• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kupuj z głową. Masło vs margaryna

Justyna Spychalska
18 marca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Stojąc przed wyborem masło czy margaryna należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem. Stojąc przed wyborem masło czy margaryna należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem.

Od kiedy na rynku pojawił się utwardzony tłuszcz roślinny, czyli margaryna, świat podzielił się na jej zwolenników i przeciwników. Kto ma rację?



Masło czy margaryna?

Prawie w tym samym momencie, w którym do polskich sklepów trafiły margaryny, ruszyła kampania reklamowa. "Serce jak dzwon", "Koniec walki z cholesterolem" - to tylko przykłady haseł, które miały nas przekonać do porzucenia masła na rzecz nowego, roślinnego produktu. Ile w nich prawdy, a ile marketingowej propagandy?

- Stojąc przed wyborem - masło czy margaryna - należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem i nie ulegać magii reklam - radzi Małgorzata Jabłońska z poradni dietetycznej La Mariposa. - Producenci mają powód, żeby udowadniać zalety utwardzonych tłuszczów roślinnych - ich wytwarzanie jest tanie i opłacalne. Dzięki temu cena produktu jest niższa, co z kolei cieszy konsumentów - dodaje.

Zacznijmy od argumentu, którego używają zwolennicy margaryny - masło zawiera cholesterol. Sprawdźmy skład: rzeczywiście, w 100 gramach masła jest go aż 220-250 mg cholesterolu (dzienna norma to 300 mg). Sporo. Czy jednak masło jest rzeczywiście największym wrogiem kondycji naszego serca?

Wszystko sprowadza się do właściwego rozumienia słowa "cholesterol", które kojarzy się bardzo negatywnie. Nie do końca słusznie. Tak naprawdę jest on niezbędny do życia, stanowi ważny budulec błon komórkowych. Problem pojawia się w momencie, gdy poziom tak zwanego złego cholesterolu (LDL) jest zbyt wysoki, a poziom dobrego cholesterolu (HDL) - zbyt niski.

Prawdą jest, że duże spożycie masła podwyższa poziom cholesterolu. Trzeba jednak dodać, że dotyczy to zarówno poziomu złego LDL, jak i dobrego HDL. Co z margaryną? Jak każdy tłuszcz roślinny, cholesterolu nie zawiera wcale. A jednak, jak udowodniły badania, może podnosić jego poziom. Wszystko za sprawą izomerów trans kwasów tłuszczowych, które powstają w wyniku utwardzania tłuszczu roślinnego. Są one na tyle szkodliwe, że ich nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych dysfunkcji komórkowych, obniżania poziomu dobrego cholesterolu, a w rezultacie - do miażdżycy. Izomery trans zawierają przede wszystkim margaryny w kostce przeznaczone do pieczenia i maślano-margarynowe miksy.

- Obecnie, metoda produkcji utwardzonych tłuszczów roślinnych powoli się zmienia, dzięki czemu większość miękkich ("kubeczkowych") margaryn przeznaczonych do smarowania pieczywa nie zawiera w ogóle szkodliwych izomerów trans - przekonuje Małgorzata Jabłońska.

Nie znaczy to, że nie należy uważać. Zwolennicy tłuszczów roślinnych powinni wybierać margaryny zawierające odpowiednie proporcje kwasów omega-6 i omega-3 i wzbogacone o "maślane" witaminy A i D. W innym wypadku można poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Nie należy też popadać w maślany entuzjazm. W jedzeniu masła, podobnie jak w spożywaniu innych tłuszczów, należy zachować umiar. Uważać powinni szczególnie cukrzycy i osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Masło nie nadaje się też dla tych, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami.

- Porównując właściwości zdrowotne masła i margaryny nie możemy pominąć kaloryczności, która zależy od zawartości tłuszczu. - dodaje Małgorzata Jabłońska - I tak, masło śmietankowe zawiera około 74 proc. tłuszczu i dostarcza 659 kcal w 100 gramach, a masło ekstra - 82,5 proc. tłuszczu i dostarcza 735 kcal/100 g. Zawartość tłuszczu w margarynach jest bardzo zróżnicowana, ale zazwyczaj niższa. Waha się między 40 proc. a 80 proc.

Co w takim razie z margarynowo-maślaną wojną? O wyniku sporu decyduje rozwaga klienta. Na pewno trzeba uważać na margaryny w kostce i utwardzane "miksy". Nie należy też ulegać cholesterolowej propagandzie - masło, spożywane w umiarkowanych ilościach, wcale nie musi wpływać negatywnie na kondycję naszego serca.

Opinie (73) 6 zablokowanych

  • Wypróbowałam i polecam

    Finuu sprawdzony smak, zdrowy skład polecam dla tych którzy chcą jeść zdrowo.

    • 0 0

  • Cholesterol

    Zdecydowanie wysoki cholesterol bardzo negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Wiem, ponieważ sama mam wysoki. W obniżeniu go pomagają mi porady serwisu gramozycie.pl, który poleciła mi moja córka!

    • 0 0

  • Dlaczego kcal? Ja używam układu SI czyli kJ. Kcal nic mi nie mówi. (6)

    Tak samo nie rozumiem dlaczego moc silnika spalinowego wciąż podaje się w KM, a nie kW.

    • 12 71

    • to chyba czas najwyższy nauczyć się zamieniania jednostek

      • 0 0

    • a dlaczego w usa maja mph i cale???

      to zycie... malutki, trza sie uczyc przeliczac hehehe

      • 7 0

    • A ja tam wole

      Coca Cole.

      • 7 6

    • no tak, no tak

      a wszystkie inne miary tez podajesz w SI?
      np. wymiar śrub w metrach, itd itd...

      • 6 5

    • nie znasz sie

      waldemar...po prostu sie nie znasz

      • 14 1

    • Ty używasz, to rewelacyjnie!

      na szczęście na świecie jest pluralizm :)

      • 23 0

  • nie wiem kto kupuje margarynę....

    typu Delma, Delma z cebulką itp.chyba ktoś kto naprawdę nie dba o zdrowie.przeciez to sama chemia!!a te wszystkie piękne reklamy ze szczęsliwymi rodzinkami + autorytet rodziców niania, po prostu kłamią i nabijają nas w butelkę poprzez chwyty marketingowe

    • 0 0

  • Ostatnio ogladalem program

    w TV i pokazywali wlasnie jak to robia te 'wspaniale i zdrowe' margaryny. Poniewaz tluszcz nie laczy sie z woda, dodaja jakies E (tu numerek), ktore powoduje, ze tluszcz i woda w cudowny sposob sie lacza, margarynka zwieksza swoja objetosc, koszt wyprodukowania tego shitu jest nizszy, cena troche tez, ale zysk dla producenta oczywiscie wyzszy.

    Podobnie jak wyroby kielbasianopodobne, napakuja wody i innej kupy, zeby tylko waga sie zgadzala i tyle.

    • 0 0

  • zdrowe czy mniej zdrowe (2)

    a dlaczego nikt nie powie, że masło jest po prostu niesmaczne?

    • 1 13

    • zwariowałeś?

      pewnie nikt tak nie powie bo po co kłamać? nie mów mi że kupujesz Delmę czy jakiś inny chłam tego typu i zachywacasz sie jego smakiem!

      • 0 0

    • Masło niesmaczne??? Buahahaha

      To żeś palnął :D
      Nie ma to jak świeże masełko, zwłaszcza ze świeżym pieczywkiem. Mmmmm... :)

      • 6 1

  • superniania kłamie!

    • 1 0

  • takie przkleństwo dobrobytu

    i znowu wychodzi, że wszystko musi być z umiarem.

    • 0 0

  • a gdzie smalec? (2)

    • 41 5

    • dokładnie (1)

      Ponoć smalec gęsi jest bardzo zdrowy. Ja używam go do smarowania chleba zamiast masła jak tylko mam okazja skądś go sobie zorganizować. Polecam, na kanapce jest naprawdę smaczny.

      • 7 2

      • kurde, smalec teraz trudno dostać dobry, świnie już nie te

        nowe rasy szybko pędzone, słonina marnato i smalec do pupy

        • 2 0

  • Tylko margaryna

    ma witaminy w sobie i łatwo się rozsmarowuje do tego jest tania.

    • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Szkoła Szczepień

spotkanie

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty

Najczęściej czytane