• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kawa. Jak wpływa na nasz organizm?

Joanna Stolp
6 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Za bezpieczną do spożycia, dobową dawkę kofeiny uznaje się porcję 400 mg i dotyczy to zdrowych, dorosłych osób. Za bezpieczną do spożycia, dobową dawkę kofeiny uznaje się porcję 400 mg i dotyczy to zdrowych, dorosłych osób.

Kawa - najczęściej jest doceniana za niebanalny smak i aromat, ale jej miłośnicy często podkreślają także pobudzające walory picia tego trunku. Podnosi także ciśnienie, odwadnia, wypłukuje magnez i inne cenne mikroelementy, dlatego wiele osób zastanawia się, czy jej regularne spożywanie jest zdrowe.




Jak często pijesz kawę?

Dlaczego warto pić kawę?



Kawa zawiera kofeinę, czyli najbardziej popularną substancję psychoaktywną. Poprawia koncentrację, wpływa na czas reakcji, zmniejsza uczucie ospałości i pozytywnie wpływa na nastrój.

- Osoby regularnie spożywające kawę rzadziej umierają z powodu zawału serca, udaru czy cukrzycy. Picie od trzech do pięciu filiżanek kawy dziennie obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, a także choroby Parkinsona i Alzheimera - wyjaśnia Agata Szczerkowska dietetyk, psycholog, JemZdrowo, Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia w Sopocie.

Kawa może być zdrowa?



Kawa nie tylko wspiera sprawność umysłową, ale jej ziarna są także źródłem zarówno witamin, jak i minerałów. Zawierają m.in. magnez, fosfor, potas, kwas foliowy, witaminy z grupy B. Są także bogactwem kwasów fenolowych, zwłaszcza kwasu chlorogenowego, który ma działanie przeciwzapalne i zmniejszające insulinooporność.

- Warto zaznaczyć, że wspomniane właściwości prozdrowotne dotyczą ziaren kawy i przygotowanego z nich naparu, z pominięciem wpływu, jaki wywierają na nasz organizm powszechnie dodawane do kawy słodziki, cukier czy mleko - wyjaśnia Katarzyna Smolińska, dietetyk z ActivReha z Gdyni.

Kawiarnie w Trójmieście


Kawa na odchudzanie i poprawę nastroju



Kawa zwiększa również siłę i szybkość w trakcie ćwiczeń. Podwyższa próg anaerobowy i tym samym umożliwia intensywniejsze działanie. Zawarta w niej kofeina sprzyja także redukcji tłuszczu - uwalnia kwasy tłuszczowe z zapasów w tkance tłuszczowej, które możemy wykorzystywać jako paliwo zamiast cukru. Kofeina zwiększa też wydzielanie dopaminy, neuroprzekaźnika nazywanego hormonem szczęścia.

- Kawa obniża także cholesterol i działa antyutleniająco, spowalniając procesy starzenia. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, szczególnie nowotworów jamy ustnej, wątroby, gardła, prostaty, endometrium i jelita grubego - wylicza Agata Szczerkowska.
Kawa nie tylko wspiera sprawność umysłową, ale jej ziarna są także źródłem zarówno witamin, jak i minerałów. Kawa nie tylko wspiera sprawność umysłową, ale jej ziarna są także źródłem zarówno witamin, jak i minerałów.

Jaka dawka kawy jest zdrowa?



Za bezpieczną do spożycia, dobową dawkę kofeiny uznaje się porcję 400 mg i dotyczy to zdrowych, dorosłych osób. Indywidualna tolerancja kofeiny jest jednak uwarunkowana genetycznie i może się różnić u różnych kawoszy.

- Prawie połowa ludzkości ma spowolniony metabolizm kofeiny. U tych osób wypicie ponad dwóch filiżanek dziennie powoduje napady agresji, zaburzenia snu, przyspieszone tętno, co oznacza, że mają spowolniony metabolizm kofeiny. Dla takich osób produkowane są kawy bezkofeinowe o wysokiej zawartości prozdrowotnych fenoli, które pomogą skorzystać z dobrodziejstw kawy bez efektu roztrzęsienia - dodaje Agata Szczerkowska.

5 zdrowych nawyków, które poprawią jakość życia



Ostrożnie do picia kawy powinny podchodzić także kobiety ciężarne i karmiące piersią. Za bezpieczną, dobową dawkę kofeiny w przypadku kobiet w ciąży uważa się 200 mg. Ostrożnie do picia kawy powinny podchodzić także kobiety ciężarne i karmiące piersią. Za bezpieczną, dobową dawkę kofeiny w przypadku kobiet w ciąży uważa się 200 mg.

Kiedy unikać kawy?



Mimo prozdrowotnych właściwości kawę powinny pić wyłącznie osoby dorosłe, ponieważ może zbyt silnie oddziaływać na rozwijający się ośrodkowy układ nerwowy dzieci i młodzieży.

- Rezygnację z kawy zaleca się także osobom cierpiącym na wrzody żołądka, choroby dwunastnicy i trzustki. Pobudzając wydzielanie kwasu solnego w żołądku, kawa może nasilać dolegliwości u tych pacjentów - dodaje Katarzyna Smolińska.
Ostrożnie do picia kawy powinny podchodzić także kobiety ciężarne i karmiące piersią. Za bezpieczną, dobową dawkę kofeiny w przypadku kobiet w ciąży uważa się 200 mg, czyli około dwie filiżanki słabej kawy. W tym czasie powinno się unikać espresso, kawy po turecku lub rozpuszczalnej, które mogą okazać się zbyt mocne. Dobrym rozwiązaniem jest spożywanie kawy ze zmielonych ziaren, parzonej w ekspresie. Warto zabielić ją mlekiem lub napojem roślinnym. Kobiety karmiące piersią powinny natomiast z niej zrezygnować w dwóch pierwszych miesiącach życia dziecka, gdyż może powodować problemy ze snem lub bólami brzucha u malucha. Po tym czasie zaleca się taką dawkę jak w przypadku kobiet ciężarnych.

Kawa a leki



- Kawa może zaburzać wchłanianie i działanie przyjmowanych farmaceutyków i dlatego szalenie istotne jest każdorazowe zachowanie odstępu pomiędzy przyjęciem leku a kawą i oczywiście popijanie leków wyłącznie wodą - wyjaśnia Katarzyna Smolińska.

Miejsca

Opinie (84) 1 zablokowana

  • kawa po śniadanku (12)

    to gwarantowana dwójeczka

    poza tym jest moczopędna

    a poję tylko okazjonalnie i gardzę ludźmi, którzy bez kawy nie mogą ruszyć z miejsca rano. Wstawałem całe lata o 5 rano i nigdy nie potrzebowałem kawy.

    • 21 59

    • A ludzie gardzą toba

      • 31 5

    • wow

      gardzisz? weź może jak już jesteś na tej dwójeczce, to zostań w kabinie z godzinkę. nie będziesz musiał gardzić ludźmi.

      • 18 0

    • Ja też nie potrzebuję kawy "na rozruch" (1)

      Ale nie mam żadnych uczuć czy przemyśleń na temat ludzi, którzy jej potrzebują. A już w ogóle nie rozumiem jak z takiego powodu można kimś gardzić. Widzę w tym jakieś zaburzenia psychologiczne...

      • 26 0

      • niektórym po prostu nie mieści się w głowie, że ludzie są różni. Mi się wydaje, że to kwestia dojrzałości (nie wieku, czy nawet pozycji społecznej)

        • 13 0

    • nie ładnie gardzić ludźmi...

      • 10 0

    • Ja mam zawsze dwojke 15 minut po kawie ale z mlekiem

      • 1 1

    • A ja mu przyznaję rację! (3)

      Przyznaję Ci rację. Cholernie wkurzają mnie osoby, które zaraz po wstaniu rano idą sobie kawy nalać. Czasami bez toalety porannej, bez umycia zębów itp. A najczęściej z petem w buzi.

      • 0 11

      • no wiesz ?....

        ....jak tak możesz pisać o ziomkach z pod celi ;)

        • 1 0

      • Takie może głupie pytanie,ale...

        Dlaczego/po co myć zęby rano przed śniadaniem?

        • 5 0

      • Każdemu rano zaglądasz do mieszkania i sprawdzasz czy kawka przed ząbkami czy po?

        • 0 0

    • Gardzisz?

      Albo znaczenia słowa nie znasz albo jesteś.........@#$_#

      • 3 0

    • Puk,puk w chorą głowkę.

      • 0 0

  • (2)

    wrzody

    • 4 4

    • kożuch

      o to chodzi w tej zabawie, żeby mówić słowa?

      • 2 0

    • pomidor

      • 1 0

  • wyjaśnia Agata Szczerkowska dietetyk, psycholog, (1)

    Nie doceniałam psychologów. Teraz wiem, że z takimi chorobami jak cukrzyca typu II, a także z chorobami Parkinsona i Alzheimera należy zgłaszać się do psychologów.

    • 6 0

    • Za to tobie, to chyba żaden specjalista nie pomoże, jak takie wnioski wyciągasz.

      • 1 1

  • Ja akurat jestem tą osobą, na która kawa działa fatalnie. Zatruwała mi organizm. Obniżala mi strasznie ciśnienie krwi.

    • 0 2

  • Nikt nam nie wmówi że kawa z Kolumbii jest lepsza od naszej polskiej kawy zbożowej :)

    Tak jak nikt nam nie wmówi że białe jest białe a czarne jest czarne :)

    • 1 4

  • skonczylem czytac po modnym "doceniana za niebanalny smak i aromat" Niebanalna i nieoczywista tresc... cos jeszcze? (2)

    • 4 0

    • tak samo niebanalne są

      fotele i zasłony w kolorze musztardowym popularne w marcu, bo w kwietniu były już ekri. jak ktoś pisze niebanalne, to chce z prostej rzeczy zrobić coś wyjątkowego. chwyt marketingowy yt yz.

      • 6 0

    • Słowa niebanalne i nieoczywiste stały się synonimem wyjątkowości osób, które je używają. Nie mam pojęcia dlaczego.

      • 1 0

  • Nie rozumiem (4)

    co widzicie w tej kaaaawie. Ja kawy nie lubię. Bo według mnie to tylko kwas i spalenizna. Zupełnie jakby ktoś kiepa rozpuścił we wrzątku.

    • 3 10

    • (1)

      Może po prostu nie piłe/aś dobrej / dobrze przygotowanej i podanej kawy, i trafiającej w twój gust.

      • 11 0

      • Albo nie lubi kawy, trudno, bedzie wiecej dla mnie.

        • 4 0

    • ja piję dużo kawy, ale kwaśnej nie znoszę, dlatego unikam arabiki 100% (znam jedną która nie jest kwaskowata) (1)

      kawy sa bardzo różne w smaku, do tego zależy jak się je pija, choćby z mlekiem (obojętne czy cappuccino czy inny typ) zdecydowanie likwidują kwaskowatość w większości przypadków, a nawet uwydatniają pewne elementy smakowe - np. Sidamo z mlekiem to całkiem inna kawa niż bez

      • 0 1

      • Kawy które pijasz to syfy z półek marketowych

        Zakup sobie coś co kosztuje powyżej 30zl z 250gram z palarni lokalnie i do tego aeropress lub zestaw do przelewu hario v60, w Trójmieście dużo ich mamy. Wspmozesz lokalnych przedsiębiorców przy okazji

        • 0 0

  • (1)

    największą wadą jest to, że zakwasza organizm i wypłukuję też wapń

    • 3 3

    • Nie ma czegoś takiego jak zakwaszanie organizmu. Człowiek ma stałe ph które jest ściśle regulowane i nie możesz tak ot sobie go zmieniać w te i we wte pijąc sok z ogórków czy kawę.

      • 2 1

  • Opinia wyróżniona

    Kawa fajna ale.. (2)

    ale kuzynka yerba mate - Guayusa jest lepsza. Jakoś specjalnie nie pobudza ciała, ale mózg leci na 350% normy. Dodatkowo herbatka posiada dużą ilość witamin, które można wyciągnąć kosztem mocy nie zalewając jej wrzątkiem. Przed zamówieniem polecam poczytać o jej właściwościach, bo jak każda używka może niektórym zaszkodzić.

    • 6 11

    • nie znam - próbowałem yerba i mi nie smakuje (1)

      co do zalewania - raczej niczego (ani herbaty ani kawy) nie poleca sie zalewać wrzątkiem, ale wodą chyba ok 80 stopni

      • 0 1

      • Warto dać drugą szanse:)

        Być może nie miałeś nikogo kto by Cię prowadził w niesamowity świat Ostrokrzewu Paragwajskiego i pokazał jakie yerby są dobre na początek. Często pierwszy kontakt z yerbą może być nieudany. Spróbuj mieszanek Suave czyli delikatniejszych oraz smakowe. Możesz też zalewać zimniejszą wodą lub w ogóle zimną. Ogólnie stosuje się temperaturę 70-80 stopni. Sposobów jest dużo. Ważne by dać sobie czas na zaprzyjaźnienie z tym zielem a warto bo jest pyszna i zdrowa:)

        • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (2)

    Ja lubię kawę, ale nie mogę jej pić. Po kawie ciągle muszę sikać, czuję zbytnie pobudzenie, rozdrażnienie. W dodatku przez kawę miałem potas poniżej normy. Po odstawieniu wszystko wróciło do normy. Kawa powoduje stres czyli sztuczną stymulację emisji adrenaliny. Po odstawieniu kawy dopadły mnie silne bóle głowy, które trwały przez kilka dni. Był to sygnał, że czas skończyć z tym napojem, mimo że wypijałem tylko jedną filiżankę dziennie. Teraz od czasu do czasu sięgam po kawę, kiedy mam okazję spróbować naprawdę dobrej kawy z ekspresu, chemexa czy syfonu. Nie pijam jej na co dzień i każdego, kto źle toleruje kofeinę, zachęcam do detoksu.

    • 9 0

    • Ból głowy po odstawieniu kawy to norma dla większości ludzi. Kawa rozszerza naczynia krwionośne, po jej odstawieniu efekt ten ustaje i to jest najprawdopodobniejsza przyczyna bólu głowy.

      • 2 1

    • Polecam bezkofeinową

      Dobrej jakości bezkofeinowa nie daje żadnej różnicy w smaku

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Maj w Sercu Mamy 2024 - rozwojowy festiwal łączący pokolenia

festyn, warsztaty, spotkanie, joga

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Najczęściej czytane