• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ile szynki jest w szynce?

Justyna Spychalska
19 kwietnia 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
W czasie zakupów warto sprawdzić na etykiecie, ile białka zwierzęcego jest w szynce. W czasie zakupów warto sprawdzić na etykiecie, ile białka zwierzęcego jest w szynce.

Słuszny kawałek szynki z kością był obowiązkowym składnikiem każdej staropolskiej, dworskiej uczty. Obecnie większość dostępnych w sklepie szynek w niczym nie przypomina tych z dawnych czasów. Zamiast pachnieć mięsem, ociekają wodą.



W poszukiwaniu prawdziwej szynki najlepiej najpierw zajrzeć do... słownika. Według definicji jest to wędlina z tylnej części półtuszy wieprzowej. W takim razie dlaczego większość dostępnych w sklepach szynek nie ma ani struktury, ani kształtu mięsa?

Szynkę kupujesz:



Duża część dostępnych w sklepach szynek to wyroby tzw. wysokowydajne. Brzmi kusząco? Nie daj się zwieść. Wysokowydajna szynka to taka, którą podczas produkcji napompowano wodą na tyle, że zawiera mniej niż 16 proc. białka zwierzęcego (dodajmy, że dobre szynki zawierają 17-30 proc. białka). W dużych zakładach mięsnych z jednego kilograma szynki wędliniarze potrafią otrzymać ... aż dwa kilogramy.

Woda w szynce nie jest niczym szczególnym - proces technologiczny obejmujący wędzenie, parzenie lub pieczenie wymaga dodatku 10-15 proc. wody (i tak wyparowuje ona podczas obróbki). Poza tym, wiele osób lubi tzw. "mokrą szynkę", która jest soczysta i zawiera mniej kalorii. Mimo to, praktykowane przez niektóre zakłady dodawanie 100 proc. wody jest już lekką przesadą. W jej wiązaniu pomagają dodatki - fosforany, białko sojowe, błonnik. Konsystencję poprawiają za to żele roślinne - karageny.

- Aromaty, substancje wiążące, konserwanty i barwniki pozwalają uzyskać produkt trwały, o atrakcyjnym wyglądzie, a przy tym tańszy w produkcji (większa ilość wypełniaczy = mniejsza ilość mięsa) - wyjaśnia Weronika Górska z poradni dietetycznej Smak Zdrowia. - Trzeba na nie uważać: fosforany utrudniają przyswajanie wapnia, azotan sodu (E-251) w wysokiej temperaturze wydziela rakotwórcze substancje, szkodliwe są również aromaty dymu wędzarniczego (zresztą wędzenie naturalne też nie jest najzdrowszą metodą obróbki).

Jeśli masz ochotę na szynkę "jak za dziada pradziada", sprawdź, ile zawiera mięsa. Warto spojrzeć też na ilość białka zwierzęcego - jeśli jest go więcej niż 16 proc, znaczy to, że nie masz do czynienia z wędzonką wysokowydajną.

- Niestety, bardzo trudno zorientować się, z jakiego rodzaju produktem mamy do czynienia, kupując szynkę na wagę - przestrzega Weronika Górska. - Jest jednak kilka praktycznych wskazówek. Galaretowaty, żółtawy nalot może świadczyć o tym, że do produktu dodano białko, ale niekoniecznie to pochodzące z mięsa. Po przekrojeniu szynki w żadnym wypadku nie powinna z niej kapać woda.

Rzeczywiście, wygląd szynki mówi wiele o jej składzie i rodzajach. Kwadratowy czy prostokątny kształt sugeruje, że masz do czynienia z szynką konserwową, która powstaje ze zmielonego mięsa (najczęściej gorszego jakościowo). Intensywny różowy kolor i wyraźna struktura mięsa charakteryzuje szynki surowe (dojrzewają nawet kilka lat). Szara barwa cechuje szynki pieczone, jednak te są obecnie wyrobami niszowymi, produkowanymi tylko w małych, regionalnych masarniach mięsnych. Jeśli szynka ma jasnoróżową barwę, prawdopodobnie jest parzona. Kupując ją, warto zwrócić uwagę na strukturę i kolor (nie powinny być jednolite). Duża ilość małych dziurek na przekroju to ślady po strzykawce, czyli intensywnym zwiększaniu wydajności.

Niech nie zwiodą Cię nazwy. Szynki "Szlachecka" czy "Królewska" mogą nie mieć nic wspólnego z tym, co spożywało się kiedyś na polskich dworach. Z kolei szynka obwiązana sznurkiem, o czym wie każdy wędliniarz, często jest wyrobem kiepskiej jakości w kuszącym opakowaniu. - Czasem producenci obwiązują "szynkę" sznurkiem, aby się nie rozpadła od nadmiaru dodatków, a nie dlatego, że jest to np. dobry produkt regionalny - dodaje Weronika Górska.

No dobrze, ale wróćmy do definicji - przecież szynka to wyrób wieprzowy. Jak w takim razie powinno się traktować szynkę z indyka czy kurczaka?

- Faktycznie mianem szynki powinno się nazywać produkty z wieprzowiny - mogą być one gotowane, pieczone, wędzone. O ile szynka może być wędliną, to nie każda wędlina będzie szynką - tłumaczy Weronika Górska.

Wnioski? Jeśli szukasz prawdziwej szynki, nie poddawaj się - znajdziesz ją przede wszystkim w sklepach niewielkich, regionalnych zakładów mięsnych. Pytaj o skład - zawartość mięsa i białka. Sugeruj się wyglądem samej szynki, nie opakowaniem. Kierując się tymi wskazówkami, unikniesz sprzątania kałuży wody w lodówce.

Opinie (154) 6 zablokowanych

  • (2)

    W paru małych sklepach udaje mi się kupić wyroby masarni Zielińscy. Ich topowe produkty są naprawdę doskonałe. Mam na myśli najdroższą szynkę (ok. 38-40 zł/kg), wędzonkę (dla mnie lepsza od szynki), baleron gotowany (rewelacja) - w cenach prawie jak wzmiankowana szynka. Kiełbasy krakowskie i duża myśliwska też są świetne - samo mięcho. Szynka czasami trafi się z gorszej partii, tak raz na 4-5 zakupów. Tak to jest z produktami w miarę naturalnymi, nie trzymają idealnie równej linii. Szynka Zielińskiego, już po pokrojeniu na plastry, po tygodniu nie śmierdzi, nie poci się, jest wręcz bardziej sucha niż w momencie zakupu. Szczerze polecam i nie jest to reklama. Choć boję się, że któregoś dnia producent, zachęcony zwiększonym popytem, obniży loty. Tak się zwykle dzieje. Więc może nie kupujcie, wyroby zostaną dłużej smaczniejsze :)

    • 8 2

    • a gdzie w Gdyni np., mozna to kupic? (1)

      ?

      • 0 0

      • Nie wiem

        W Gdańsku mam 1 stały punkt z pełnym zakresem i 1 z okresową dostawą wybranych produktów tej masarni.

        • 0 0

  • I co źle było za komuny, teraz macie to o co walczyliście (2)

    sztuczne , konserwowe jedzenie i co z tego ze teraz pełno na półkach wszystkiego,jeżeli to smaku nie ma .
    Chleb napompowany nie wiadomo czym, na samą myśl robi się niedobrze .Wolałam trzy rodzaje kiełbasy i wędlin , ale mające smak a nie to co teraz jest .Nie przeszkadzało mi to , ze sie stalo w kolejkach , ale bylo wiadomo za czym sie stoi .
    ,Teraz to moje koty tej wedliny nie chcą ruszac .

    • 4 5

    • chrzanisz

      Komuna była najbardziej chorym okresem w najnowszej historii Polski. Teraz jest NORMALNIE. A za dobrym towarem zawsze trzeba się trochę nachodzić, a nie łapać pierwsze z brzegu. I tak ze wszystkim w życiu.

      • 4 2

    • za komuny było lepiej. taaa zwłaszcza jak mięso było na kartki. Co jest z tobą nie tak.

      • 2 0

  • Polski gust

    Kupowałem pewnego razu jedną z moich ulubionych wędlin (niestety, nieco się pogorszyła - za dużo tłuszczu nawet po mocnym wysuszeniu!) - Balcerzak kiełbasa polska długojrzewająca - w, pożal się Boże, "delikatesach" Bomi na Zaspie (nigdy więcej). Pani ekspedientka, młoda ale z odzywek wsiowa dziewucha, skrzywiła się na widok tejże kiełbasy i wyjechała do mnie z tekstem "Takie to twarde, że nie ma jak tego ugryźć". Ja do niej "Wie pani, tego się nie bierze od tak do buzi ;) tylko kroi na cienkie plasterki i smakuje". Odpowiedź "Eeee, takie twarde, że nie ma jak tego ugryźć". Bez komentarza. Oto typowa zjadaczka kiełbasy za 9.99 zł/kg. Tą sobie może ugryźć bez problemu. Jacy klienci, takie wyroby.

    • 8 1

  • Niestety ale polacy daje sie oszukiwac wszystkim Ostatnio gazeta udowodniła ze nadal zachodnie jest tańsze i lepsze

    czekoalda niemiecka niby taka sam ale ta na polski rynek mniej orzechów mniej kakaa i najgorszej jakosci tłuszcz do jej zrobienia
    to samo proszki zadni pachnie lepiej pierze i na dluzej starcza
    Polski tej samej firmy ma mnustwo wypeniaczy i nadodatek te na rynek Polski wszystko jest drozsze!!

    • 1 1

  • wyjściem jest wegetarianizm / weganizm - prawda, jakie to proste? (3)

    wtedy będzie pewność, że nie je się odpadków...

    • 4 7

    • wegeterianizm to bzdura wymyslona dla ciemnoty (2)

      ale zawsze sie tacy znajda udowodniono juz naukowo zemiesą jest niezbedne!!
      Wszystko z umiarem i bardzo zdrowo zado wegetarianizm to głupota!!
      I to nadodatek bardzo droga głupota

      • 2 3

      • jasne ; sądząc po jakości Twojej wypowiedzi Tobie akurat mięso

        • 0 2

      • jasne ; sądząc po jakości Twojej wypowiedzi Tobie akurat mięso zaszkodziło

        i to bardzo :)

        • 1 2

  • nie ma jak hodować własne świnie, nawet na balkonie

    • 6 0

  • To akurat przykład kiedy wolny rynek nie działa

    Normalnie ceny by były przyzwoite i kazdy by robil dobra wedline. Ale skoro mozna z kg miesa zrobic 3 to kazdy tak robi bo sie po prostu oplaca. Przecietny zjadacz chleba musi wydac krocie zeby zjesc cos co parenascie lat temu mial w normalnej cenie. Podobnie sprawa wyglada z chlebem. Kiedys zwykly chleb w sklepie byl lepszy niz obecnie superdrogi z delikatesow.

    • 3 0

  • dlatego (1)

    ostatnio co kilka miesięcy jezdze kolo trojmiasta po pol swiniaczka bierzemy z kolegą po połowie, rzeznik na miejscu rozrabia mi na kawalki za 30 zl , weterynarz 10zl i mam to co widze bez zadnej chemii 4,40 za kilolgram mieska. Fakt troche wiecej pracy przy tym ale sama swiadomosc ze swinia nie podjadala suchych koncentratow a ziemniaki,chmieliny :-) i inne rzeczy raczej zamyka każdą dyskusję

    • 4 0

    • podziel się świnią

      • 0 0

  • Zdrowe jedzenie

    Jeżeli ktoś chce kupić sobie zdrowe mięso które nie jest nafaszerowane paszami genetycznie zmodyfikowanymi i innym świństwem niech sobie kupi małego prosiaczka a następnie podhoduje go przez kilka tygodni karmiąc ziemniakami, otrębami, oraz kwaśnym mlekiem lub serwatką, na takim jedzeniu świnki najlepiej rosną. Jak świnka urośnie wynajmuje się rzeźnika który dokonuje uboju i robi domowe wędlinki.

    • 1 3

  • Mięso

    Niestety, chcac kupić najtaniej jak się da, kupujemy 50% szynki i 50% wypełniaczy wszelkiej maści, ja już wolę mniej mięsa jeść ale dobre gatunkowo, trzeba omijać szerokim łukiem mięso z marketów gdzie jest tania masówka. Jak ktoś nie może u siebie dostać dobrego mięsa to polecam zajrzeć na befsztyk.pl, mają świetny wybór i oferują dostawę w całym kraju.

    • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Zlot motoCYClovy 2024 & II Deadlift Truck Edition

konsultacje, zlot

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane