- 1 Tabletka "dzień po" - tylko 4 apteki na Pomorzu (102 opinie)
- 2 Nowa szefowa sanepidu na Pomorzu (13 opinii)
- 3 Ranking salonów kosmetycznych (3 opinie)
- 4 Odra wraca? Do kwietnia więcej przypadków niż w całym ubiegłym roku (108 opinii)
- 5 Od lipca karetka będzie stacjonować w Osowej i Ujeścisku. Sezonowo w Sobieszewie (37 opinii)
- 6 Brak znieczulenia, odsyłanie pacjentek. Jakie są problemy porodówek? (109 opinii)
Kiełbasa z kapustą zaradzi nowotworom?
Kiełbasa, która może pomóc w walce z nowotworami trafiła do sklepów w Trójmieście. Jej recepturę opracowali naukowcy z Politechniki Gdańskiej.
Zdrowotne działanie wędlin "Brassica" mają zapewnić tzw. fitozwiązki pochodzące z... kapusty. Badania nad ich właściwościami trwały 7 lat. Jak dowiedli naukowcy posiadają one zdolności wiązania szkodliwych substancji znajdujących się w organizmie oraz sprawiają, że aktywne stają sie mechanizmy obronne likwidujące toksyny. Fitozwiązki wprawiają w ruch również procesy, które prowadzą do naprawy powstałych w organizmie uszkodzeń.
Jak mówi dr inż Agnieszka Bartoszek z Wydziału Chemii PG zdecydowano się na umieszczenie fitozwiązków w kiełbasie, ponieważ "jest to produkt popularny". Dodatkowo, jak twierdzą badacze, kapusta spożywana na surowo bądź gotowana, traci swoje prozdrowotne właściwości.
Na ogłoszenie pełnego sukcesu trzeba jednak poczekać. Dopiero w tym roku uczelnia zamierza wdrożyć badania kliniczne nad swoim wynalazkiem. Do ich zakończenia, jak twierdzi profesor Wiesława Łysiak-Szydłowska z katedry żywienia klinicznego Akademii Medycznej w Gdańsku można jedynie mówić o zwiększonej wartości odżywczej produktu.
Produkcję i dystrybucję wędlin zlecono pomorskim Zakładom Mięsnym "Nowak". Produkty mają zwiększoną ilość naturalnego białka, po to, by fitozwiązki mogły się w nich utrzymać i zadziałać. Dlatego są trochę droższe.
Opinie (82) 1 zablokowana
-
2008-01-12 19:22
TO NIE JEST SPOSOB NOWAKA NA NABICIE KASY BO NAJPIERW KUPE KASY MUSIAL WYDAC
- 0 0
-
2008-01-12 23:25
Dobrze, ze KOMUNA zwalczyła analfabetyzm i nikt w to nie wierzy. Polibuda, lepiej, żeby zajęła sie budowa okrętów.
- 0 0
-
2008-01-13 07:47
Smakowałem ,dobre w kiełbasie nie czuć smaku kiełbasy. Zapach mimo iż naturalny to w sklepie mięsnym delikatnie „szokujący” .
Od dawien było wiadomo o specyficznych właściwościach kapusty. Kapusta kiszona zawsze miała pozytywne właściwości.
Tak na marginesie wczoraj rozmawiałem w Galerii z paniami z Politechniki które przeprowadzały degustacje można uzyskać wiele odpowiedzi na wątpliwe pytania.
Kiełbasa smaczna niemożna wyczuć smaku kapusty. Zapach jest tylko „naturalny”.- 0 0
-
2008-01-13 09:18
Odpowiedź do komentarza Gosii
Badanie przeprowadzone na grupie żywieniowej nr1 w Stanach i nr2 w Polsce raczej nie może nic udowodnić. Każda kuchnia jest zdrowsza od amerykańskiej. Nie da się na podstawie tych badań stwierdzić czy to fasola czy kapucha a może marchewka była tym cudownym warzywem, które utrzymało nas przy życiu dłużej.
Prawdą jest, że związki które wspomagają procesy naprawcze DNA mają więcej źródeł. Niewątpliwie kapusta i brokuły także mogą nim być.
Ale te parówki to czysto marketingowy produkt. Nowość na rynku, która potrzebuje dobrej reklamy, a nie ma nic lepszego jak udowodnić, że jest zdrowa (bo zjeść się ją da, ale lepiej zbyt długo nie przechowywać).
Czekam na oficjalne publikacje naukowe z PG.
Pozdrawiam- 0 0
-
2008-01-13 16:21
Zaradzi!!!!!
To nie udowodnoine, ale...Już od lat 60 wiem o takich walorach kapusty, wstrzymuje rowój komórek rakowych tak jak i prawdopodobnie huba brzozowa.
- 0 0
-
2008-01-13 17:56
"kapusta spożywana na surowo bądź gotowana, traci swoje prozdrowotne właściwości. " (2)
TO JAK JĄ JEŚĆ?????????????????
- 0 0
-
2008-01-13 23:50
:)
jedz jak chcesz ale najwiecej TYCH NAJLEPSZYCH ZWIĄZKÓW kapusta nie straci po związaniu z białkiem czyli w tym przypadku z mięskiem
- 0 0
-
2012-09-06 11:09
ja
no w kiełbasie, a jak!
- 0 0
-
2008-01-13 20:11
(1)
rozwiązała się tajemnica grządek kapusty koło gmachów Chemii PG i wątłej tabliczki "kapusta do badań naukowych"
- 0 0
-
2008-01-13 23:47
...
Kapusta na pg została przeznaczona do badan w tegorocznej pracy magisterskiej!!!!a konkretnie chodzi o wpływ środowiska na substancje w niej zawarte.
- 0 0
-
2008-01-14 10:08
Jak wam nie paseje
to nie żryjta :)
- 0 0
-
2008-01-14 19:13
nikt tego zdania nie zauważył?
"Dodatkowo, jak twierdzą badacze, kapusta spożywana na surowo bądź gotowana, traci swoje prozdrowotne właściwości. "
- 0 0
-
2008-01-24 12:17
baba
oczywiscie ze kielbacha - pod ta postacia kapusty sie najecie majac wrazenie ze to wedlina , wedlina ach wedlina nie cieszy jak jest lecz kiedy jej nima tos glodny jak pies -kapusta ludzie kapueta to cymer jest pozd doswiadczona kapustnica
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.