- 1 Kończy się Program Profilaktyka 40 Plus. Mało kto skorzystał (64 opinie)
- 2 Tabletka "dzień po" - tylko 4 apteki na Pomorzu (188 opinii)
- 3 Nowa szefowa sanepidu na Pomorzu (38 opinii)
- 4 Ranking salonów kosmetycznych (8 opinii)
- 5 Imprezy rodzinne, za które trzeba płacić (90 opinii)
- 6 Od lipca karetka będzie stacjonować w Osowej i Ujeścisku. Sezonowo w Sobieszewie (37 opinii)
Tradycyjne smaki Pomorza: odświętna kaczka
26 sierpnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat)
Najnowszy artykuł na ten temat
Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki
Jednym smakuje, inni nie przepadają za jej zdecydowanym smakiem, powszechnie uważa się ją za rarytas. Wymaga umiejętnego przygotowania: może być soczysta i krucha, ale też sucha i włóknista. Kaczka - królowa wśród drobiu i pomorski przysmak.
Dzikie ptaki lądowały pewnie nie tylko w stawie, ale też na talerzu Michała Owidzkiego, XVIII-wiecznego właściciela wsi. Dziś polowania na kaczki budzą wiele kontrowersji, a ich przeciwników pewnie nie pocieszy fakt, że 15 sierpnia rozpoczął się oficjalny sezon. Prawda jest jednak taka, że w kuchni pomorskiej znacznie ważniejsze są kaczki domowe.
- Dawniej oprócz kurników w gospodarstwach były też kaczowniki, przeznaczone dla kaczek. Starano się wyhodować opiekłę, czyli jak najtłustsze sztuki, żeby podczas pieczenia nie trzeba było dodatkowo smarować ich smalcem - tłumaczy Ewa Gilewska, kustosz Oddziału Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku.
- Dziś hoduje się ich znacznie mniej, ale pamiętam z dzieciństwa, że kaczek biegało po podwórzu sporo. U mnie w domu jadało się je dość często, podczas rodzinnych świąt, uroczystości - wspomina Krystyna Gierszewska, prezes Kociewskiego Forum Kobiet. - Tradycyjny przepis, popularny na Kociewiu, to kaczka pieczona z jabłkami.
Tuszkę kaczki natrzeć solą, majerankiem, wierzch posmarować smalcem, jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do tuszki, zaszyć otwór, piec w brytfannie - to fragment najbardziej znanego, pomorskiego przepisu na kaczkę. Oczywiście są też inne receptury. Na ministerialnej liście produktów tradycyjnych znalazła się kaczka po pomorsku faszerowana podrobami i... wieprzowiną. Nie brakuje innych wariacji.
- Ja przyrządzam zrazy z kaczki, nadziewane kapustą i suszoną śliwką. Mięso najpierw się podsmaża, potem zapieka, polewając słodką śmietanką - zdradza Bernadeta Puzdrowska z Kaszub, promotorka tradycyjnej kuchni - U mnie w domu mięso kaczki jada się też z domowymi, kaszubskimi kluseczkami. W tej wersji jest naprawdę pyszne.
Dawniej gospodynie dbały o to, by każda część kaczki została wykorzystana, jedna sztuka starczała przeważnie na trzy obiady dla całej rodziny.
- W sobotę przygotowywano popularną na Pomorzu czerninę z dodatkiem krwi i suszonych owoców, w niedzielę jadano pieczyste, a poniedziałek podawano dzieciom pyszny sos, który zostawał po niedzielnym obiedzie i kostki do obgryzania - opowiada Ewa Gilewska.
Kaczki jadało się też w mieszczańskim Gdańsku, i to od dawien dawna: na słynnych ucztach w Dworze Artusa były daniem obowiązkowym. Zachowało się wiele ciekawych przepisów na kaczkę duszoną z przeróżnymi sosami: pieczarkowym, kasztanowym, sardelowym.
- Doszukałam się w kilku starych publikacjach przepisu na kaczkę po gdańsku: z sokiem z pomarańczy i likierem pomarańczowym. To portowe miasto od dawna miało dostęp do egzotycznych owoców - wyjaśnia Teresa Kropidłowska z Koła Gospodyń Wiejskich "Łężanki".
Pozostaje spytać: czy kaczkę jeść warto? Niestety, jej mięso jest dość tłuste i kaloryczne.
- Kaczka jest jednym z najbardziej ciężkostrawnych mięs drobiowych. Jeśli mamy na nią ochotę, najlepiej wybrać najmniej tłustą pierś, polecam jedzenie jej bez skórki - radzi Magdalena Olszówka z poradni Zalety Diety. - Mięso najlepiej dusić, gotować i piec.
Kaczka po pomorsku
źródło: Urząd Marszałkowski Woj. Pomorskiego
Składniki:
kaczka
podroby z kaczki
700-800 g chudego mięsa wieprzowego
2-3 jajka
bułka
pieprz, sól, majeranek, gałka muszkatołowa
Wykonanie: Kaczkę wydrylować z kości, namacerować przyprawami i odstawić na noc do lodówki. Wymieszać mięso wieprzowe ze zmielonymi podrobami z kaczki, dodać namoczoną bułkę oraz żółtka, przyprawić. Na sam koniec dodać ubite białka. Farszem napełnić kaczkę (surową, po nocnym leżeniu), włożyć do niej jabłka (najlepiej szara reneta) i suszone śliwki. Zszyć kaczkę, włożyć do brytfanny, nakłuć, dodać trochę wody, obłożyć warzywami, jabłkami, śliwkami. Piec, w zależności od wielkości kaczki, 2 lub 3 godz. Potrawę można podawać jako danie obiadowe lub przekąskę na zimno. Temp. początkowa 150°C-180°C. Po ok. 30 minutach pieczenia zwiększyć temp. do 200°C.
źródło: Urząd Marszałkowski Woj. Pomorskiego
Składniki:
kaczka
podroby z kaczki
700-800 g chudego mięsa wieprzowego
2-3 jajka
bułka
pieprz, sól, majeranek, gałka muszkatołowa
Wykonanie: Kaczkę wydrylować z kości, namacerować przyprawami i odstawić na noc do lodówki. Wymieszać mięso wieprzowe ze zmielonymi podrobami z kaczki, dodać namoczoną bułkę oraz żółtka, przyprawić. Na sam koniec dodać ubite białka. Farszem napełnić kaczkę (surową, po nocnym leżeniu), włożyć do niej jabłka (najlepiej szara reneta) i suszone śliwki. Zszyć kaczkę, włożyć do brytfanny, nakłuć, dodać trochę wody, obłożyć warzywami, jabłkami, śliwkami. Piec, w zależności od wielkości kaczki, 2 lub 3 godz. Potrawę można podawać jako danie obiadowe lub przekąskę na zimno. Temp. początkowa 150°C-180°C. Po ok. 30 minutach pieczenia zwiększyć temp. do 200°C.
Miejsca
Opinie (29) 1 zablokowana
-
2012-08-26 09:44
lubię kaczkę
z pomarańczami, po pekińsku, albo po protu smażoną. Szkoda, że to takie drogie i trudno dostępne mięso
- 5 4
-
2012-08-26 09:28
Lepsza kaczka
niz rydz
- 2 4
-
2012-08-26 09:08
kolo klifu z tylu jest tlusta kaczka
przy "polu" golfowym
- 2 3
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.