? Winda została ponoć zalana przez ekipę remontującą i było tak, że wchodziło się w budynku nr 2, jechało się windą na 2. piętro, przechodziło przez oddział jakiśtam i tam była kolejna winda z 2 na 3 pietro, która notorycznie nie działała. Dodam, że wszyscy pacjenci po operacji oka latają tam min. 2x na kontrolę (dzień po operacji o potem po tygodniu), a po tych operajach mają zalecenia, by nie było wysiłku fizycznego!

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Maj w Sercu Mamy 2024 - rozwojowy festiwal łączący pokolenia

festyn, warsztaty, spotkanie, joga

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane