• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kiełbasa z kapustą zaradzi nowotworom?

js
11 stycznia 2008 (artykuł sprzed 16 lat) 
aktualizacja: godz. 11:32 (11 stycznia 2008)
Wędliny z fitozwiązkami trafiły na rynek pod postacią: kiełbasek, parówek, kiełbasy śląskiej i krakowskiej. Wędliny z fitozwiązkami trafiły na rynek pod postacią: kiełbasek, parówek, kiełbasy śląskiej i krakowskiej.

Kiełbasa, która może pomóc w walce z nowotworami trafiła do sklepów w Trójmieście. Jej recepturę opracowali naukowcy z Politechniki Gdańskiej.



Zdrowotne działanie wędlin "Brassica" mają zapewnić tzw. fitozwiązki pochodzące z... kapusty. Badania nad ich właściwościami trwały 7 lat. Jak dowiedli naukowcy posiadają one zdolności wiązania szkodliwych substancji znajdujących się w organizmie oraz sprawiają, że aktywne stają sie mechanizmy obronne likwidujące toksyny. Fitozwiązki wprawiają w ruch również procesy, które prowadzą do naprawy powstałych w organizmie uszkodzeń.

Jak mówi dr inż Agnieszka Bartoszek z Wydziału Chemii PG zdecydowano się na umieszczenie fitozwiązków w kiełbasie, ponieważ "jest to produkt popularny". Dodatkowo, jak twierdzą badacze, kapusta spożywana na surowo bądź gotowana, traci swoje prozdrowotne właściwości.

Na ogłoszenie pełnego sukcesu trzeba jednak poczekać. Dopiero w tym roku uczelnia zamierza wdrożyć badania kliniczne nad swoim wynalazkiem. Do ich zakończenia, jak twierdzi profesor Wiesława Łysiak-Szydłowska z katedry żywienia klinicznego Akademii Medycznej w Gdańsku można jedynie mówić o zwiększonej wartości odżywczej produktu.

Produkcję i dystrybucję wędlin zlecono pomorskim Zakładom Mięsnym "Nowak". Produkty mają zwiększoną ilość naturalnego białka, po to, by fitozwiązki mogły się w nich utrzymać i zadziałać. Dlatego są trochę droższe.
js

Opinie (82) 1 zablokowana

  • tak czytam te Wasze opinie i niedobrze mi sie robi...
    Ktos stara sie, szuka, bada, czasami trwa to latami, a jacys prosci ludzie, potrafia to zdeptac takimi wlasnie opiniami.Ktos probowal i dalej probuje ulepszyc nam zycie, nawet taka kapusta...by zdrowiej nam sie zylo, jezeli ktos tego nie chce, niech sie na ten temat nie wypowiada.
    Zachecam lepiej do poczytania czegos na ten temat, by dodac jakas konkretna opinie, a nie wypisywanie glupot.
    Zamiast sie cieszyc z tego, ze to w koncu Polacy cos wynalezli, to Wy mieszacie ich z blotem.Przykre...
    A tak poza, to kapusta pod wplywem gotowania nie traci swoich zwiazkow wrecz przeciwnie...Ale jak zawsze ktos nie poczytal sobie na ten temat...

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Certyfikowany kurs pierwszej pomocy

warsztaty, spotkanie

Maj w Sercu Mamy 2024 - rozwojowy festiwal łączący pokolenia

festyn, warsztaty, spotkanie, joga

Najczęściej czytane