• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Na odporność i rozgrzanie. Jakie herbaty na jesień?

Joanna Puchala
8 października 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Pamiętajmy o sprzątaniu liści sprzed posesji
Oprócz walorów smakowych herbaty mają właściwości rozgrzewające i chronią nasz organizm przed przeziębieniami. Oprócz walorów smakowych herbaty mają właściwości rozgrzewające i chronią nasz organizm przed przeziębieniami.

Pomagają przetrwać długie, jesienne i zimowe wieczory, pobudzają krążenie, mają właściwości rozgrzewające, ale odpowiednio skomponowane mogą także chronić przed przeziębieniem lub infekcjami. Jesienne herbaty, bo o nich mowa, to sprawdzone kombinacje naparu i odpowiednich dodatków. Jak je przygotować?



Czy jesteś zwolennikiem różnych herbat lub naparów?

- Dla wielu osób jesień to najmniej lubiana pora roku. Dni są coraz krótsze, wieczory zaś długie i chłodne. Wraz z końcem sezonu na świeże warzywa i owoce zaczyna brakować motywacji do zmiany nawyków żywieniowych i dbania o prawidłową dietę. Dla poprawy humoru i zdrowia warto w tym okresie komponować jesienne herbaty i napary. Taki kubek ciepłego napoju nie tylko rozgrzeje, ale także poprawi samopoczucie - mówi dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak, dietetyk, wykładowca i ekspert Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
Jesień i zima to doskonały czas na eksperymenty z komponowaniem herbat i naparów. Możemy je przygotowywać nie tylko na bazie klasycznej, czarnej herbaty, ale także zielonej, białej czy rooibos, a także naparów z ziół. Kluczowe okażą się także dodatki, które nie tylko zdecydują o walorach smakowych, ale i rozgrzewających. W sezonie jesienno-zimowym dobra herbata rozgrzewająca to podstawa. Pomaga znieść chłodne dni i wieczory oraz ochronić się przed przeziębieniem. Warto eksperymentować i samodzielnie skomponować napój na bazie ulubionych herbat.

- Aby wzmocnić odporność jesienią, dobrze jest sięgać po ciepłe herbaty z dodatkiem składników, zawierających witaminę C. Świetnym pomysłem może być napój herbaciany z dodatkiem startego, świeżego imbiru i naturalnie wyciśniętego soku z pomarańczy. Jednak należy pamiętać, że w diecie, która pozytywnie wpłynie na budowanie naszej odporności, nie tylko jest ważna witamina C, ale ogólnie dobrze zbilansowany jadłospis pod względem witamin i składników mineralnych, suplementacja witaminy D, tranu i sięganie po potrawy zawierające czosnek i cebulę - wyjaśnia Magdalena Oleś, dietetyk z Poradni Dietetycznej Slimfood.

Kawiarnie i herbaciarnie w Trójmieście


Jak komponować jesienne herbaty i napary?



Zaczynamy od wyboru rodzaju herbaty. Zamiast takiej w torebce lepiej sięgać po mieszanki z liśćmi, najlepiej zielone, białe lub rooibos. Jeśli jesteśmy zwolennikami naparów, możemy rozważyć wybór pokrzywy, mięty czy rumianku.

- Warto także pomyśleć o dodatkach. Najczęściej dodawana jest cytryna, ale menu można urozmaicić, dodając plastry innych cytrusów, np. grejpfruta, limonki lub pomarańczy. Świetnym uzupełnieniem smaku herbaty będą też kawałki jabłek, gruszek albo domowe konfitury z malin lub czerwonej porzeczki - dodaje dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak.
Jak dbać o odporność jesienią? Jak dbać o odporność jesienią?

Warto tak komponować składniki herbaty, by wzmacniały naszą odporność.

- Jeżówka purpurowa stymuluje proces fagocytozy, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu, ponieważ bakterie i wirusy są niszczone przez komórki systemu immunologicznego. Mimo to warto zachować umiar w przyjmowaniu jeżówki. Imbir jest chyba jednym z najbardziej popularnych produktów dodawanych do herbaty, zawiera aż ponad 10 składników o działaniu antywirusowym, zawiera mieszaninę związków czynnych, m.in.: gingerol czy olejki eteryczne. Dzięki nim mózg pracuje wydajniej, a wątroba sprawniej odtruwa organizm. Jest to najlepsza metoda domowa leczenia przeziębień, infekcji, a nawet migreny - zauważa dietetyk Monika Bożek.
Nie powinniśmy także zapominać o przyprawach. Jesienią najlepiej sprawdzą się nie tylko wspomniany imbir, ale też goździki, kardamon, cynamon i laska wanilii, które oprócz podkreślenia smaku, mają właściwości rozgrzewające i zdrowotne. Przykładowo imbir działa przeciwzapalnie, zawiera witaminy C, A, B2, P oraz PP.

- Na koniec przygotowania herbaty można ją dosłodzić miodem. Warto jednak pamiętać, że temperatura powyżej 40 stopni C pozbawia go cennych właściwości - przestrzega dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak.

Dietetycy w Trójmieście


Duże znaczenie ma dobór dodatków. Herbaty z cytryną będą poprawiały odporność poprzez zawartą w niej witaminę C, a te z imbirem będą miały działanie przeciwzapalne. Duże znaczenie ma dobór dodatków. Herbaty z cytryną będą poprawiały odporność poprzez zawartą w niej witaminę C, a te z imbirem będą miały działanie przeciwzapalne.

Przepisy



Herbata jesienno-zimowa według dr n. med. Magdaleny Maciejewskiej-Cebulak
- herbata rooibos,
- 2 plastry pomarańczy,
- laska cynamonu,
- 2 goździki,
- świeżo starty korzeń imbiru,
- łyżka miodu.

Zaparzyć herbatę, dodać pozostałe składniki, zamieszać i gotowe!

Herbata z malinami, miodem, pomarańczą i cynamonem

- pół łyżeczki czarnej herbaty,
- plaster pomarańczy,
- domowy sok z malin (wedle uznania),
- miód (wedle uznania),
- odrobina cynamonu.

Zaparzyć herbatę, odczekać chwilę, by nie była zbyt gorąca, dodać pozostałe składniki i zamieszać.

Miejsca

Opinie (28)

  • Dzięki za fajne przepisy! Uwielbiam herbaty z różnymi dodatkami, ale jeszcze bardziej lubię grzane piwo, a mianowicie perłę. Lubię ją dawać z pomarańczą i miodem oraz przyprawami. Mój faworyt w ostatnim czasie.

    • 0 0

  • herbata z zurawiną albo pigwą

    Ja uwielbiam herbatę z konfiturą żurawinową(własnej roboty), goździkami, rozmarynem albo z syropem z pigwowca(też własnej roboty).

    • 0 0

  • rooibos to nie herbata

    ale co o tym może wiedzieć pani doktor z wyższej szkoły origami i latawców

    • 2 0

  • owocowe

    ja jestem wielka fanka herbat - w okresie jesiennym najlepiej wchodzą mi owcowe malwa tea z sokiem malinowym, super

    • 0 2

  • ale banialuki

    herbata wzmacnia odpornosc hahaj i co jeszcze? kawcia wzmacnia libido i moc tricepsa?

    • 1 1

  • herbatka z prądem (4)

    składniki :
    herbata czarna
    100ml spirutysu lub wódki
    sok z malin
    sok z połowy cytryny

    • 17 5

    • Taki kubek ciepłego napoju nie tylko rozgrzeje, ale także poprawi samopoczucie - mówi dr n. med.....

      • 7 1

    • (1)

      100 ml spirytusu lub wódki robi kolosalną różnicę w jakości i głębokości fazy :)
      100 ml spirytusu to prawie 240 ml wódki ':D

      • 6 0

      • Spiryt 98%, wóda 40%. No to albo, albo.

        • 2 1

    • tak jest, wzmocniona herbata to dobry sposób na jesienne dni

      • 0 1

  • Jaka herbata jest najzdrowsza dla jelit?

    • 0 0

  • (1)

    Muj faworyt imbirtee z bimbrem

    • 3 2

    • Szkoda, że nie słownik poprawnej polszczyzny...

      • 1 0

  • czy nadaje się jako suplement imbir suszony z paczki z przyprawami? (2)

    czy musi być świeży?

    • 1 2

    • Świeży, inaczej zrobi Ci się zawiesina

      • 1 0

    • dawki

      z tymi ziołami to nigdy nie wiadomo. są substancje, które na małej dawce mają finalnie odwrotny efekt dla organizmu niż ta sama substancja w dużej dawce (poczytajcie sobie choćby o ldn albo o mikrodawkowaniu). z ziołami nie wiadomo jaką dawkę się przyjmuje i w jaki sposób będzie ona działać. dużo suplementów, jak się trafi taki, który akurat jest dla nas pomocny, to przy trafieniu z dawką od razu czuć efekt, a niektóre można przyjmować tygodniami i nic, bo albo dawka nie pasuje, albo w ogóle jest nieprzyswajalny, albo nam jest w ogóle nie potrzebny.

      • 1 1

  • miód traci swoje właściwości już w temperaturze 30 stopni ,ale co roku widze ze ktos sobie te dane przesuwa jak mu wygodnie (2)

    Herbata o tej temperaturze jest odczuwalna praktycznie za zimna wiec nie warto marnować miodu do herbaty tylko nim smarowac pieczywo.albo dodawac do wody i zostawic na noc do picia na rano.

    • 20 2

    • Bzdury pleciesz, miód traci swoje właściwości powyżej 50°, powyżej tej temperatury ma jedynie walory smakowe.

      • 1 0

    • Jak to...

      ... pić, lub jeść na pieczywie? Przecież zdrowy organizm ludzki ma 36,6 st C, więc miód po zjedzeniu traci swoje właściwości... skoro traci je już przy 30 stopniach

      • 4 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Maj w Sercu Mamy 2024 - rozwojowy festiwal łączący pokolenia

festyn, warsztaty, spotkanie, joga

Dzień dziecka. Joga dla dzieci 4-6 lat

60 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Najczęściej czytane