- 1 Wysyp groźnych kleszczy przez zmiany klimatyczne. To będzie rekordowy rok na Pomorzu? (141 opinii)
- 2 Kończy się Program Profilaktyka 40 Plus. Mało kto skorzystał (128 opinii)
- 3 Tabletka "dzień po" - tylko 4 apteki na Pomorzu (225 opinii)
- 4 Nowa szefowa sanepidu na Pomorzu (41 opinii)
- 5 Ranking salonów kosmetycznych (8 opinii)
- 6 Od lipca karetka będzie stacjonować w Osowej i Ujeścisku. Sezonowo w Sobieszewie (37 opinii)
Salmonella częstym problemem w restauracjach? Jakie grożą kary?
Ognisko salmonellozy, jakie wykryto w ubiegłym tygodniu w jednej z gdańskich restauracji, było pierwszym przypadkiem w tym roku w trójmiejskich obiektach gastronomicznych. Nie oznacza to jednak, że do takich incydentów w ogóle nie dochodzi. Jakie kary grożą restauracjom?
- W przypadku salmonellozy obecnie najpowszechniejszym źródłem zakażeń są surowe jaja. Chodzi jednak nie tylko o spożywanie, np. dzieci często bawią się skorupkami czy opakowaniami, niektórzy nie zwracają uwagi na wymianę talerza przy przygotowaniu jajecznicy - wskazuje dr Sławomira Niedźwiecka, kierownik oddziału w Pomorskim Centrum Chorób Zakaźnych i Gruźlicy. I dodaje: - miesiące letnie stanowią zawsze sezon na pojawianie się takich ognisk.
Rzadziej do zakażenia dochodzi przez spożycie warzyw czy owoców, które np. były podlewane skażoną wodą czy zanieczyszczone odchodami.
Jest lepiej, niż było kiedyś
Specjaliści wskazują, że również człowiek może być bezobjawowym nosicielem i wydalać bakterie - kiedy taka osoba nie myje rąk i przenosi dalej patogen. Niemniej jednak obecny poziom zabezpieczeń (np. oświetlania jajek zarówno na poziomie produkcji, jak i w lokalu gastronomicznym) oraz wdrażane procedury sanitarne pozwoliły ograniczyć rozwój ognisk w punktach gastronomicznych.
- Sytuacja na pewno się poprawiła względem tego, co obserwowaliśmy jeszcze kilka lat temu. Przede wszystkim powszechna jest obróbka termiczna, naświetlanie jaj, przestrzeganie przepisów sanitarnych, a także wykonywanie badań przez pracowników - mówi specjalista chorób zakaźnych pracujący w Gdyni.
Ognisko salmonellozy. Narażonych może być 150 osób - restauracja z mandatem
W tym roku sanepid 56 razy przeprowadzał kontrole po interwencji
Służby sanitarne prowadzą zarówno planowe kontrole, kiedy zgodnie z ustalonym harmonogramem w obiektach gastronomicznych sprawdzane są kompleksowo wszystkie obszary wdrażania przepisów żywnościowych, jak i kontrole interwencyjne, kiedy pojawia się zgłoszenie. Konsumenci, u których pojawiły się objawy zatrucia (dolegliwości żołądkowo-jelitowe, bóle brzucha, biegunki, wymioty, nudności), najczęściej dzwonią do sanepidu, co skutkuje wszczęciem procedury.
- W 2022 r. w Trójmieście przeprowadzono 165 kontroli interwencyjnych w żywieniu otwartym (restauracje, bary, kawiarnie, lodziarnie). W bieżącym, 2023 r. państwowi powiatowi inspektorzy sanitarni w Gdańsku, w Sopocie i w Gdyni przeprowadzili łącznie 56 kontroli interwencyjnych - informuje Zbigniew Zawadzki, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Częściej ogniska pojawiają się w domach
W przypadku kiedy chory trafi do placówki medycznej, ta również zgłasza sprawę do służb sanitarnych. Natomiast konsumenci dzwonią do sanepidu również w kwestii jakości żywności, niewłaściwych warunków sanitarnych panujących w restauracji, braku higieny, a nawet obecności szkodników czy nieprawidłowego oznakowania.
- W 2022 r. na terenie Gdańska, Gdyni i Sopotu rozpoznano łącznie 9 ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową (salmonelloza), w tym jedno w przedszkolu i jedno w restauracji, pozostałe to ogniska domowe. W roku bieżącym w Trójmieście stwierdzono 4 ogniska, w tym 3 ogniska domowe i 1 w gastronomii (aktualnie prowadzone dochodzenie epidemiologiczne) - wskazuje Zbigniew Zawadzki.
Czy lekarz POZ wyśle na badanie boreliozy?
Co grozi restauracji za zaniedbania?
W sytuacjach stwierdzenia zaniedbań służby sanitarne mogą wystawiać grzywny. W przypadku ogniska, jakie ostatnio wykryto w Gdańsku, sanepid nałożył dwie kary finansowe o łącznej wysokości 700 zł z powodu wykazania nieprawidłowości higieniczno-sanitarnych. Nieprawidłowości, które podlegają karze, określa ustawa, a na liście są między innymi: używanie produktów po upływie terminu przydatności, nieprzestrzeganie wymagań higienicznych czy brak identyfikacji dostawców lub odbiorców żywności. Jak wysokie mogą być grzywny?
- Stwierdzając naruszenie podlegające grzywnie, na podstawie art. 96 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia, w postępowaniu mandatowym można nałożyć grzywnę w wysokości do 500 zł (a w szczególnym wypadku, o którym mowa w art. 9 § 1 Kodeksu wykroczeń - do 1 tys. zł) lub skierować wniosek o ukaranie do właściwego sądu, który może nałożyć grzywnę do 5 tys. zł - mówi rzecznik prasowy WSSE.
Decyzja o całkowitym zamknięciu lokalu jest podejmowana przy poważnych naruszeniach, które mogą skutkować bezpośrednim zagrożeniem życia lub zdrowia ludzi.
Miejsca
Opinie (74) 5 zablokowanych
-
2023-06-15 06:22
Opinia wyróżniona
Śmieszne kary
Zagrożenie zdrowia powinno skutkować zamknięciem do czasu przeprowadzenia szczegółowej inspekcji ,podaniem nazwy restauracji i wysoka kara pieniężną.
- 72 1
-
2023-06-14 09:31
Opinia wyróżniona
700 zlotych kary to mniej niz jeden dzien pobytu jednego zarazonego w szpitalu. (2)
- 117 0
-
2023-06-15 10:08
(1)
jeden ciut uroczystszy obiad dla kilku osób
- 1 3
-
2023-06-17 13:18
To jest laczna kwota kary dla 2 lokali
Czyli naprawde smieszna kara
- 7 0
-
2023-06-14 11:56
Opinia wyróżniona
(6)
Raz, że kara to żart. jeśli zatrutych było kilkadziesiąt ludzi to jest co? po dyszce, dwie od człowieka?
Dwa, że anonimowość to żart. Przez rok od zdarzenia przy wejściu powinna wisieć kartka dnia tego i tamtego zatruliśmy ludzi, ale teraz już myjemy ręce.- 117 0
-
2023-06-14 20:06
Rebus
Czerstwy ........ i wytrawne .............. Kropeczki to rozwiązanie zagadki z nazwą restauracji w której doszło do zatrucia.
- 20 0
-
2023-06-14 12:04
Rok temu to jedno danie kosztowało 30 zeta za porcję (4)
Gdzie w gastronomii to oznacza zarobek 20 złotych. Dwie kary po 700 złotych dają utratę połowy zarobku. A to na pewno nie było jedyne danie kupione przez klientów.
- 13 2
-
2023-06-17 11:05
Fantazja (3)
Nie bronię absolutnie tej restauracji, ale pisanie takich bzdur to przesada. W tej chwili sam koszt produktów w gastronomii to od 30 do 40 %. A prąd, gaz, zus, pensje, czynsz i całą resztę to myślisz, że Jarek finansuje ?
W tej chwili dochód z gastronomii to maksymalnie 20%. A to naprawdę ciężki kawałek chleba (nomen omen) i praca 6 dni w tygodniu od rana do nocy.- 1 5
-
2023-06-17 22:31
Bidulki prowadzą działalność prawie charytatywną.
- 0 0
-
2023-06-17 13:20
Nikt nie kaze pracowac w gastronomi, ale jak juz tam pracujesz to myj rece i dbaj o produkty, ktorych uzywasz (1)
- 11 1
-
2023-06-17 14:16
Super
Ale pisałem o kwestiach ekonomicznych mistrzu riposty
- 0 2
Wszystkie opinie
-
2023-06-14 11:56
Opinia wyróżniona
(6)
Raz, że kara to żart. jeśli zatrutych było kilkadziesiąt ludzi to jest co? po dyszce, dwie od człowieka?
Dwa, że anonimowość to żart. Przez rok od zdarzenia przy wejściu powinna wisieć kartka dnia tego i tamtego zatruliśmy ludzi, ale teraz już myjemy ręce.- 117 0
-
2023-06-14 12:04
Rok temu to jedno danie kosztowało 30 zeta za porcję (4)
Gdzie w gastronomii to oznacza zarobek 20 złotych. Dwie kary po 700 złotych dają utratę połowy zarobku. A to na pewno nie było jedyne danie kupione przez klientów.
- 13 2
-
2023-06-17 11:05
Fantazja (3)
Nie bronię absolutnie tej restauracji, ale pisanie takich bzdur to przesada. W tej chwili sam koszt produktów w gastronomii to od 30 do 40 %. A prąd, gaz, zus, pensje, czynsz i całą resztę to myślisz, że Jarek finansuje ?
W tej chwili dochód z gastronomii to maksymalnie 20%. A to naprawdę ciężki kawałek chleba (nomen omen) i praca 6 dni w tygodniu od rana do nocy.- 1 5
-
2023-06-17 22:31
Bidulki prowadzą działalność prawie charytatywną.
- 0 0
-
2023-06-17 13:20
Nikt nie kaze pracowac w gastronomi, ale jak juz tam pracujesz to myj rece i dbaj o produkty, ktorych uzywasz (1)
- 11 1
-
2023-06-17 14:16
Super
Ale pisałem o kwestiach ekonomicznych mistrzu riposty
- 0 2
-
2023-06-14 20:06
Rebus
Czerstwy ........ i wytrawne .............. Kropeczki to rozwiązanie zagadki z nazwą restauracji w której doszło do zatrucia.
- 20 0
-
2023-06-14 09:07
(1)
Ja na mojim Rodosie nie mam żadnej salmonelli. Czasami tylko przychodzi moja somsiadka Nella. Miłego dnia moi drodzy i kochani , ja na Rodosie własnie smażę kiełbe i moje boskie ciało
- 7 6
-
2023-06-17 20:45
Od kiedy, Svencjusz , robisz takie błędy?
- 0 0
-
2023-06-17 19:23
Sanepid nałożył kare 700 zł za zatrucie kilkudziesięciu osób przez bogatego restauratora
A 2 lata temu walił grzywny po 10tys dla biednych Polaków za przemieszczanie się i nietrzymanie dystansu społecznego itp.
- 1 0
-
2023-06-15 10:21
Kontrole (2)
Proszę skontrolować żywność, którą dostarcza Ergo Arena dla uchodźców z Ukrainy zamieszkujących Dom Studencki nr 6 przy ul. Bitwy pod Płowcami !!
Wymioty po obiadku to codzienna przyjemność mieszkańców!!- 3 2
-
2023-06-17 17:54
No i co z tego? (1)
Wszystko mają bezkosztowo, lekarza też.
- 0 1
-
2023-06-17 18:22
byle co jesz i byle co piszesz ,kończ z kaszanką ,bo wstyd pseudo patrioto z Konfy
- 0 0
-
2023-06-17 12:34
choroby roznoszą też księża ,bo z niemytych rąk podają wiernym opłatek ,robią to w kościołach , przychodząc do domów (3)
ludzi starszych, oraz w szpitalach dotykając klamki szpitalne ,a potem choroby roznosząc i tak cierpiącym ludziom .
- 7 0
-
2023-06-17 13:35
(1)
Ksieza roznoszacy salmonelle, tego jeszcze niebylo heh
- 0 1
-
2023-06-17 18:00
czytaj komentowaną treść dokładnie ,a jak nie łykasz, poproś o wytłumaczenie mądrzejszego
- 0 0
-
2023-06-17 17:14
To jeszcze mało
W autobusie mogło jechać więcej osób niż wpuszczano do wielkiego kościoła. Tak dbano o wiernych.
- 1 0
-
2023-06-17 17:21
Co z knajpa
Kilka dni temu zarazano ludzi ktora, co f dostali
- 2 0
-
2023-06-14 09:21
Knajpa, której tak zawzięcie bronicie (3)
Zapłaciła mniej kary, niż zarobiła na swoich trujących śniadaniach.
- 69 0
-
2023-06-14 11:17
i działa w najlepsze, a ludzie leżą w szpitalach... (2)
- 28 0
-
2023-06-14 11:27
Pewnie 20 razy więcej knajpa płaci za reklamę (1)
- 16 0
-
2023-06-17 17:11
Ciekawe na ile ich ta "promocja" szarpnie.
- 3 0
-
2023-06-17 16:17
Nie ma sanepidu juz od kilku lat
Kiedyś to były kontrolę dzisaj wystarczy dać w łapę i wszystko jest prawidłowo. Taka to przykra sprawa. Wystarczy pochodzić do kilku lokali a włos na głowie się jeży. Sam fakt ukrycia nazwy lokalu też o czymś świadczy
- 3 0
-
2023-06-17 15:12
Te inspekcje to żart
Osobiście zdarzyło mi się odwiedzić zaplecza lokali które powinny być zamknięte ze względów sanitarnych. Serdecznie zapraszam do obejrzenia kuchni Olimpu i Masali w Madisonie. Flora bakteryjna tych lokali mogłaby być stanowiskiem pracy dla biologów.
- 2 0
-
2023-06-15 10:18
ogniska w domach nie-w-domach (2)
ludzie biednieją
i kupują jak najtańsze jedzenie
z lady przeterminowanej
"nie marnujemy", okazja
też jestem sknera, muszę, w oszołomie kupuję z bidalady
i nie raz w domu musiałem wywalić co kupiłem
ostatnio mleko (zimne! w lodówce!) rozsadziło butelkę i zachlapało
całą lodówę, a śmierdziało jak stary trup kota
w końcu ktoś trafi nie na salmonellę, tylko na jad kiełbasiany
i wykituje
ech, czas mi do piachu, nie podoba mi się ten świat :-(- 4 1
-
2023-06-17 13:32
Mowisz, ze kupiles mleko, ktore ci rozsadzilo w lodowce? Mleko nie zwieksza objetosci jezeli sie przeterminuje. Teoretyzujac, gdyby nawet zwiekszalo objetosc, to rozszczelniloby ci miejsce, w ktorym otwiera sie to mleko, ale nie wybuchowo. Ladnie piszesz, tylko co w tym jest prawdziwe.
- 0 0
-
2023-06-15 14:46
droga wolna
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.