• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjne smaki Pomorza: odświętna kaczka

Justyna Potorska
26 sierpnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki
Tradycyjna, pieczona kaczka po gdańsku pachniała
pomarańczami, których w tym portowym mieście nie brakowało. Tradycyjna, pieczona kaczka po gdańsku pachniała
pomarańczami, których w tym portowym mieście nie brakowało.

Jednym smakuje, inni nie przepadają za jej zdecydowanym smakiem, powszechnie uważa się ją za rarytas. Wymaga umiejętnego przygotowania: może być soczysta i krucha, ale też sucha i włóknista. Kaczka - królowa wśród drobiu i pomorski przysmak.



Czy zdarza Ci się jeść kaczkę?

- Skąd nazwa miejscowości? Od stawu znajdującego się przy dworze, dawniej pływało w nim mnóstwo dzikich kaczek - tłumaczy Jerzy Gębura, sołtys pomorskiej wsi Kaczki.

Dzikie ptaki lądowały pewnie nie tylko w stawie, ale też na talerzu Michała Owidzkiego, XVIII-wiecznego właściciela wsi. Dziś polowania na kaczki budzą wiele kontrowersji, a ich przeciwników pewnie nie pocieszy fakt, że 15 sierpnia rozpoczął się oficjalny sezon. Prawda jest jednak taka, że w kuchni pomorskiej znacznie ważniejsze są kaczki domowe.

- Dawniej oprócz kurników w gospodarstwach były też kaczowniki, przeznaczone dla kaczek. Starano się wyhodować opiekłę, czyli jak najtłustsze sztuki, żeby podczas pieczenia nie trzeba było dodatkowo smarować ich smalcem - tłumaczy Ewa Gilewska, kustosz Oddziału Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku.

- Dziś hoduje się ich znacznie mniej, ale pamiętam z dzieciństwa, że kaczek biegało po podwórzu sporo. U mnie w domu jadało się je dość często, podczas rodzinnych świąt, uroczystości - wspomina Krystyna Gierszewska, prezes Kociewskiego Forum Kobiet. - Tradycyjny przepis, popularny na Kociewiu, to kaczka pieczona z jabłkami.

Tuszkę kaczki natrzeć solą, majerankiem, wierzch posmarować smalcem, jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do tuszki, zaszyć otwór, piec w brytfannie - to fragment najbardziej znanego, pomorskiego przepisu na kaczkę. Oczywiście są też inne receptury. Na ministerialnej liście produktów tradycyjnych znalazła się kaczka po pomorsku faszerowana podrobami i... wieprzowiną. Nie brakuje innych wariacji.

- Ja przyrządzam zrazy z kaczki, nadziewane kapustą i suszoną śliwką. Mięso najpierw się podsmaża, potem zapieka, polewając słodką śmietanką - zdradza Bernadeta Puzdrowska z Kaszub, promotorka tradycyjnej kuchni - U mnie w domu mięso kaczki jada się też z domowymi, kaszubskimi kluseczkami. W tej wersji jest naprawdę pyszne.

Dawniej gospodynie dbały o to, by każda część kaczki została wykorzystana, jedna sztuka starczała przeważnie na trzy obiady dla całej rodziny.

- W sobotę przygotowywano popularną na Pomorzu czerninę z dodatkiem krwi i suszonych owoców, w niedzielę jadano pieczyste, a poniedziałek podawano dzieciom pyszny sos, który zostawał po niedzielnym obiedzie i kostki do obgryzania - opowiada Ewa Gilewska.

Kaczki jadało się też w mieszczańskim Gdańsku, i to od dawien dawna: na słynnych ucztach w Dworze Artusa były daniem obowiązkowym. Zachowało się wiele ciekawych przepisów na kaczkę duszoną z przeróżnymi sosami: pieczarkowym, kasztanowym, sardelowym.

- Doszukałam się w kilku starych publikacjach przepisu na kaczkę po gdańsku: z sokiem z pomarańczy i likierem pomarańczowym. To portowe miasto od dawna miało dostęp do egzotycznych owoców - wyjaśnia Teresa Kropidłowska z Koła Gospodyń Wiejskich "Łężanki".

Pozostaje spytać: czy kaczkę jeść warto? Niestety, jej mięso jest dość tłuste i kaloryczne.

- Kaczka jest jednym z najbardziej ciężkostrawnych mięs drobiowych. Jeśli mamy na nią ochotę, najlepiej wybrać najmniej tłustą pierś, polecam jedzenie jej bez skórki - radzi Magdalena Olszówka z poradni Zalety Diety. - Mięso najlepiej dusić, gotować i piec.

Kaczka po pomorsku
źródło: Urząd Marszałkowski Woj. Pomorskiego

Składniki:
kaczka
podroby z kaczki
700-800 g chudego mięsa wieprzowego
2-3 jajka
bułka
pieprz, sól, majeranek, gałka muszkatołowa

Wykonanie: Kaczkę wydrylować z kości, namacerować przyprawami i odstawić na noc do lodówki. Wymieszać mięso wieprzowe ze zmielonymi podrobami z kaczki, dodać namoczoną bułkę oraz żółtka, przyprawić. Na sam koniec dodać ubite białka. Farszem napełnić kaczkę (surową, po nocnym leżeniu), włożyć do niej jabłka (najlepiej szara reneta) i suszone śliwki. Zszyć kaczkę, włożyć do brytfanny, nakłuć, dodać trochę wody, obłożyć warzywami, jabłkami, śliwkami. Piec, w zależności od wielkości kaczki, 2 lub 3 godz. Potrawę można podawać jako danie obiadowe lub przekąskę na zimno. Temp. początkowa 150°C-180°C. Po ok. 30 minutach pieczenia zwiększyć temp. do 200°C.

Miejsca

Opinie (29) 1 zablokowana

  • Najsmaczniejsze mięso z kaczki

    Zawsze jadałem kaczkę "po poznańsku", długo pieczoną, polewaną własnym sosem, z majerankiem i jabłkami. Dobra była. Nawet sam raz taką zrobiłem, nieco dodając od siebie w kwestii farszu i sosu do polewania przy pieczeniu - no i była super. Choć bardzo pracochłonna. Aż tu niedawno... Całe wyobrażenie na temat kaczki szlag trafił! Okazało się, że pełnię smaku mięsa z kaczki można uzyskać w bardzo prosty sposób! Różnica jak pomiędzy gotowanym 3 godz. "sztukamięsem" wołowym a 10 minutowym stekiem z polędwicy. Otóż należy kupić piersi z kaczki (tesco - 33 zł/kg, te same co w delikatesach za 40 zł/kg), zostawić nieco skórki, zaprawić je octem balsamicznym i miodem (dużo miodu) na noc do lodówki. Przyrządzanie trwa 15-20 minut: najpierw na rozgrzany olej z obu stron po minucie, potem do otwartej brytfany i nagrzanego pieca na 10-15 minut, zależnie od grubości i oczekiwań. Efekt: mięso różowe w środku (im bliżej środka tym bardziej różowe), soczyste i idealne, ale skórka chrupiąca. Tak zrobiona pierś z kaczki jest lepsza niż cała kaczka "tradycyjna" :) Naprawdę, jak dobry, lekko krwisty stek z polędwicy, w stosunku do wołowego mięsa z rosołu :)

    • 1 2

  • O czym my mówimy

    Świeże kaczki, jak i gęsi, perliczki, indyki, przepiórki i kuropatwy były bardziej dostępne za komuny niż teraz. Z drugiej strony, ile by teraz kosztowały i kogo by było stać ten drób kupić. Odświętna to była 20 lat temu.

    • 2 0

  • Kaczka w Restauracji Da-Vinci

    jadłem w tej Restauracji pierś z kaczki istne cudo w sosie z zurawina polecam dla smakoszy Kaczki :)

    • 1 1

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty

Najczęściej czytane