• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kupuj z głową. Masło vs margaryna

Justyna Spychalska
18 marca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Stojąc przed wyborem masło czy margaryna należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem. Stojąc przed wyborem masło czy margaryna należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem.

Od kiedy na rynku pojawił się utwardzony tłuszcz roślinny, czyli margaryna, świat podzielił się na jej zwolenników i przeciwników. Kto ma rację?



Masło czy margaryna?

Prawie w tym samym momencie, w którym do polskich sklepów trafiły margaryny, ruszyła kampania reklamowa. "Serce jak dzwon", "Koniec walki z cholesterolem" - to tylko przykłady haseł, które miały nas przekonać do porzucenia masła na rzecz nowego, roślinnego produktu. Ile w nich prawdy, a ile marketingowej propagandy?

- Stojąc przed wyborem - masło czy margaryna - należy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem i nie ulegać magii reklam - radzi Małgorzata Jabłońska z poradni dietetycznej La Mariposa. - Producenci mają powód, żeby udowadniać zalety utwardzonych tłuszczów roślinnych - ich wytwarzanie jest tanie i opłacalne. Dzięki temu cena produktu jest niższa, co z kolei cieszy konsumentów - dodaje.

Zacznijmy od argumentu, którego używają zwolennicy margaryny - masło zawiera cholesterol. Sprawdźmy skład: rzeczywiście, w 100 gramach masła jest go aż 220-250 mg cholesterolu (dzienna norma to 300 mg). Sporo. Czy jednak masło jest rzeczywiście największym wrogiem kondycji naszego serca?

Wszystko sprowadza się do właściwego rozumienia słowa "cholesterol", które kojarzy się bardzo negatywnie. Nie do końca słusznie. Tak naprawdę jest on niezbędny do życia, stanowi ważny budulec błon komórkowych. Problem pojawia się w momencie, gdy poziom tak zwanego złego cholesterolu (LDL) jest zbyt wysoki, a poziom dobrego cholesterolu (HDL) - zbyt niski.

Prawdą jest, że duże spożycie masła podwyższa poziom cholesterolu. Trzeba jednak dodać, że dotyczy to zarówno poziomu złego LDL, jak i dobrego HDL. Co z margaryną? Jak każdy tłuszcz roślinny, cholesterolu nie zawiera wcale. A jednak, jak udowodniły badania, może podnosić jego poziom. Wszystko za sprawą izomerów trans kwasów tłuszczowych, które powstają w wyniku utwardzania tłuszczu roślinnego. Są one na tyle szkodliwe, że ich nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych dysfunkcji komórkowych, obniżania poziomu dobrego cholesterolu, a w rezultacie - do miażdżycy. Izomery trans zawierają przede wszystkim margaryny w kostce przeznaczone do pieczenia i maślano-margarynowe miksy.

- Obecnie, metoda produkcji utwardzonych tłuszczów roślinnych powoli się zmienia, dzięki czemu większość miękkich ("kubeczkowych") margaryn przeznaczonych do smarowania pieczywa nie zawiera w ogóle szkodliwych izomerów trans - przekonuje Małgorzata Jabłońska.

Nie znaczy to, że nie należy uważać. Zwolennicy tłuszczów roślinnych powinni wybierać margaryny zawierające odpowiednie proporcje kwasów omega-6 i omega-3 i wzbogacone o "maślane" witaminy A i D. W innym wypadku można poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Nie należy też popadać w maślany entuzjazm. W jedzeniu masła, podobnie jak w spożywaniu innych tłuszczów, należy zachować umiar. Uważać powinni szczególnie cukrzycy i osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Masło nie nadaje się też dla tych, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami.

- Porównując właściwości zdrowotne masła i margaryny nie możemy pominąć kaloryczności, która zależy od zawartości tłuszczu. - dodaje Małgorzata Jabłońska - I tak, masło śmietankowe zawiera około 74 proc. tłuszczu i dostarcza 659 kcal w 100 gramach, a masło ekstra - 82,5 proc. tłuszczu i dostarcza 735 kcal/100 g. Zawartość tłuszczu w margarynach jest bardzo zróżnicowana, ale zazwyczaj niższa. Waha się między 40 proc. a 80 proc.

Co w takim razie z margarynowo-maślaną wojną? O wyniku sporu decyduje rozwaga klienta. Na pewno trzeba uważać na margaryny w kostce i utwardzane "miksy". Nie należy też ulegać cholesterolowej propagandzie - masło, spożywane w umiarkowanych ilościach, wcale nie musi wpływać negatywnie na kondycję naszego serca.

Opinie (73) 6 zablokowanych

  • Emeryt wszystko spożywa

    w umiarkowanych - i to bardzo - ilościach.

    • 6 0

  • Nasi dziadkowie nie jedli Maślanych margaryn

    a dożywają 90 lat!! A my pokolenie margaryny dożyjemy 57 lat.
    Wszędzie pełno chemii i polepszaczy, konserwantów sztucznych barwników.
    Dziadkowie jedli masełko które sami sobie zrobili, na zawartość tłuszczu w mleku też nikt wtedy nie narzekał, wszystko było naturalne bez nawozów i wszechobecnych dodatków chemicznych.
    Serca mieli jak dzwony, a jedli smalczyk, masełko, słoninkę....

    • 26 4

  • Wszystko ale z głową

    Masło i margaryna, tak naprawdę wszystko możemy jeść, tylko dobrze dostosowane do potrzeb naszego organizmu. A przede wszystkim mniej stresu - to też wpływa na żywotność naszego organizmu...to na pewno przeżyjemy lepiej i dłużej nasze piękne życie :)

    • 1 1

  • zdrowe czy mniej zdrowe (2)

    a dlaczego nikt nie powie, że masło jest po prostu niesmaczne?

    • 1 13

    • Masło niesmaczne??? Buahahaha

      To żeś palnął :D
      Nie ma to jak świeże masełko, zwłaszcza ze świeżym pieczywkiem. Mmmmm... :)

      • 6 1

    • zwariowałeś?

      pewnie nikt tak nie powie bo po co kłamać? nie mów mi że kupujesz Delmę czy jakiś inny chłam tego typu i zachywacasz sie jego smakiem!

      • 0 0

  • Nasze

    masło to nie leżało nawet blisko koło prawdziwego masła , taki chłam nam wciekają i nazywają to masłem !!

    • 5 2

  • Większy zarobek dla producentów margaryn - to jest prawda

    Margaryny roślinne są tańsze w produkcji ok. 7. razy w stosunku do masła. I liczy się tylko zarobek producentów, bo skoro siedmiokrotnie taniej jest wyprodukować margaryne a w sklepie kosztuje ona raptem połowe ceny masła to zysk producenta jest wielokrotnie wyższy. I stąd są pieniądze na kampanie telewizyjne ze spotami o zdrowych właściwościach margaryn. Nie wierzcie w to.
    Niezależne badania jasno pokazują że margaryny roślinne są wręcz szkodliwe dla zdrowia bo zaburzają chemiczną gospodarkę organizmu. A tak podobno rewelacyjny olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia jest wręcz rakotwórczy! Badania na zwierzętach nie pozostawiają złudzeń.

    • 8 2

  • Maslo vs Margaryna?

    Do kanapek nie używam NIC. Po co?
    Jeśli już to do ciast.

    • 3 4

  • Smalec

    .

    • 1 1

  • Masełko :)

    Jasne, że masełko... margaryna to sama chemia... Fakt, masło w tych czasach też, ale przynajmniej za czymś smakuje. Margarynie mówimy NIE!!!

    • 7 2

  • rozumu w TV nie dają

    wszystko w nadmiarze powoduje szkody najłatwiej można to dostrzec w przyrodzie, a my niczym się nie różnimi jesteśmy jej częścią także nawet trójące grzyby w umiarze nam nie zaszkodzą, a to czy ktoś woli coś naturalnego czy wzbogacone środkami chemicznymi to już jego sprawa ja wybrałem nature

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Akcja Biustowniczki

badania, konsultacje

Piknik "Rodzina, Zdrowie, Nauka = Merito"

w plenerze, warsztaty, kiermasz, zajęcia rekreacyjne

Distinguished Gentleman's Ride (1 opinia)

(1 opinia)
w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

Najczęściej czytane