• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mleko. Tylko dla cielaków?

Justyna Spychalska
3 czerwca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Spór o walory odżywcze mleka trwa w najlepsze i na pewno w najbliższym czasie się nie zakończy. Spór o walory odżywcze mleka trwa w najlepsze i na pewno w najbliższym czasie się nie zakończy.

Krowie mleko - napój tylko dla cielaków czy niezbędny element diety człowieka? Spór trwa, dlatego warto przyjrzeć się faktom. A one pokazują wyraźnie: radykalizm - tak, ale przede wszystkim w kwestii wyboru rodzaju mleka.



Jakie krowie mleko kupujesz najczęściej?

Jakiś czas temu o mleku zrobiło się głośno, głównie za sprawą ogólnopolskiej akcji nawołującej do jego picia. Hasło "Pij mleko, będziesz wielki" widać było na co trzecim billboardzie, także w Trójmieście. Ostatnio słychać jednak coraz więcej głosów na temat tego, że mleko wcale nie jest bezsprzecznie zdrowe. Więcej - powstają nawet publikacje o ostrzegawczych tytułach - "Mleko - cichy morderca". Która strona sporu ma rację?

Zacznijmy od roli, jaką mleko spełnia w naszej diecie. Pije się je głównie ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego wapnia, które jest ważne, szczególnie w diecie dorastających dzieci. Istotne są też mleczne witaminy A i D oraz białko.

Niestety, około 30 proc. populacji nie toleruje mlecznego cukru - laktozy. Nietolerancja objawia się przede wszystkim żołądkowymi problemami, które u części osób zupełnie uniemożliwiają picie mleka i spożywanie mlecznych przetworów. Nic dziwnego - komentują to przeciwnicy - przecież krowie mleko jest przeznaczone dla cielaków, nie dla ludzi... Na dowód pokazują dane z Azji - tam na nietolerancję laktozy cierpi ok. 90 proc. społeczeństwa. Oczywiście, co zaznaczają przeciwnicy białego napoju, mleko nie jest jedynym źródłem wapnia w diecie człowieka.

- Doskonałym zamiennikiem mleka są jogurty naturalne, kefiry. Zawierają, podobnie jak mleko, umożliwiającą przyswajanie wapnia witaminę D, a dodatkowo także kultury pożytecznych bakterii - przekonuje Weronika Górska z poradni Smak Zdrowia - Skoncentrowanym źródłem wapnia i witaminy D są żółte sery, niestety zawierają również dużo tłuszczu i sodu. Niezłym, pozamlecznym źródłem wapnia są między innymi: sardynki, suszone figi, mleko sojowe wzbogacone o wapń i witaminę D, migdały, słonecznik, amarantus, mak, melasa, fasola.

Ci, którzy z mleka nie zamierzają rezygnować, powinni nauczyć się je mądrze wybierać. Osoby pamiętające jeszcze smak mleka od krowy, raczej nie doszukają się go w smaku mleka UHT sprzedawanego w kartonach. Samo to, że nie stoi ono w lodówce i ma kilkumiesięczny termin przydatności, powinno dać do myślenia. Mleko UHT powstaje dzięki kilkusekundowemu ogrzewaniu w temperaturze 135-150 stopni. Podczas tego procesu giną nie tylko bakterie, mleko traci też 25 proc. wartości odżywczych. Wrażliwe na temperaturę są szczególnie witaminy B12, B1, B2 i kwas foliowy. Także mleko pasteryzowane, poddawane działaniu niższej temperatury, traci około 15 proc. swoich właściwości prozdrowotnych.

- Warto kupować mleko pasteryzowane, choćby dlatego, że w niższej temperaturze jest smaczniejsze i ma nieco więcej wartości odżywczych - dodaje Weronika Górska. - Cena tych dwóch produktów jest zresztą porównywalna. Jedynym "utrudnieniem" jest konieczność przechowywania pasteryzowanego mleka w lodówce.

A co z zawartością tłuszczu? Czy powinno się kupować mleko "light", czyli odtłuszczone? Warto zaznaczyć, że to w tłuszczu rozpuszczają się niektóre witaminy, w tym najważniejsza - D, która odpowiada za prawidłowe przyswajanie wapnia. Weronika Górska wyjaśnia sprawę mlecznego tłuszczu:

- Dieta przeciętnego Polaka zawiera wciąż za dużo kwasów nasyconych i transów, które mogą być przyczyną niedokrwiennej choroby serca, niektórych nowotworów i problemów z poziomem "złego" cholesterolu. A tłuszcz mleczny to właśnie w większości kwasy tłuszczowe nasycone. Dlatego optymalnym poziomem tłuszczu dla produktów typu mleko, jogurt, kefir jest 1-2 proc. Na zawartość tłuszczu mlecznego powinny zwracać uwagę szczególnie osoby otyłe, cierpiące na miażdżycę, borykające się ze zbyt wysokim cholesterolem. Dla tej grupy osób sery żółte oraz pleśniowe, typu brie lub camembert, są przeciwwskazane.

Jak więc odnieść się do doniesień o szkodliwych właściwościach krowiego mleka? Sceptycznie, chyba, że cierpi się na nietolerancję laktozy. Na pewno warto kupować mleko pasteryzowane (ma więcej wartości odżywczych). Na szczęście dla miłośników mleka - w sklepach jest coraz więcej produktów mlecznych z małych, ekologicznych mleczarni. Warto ich szukać.

Opinie (66) 3 zablokowane

  • Kotom też nie podaje się mleka krowiego. (1)

    bo tylko robi im się krzywdę ale nie wszyscy o tym wiedzą więc przypominam weterynarz Andrzejewski

    • 9 3

    • Powiedz to naszemu kotu firmowemu, mądralo ;)

      Ma już ponad 15 lat i śmiga po terenie jak młodzieniaszek. A mleko zawsze z miski wylizuje do czysta. Głupi jakiś pewnie :)

      • 0 0

  • Odwapnienia w organizmie (1)

    Pilam codziennie 0,5-1L mleka dziennie, czasem pewnie i wiecej, co mam dzis z tego? Liczne odwapnienia, ortopeda jak zobaczyl rtg powiedzial, ze jakby mnie nie widzial obstawialby 50cio letnia kobiete po 3 porodach, mialam wtedy 24 lata. Od 3 lat nie pije mleka, przestalam pic w ciazy, w ostatnim roku czasem do kawy pasteryzowane dodaje, wlasnie wybieram sie na nowe rtg. Corka ponad 3 letnia nie pije mleka takze i rosnie zdrowo. Cos wiec w tym musi byc.

    • 11 5

    • 3 ciąże - dzieciaki Ci podkradły. Też wit. D

      Siedzący tryb życia powoduje odwapnienie kości a prawidłowe gromadzenie się wapnia w dużym stopniu zależy od ćwiczeń fizycznych.

      W okresie wzrostu następuje stopniowe wapnienie kości i w dwudziestym roku życia około 90% masy kostnej zastaje uformowanej. W trzydziestym piątym roku życia kościec osiąga maksymalną masę i wysycenie wapniem. Później zaczyna ubywać około 1% masy kostnej rocznie a 10 do 15 lat po menopauzie roczny ubytek masy może osiągnąć wartość 10%. Powoduje to powstawanie osteoporozy, choroby na którą szczególnie często zapadają kobiety. Ponieważ wapń, jest niezbędnie potrzebny dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi, przewodnictwa nerwowego i innych procesów fizjologicznych, w wypadku jego braku w krwi, organizm pobiera go z kości.

      • 0 0

  • A sama produkcja mleka...? (4)

    Żeby krowa dawała mleko, musi być w okresie laktacji- czyli jak kobieta, urodzić... Krowę się zapładnia, krowa rodzi, cielaka się najczęściej zabiera ( i często zabija na cielęcinkę...) a następnie krowę się doi....Aż laktacja się zakończy- wtedy proces zaczyna się od nowa. :(
    Krowy, po kilka latach takiego traktowania padają z wycieńczenia często. Krowa mleczna, gdy przestaje być "użyteczna" jest oddawana do rzeźni...

    Smacznego!

    • 9 5

    • Co za bzdury. Ty to chyba krowy nie widziałaś/widziałeś.

      • 0 1

    • (2)

      Jak krowa raz na 2 lata cielaka urodzi, to nic jej nie będzie. Tym bardziej, że teoretycznie krowę się doi niecały rok, bo urodzeniu cielaka. Zawsze daje się czas na regenerację i ustanie laktacji. Przez kilka lat, to krowa max dwa razy rodzi, społecznico z bożej łaski.

      A jak kobieta 3 lata karmi dziecko piersią, a potem następne i następne dziecko, to też padnie z wycieńczenia?

      Do jasnej cholery, krowa mleczna, to krowa mleczna. Po coś się ja hoduje, a nie zajeżdża. Tak jak hoduje się kury, owce, kozy itd.

      • 1 3

      • w skrócie-żadne zwierzę nie jest po to tylko, żeby służyć człowiekowi

        futerkiem,mlekiem czy jajeczkiem - to my sprowadzamy je do tej roli; hodowla zwierząt to nie są dla nich wczasy - maksymalne wykorzystywanie,bez oglądania się na to, czy zwierzę ma dobrze czy nie - jak ma dość to pod nóż; zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy konsumpcja rozdmuchana jest niemożliwie...

        • 2 1

      • Trzeba być bezmózgiem

        żeby wydawać takie opinie. Ciebie może wydoić trzeba? Na pewno by się przydało, może mózg by się aktywował

        • 0 0

  • Pozyskiwanie mleka to zbrodnia (2)

    Krowa daje mleko tylko w okresie laktacji, czyli tak jak kobieta- po urodzeniu.
    Krowę się więc zapładnia, krowa rodzi, cielaka się zabiera (i najczęściej oddaje na ubój na cielęcinkę...no chyba,że potrzebne są "nowe" krowy mleczne- wtedy samiczki zostają przy życiu). Kiedy krowa przestaje produkować mleko, proces się powtarza...I powtarza...i powtarza... Aż krowa pada z wycieńczenia. No i ta "szczęśliwa" mleczna krowa, wyeksploatowana do granic możliwość, w ramach wdzięczności ludzkiej za mleko, trafia do rzeźni...

    Smacznego życzę.

    • 8 11

    • masz rację, powinna trafiać do adopcji. no krowa do rzeźni, co za szalony pomysł...

      • 2 2

    • Ty tez

      powtarzasz...... i powtarzasz....... i powtarzasz.......

      • 1 1

  • jak mleko to tylko kokosowe ! ma duzo potasu i jest bardzo odzywcze ,na florydzie zrywalem z drzew i pilem tego ogromne ilosci

    mialem niespozyte sily !! po mleku kokosowym mialem powera jak po testosteronie! serio podobne wlasnosci posiada mleko kozie i sery ! tak tak !ale wy polaki co wy mozecie o tym wiedziec jak u was tylko pomniki i cmentarze i placze !ha ha ha

    • 6 4

  • mleko wspaniale jest przed snem a nie jak niektorzy mysla na sniadanie z" musli "choc sam lubie .

    taka prawda ! a MLEKO KOZIE- JEST ZDROWE ! a mleka ktore nie zawieraja laktozy sa po prostu wysmienite ! tyle.

    • 7 0

  • Organizm jest w stanie poradzić sobie z różnymi obciążeniami,

    jakie na niego nakładamy poprzez niewłaściwą dietę. Z mlekiem też. Tylko po co go męczyć?

    • 9 2

  • Lepiej mleko niż cola

    • 4 4

  • Owsianka na mleku na śniadanie.

    I tyle, moje stare, dwudziestotrzyletnie kości muszą jakoś to znieść ;)))

    • 0 2

  • tyko jogurt

    jogurt syci , jogurt poji, po jogurcie dobrze stoi....

    • 1 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Warsztat muzykoterapeutyczny Opowieści wewnętrznego dziecka

100 zł
warsztaty, spotkanie

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Najczęściej czytane