• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kupuj z głową. Masło vs margaryna

Justyna Spychalska
18 marca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Stojąc przed wyborem masło czy margaryna należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem. Stojąc przed wyborem masło czy margaryna należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem.

Od kiedy na rynku pojawił się utwardzony tłuszcz roślinny, czyli margaryna, świat podzielił się na jej zwolenników i przeciwników. Kto ma rację?



Masło czy margaryna?

Prawie w tym samym momencie, w którym do polskich sklepów trafiły margaryny, ruszyła kampania reklamowa. "Serce jak dzwon", "Koniec walki z cholesterolem" - to tylko przykłady haseł, które miały nas przekonać do porzucenia masła na rzecz nowego, roślinnego produktu. Ile w nich prawdy, a ile marketingowej propagandy?

- Stojąc przed wyborem - masło czy margaryna - należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem i nie ulegać magii reklam - radzi Małgorzata Jabłońska z poradni dietetycznej La Mariposa. - Producenci mają powód, żeby udowadniać zalety utwardzonych tłuszczów roślinnych - ich wytwarzanie jest tanie i opłacalne. Dzięki temu cena produktu jest niższa, co z kolei cieszy konsumentów - dodaje.

Zacznijmy od argumentu, którego używają zwolennicy margaryny - masło zawiera cholesterol. Sprawdźmy skład: rzeczywiście, w 100 gramach masła jest go aż 220-250 mg cholesterolu (dzienna norma to 300 mg). Sporo. Czy jednak masło jest rzeczywiście największym wrogiem kondycji naszego serca?

Wszystko sprowadza się do właściwego rozumienia słowa "cholesterol", które kojarzy się bardzo negatywnie. Nie do końca słusznie. Tak naprawdę jest on niezbędny do życia, stanowi ważny budulec błon komórkowych. Problem pojawia się w momencie, gdy poziom tak zwanego złego cholesterolu (LDL) jest zbyt wysoki, a poziom dobrego cholesterolu (HDL) - zbyt niski.

Prawdą jest, że duże spożycie masła podwyższa poziom cholesterolu. Trzeba jednak dodać, że dotyczy to zarówno poziomu złego LDL, jak i dobrego HDL. Co z margaryną? Jak każdy tłuszcz roślinny, cholesterolu nie zawiera wcale. A jednak, jak udowodniły badania, może podnosić jego poziom. Wszystko za sprawą izomerów trans kwasów tłuszczowych, które powstają w wyniku utwardzania tłuszczu roślinnego. Są one na tyle szkodliwe, że ich nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych dysfunkcji komórkowych, obniżania poziomu dobrego cholesterolu, a w rezultacie - do miażdżycy. Izomery trans zawierają przede wszystkim margaryny w kostce przeznaczone do pieczenia i maślano-margarynowe miksy.

- Obecnie, metoda produkcji utwardzonych tłuszczów roślinnych powoli się zmienia, dzięki czemu większość miękkich ("kubeczkowych") margaryn przeznaczonych do smarowania pieczywa nie zawiera w ogóle szkodliwych izomerów trans - przekonuje Małgorzata Jabłońska.

Nie znaczy to, że nie należy uważać. Zwolennicy tłuszczów roślinnych powinni wybierać margaryny zawierające odpowiednie proporcje kwasów omega-6 i omega-3 i wzbogacone o "maślane" witaminy A i D. W innym wypadku można poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Nie należy też popadać w maślany entuzjazm. W jedzeniu masła, podobnie jak w spożywaniu innych tłuszczów, należy zachować umiar. Uważać powinni szczególnie cukrzycy i osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Masło nie nadaje się też dla tych, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami.

- Porównując właściwości zdrowotne masła i margaryny nie możemy pominąć kaloryczności, która zależy od zawartości tłuszczu. - dodaje Małgorzata Jabłońska - I tak, masło śmietankowe zawiera około 74 proc. tłuszczu i dostarcza 659 kcal w 100 gramach, a masło ekstra - 82,5 proc. tłuszczu i dostarcza 735 kcal/100 g. Zawartość tłuszczu w margarynach jest bardzo zróżnicowana, ale zazwyczaj niższa. Waha się między 40 proc. a 80 proc.

Co w takim razie z margarynowo-maślaną wojną? O wyniku sporu decyduje rozwaga klienta. Na pewno trzeba uważać na margaryny w kostce i utwardzane "miksy". Nie należy też ulegać cholesterolowej propagandzie - masło, spożywane w umiarkowanych ilościach, wcale nie musi wpływać negatywnie na kondycję naszego serca.

Opinie (73) 6 zablokowanych

  • Dlaczego kcal? Ja używam układu SI czyli kJ. Kcal nic mi nie mówi. (6)

    Tak samo nie rozumiem dlaczego moc silnika spalinowego wciąż podaje się w KM, a nie kW.

    • 12 71

    • Ty używasz, to rewelacyjnie!

      na szczęście na świecie jest pluralizm :)

      • 23 0

    • nie znasz sie

      waldemar...po prostu sie nie znasz

      • 14 1

    • no tak, no tak

      a wszystkie inne miary tez podajesz w SI?
      np. wymiar śrub w metrach, itd itd...

      • 6 5

    • A ja tam wole

      Coca Cole.

      • 7 6

    • a dlaczego w usa maja mph i cale???

      to zycie... malutki, trza sie uczyc przeliczac hehehe

      • 7 0

    • to chyba czas najwyższy nauczyć się zamieniania jednostek

      • 0 0

  • .

    Tylko masło :-)

    • 47 13

  • a gdzie smalec? (2)

    • 41 5

    • dokładnie (1)

      Ponoć smalec gęsi jest bardzo zdrowy. Ja używam go do smarowania chleba zamiast masła jak tylko mam okazja skądś go sobie zorganizować. Polecam, na kanapce jest naprawdę smaczny.

      • 7 2

      • kurde, smalec teraz trudno dostać dobry, świnie już nie te

        nowe rasy szybko pędzone, słonina marnato i smalec do pupy

        • 2 0

  • ile tłuszczu w tłuszczu? (2)

    "I tak, masło śmietankowe zawiera około 74 proc. tłuszczu i dostarcza 659 kcal w 100 gramach, a masło ekstra - 82,5 proc. tłuszczu i dostarcza 659 kcal/100 g. " - eee, wzrost zawartości tłuszczu nie wpływa na jego kaloryczność?
    Masło jest naturalne, do margaryn dodaje sie duzo chemii (utwardzacze). Czy tak jest?

    • 17 5

    • margaryna " prawidłowo " produkowana ( co jest juz wymuszane ) tez jet naturalna ...

      .... no moze dla przemyslu ( cukiernicy itd.... ) faktycznie jeszcze do konca nie ..., polecam margaryne z kwasami omega ... obnizajacymi chlesterol ( sa niestety dosyc drogie ale to ma ogromna przyszlosc ) , maslo tylko dla dzieci - wypowiedz obiektywna poparta wiedza

      • 4 8

    • Zawartość tłuszczu w margarynach kubeczkowych to od 15-20 %

      Taką 'na bogato 20%' widziałem w biedronie za 5 zł/kilo. Ile tam musi być chemicznego syfu aby zagęścić i utwardzić 800ml wody . Mega szajs , który i tak nie daje efektu .

      • 3 0

  • Najlepsza była kampania reklamowa "Serce jak dzwon" (1)

    Aktor zmarł na atak serca... Śmiać się czy płakać.

    • 59 1

    • Serce jak dzwon

      Zanim doszło do ataku aktor bardzo długo pracował na ten atak. W "Janosiku" nie jadał w grocie zbójnickiej grilowanych piesi z kurczaka, czy łososia, ale dzierżył zawsze kawał mięsiwa, które odkrawał małym ostrym nożykie. Do tego wino lało się wartko jak woda w potoku górskim.

      • 14 2

  • z głową

    jedzmy wszystko na co mamy ochotę - ale z umiarem- to najlepsze dla naszego zdrowia, wszelka przesada lub "chora" asceza szkodzi bardziej.

    • 38 1

  • maslo maslo (2)

    i jeszcze raz maslo

    • 35 12

    • Widać, że to masło zapchało ci żyły w mózgu (1)

      • 6 13

      • poczytaj, jak jest utwardzana margaryna

        na kadmowych katodach...nie ma bata, żeby ten metal ciężki nie przedostał się do produktu...
        uważam, że masło jest dużo zdrowsze, bo naturalne!

        • 6 1

  • tania margaryna vc nic

    By żyło się lepiej!!!

    • 16 4

  • Margaryna " zdrowo " produkowana ma ogromna przyszlosc ( kwasy omega na (3)

    uklad krazenia , zmiejszjace cholesterol ) , maslo natomiast tylko dla dzieci i mlodziezy a dorosli z daleka , pseudo fachowcy i " babcie " moga sobie wypisywac ... sorki a

    • 9 20

    • (1)

      nie zgodze się z tobą że masło tylko dla dzieci i młodzieży chyba ze uważasz że dorośli to nie musza dbać o to co jedzą, czyli jeśc byle co byle tanio, byle szybko do grobu

      • 5 1

      • to nie chodzi o zgadzanie sie czy nie ale o fakty .. ewentualnie mozna maslo dla dzieci

        bo ma potrzebne skaldniki do rozwoju , pozniej juz w ogole nie potzreba masla zreszta margaryny tez .. tylko ze maslo ma szkodliwe kwasy nasycone ( rak ) , cholesterol ( dobry czy zly to zupelnie iinna sprawa ) i duzo tluszczu ...

        • 4 6

    • moja babcia ma 90lat i od zawsze zjada ok 100gram masła dziennie . Serce jak dzwon. Twierdzi że margaryna to wyrób dla biedoty. Serce ma jak dzwon. Nigdy nie usłyszałem z jej ust słowa cholesterol !

      • 3 0

  • margaryna Delma z oliwą z oliwek... (3)

    ...zawartość oliwy??? 0,5% !!! :)

    tylko dobre masełko Moi Drodzy, w rozsądnych ilościach nie zaszkodzi nikomu :)

    • 43 4

    • szkodzi .. szkodzi ....

      • 3 8

    • w delmie to nawet tłuszczu nie ma

      sama woda...

      • 7 0

    • to tak jak tymbark który na kartonie reklamuje że swieże owoce plus źródlana woda, a czytam sklad że to jakieś zagęszczacze.

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Z psychodietetyczką przy herbacie: Q&A z Aleksandrą Spychalską

spotkanie, spotkanie

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Najczęściej czytane