• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kiełbasa z kapustą zaradzi nowotworom?

js
11 stycznia 2008 (artykuł sprzed 16 lat) 
aktualizacja: godz. 11:32 (11 stycznia 2008)
Wędliny z fitozwiązkami trafiły na rynek pod postacią: kiełbasek, parówek, kiełbasy śląskiej i krakowskiej. Wędliny z fitozwiązkami trafiły na rynek pod postacią: kiełbasek, parówek, kiełbasy śląskiej i krakowskiej.

Kiełbasa, która może pomóc w walce z nowotworami trafiła do sklepów w Trójmieście. Jej recepturę opracowali naukowcy z Politechniki Gdańskiej.



Zdrowotne działanie wędlin "Brassica" mają zapewnić tzw. fitozwiązki pochodzące z... kapusty. Badania nad ich właściwościami trwały 7 lat. Jak dowiedli naukowcy posiadają one zdolności wiązania szkodliwych substancji znajdujących się w organizmie oraz sprawiają, że aktywne stają sie mechanizmy obronne likwidujące toksyny. Fitozwiązki wprawiają w ruch również procesy, które prowadzą do naprawy powstałych w organizmie uszkodzeń.

Jak mówi dr inż Agnieszka Bartoszek z Wydziału Chemii PG zdecydowano się na umieszczenie fitozwiązków w kiełbasie, ponieważ "jest to produkt popularny". Dodatkowo, jak twierdzą badacze, kapusta spożywana na surowo bądź gotowana, traci swoje prozdrowotne właściwości.

Na ogłoszenie pełnego sukcesu trzeba jednak poczekać. Dopiero w tym roku uczelnia zamierza wdrożyć badania kliniczne nad swoim wynalazkiem. Do ich zakończenia, jak twierdzi profesor Wiesława Łysiak-Szydłowska z katedry żywienia klinicznego Akademii Medycznej w Gdańsku można jedynie mówić o zwiększonej wartości odżywczej produktu.

Produkcję i dystrybucję wędlin zlecono pomorskim Zakładom Mięsnym "Nowak". Produkty mają zwiększoną ilość naturalnego białka, po to, by fitozwiązki mogły się w nich utrzymać i zadziałać. Dlatego są trochę droższe.
js

Opinie (82) 1 zablokowana

  • TO NIE JEST SPOSOB NOWAKA NA NABICIE KASY BO NAJPIERW KUPE KASY MUSIAL WYDAC

    • 0 0

  • Dobrze, ze KOMUNA zwalczyła analfabetyzm i nikt w to nie wierzy. Polibuda, lepiej, żeby zajęła sie budowa okrętów.

    • 0 0

  • Smakowałem ,dobre w kiełbasie nie czuć smaku kiełbasy. Zapach mimo iż naturalny to w sklepie mięsnym delikatnie „szokujący” .
    Od dawien było wiadomo o specyficznych właściwościach kapusty. Kapusta kiszona zawsze miała pozytywne właściwości.
    Tak na marginesie wczoraj rozmawiałem w Galerii z paniami z Politechniki które przeprowadzały degustacje można uzyskać wiele odpowiedzi na wątpliwe pytania.
    Kiełbasa smaczna niemożna wyczuć smaku kapusty. Zapach jest tylko „naturalny”.

    • 0 0

  • Odpowiedź do komentarza Gosii

    Badanie przeprowadzone na grupie żywieniowej nr1 w Stanach i nr2 w Polsce raczej nie może nic udowodnić. Każda kuchnia jest zdrowsza od amerykańskiej. Nie da się na podstawie tych badań stwierdzić czy to fasola czy kapucha a może marchewka była tym cudownym warzywem, które utrzymało nas przy życiu dłużej.
    Prawdą jest, że związki które wspomagają procesy naprawcze DNA mają więcej źródeł. Niewątpliwie kapusta i brokuły także mogą nim być.

    Ale te parówki to czysto marketingowy produkt. Nowość na rynku, która potrzebuje dobrej reklamy, a nie ma nic lepszego jak udowodnić, że jest zdrowa (bo zjeść się ją da, ale lepiej zbyt długo nie przechowywać).

    Czekam na oficjalne publikacje naukowe z PG.

    Pozdrawiam

    • 0 0

  • Zaradzi!!!!!

    To nie udowodnoine, ale...Już od lat 60 wiem o takich walorach kapusty, wstrzymuje rowój komórek rakowych tak jak i prawdopodobnie huba brzozowa.

    • 0 0

  • "kapusta spożywana na surowo bądź gotowana, traci swoje prozdrowotne właściwości. " (2)

    TO JAK JĄ JEŚĆ?????????????????

    • 0 0

    • :)

      jedz jak chcesz ale najwiecej TYCH NAJLEPSZYCH ZWIĄZKÓW kapusta nie straci po związaniu z białkiem czyli w tym przypadku z mięskiem

      • 0 0

    • ja

      no w kiełbasie, a jak!

      • 0 0

  • (1)

    rozwiązała się tajemnica grządek kapusty koło gmachów Chemii PG i wątłej tabliczki "kapusta do badań naukowych"

    • 0 0

    • ...

      Kapusta na pg została przeznaczona do badan w tegorocznej pracy magisterskiej!!!!a konkretnie chodzi o wpływ środowiska na substancje w niej zawarte.

      • 0 0

  • Jak wam nie paseje

    to nie żryjta :)

    • 0 0

  • nikt tego zdania nie zauważył?

    "Dodatkowo, jak twierdzą badacze, kapusta spożywana na surowo bądź gotowana, traci swoje prozdrowotne właściwości. "

    • 0 0

  • baba

    oczywiscie ze kielbacha - pod ta postacia kapusty sie najecie majac wrazenie ze to wedlina , wedlina ach wedlina nie cieszy jak jest lecz kiedy jej nima tos glodny jak pies -kapusta ludzie kapueta to cymer jest pozd doswiadczona kapustnica

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Warsztaty dla dorosłych. I wszystko jasne!

20 zł
wykład, warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane