• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dieta - jedyny "lek" na celiakię

Anna Żukowska
30 stycznia 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Produktami bezpiecznymi dla osób nietolerujących glutenu są m.in.: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola czy orzechy. Można jeść też nieprzetworzone mięso, ryby i jaja, świeże mleko, biały i żółty ser. Produktami bezpiecznymi dla osób nietolerujących glutenu są m.in.: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola czy orzechy. Można jeść też nieprzetworzone mięso, ryby i jaja, świeże mleko, biały i żółty ser.

Na wielu produktach możemy znaleźć znak przekreślonego kłosa. To bardzo ważny symbol dla osób cierpiących na celiakię, czyli nietolerancję pokarmową glutenu. Większość chorych nawet nie wie, że ją ma, a średni czas diagnozy jest długi - trwa trzy lata.



Czy robiłe(a)ś kiedyś testy alergiczne?

Celiakia to trwała nietolerancja glutenu, na którą można zapaść w każdym wieku. Niestety krąży mit, że jest to problem wieku dziecięcego, z którego dodatkowo się wyrasta po kilku latach diety. Często nawet lekarze nie potrafią prawidłowo rozpoznać jej objawów i postawić diagnozy.

Tu znajdziesz sklepy ze zdrową żywnością działające w Trójmieście.

Według badań choruje na nią jedna osoba na sto, więc statystycznie w Polsce powinno być zdiagnozowanych ok. 380 tys. osób, a diagnozę postawiono tylko niewielkiej części z nich. Najczęściej wykrywa się celiakię u osób w wieku 30-50 lat, dwukrotnie częściej u kobiet niż u mężczyzn.

Celiakia to choroba immunologiczna o podłożu genetycznym. To, że żyjemy w regionie, w którym spożywa się dużą ilość glutenu (białka zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa), wpływa na ujawnienie się choroby. Gluten powoduje zniszczenia w układzie pokarmowym, prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za prawidłowe wchłanianie składników odżywczych. Dlatego też chorzy na celiakię, którzy jeszcze o tym nie wiedzą, mogą tracić na wadze, cierpieć na nawracające infekcje i mieć obniżony poziom żelaza w organizmie.

Objawy

Bóle i wzdęcia brzucha, długotrwałe biegunki, obniżona masa ciała a u dzieci dodatkowo zaburzenia wzrostu i nawracające anemie - to klasyczne objawy celiakii. Niestety nawet tak silne objawy bywają często mylone z innymi schorzeniami i często pacjenci zamiast diagnozy: celiakia otrzymują informację, że cierpią np. na zespół jelita drażliwego. Opisane wyżej objawy dotyczą jawnej formy choroby. Celiakia przyjmuje także formę ubogoobjawową lub ukrytą. Tę pierwszą można rozpoznać po subtelnych objawach, np. nawracających anemiach, kiedy pomimo suplementacji, poziom żelaza we krwi nie wzrasta trwale, podwyższonym cholesterolu, pojawieniu się w jamie ustnej aft oraz uczuciu stałego zmęczenia. Także depresja i długotrwałe bóle głowy mogą świadczyć o tym, że chorujemy na celiakię. Często pojawiają się również problemy ze skórą. Ryzyko zachorowania na celiakię wzrasta, kiedy chorujemy na cukrzycę lub mamy problemy z tarczycą.

Diagnoza

Aby zdiagnozować celiakię, powinniśmy w pierwszej kolejności wybrać się do gastrologa i to najlepiej takiego, który ma doświadczenie w wykrywaniu tej choroby. Kiedy lekarz potrafi połączyć objawy, samo postawienie diagnozy nie sprawi mu problemu. W tym celu przeprowadza się badania krwi. Pierwsze na obecność w organizmie przeciwciał i drugie, genetyczne, które pokazują, czy mamy skłonność do choroby. W niejasnych przypadkach przeprowadza się dodatkowo badanie endoskopowe z pobraniem fragmentów jelita cienkiego - jeśli są zniszczone, to ostateczny dowód na to, że chorujemy.

Leczenie

Z celiakią trzeba walczyć dożywotnio. Jedynym "lekiem" jest dieta, która zawiera produkty bezglutenowe.

- Taka dieta nie jest niestety tania, produkty są nawet dziesięć razy droższe - mówi dr n. med Krzysztof Marek, pediatra i gastrolog. - Chciałbym, żeby pacjenci z celiakią mogli liczyć na refundację leczenia, w ich przypadku - stosowania odpowiedniej diety. Tak się dzieje przy innych, przewlekłych chorobach, np. w leczeniu cukrzycy.

Jelito osoby chorej na celiakię jest zniszczone i przez to składniki odżywcze nie są w odpowiednim stopniu wchłaniane. Często więc osoby chore, które nie wiedzą jeszcze, że są chore i jedzą potrawy zawierające gluten lub takie, które nie przestrzegają diety, mają problemy z niedokrwistością i występuje u nich spadek wagi. Są narażone także na bardziej poważne konsekwencje. U tych osób istnieje większe ryzyko zachorowania na nowotwór jelita oraz rozwinięcia się cukrzycy.

- Natomiast u osób, które stosują dietę, jelita regenerują się i w ciągu 6-12 miesięcy wracają do normy - tłumaczy dr n. med. Krzysztof Marek. - A ryzyko pojawienia się cukrzycy czy nowotworu maleje do poziomu, jaki jest u osób zdrowych.

Co jeść?

Chleb, makaron, pizza, panierka kotleta - to wszystko zawiera gluten. Co w takim razie jeść, kiedy trzeba go z diety zupełnie i na stałe wyeliminować?

- Produktami bezpiecznymi są produkty naturalnie bezglutenowe a więc m.in. kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola czy orzechy - mówi Małgorzata Jabłońska, dietetyk medyczny z poradni La Mariposa. - Można też jeść nieprzetworzone mięso, ryby i jaja, świeże mleko, biały i żółty ser, masło, smalec, oliwę z oliwek, wszystkie warzywa i owoce. Ważne jest jednak sprawdzanie etykiet, bo gluten jest często dodawany do wędlin, płatków kukurydzianych czy kaszy gryczanej. Gwarancją tego, że produkt jest bezglutenowy, jest widniejący na opakowaniu znak przekreślonego kłosa.

Jaśmina Cetiner-Słowikowska, kierująca trójmiejskim oddziałem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, od dziesięciu lat jest na diecie bezglutenowej. - Kiedyś było dużo trudniej znaleźć produkt bezglutenowy - wspomina. - Na szczęście świadomość producentów żywności się zmienia i na rynku jest coraz więcej żywności pozbawionej glutenu. Dzięki chorobie nauczyłam się dokładnie czytać etykiety. Gluten może się znaleźć w najmniej oczywistych produktach, np. w jogurcie czy w mrożonych warzywach. Teraz wyzwaniem jest zmiana myślenia restauratorów - wyjścia do restauracji są sprawą ryzykowną, nigdy nie wiadomo, czy moją bezglutenową potrawę przygotowuje się w odpowiednich warunkach, czyli np. w osobnym miejscu, gdzie nie ma możliwości zetknięcia się z alergenem.

Chorym mogą szkodzić nawet najmniejsze ilości glutenu, dlatego tak ważne jest przestrzeganie ścisłej diety. W tej chwili w Trójmieście jest tylko jedna restauracja, która została skontrolowana przez Stowarzyszenie i wpisana na listę restauracji bezpiecznych - Trio w Gdyni. Natomiast żywność bezglutenową można bez problemu kupić w trójmiejskich sklepach ze zdrową żywnością. Można je znaleźć także w większości supermarketów.

Miejsca

Opinie (41) 2 zablokowane

  • (5)

    Sami lekarze nie są wiedzą czym jest celiakia, przez wiele lat chodzilam po różnych lekarzach , dopiero jak sama wzięłam sprawę w swoje ręce , sama sie zdiagnozowałam lekarze nie kryli zdumienia, ze w tym wieku można mieć celiakie-wszak to choroba dziecięca-oczywiście jest to bzdura i niewiedza lekarzy. Niestety mamy jeszcze malo produktów bez glutenu,mzawiera je wszysrko od słodyczy, jogutrów, budyniów, wędlin.

    • 8 1

    • Celiakia jest chorobą genetyczną z autoagresji, która może przyczyniać się do innych autoagresji np. cukrzycy, hashimoto, reumatoidalnego zapalenia stawów i o czym należy pamiętać, brak diety b/g powoduje częstsze ryzyko powstania chłoniaka-powinni o tym pamiętać zwłaszcza ci, ktorzy nie rozumieją i uważają,że dieta b/g to jakaś fanaberia i wymysł

      • 0 0

    • Osoby z celiakią nie mogą też przyjmować komunii, hostia jest wyrabiana z pszenicy, ślinić znaczkow pocztowych-klej zawiera gluten i używać tych samych patelni, desek do krojenia garnków co inni zdrowi domownicy

      • 5 2

    • dietetyk

      Poraża też wiedza samych dietetyków w szpitalach, będąc w szpitalu dietetyk chciał mi zaserwować kaszę mannę na śniadanie.brak słów

      • 3 0

    • otyłość

      Tak samo pokutuje opinia, że celiak to osoba wychudzona, można być otyłym i ją mieć, po diecie bezglutenowej waga spada

      • 2 0

    • Fakt, zjeść na mieście coś bezgkutenowego jest praktycznie niemożliwe, jedzenie droższe, na szczęście można dostać już świeży chleb b/g na oruni gornej w piekarni, bo mialam już dość chleba ryżowego

      • 0 0

  • lepiej patrzcie co kupujecie od momemntu wejscia do UE niemielismy takiej syfiastej zywnosci! (1)

    mieliśmy sie ze na zachodzie maja syf nie żywność teraz mamy to samo co oni!!
    Czytajcie co kupujecie Jogurt Danona i inne skrobia modyfikowana czyli w rzeczywistości jogurt 150gram ma tylko 100gram i mniej!!Al są jeszcze gorsze firmy bo dodają do jogurtów żelatynę wieprzową!! Identycznie serek homogenizowany te same dodatki!!A reszta żywności najgorszy szkodliwy dla zdrowia konserwant sodu benzoesan sodu!!Ostatnio w aptece miska chciała sprzedać sok z aloesu jako dobry dla zdrowia ale konserwowany benzoesanem sodu .Sokiem będę się leczył a benzoesanem zatruwał i sprzedaż sie kreci:)

    • 13 0

    • Fakt-skład wędlin strach czytać

      staram się piec mięso , by kłaść potem na chleb,
      może choć jedno oczko mniej w łańcuchu konserwantów

      • 5 0

  • Po odstawieniu glutenu schudłam 10 kg ( bez ćwiczeń, czy ograniczeń w diecie) (3)

    choć miałam minimalną nadwagę,
    minęły migreny !!!!!! ( dokuczające od 20 lat )

    zajadam się ryżem, amarantusem, piekę chleb z mąki ryżowej
    nie jest taki dobry jak świeże pszenne bułeczki, ale dla dobrego samopoczucia-warto

    • 17 2

    • Jolka dawaj przepis na ten chleb ryżowy (2)

      proszę :)

      • 3 0

      • p.s.prasuję ściereczkę lnianą i zawijam chleb szczelnie gdy ostygnie

        potem to w gazetę, ale to może farba drukarska szkodliwa,
        można w folię na to,
        w sumie od czasu zamrażam, jak więcej się upiecze

        są takie pojemniki specjalne chyba tuperware-dobrze się w nich przechowuje żywność, nie tanie, może kiedyś:-)

        • 1 0

      • ok:-) korzystam ze strony "Markowe wypieki" (blog)

        jest tam przepis ( pt.:"prosty bezglutenowy chleb z mąki ryżowej")
        choć nie lubiłam nigdy piec , przemogłam się, i wchodzi w krew

        po południu, ja córka przyjdzie, to prześlę jeszcze przepis, ona piecze z maki ryżowej + banan, i jeszcze chyba z mąką sojową - dla swojej sympatii bezglutenowego

        • 3 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane