- 1 Lekarze z Gdańska z pierwszą w kraju robotyczną operacją przepukliny (7 opinii)
- 2 Odra wraca? Do kwietnia więcej przypadków niż w całym ubiegłym roku (101 opinii)
- 3 Pogrzeby, które chcemy zapomnieć (107 opinii)
- 4 Dlaczego tak trudno schudnąć? Najczęstsze przyczyny i jak im zaradzić (131 opinii)
- 5 Zmiany skórne i świąd? To może być AZS (9 opinii)
- 6 Polski medyk na ukraińskim froncie. "Jeżeli znajdziemy się w niewoli, czeka nas tylko śmierć" (126 opinii)
Porada dietetyka. Rozgrzewające napoje czyli herbata z wkładką
O tej porze roku pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, wieje, pada i jest zimno. Trudno jest zmotywować się do wyjścia z domu, ale kiedy to już nastąpi pragniemy jak najszybciej znaleźć się w ciepłym i przytulnym miejscu. Wtedy najchętniej sięgamy po coś ciepłego do picia.
Zapraszamy na kolejne porady udzielane naszym czytelnikom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Trójmiasto Dietetyk. Dzisiaj opowiemy o tym jakie napoje wybrać i co warto do nich dodać, aby nadać im rozgrzewający charakter?
Międzynarodowy Dzień Herbaty 2022. Rodzaje i właściwości herbat
Herbaty i kawy, które naturalnie mają działanie przeciwzakrzepowe, pomagają w walce z podwyższonym cholesterolem oraz wykazują właściwości antyoksydacyjne, przez co chronią nasze zdrowe komórki ciała przed uszkodzeniem, mają również wiele smaków i aromatów, co nadaje im niepowtarzalne charaktery. Te bukiety właściwości można wzbogacić przyprawami, które uczynią z herbat i kaw źródło przyjemnego ciepła:
Goździki - występujące pod postacią suszonych pąków goździkowca korzennego lub proszku. Mają bardzo charakterystyczny aromat i cierpki smak spowodowany obecnością eugenolu. Ten olejek ma silne właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe, rozgryziony i wtarty w dziąsła łagodzi bóle zębów. Jest również silnym antyutleniaczem. Używany w kuchni do kompotów, wypieków, napojów, sosów oraz jako przyprawa do niektórych mięs.
Cynamon - korzenna, słodka, rozgrzewająca i aromatyczna przyprawa, najczęściej występująca w postaci kory cynamonu i proszku. Cynamon może mieć działanie przeciwzakaźne i przeciwbakteryjne. Łagodzi objawy zgagi. Dodaje się go najczęściej do deserów, duszonych potraw, do kakao i kawy oraz do win.
Kardamon - przyprawa o przyjemnym aromacie i korzenno-gorzkawym smaku. Poprawia trawienie białek i wspomaga pracę żołądka, wzmacnia organizm i łagodzi bóle reumatyczne.
Miód - złota słodycz o wielu prozdrowotnych właściwościach. Zalecany głównie w stanach wyczerpania, osłabienia i przeziębień. Jego właściwości zalezą od gatunku roślin z którego pszczoły zebrały nektar.
Alkohole - w okresie jesienno - zimowym popularnymi napojami rozgrzewającymi są te zrobione na bazie alkoholu. Najczęściej wykorzystywanymi produktami są: piwo i czerwone wino oraz rum, który raczej służy jako jedna z "przypraw" do kawy lub herbaty.
Kilka propozycji na rozgrzewające napoje:
"Herbaty z charakterem"
Herbata z imbirem:
- "wersja ekspresowa"- do zaparzonej herbaty (250ml) dodaj kilka plastrów świeżego imbiru, 2-3 plastry cytryny, dosłodź miodem lub sokiem imbirowym
- do naczynia z herbatą dodaj obrany ze skórki imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową, sok z cytryny i otartą skórkę pomarańczy. Gotuj 4 min. Dosłódź miodem do smaku.
Herbata z żurawiną: Do zaparzonej herbaty dodaj łyżeczkę suszonej żurawiny i 2 łyżeczki soku żurawinowego oraz plaster cytryny.
Herbata z goździkami - do zaparzonej herbaty dodaj 3 goździki, plaster pomarańczy i łyżeczkę kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Herbata z rumem - (czyli popularna "herbata z prądem") - do szklanki zaparzonej czarnej herbaty dodaj kieliszek rumu oraz szczyptę cynamonu. Możesz dosłodzić miodem.
Kawa z cynamonem (1 porcja) - wlej do garnka 150 ml mleka 1,5 proc., dodaj 4 cm kory cynamonu i zagotuj. Do mleka dodaj wcześniej zaparzoną w ekspresie lub imbryku kawę (100 ml) i dodaj miód do smaku. Przelej całość do kubka lub filiżanki. Do dekoracji możesz spienić mleko i posypać całość szczyptą zmielonego cynamonu.
Grzane wino - 750 ml czerwonego wytrawnego wina
kawałek kory cynamonu, 1 pomarańcza, miód do smaku, kilka goździków,
szczypta kardamonu lub anyżu, garść rodzynek
Do garnka wlej wino, dodaj cynamon, goździki, kardamon oraz pokrojoną w plastry pomarańczę. Podgrzewaj na małym ogniu nie doprowadzając do zagotowania. Pod koniec podgrzewania dodaj miód.
Korzenne piwo - 450 ml jasnego piwa, sok imbirowy do smaku goździki, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu
Do garnka wlej piwo, dodaj wszystkie przyprawy i podgrzewaj nie doprowadzając do wrzenia. Rozlej do wysokich szklanek i dodaj sok imbirowy.
Umów się z przyjaciółmi na kubek aromatycznej herbaty w herbaciarni w Gdańsku, Sopocie lub Gdyni.
Opinie (25) 2 zablokowane
-
2011-11-30 09:26
50% herbaty +50% spirytusu 90% ! - to jest herbata ze zasmażką !
- 0 0
-
2011-11-29 12:40
Herbata rozgrzewająca - polecam!
Najlepiej w dużym dzbanku, bo nie można się oderwać! :)))
Zaparzona herbata
+ Cynamon mielony
+ Imbir mielony lub kilka plasterków świeżego
+ Odrobina zmielonego kardamonu lub kilka ziarenek wydrążonych ze środka
+ Pół wyciśniętej cytryny
+ Trochę malinowego syropu
+ Dosłodzone, czym kto lubi - ta herbata smakuje najlepiej, gdy jest dość słodka.
Uwaga - mocno rozgrzewa! Przelewać ostrożnie i pić, gdy przyprawy już nieco opadną :)- 6 3
-
2011-11-29 12:29
Moj kumpel
Podlewal herbatke spirytusem i to juz od rana az facetowi zaczelo odbijac.Smutne ale prawdziwe,we wszystkim trzeba zachowac umiar.
- 6 0
-
2011-11-29 11:36
Miód
- 3 0
-
2011-11-29 11:31
Nic tak nie rozgrzewa
jak wino obalone przed monopolowym.
- 32 2
-
2011-11-29 10:03
herbata z imbirem...
uwielbiam pić jak wrócę taka przemarznięta. Wzmacniam ją rumem heheh ;-))) a grzanie jesienią obowiazkowo - mój mąż robi najlepsze grzane wino na swiecie.
- 11 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.