Kiełbasa, która może pomóc w walce z nowotworami trafiła do sklepów w Trójmieście. Jej recepturę opracowali naukowcy z Politechniki Gdańskiej.
Zdrowotne działanie wędlin "Brassica" mają zapewnić tzw. fitozwiązki pochodzące z... kapusty. Badania nad ich właściwościami trwały 7 lat. Jak dowiedli naukowcy posiadają one zdolności wiązania szkodliwych substancji znajdujących się w organizmie oraz sprawiają, że aktywne stają sie mechanizmy obronne likwidujące toksyny. Fitozwiązki wprawiają w ruch również procesy, które prowadzą do naprawy powstałych w organizmie uszkodzeń.
Jak mówi dr inż
Agnieszka Bartoszek z Wydziału Chemii PG zdecydowano się na umieszczenie fitozwiązków w kiełbasie, ponieważ "jest to produkt popularny". Dodatkowo, jak twierdzą badacze, kapusta spożywana na surowo bądź gotowana, traci swoje prozdrowotne właściwości.
Na ogłoszenie pełnego sukcesu trzeba jednak poczekać. Dopiero w tym roku uczelnia zamierza wdrożyć badania kliniczne nad swoim wynalazkiem. Do ich zakończenia, jak twierdzi profesor
Wiesława Łysiak-Szydłowska z katedry żywienia klinicznego
Akademii Medycznej w Gdańsku można jedynie mówić o zwiększonej wartości odżywczej produktu.
Produkcję i dystrybucję wędlin zlecono pomorskim Zakładom Mięsnym "Nowak". Produkty mają zwiększoną ilość naturalnego białka, po to, by fitozwiązki mogły się w nich utrzymać i zadziałać. Dlatego są trochę droższe.