• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kupuj z głową. Masło vs margaryna

Justyna Spychalska
18 marca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Stojąc przed wyborem masło czy margaryna należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem. Stojąc przed wyborem masło czy margaryna należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem.

Od kiedy na rynku pojawił się utwardzony tłuszcz roślinny, czyli margaryna, świat podzielił się na jej zwolenników i przeciwników. Kto ma rację?



Masło czy margaryna?

Prawie w tym samym momencie, w którym do polskich sklepów trafiły margaryny, ruszyła kampania reklamowa. "Serce jak dzwon", "Koniec walki z cholesterolem" - to tylko przykłady haseł, które miały nas przekonać do porzucenia masła na rzecz nowego, roślinnego produktu. Ile w nich prawdy, a ile marketingowej propagandy?

- Stojąc przed wyborem - masło czy margaryna - należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem i nie ulegać magii reklam - radzi Małgorzata Jabłońska z poradni dietetycznej La Mariposa. - Producenci mają powód, żeby udowadniać zalety utwardzonych tłuszczów roślinnych - ich wytwarzanie jest tanie i opłacalne. Dzięki temu cena produktu jest niższa, co z kolei cieszy konsumentów - dodaje.

Zacznijmy od argumentu, którego używają zwolennicy margaryny - masło zawiera cholesterol. Sprawdźmy skład: rzeczywiście, w 100 gramach masła jest go aż 220-250 mg cholesterolu (dzienna norma to 300 mg). Sporo. Czy jednak masło jest rzeczywiście największym wrogiem kondycji naszego serca?

Wszystko sprowadza się do właściwego rozumienia słowa "cholesterol", które kojarzy się bardzo negatywnie. Nie do końca słusznie. Tak naprawdę jest on niezbędny do życia, stanowi ważny budulec błon komórkowych. Problem pojawia się w momencie, gdy poziom tak zwanego złego cholesterolu (LDL) jest zbyt wysoki, a poziom dobrego cholesterolu (HDL) - zbyt niski.

Prawdą jest, że duże spożycie masła podwyższa poziom cholesterolu. Trzeba jednak dodać, że dotyczy to zarówno poziomu złego LDL, jak i dobrego HDL. Co z margaryną? Jak każdy tłuszcz roślinny, cholesterolu nie zawiera wcale. A jednak, jak udowodniły badania, może podnosić jego poziom. Wszystko za sprawą izomerów trans kwasów tłuszczowych, które powstają w wyniku utwardzania tłuszczu roślinnego. Są one na tyle szkodliwe, że ich nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych dysfunkcji komórkowych, obniżania poziomu dobrego cholesterolu, a w rezultacie - do miażdżycy. Izomery trans zawierają przede wszystkim margaryny w kostce przeznaczone do pieczenia i maślano-margarynowe miksy.

- Obecnie, metoda produkcji utwardzonych tłuszczów roślinnych powoli się zmienia, dzięki czemu większość miękkich ("kubeczkowych") margaryn przeznaczonych do smarowania pieczywa nie zawiera w ogóle szkodliwych izomerów trans - przekonuje Małgorzata Jabłońska.

Nie znaczy to, że nie należy uważać. Zwolennicy tłuszczów roślinnych powinni wybierać margaryny zawierające odpowiednie proporcje kwasów omega-6 i omega-3 i wzbogacone o "maślane" witaminy A i D. W innym wypadku można poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Nie należy też popadać w maślany entuzjazm. W jedzeniu masła, podobnie jak w spożywaniu innych tłuszczów, należy zachować umiar. Uważać powinni szczególnie cukrzycy i osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Masło nie nadaje się też dla tych, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami.

- Porównując właściwości zdrowotne masła i margaryny nie możemy pominąć kaloryczności, która zależy od zawartości tłuszczu. - dodaje Małgorzata Jabłońska - I tak, masło śmietankowe zawiera około 74 proc. tłuszczu i dostarcza 659 kcal w 100 gramach, a masło ekstra - 82,5 proc. tłuszczu i dostarcza 735 kcal/100 g. Zawartość tłuszczu w margarynach jest bardzo zróżnicowana, ale zazwyczaj niższa. Waha się między 40 proc. a 80 proc.

Co w takim razie z margarynowo-maślaną wojną? O wyniku sporu decyduje rozwaga klienta. Na pewno trzeba uważać na margaryny w kostce i utwardzane "miksy". Nie należy też ulegać cholesterolowej propagandzie - masło, spożywane w umiarkowanych ilościach, wcale nie musi wpływać negatywnie na kondycję naszego serca.

Opinie (73) 6 zablokowanych

  • Margaryna mleczna przeciw ciąży jest skuteczna!!!

    Tylko twarogi z dodatkiem szczypiorku, siemię lnianego, prosa.Smacznego...

    • 0 0

  • masło..;)

    oczywiście, masło = cholesterol, ale tylko w chwili kiedy na przykład smażymy je na patekni, bo to po jakims czasie = śmierć. W rozsądnych ilościsch jest bardzo zdrowe i nikomu nie zaszkodzi
    pozdrawiam wszystkich masłowiczów ;)

    • 0 0

  • ani jedno ani drugie (2)

    A ja od urodzenia nie jem ani masła ani margaryny i dobrze mi z tym.

    • 0 3

    • boś młot

      jw

      • 0 0

    • a chlebek smarujesz pewnie nutella albo majonezem, co?

      glupoty gadasz....

      • 0 0

  • MASŁO ! ! ! (1)

    Wszędzie ich pełno. Są w batonikach, ciasteczkach, frytkach, chipsach, chrupkach, fast foodach, nawet płatkach kukurydzianych. Tłuszcze typu trans, znane też jako tłuszcze uwodornione lub częściowo utwardzane. Od dawna mają opinię wroga serca. Teraz lekarze podejrzewają je również o to, że szkodzą inteligencji. Producenci żywności powszechnie stosują je w przemyśle spożywczym na całym świecie.
    Więc jeżeli chcesz nadal margarynę !!! Zrezygnuj z wszystkiego innego tłustego !!!

    • 6 0

    • Jedz MASŁO ! ! !***

      • 0 0

  • Moi drodzy... (1)

    • 0 1

    • Czytajcie ...

      to co jest na opakowaniach

      • 2 0

  • nie róbmy POlityki

    jedzmy margarynę ;p

    • 3 4

  • Komuna powraca ? (1)

    Za czasów Komuny też była propaganda ,że masło szkodzi. Na cóż , za czasów Tuska i Peło powróciła żydo-komuna ale my nie damy się nabrać .

    • 5 3

    • NAZISMAKOSZU!

      zasuwaj lepiej pod Urz.Wojewódzki,tam kilkadziesiąt tobie podobnych warczy na Polskę . Z komuchami pod rękę czyli przyszłym koalicjantem = BRUNATNO-CZERWONI! nie damy się nabrać!

      • 1 1

  • Czy ktoś widział na rynku...

    masło o smaku margaryny?Dlaczego jednak bywa odwrotnie?Tu tkwi odpowiedź!Od czasu studiów nie biorę margaryny do ust!

    • 3 0

  • Tylko margaryna

    ma witaminy w sobie i łatwo się rozsmarowuje do tego jest tania.

    • 0 3

  • takie przkleństwo dobrobytu

    i znowu wychodzi, że wszystko musi być z umiarem.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bezpłatne badania densytometryczne

badania, konsultacje

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Najczęściej czytane