- 1 Tabletka "dzień po" - tylko 4 apteki na Pomorzu (51 opinii)
- 2 Nowa szefowa sanepidu na Pomorzu (12 opinii)
- 3 Ranking salonów kosmetycznych (3 opinie)
- 4 Imprezy rodzinne, za które trzeba płacić (90 opinii)
- 5 Od lipca karetka będzie stacjonować w Osowej i Ujeścisku. Sezonowo w Sobieszewie (37 opinii)
- 6 Brak znieczulenia, odsyłanie pacjentek. Jakie są problemy porodówek? (109 opinii)
Yerba mate. Co powinniśmy o niej wiedzieć?
Co to jest yerba mate? Napar powstaje z wysuszonych i wyprażonych, pokruszonych liści i łodyżek ostrokrzewu paragwajskiego. Rośliny, które uprawia się w Paragwaju, Urugwaju, północnej Argentynie oraz południowej Brazylii cieszą się rosnącym zainteresowaniem, a grono zwolenników yerba mate powiększa się z roku na rok. Jak zaparzać yerba mate i jakie ma właściwości?
Yerba mate - właściwości
- Yerba mate wpływa regulująco na ciśnienie krwi i obniża napięcie mięśni szkieletowych. Pobudza trawienie, układ nerwowy i stymuluje pracę serca. Napar zawiera większość witamin i sole mineralne, duże ilości ksantyn, poza kofeiną także teobrominę i toefilinę. Jest źródłem również przeciwutleniaczy, wykazujących silne właściwości antynowotworowe. Ich ilość jest wyższa niż w innych popularnych produktach jak wino czy herbata. Ponadto dzięki zawartości rutyny, kempferolu oraz antycyjanów, yerba mate wspiera układ odpornościowy. Może być spożywana przez cukrzyków. Jednak yerba mate jest używką, dlatego nie powinny jej spożywać małe dzieci, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią - mówi dietetyk Wiktoria Kłos z Poradni dietetycznej Sports-med.
Zwolennicy yerba mate bardzo często twierdzą, że jej najlepszą zaletą jest fakt bycia alternatywą dla kawy. Kofeina, która w niej występuje, w połączeniu z teobrominą i polifenolami ma właściwości pobudzające i rozszerzające naczynia krwionośne. Nic więc dziwnego, że po yerba mate sięgają osoby uprawiające sport, gdyż rozszerzanie naczyń krwionośnych przekłada się na rosnącą wydolność fizyczną.
- Osoby, które wypijają kilka kaw z mlekiem dziennie a chcą zgubić zbędne kilogramy definitywnie powinny zamienić kawę na yerba mate, przede wszystkim nie będą dostarczać organizmowi zbędnych kalorii pochodzących z mleka czy śmietanki, a yerba mate przyspiesza przemianę materii. Lista korzyści z picia yerba mate wciąż rośnie. Badania, które zostały przeprowadzone wskazują na to iż, napar yerba mate jest źródłem polifenoli, które są substancjami o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty występują w większej koncentracji niż w herbacie czy czerwonym winie. Wypijanie yerba mate w dużym stopniu chroni przed powstawaniem komórek nowotworowych. Ponadto picie tego napoju poprawia koncentrację i sprawność psychofizyczną - mówi dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Yerba mate ma także dobroczynne działanie w przypadku osób cierpiących na cukrzycę, gdyż spowalnia uwalnianie glukozy do krwiobiegu.
Yerba mate - jak pić?
Jak zaparzać yerba mate? Sposób według dietetyk Wiktorii Kłos
1. Nasyp suszu yerba mate do tykwy - wybranego naczynka (najpopularniejsze są ceramiczne oraz drewniane z metalowym okuciem) z 1/4 - 2/3 objętości (więcej suszu, silniejszy napar).
2. Zakryj dłonią otwór naczynka, odwróć je do góry dnem i kilkukrotnie wstrząśnij. Zabieg ten zapewni opadnięcie najdrobniej zmielonych kawałków listków i pyłu na dół. Zapobiegnie to przedostaniu się pyłu przez bombillę (słomka zakończona sitkiem) podczas spożywania naparu.
3. Odwróć naczynko tak, aby susz ułożony był ukośnie (pod kątem 45 stopni). Tak, żeby możliwe było włożenie bombilli w miejsce, gdzie jest go mniej. Odtąd nie poruszamy nią i nie mieszamy zawartości naczynia. Zapobiegnie to zatkaniu sitka.
4. Wlej trochę zimnej wody do naczynka, aby nawilżyć susz. Ten krok chroni napar przed szybką utratą smaku i właściwości zdrowotnych oraz pobudzających. Trzymaj naczynie nachylone tak, aby susz wchłonął wodę.
5. Dolej do pełna gorącej wody (woda nie powinna przekraczać temp. 75 stopni Celsjusza). Wody można dolewać kilkakrotnie - do chwili, aż yerba zacznie tracić smak.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (53) 5 zablokowanych
-
2019-05-03 22:32
mało wiarygodne kompetencje dietetyka
Sposób przygotowania zaproponowany jest to powszechnie znany , tradycyjny sposób, który każdy nieledwie zainteresowany znajdzie wszędzie, choćby na opakowaniu.
Liczyłem na to, że zachwalając walor antyoksydacyjny dietetyk wskaże sposób, który zapewnia optymalne pozyskanie w naparze antyoksydantów. Czyli metodę rekomendowaną przez WHO, a nie metodę wynikającą z lektury ...opisu na opakowaniu. Napar należy zalewać większą ilością wody 300 ml o temperaturze 95 C i parzyć przez 15 min (15 g suszu). jeśli już promujemy się przez internet wnieśmy wiedzę i doświadczenie a nie bazujmy na informacjach powszechnie znanych.- 2 1
-
2019-05-04 10:23
smakuje jak końskie łajno
tak myślę
- 0 0
-
2019-05-04 15:29
" poprawia odporność DNA"
Co to za bełkot? Jaką odporność DNA? Przed czym? Czy ktoś kto to pisał wogóle wie o czym mówi?
- 1 0
-
2019-05-04 22:10
Herbata z pokrzywy czy skrzypu też dobra i zdrowa
- 0 0
-
2019-05-05 23:54
Tylko ze europejczycy to nie Indianie z Ameryki lacinskiej
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.