• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mleko. Tylko dla cielaków?

Justyna Spychalska
3 czerwca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Spór o walory odżywcze mleka trwa w najlepsze i na pewno w najbliższym czasie się nie zakończy. Spór o walory odżywcze mleka trwa w najlepsze i na pewno w najbliższym czasie się nie zakończy.

Krowie mleko - napój tylko dla cielaków czy niezbędny element diety człowieka? Spór trwa, dlatego warto przyjrzeć się faktom. A one pokazują wyraźnie: radykalizm - tak, ale przede wszystkim w kwestii wyboru rodzaju mleka.



Jakie krowie mleko kupujesz najczęściej?

Jakiś czas temu o mleku zrobiło się głośno, głównie za sprawą ogólnopolskiej akcji nawołującej do jego picia. Hasło "Pij mleko, będziesz wielki" widać było na co trzecim billboardzie, także w Trójmieście. Ostatnio słychać jednak coraz więcej głosów na temat tego, że mleko wcale nie jest bezsprzecznie zdrowe. Więcej - powstają nawet publikacje o ostrzegawczych tytułach - "Mleko - cichy morderca". Która strona sporu ma rację?

Zacznijmy od roli, jaką mleko spełnia w naszej diecie. Pije się je głównie ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego wapnia, które jest ważne, szczególnie w diecie dorastających dzieci. Istotne są też mleczne witaminy A i D oraz białko.

Niestety, około 30 proc. populacji nie toleruje mlecznego cukru - laktozy. Nietolerancja objawia się przede wszystkim żołądkowymi problemami, które u części osób zupełnie uniemożliwiają picie mleka i spożywanie mlecznych przetworów. Nic dziwnego - komentują to przeciwnicy - przecież krowie mleko jest przeznaczone dla cielaków, nie dla ludzi... Na dowód pokazują dane z Azji - tam na nietolerancję laktozy cierpi ok. 90 proc. społeczeństwa. Oczywiście, co zaznaczają przeciwnicy białego napoju, mleko nie jest jedynym źródłem wapnia w diecie człowieka.

- Doskonałym zamiennikiem mleka są jogurty naturalne, kefiry. Zawierają, podobnie jak mleko, umożliwiającą przyswajanie wapnia witaminę D, a dodatkowo także kultury pożytecznych bakterii - przekonuje Weronika Górska z poradni Smak Zdrowia - Skoncentrowanym źródłem wapnia i witaminy D są żółte sery, niestety zawierają również dużo tłuszczu i sodu. Niezłym, pozamlecznym źródłem wapnia są między innymi: sardynki, suszone figi, mleko sojowe wzbogacone o wapń i witaminę D, migdały, słonecznik, amarantus, mak, melasa, fasola.

Ci, którzy z mleka nie zamierzają rezygnować, powinni nauczyć się je mądrze wybierać. Osoby pamiętające jeszcze smak mleka od krowy, raczej nie doszukają się go w smaku mleka UHT sprzedawanego w kartonach. Samo to, że nie stoi ono w lodówce i ma kilkumiesięczny termin przydatności, powinno dać do myślenia. Mleko UHT powstaje dzięki kilkusekundowemu ogrzewaniu w temperaturze 135-150 stopni. Podczas tego procesu giną nie tylko bakterie, mleko traci też 25 proc. wartości odżywczych. Wrażliwe na temperaturę są szczególnie witaminy B12, B1, B2 i kwas foliowy. Także mleko pasteryzowane, poddawane działaniu niższej temperatury, traci około 15 proc. swoich właściwości prozdrowotnych.

- Warto kupować mleko pasteryzowane, choćby dlatego, że w niższej temperaturze jest smaczniejsze i ma nieco więcej wartości odżywczych - dodaje Weronika Górska. - Cena tych dwóch produktów jest zresztą porównywalna. Jedynym "utrudnieniem" jest konieczność przechowywania pasteryzowanego mleka w lodówce.

A co z zawartością tłuszczu? Czy powinno się kupować mleko "light", czyli odtłuszczone? Warto zaznaczyć, że to w tłuszczu rozpuszczają się niektóre witaminy, w tym najważniejsza - D, która odpowiada za prawidłowe przyswajanie wapnia. Weronika Górska wyjaśnia sprawę mlecznego tłuszczu:

- Dieta przeciętnego Polaka zawiera wciąż za dużo kwasów nasyconych i transów, które mogą być przyczyną niedokrwiennej choroby serca, niektórych nowotworów i problemów z poziomem "złego" cholesterolu. A tłuszcz mleczny to właśnie w większości kwasy tłuszczowe nasycone. Dlatego optymalnym poziomem tłuszczu dla produktów typu mleko, jogurt, kefir jest 1-2 proc. Na zawartość tłuszczu mlecznego powinny zwracać uwagę szczególnie osoby otyłe, cierpiące na miażdżycę, borykające się ze zbyt wysokim cholesterolem. Dla tej grupy osób sery żółte oraz pleśniowe, typu brie lub camembert, są przeciwwskazane.

Jak więc odnieść się do doniesień o szkodliwych właściwościach krowiego mleka? Sceptycznie, chyba, że cierpi się na nietolerancję laktozy. Na pewno warto kupować mleko pasteryzowane (ma więcej wartości odżywczych). Na szczęście dla miłośników mleka - w sklepach jest coraz więcej produktów mlecznych z małych, ekologicznych mleczarni. Warto ich szukać.

Opinie (66) 3 zablokowane

  • Odwapnienia w organizmie (1)

    Pilam codziennie 0,5-1L mleka dziennie, czasem pewnie i wiecej, co mam dzis z tego? Liczne odwapnienia, ortopeda jak zobaczyl rtg powiedzial, ze jakby mnie nie widzial obstawialby 50cio letnia kobiete po 3 porodach, mialam wtedy 24 lata. Od 3 lat nie pije mleka, przestalam pic w ciazy, w ostatnim roku czasem do kawy pasteryzowane dodaje, wlasnie wybieram sie na nowe rtg. Corka ponad 3 letnia nie pije mleka takze i rosnie zdrowo. Cos wiec w tym musi byc.

    • 11 5

    • 3 ciąże - dzieciaki Ci podkradły. Też wit. D

      Siedzący tryb życia powoduje odwapnienie kości a prawidłowe gromadzenie się wapnia w dużym stopniu zależy od ćwiczeń fizycznych.

      W okresie wzrostu następuje stopniowe wapnienie kości i w dwudziestym roku życia około 90% masy kostnej zastaje uformowanej. W trzydziestym piątym roku życia kościec osiąga maksymalną masę i wysycenie wapniem. Później zaczyna ubywać około 1% masy kostnej rocznie a 10 do 15 lat po menopauzie roczny ubytek masy może osiągnąć wartość 10%. Powoduje to powstawanie osteoporozy, choroby na którą szczególnie często zapadają kobiety. Ponieważ wapń, jest niezbędnie potrzebny dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi, przewodnictwa nerwowego i innych procesów fizjologicznych, w wypadku jego braku w krwi, organizm pobiera go z kości.

      • 0 0

  • Kotom też nie podaje się mleka krowiego. (1)

    bo tylko robi im się krzywdę ale nie wszyscy o tym wiedzą więc przypominam weterynarz Andrzejewski

    • 9 3

    • Powiedz to naszemu kotu firmowemu, mądralo ;)

      Ma już ponad 15 lat i śmiga po terenie jak młodzieniaszek. A mleko zawsze z miski wylizuje do czysta. Głupi jakiś pewnie :)

      • 0 0

  • Bujda na resorach - piję mleko pod różnymi postaciami w naprawdę sporych ilościach (2, 3 litry dziennie) i jestem okazem

    zdrowia. Lekarze przy badaniach okresowych (bo innych okazji nie mają, gdyż nie choruję) nie kryją zaskoczenia że 50-latek może mieć organizm o połowę młodszy niż podaje jego metryka.

    Mleko to jest to :) nie cola, nie gazowane wody pseudomineralne czy inne napoje udające soki, tylko właśnie mleko. No i woda oczywiście, ale po prostu normalna kranówa po parę zł za metr sześcienny a nie pseudomineralka po 2 lub więcej zł za litr.

    Nie dajmy się zwariować :)

    • 1 3

  • Ależ oczywiście że dla cielaków, (1)

    prawdziwy byk pije tylko piwa z małych browarów regionalnych.

    • 34 0

    • potwierdzam

      i codziennie ryba na śniadanie
      (trochę przegiąłem :))

      • 3 0

  • I znowu farsa "ekologii"

    Nie jedz zieleniny, warzyw, owoców, surowego mięsa. Zapomnij o mleku i zdrowej, czystej wodzie... Przekaz i presja współczesnych massmediów są przerażające.
    Życzę zdrowia!

    • 4 3

  • tyko jogurt

    jogurt syci , jogurt poji, po jogurcie dobrze stoi....

    • 1 3

  • Pozyskiwanie mleka to zbrodnia (2)

    Krowa daje mleko tylko w okresie laktacji, czyli tak jak kobieta- po urodzeniu.
    Krowę się więc zapładnia, krowa rodzi, cielaka się zabiera (i najczęściej oddaje na ubój na cielęcinkę...no chyba,że potrzebne są "nowe" krowy mleczne- wtedy samiczki zostają przy życiu). Kiedy krowa przestaje produkować mleko, proces się powtarza...I powtarza...i powtarza... Aż krowa pada z wycieńczenia. No i ta "szczęśliwa" mleczna krowa, wyeksploatowana do granic możliwość, w ramach wdzięczności ludzkiej za mleko, trafia do rzeźni...

    Smacznego życzę.

    • 8 11

    • Ty tez

      powtarzasz...... i powtarzasz....... i powtarzasz.......

      • 1 1

    • masz rację, powinna trafiać do adopcji. no krowa do rzeźni, co za szalony pomysł...

      • 2 2

  • Owsianka na mleku na śniadanie.

    I tyle, moje stare, dwudziestotrzyletnie kości muszą jakoś to znieść ;)))

    • 0 2

  • Ble nie lubie mleka (2)

    Chyba, ze sojowe o smaku migdalowym mmm :)

    • 11 19

    • Mleko sojowe (1)

      Takie samo mleko, jak sojowy schabowy.
      Ani mleko, ani kotlet. A od soi juz dawno sie odchodzi, tylko u nas ciągle w modzie, bo za dużo zaintersowanych tym biznesem.
      Najzdrowsze są np. nie oliwy a zwykły olej lniany lub rzepakowy. które jeszcze niedawno odsądzano od czci i wiary.

      • 7 1

      • a to ciekawe co mówisz - gdzie się od soi odchodzi?

        I czy aby na pewno jest to kwestia mody i biznesu?

        • 1 1

  • pij mleko a bedziesz kaleka (2)

    ja wcale nie pije mleka i jestem zdrowy jak koń nigdy niczego nie miałem złamanego choć całe życie uprawiałem różne sporty

    • 22 8

    • all

      A ile masz lat???

      • 0 0

    • to nie oznacza ze gdybys pil mleko to bylbys kaleka. pokarm jak kazdy inny. gdybys wiedzial co mozna zjesc razem z miesem. tony sterydow i antybiotykow. metale ciezkie. mleko ma wlasciwosci oczyszczajace organizm. zaleca sie picie mleka w przypadku zatrucia olowiem albo gdy narazeni jestesmy na wysokie promieniowanie radioaktywne.

      • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Warsztaty dla dorosłych. I wszystko jasne!

20 zł
wykład, warsztaty, spotkanie

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane