• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Porada dietetyka. Rozgrzewające napoje czyli herbata z wkładką

Anna Słomkowska, poradnia Trójmiasto Dietetyk
29 listopada 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Na jesienne wieczory nie ma nic lepszego niż gorący, aromatyczny napój: herbata, grzane wino lub piwo. Na jesienne wieczory nie ma nic lepszego niż gorący, aromatyczny napój: herbata, grzane wino lub piwo.

O tej porze roku pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, wieje, pada i jest zimno. Trudno jest zmotywować się do wyjścia z domu, ale kiedy to już nastąpi pragniemy jak najszybciej znaleźć się w ciepłym i przytulnym miejscu. Wtedy najchętniej sięgamy po coś ciepłego do picia.



Zapraszamy na kolejne porady udzielane naszym czytelnikom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Trójmiasto Dietetyk. Dzisiaj opowiemy o tym jakie napoje wybrać i co warto do nich dodać, aby nadać im rozgrzewający charakter?

Międzynarodowy Dzień Herbaty 2022. Rodzaje i właściwości herbat



Herbaty i kawy, które naturalnie mają działanie przeciwzakrzepowe, pomagają w walce z podwyższonym cholesterolem oraz wykazują właściwości antyoksydacyjne, przez co chronią nasze zdrowe komórki ciała przed uszkodzeniem, mają również wiele smaków i aromatów, co nadaje im niepowtarzalne charaktery. Te bukiety właściwości można wzbogacić przyprawami, które uczynią z herbat i kaw źródło przyjemnego ciepła:

Czym najchętniej się rozgrzewasz w zimne dni?

Imbir - bardzo aromatyczna i ostra przyprawa, najczęściej występuje w postaci świeżej lub suszonej (sproszkowanej) oraz kandyzowanej. Dzięki gingerolom i zingiberenom ma właściwości przeciwutleniające, ponadto działa odkażająco i odświeżająco, zapobiega wymiotom, pomaga w chorobie lokomocyjnej, łagodzi bóle miesiączkowe, poprawia ukrwienie mózgu, pamięć i koncentrację, przynosi ulgę bolącym stawom, a potrawom i napojom dodaje świeżości i pikantności.

Goździki - występujące pod postacią suszonych pąków goździkowca korzennego lub proszku. Mają bardzo charakterystyczny aromat i cierpki smak spowodowany obecnością eugenolu. Ten olejek ma silne właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe, rozgryziony i wtarty w dziąsła łagodzi bóle zębów. Jest również silnym antyutleniaczem. Używany w kuchni do kompotów, wypieków, napojów, sosów oraz jako przyprawa do niektórych mięs.

Cynamon - korzenna, słodka, rozgrzewająca i aromatyczna przyprawa, najczęściej występująca w postaci kory cynamonu i proszku. Cynamon może mieć działanie przeciwzakaźne i przeciwbakteryjne. Łagodzi objawy zgagi. Dodaje się go najczęściej do deserów, duszonych potraw, do kakao i kawy oraz do win.
Kardamon - przyprawa o przyjemnym aromacie i korzenno-gorzkawym smaku. Poprawia trawienie białek i wspomaga pracę żołądka, wzmacnia organizm i łagodzi bóle reumatyczne.

Miód - złota słodycz o wielu prozdrowotnych właściwościach. Zalecany głównie w stanach wyczerpania, osłabienia i przeziębień. Jego właściwości zalezą od gatunku roślin z którego pszczoły zebrały nektar.

Alkohole - w okresie jesienno - zimowym popularnymi napojami rozgrzewającymi są te zrobione na bazie alkoholu. Najczęściej wykorzystywanymi produktami są: piwo i czerwone wino oraz rum, który raczej służy jako jedna z "przypraw" do kawy lub herbaty.

Kilka propozycji na rozgrzewające napoje:
"Herbaty z charakterem"
Herbata z imbirem:
- "wersja ekspresowa"- do zaparzonej herbaty (250ml) dodaj kilka plastrów świeżego imbiru, 2-3 plastry cytryny, dosłodź miodem lub sokiem imbirowym

- do naczynia z herbatą dodaj obrany ze skórki imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową, sok z cytryny i otartą skórkę pomarańczy. Gotuj 4 min. Dosłódź miodem do smaku.

Herbata z żurawiną: Do zaparzonej herbaty dodaj łyżeczkę suszonej żurawiny i 2 łyżeczki soku żurawinowego oraz plaster cytryny.

Herbata z goździkami - do zaparzonej herbaty dodaj 3 goździki, plaster pomarańczy i łyżeczkę kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Herbata z rumem - (czyli popularna "herbata z prądem") - do szklanki zaparzonej czarnej herbaty dodaj kieliszek rumu oraz szczyptę cynamonu. Możesz dosłodzić miodem.

Kawa z cynamonem (1 porcja) - wlej do garnka 150 ml mleka 1,5 proc., dodaj 4 cm kory cynamonu i zagotuj. Do mleka dodaj wcześniej zaparzoną w ekspresie lub imbryku kawę (100 ml) i dodaj miód do smaku. Przelej całość do kubka lub filiżanki. Do dekoracji możesz spienić mleko i posypać całość szczyptą zmielonego cynamonu.

Grzane wino - 750 ml czerwonego wytrawnego wina
kawałek kory cynamonu, 1 pomarańcza, miód do smaku, kilka goździków,
szczypta kardamonu lub anyżu, garść rodzynek

Do garnka wlej wino, dodaj cynamon, goździki, kardamon oraz pokrojoną w plastry pomarańczę. Podgrzewaj na małym ogniu nie doprowadzając do zagotowania. Pod koniec podgrzewania dodaj miód.

Korzenne piwo - 450 ml jasnego piwa, sok imbirowy do smaku goździki, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu
Do garnka wlej piwo, dodaj wszystkie przyprawy i podgrzewaj nie doprowadzając do wrzenia. Rozlej do wysokich szklanek i dodaj sok imbirowy.

Umów się z przyjaciółmi na kubek aromatycznej herbaty w herbaciarni w Gdańsku, Sopocie lub Gdyni.
Anna Słomkowska, poradnia Trójmiasto Dietetyk

Opinie (25) 2 zablokowane

  • Herbata (1)

    Uwielbiam takie smaki :) Najbardziej lubię herbatę vanilowa połaczyć z rumem bacardi :) W tej kwestii zawsze poszukuję inspiracji na blogu klubu miłosników dobrej herbaty bo tam wiele takich ciekawych porad zawsze umieszczaja :)

    • 0 0

    • Mam to samo, złapałąm tego bakcyla na tej imprezie z okazji DNi Herbaty - pierwszy raz mi tam zaserwowali drinka z herbata . Do tej pory tylko klasyczna herbatka z miodkiem u mnie gościła ;p

      • 0 0

  • 50% herbaty +50% spirytusu 90% ! - to jest herbata ze zasmażką !

    • 0 0

  • A ja polecam:

    1. Herbata zwykła, cytrynka i sok malinowy ;)
    2. Mleko z miodem ;D - dużo osób podobno nie lubi ale ja uwielbiam ;D

    • 1 0

  • Truskawka Lichee

    A ja polecam Truskawkę Lichee - nie dość że smaczna, to jeszcze robi genialne wrażenie przy parzeniu (tutaj filmik: http://truskawka-lichee.czasherbaty.pl/ )
    Polecamy na zimowe wieczory :) naprawdę świetna i smaczna herbatka

    • 0 0

  • Ja polecam na rozgrzanie rum

    Rewelacja i do tego ostry sex.

    • 0 0

  • Ja bardzo lubię herbaty owocowe szczególnie firmy Herbapol http://www.herbapol.com.pl/produkt/dzika-roza która dodatkowo że przepysznie smakuje to jeszcze dzięki witaminie C wzmacnia odporność . Moja córka też 4 letnia bardzo ją lubi, a ja jestem zadowolona że pije coś na odporność bo niestety ale ciążku ją przekonać do syropu czy też suplementów

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bezpłatne badania USG piersi

badania

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Najczęściej czytane