• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kupuj z głową. Masło vs margaryna

Justyna Spychalska
18 marca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Stojąc przed wyborem masło czy margaryna należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem. Stojąc przed wyborem masło czy margaryna należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem.

Od kiedy na rynku pojawił się utwardzony tłuszcz roślinny, czyli margaryna, świat podzielił się na jej zwolenników i przeciwników. Kto ma rację?



Masło czy margaryna?

Prawie w tym samym momencie, w którym do polskich sklepów trafiły margaryny, ruszyła kampania reklamowa. "Serce jak dzwon", "Koniec walki z cholesterolem" - to tylko przykłady haseł, które miały nas przekonać do porzucenia masła na rzecz nowego, roślinnego produktu. Ile w nich prawdy, a ile marketingowej propagandy?

- Stojąc przed wyborem - masło czy margaryna - należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem i nie ulegać magii reklam - radzi Małgorzata Jabłońska z poradni dietetycznej La Mariposa. - Producenci mają powód, żeby udowadniać zalety utwardzonych tłuszczów roślinnych - ich wytwarzanie jest tanie i opłacalne. Dzięki temu cena produktu jest niższa, co z kolei cieszy konsumentów - dodaje.

Zacznijmy od argumentu, którego używają zwolennicy margaryny - masło zawiera cholesterol. Sprawdźmy skład: rzeczywiście, w 100 gramach masła jest go aż 220-250 mg cholesterolu (dzienna norma to 300 mg). Sporo. Czy jednak masło jest rzeczywiście największym wrogiem kondycji naszego serca?

Wszystko sprowadza się do właściwego rozumienia słowa "cholesterol", które kojarzy się bardzo negatywnie. Nie do końca słusznie. Tak naprawdę jest on niezbędny do życia, stanowi ważny budulec błon komórkowych. Problem pojawia się w momencie, gdy poziom tak zwanego złego cholesterolu (LDL) jest zbyt wysoki, a poziom dobrego cholesterolu (HDL) - zbyt niski.

Prawdą jest, że duże spożycie masła podwyższa poziom cholesterolu. Trzeba jednak dodać, że dotyczy to zarówno poziomu złego LDL, jak i dobrego HDL. Co z margaryną? Jak każdy tłuszcz roślinny, cholesterolu nie zawiera wcale. A jednak, jak udowodniły badania, może podnosić jego poziom. Wszystko za sprawą izomerów trans kwasów tłuszczowych, które powstają w wyniku utwardzania tłuszczu roślinnego. Są one na tyle szkodliwe, że ich nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych dysfunkcji komórkowych, obniżania poziomu dobrego cholesterolu, a w rezultacie - do miażdżycy. Izomery trans zawierają przede wszystkim margaryny w kostce przeznaczone do pieczenia i maślano-margarynowe miksy.

- Obecnie, metoda produkcji utwardzonych tłuszczów roślinnych powoli się zmienia, dzięki czemu większość miękkich ("kubeczkowych") margaryn przeznaczonych do smarowania pieczywa nie zawiera w ogóle szkodliwych izomerów trans - przekonuje Małgorzata Jabłońska.

Nie znaczy to, że nie należy uważać. Zwolennicy tłuszczów roślinnych powinni wybierać margaryny zawierające odpowiednie proporcje kwasów omega-6 i omega-3 i wzbogacone o "maślane" witaminy A i D. W innym wypadku można poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Nie należy też popadać w maślany entuzjazm. W jedzeniu masła, podobnie jak w spożywaniu innych tłuszczów, należy zachować umiar. Uważać powinni szczególnie cukrzycy i osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Masło nie nadaje się też dla tych, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami.

- Porównując właściwości zdrowotne masła i margaryny nie możemy pominąć kaloryczności, która zależy od zawartości tłuszczu. - dodaje Małgorzata Jabłońska - I tak, masło śmietankowe zawiera około 74 proc. tłuszczu i dostarcza 659 kcal w 100 gramach, a masło ekstra - 82,5 proc. tłuszczu i dostarcza 735 kcal/100 g. Zawartość tłuszczu w margarynach jest bardzo zróżnicowana, ale zazwyczaj niższa. Waha się między 40 proc. a 80 proc.

Co w takim razie z margarynowo-maślaną wojną? O wyniku sporu decyduje rozwaga klienta. Na pewno trzeba uważać na margaryny w kostce i utwardzane "miksy". Nie należy też ulegać cholesterolowej propagandzie - masło, spożywane w umiarkowanych ilościach, wcale nie musi wpływać negatywnie na kondycję naszego serca.

Opinie (73) 6 zablokowanych

  • majonez

    ja smaruję majonezem

    • 2 1

  • Najlepsza metoda, to metoda "na studenta" (1)

    Chleb posmarowany... nożem.

    • 9 2

    • Metoda z wyobraźnią...

      ...to nie tak, tylko po prostu kroisz dwie kromki chleba a trzecią kromkę bardzo cieniutką wkładasz między te dwie. I delektujesz się z przymrużonymi oczyma jaka smaczna dziś ta kanapka.

      • 0 0

  • M A S Ł O

    Wyłącznie masło i tylko masło. Nie je się go w ilościach dużych, np.100g,a tak przelicza się zawartość tłuszczu czyli wartość kaloryczną produktu-- bo trzeba by wówczas zjeść pół kostki (obecne mają po 200g),a jest produktem naturalnym o sporej zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach; no i ten smak świeżego masła!!! Margaryny to trucizna dla naszych naczyń krwionośnych,tak. Nie masło, ale właśnie margaryny utwardzane są większym zagrożeniem (nie mylić z cholesterolem) dla układu krążenia. INKA

    • 5 1

  • z tego artykułu nic nie wynika....

    • 2 2

  • chemia

    Ile trzeba wpakować w olej chemi aby uzyskać margarynę ,tego nikt nie pisze . Zapach margaryn normalnie mie skręca dlatego jem masło

    • 5 1

  • ja ostatnio wpier* suchy chleb

    jeszcze trochę i platfusy nas wykończą.

    • 11 1

  • w imię jakiej idei OLWIT

    łobuzy zamknęli, nie opłacało się?

    • 3 0

  • Margaryna jest niejadalna. Masło też zeszło na psy. Spośród powszechnie dostępnych najsmaczniejsze jest Masło Fińskie, niestety importowane.

    • 2 0

  • margaryna jest niezdrowa!!!!

    ...jedzcie masło.tak mawiała nasza chemiczka w tech.żywienia i ja jej wierzę.a poza tym jest niesmaczna do kanapek:P

    • 5 1

  • My chcemy masła, rozmowa z Grażyną Cichosz sprzed roku (1)

    Rok temu ukazał się ważny artykuł na ten temat, warto go przypomnieć. Jest to rozmowa z prof. Grażyną Cichosz z UWM w Olsztynie. Polecam, pozdrawiam Steft

    • 5 0

    • tutaj link do wywiadu

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane