• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rukiew wodna. Najzdrowsze warzywo na świecie

Joanna Stolp
4 października 2023, godz. 08:00 
Opinie (48)
Rukiew wodna doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek, smoothie, domowego pesto lub jako dodatek do dań gotowanych. Można ją dodawać również do zup i sosów. Rukiew wodna doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek, smoothie, domowego pesto lub jako dodatek do dań gotowanych. Można ją dodawać również do zup i sosów.

Rukiew wodna, roślina z rodziny kapustowatych, znana też jako rzeżucha wodna, zawiera bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów, a także błonnika. Nic dziwnego, że pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i jest uznawana za najzdrowsze warzywo świata.





Czy jadasz rukiew wodną?

Rukiew wodna nazywana jest też wodną rzeżuchą lub kapustą, ponieważ lubi tereny podmokłe i rośnie przy brzegach rzek i innych zbiorników wodnych, ale z powodzeniem można ją uprawiać także w warunkach domowych. Ma długą, częściowo wzniesioną łodygę i mięsiste liście. Osiąga do 80 centymetrów wysokości. Należy do grupy warzyw kapustnych i jest bardzo wartościowym składnikiem różnorodnej, zdrowej diety.

Rukiew wodna - właściwości



Jej małe, zielone liście są prawdziwą kopalnią witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, witaminę C, wspierającą układ odpornościowy i pomagającą w walce z infekcjami, a także witaminę K, która jest niezbędna do prawidłowej krzepliwości krwi i zapewnienia zdrowia kości.

- Minerały, takie jak potas i magnez, obecne w rukwi wodnej, wspierają nasz układ sercowo-naczyniowy i pomagają w regulacji ciśnienia krwi - mówi psychodietetyk Mirosław Olejniczak z gabinetu Twój Cel.
Rukiew wodna zawiera również cynk, jod, żelazo, wapń i glukozynolany, które po przekształceniu w izotiocyjaniany są ważnym elementem profilaktyki antynowotworowej.

- Na szczególną uwagę zasługuje obecny w rukwi izotiocyjanian fenyloetylu. Jest to substancja która wykazuje potencjał przeciwnowotworowy, a dokładniej może przeciwdziałać powstawaniu i namnażaniu komórek rakowych - podkreśla dietetyk Katarzyna Smolińska z poradni ActivReha.
Obecność przeciwutleniaczy w rukwi wodnej może pomagać w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

- Rukiew wodna jest też znakomitym źródłem antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki w naszym organizmie, a tym samym chroni nasze komórki przed uszkodzeniem i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się - podkreśla Mirosław Olejniczak.
Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać? Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać?
Rukiew wodna lubi tereny podmokłe i rośnie przy brzegach rzek i innych zbiorników wodnych, ale można ją uprawiać także w warunkach domowych. Rukiew wodna lubi tereny podmokłe i rośnie przy brzegach rzek i innych zbiorników wodnych, ale można ją uprawiać także w warunkach domowych.

Rukiew wodna - kiedy jeść?



Po rukiew wodną powinny sięgać także osoby, którym zależy na utrzymaniu wagi lub jej redukcji. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza cennych składników odżywczych i zawiera błonnik, który sprzyja regulacji trawienia, utrzymuje prawidłową florę bakteryjną, zapobiega zaparciom i zapewnia sytość na dłużej. Rukiew wodna ma też niski indeks glikemiczny, pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi.


Przeciwwskazania do spożywania rukwi wodnej



Po rukiew wodną powinny ostrożnie sięgać osoby z chorobami tarczycy, ponieważ roślina jest źródłem goitrogenów, które mogą zaburzać jej pracę. Nie jest zalecana także tym, którzy cierpią na choroby zapalne nerek i jelit, wrzody żołądka i dwunastnicy, a także kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Wysokie stężenie witaminy K w rukwi wodnej może działać przeciwstawnie do leków rozrzedzających krew.


Po rukiew wodną powinny sięgać także osoby, którym zależy na utrzymaniu wagi lub jej redukcji. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza cennych składników odżywczych i zawiera błonnik. Po rukiew wodną powinny sięgać także osoby, którym zależy na utrzymaniu wagi lub jej redukcji. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza cennych składników odżywczych i zawiera błonnik.

Jak jeść rukiew wodną?



Rukiew wodna doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek, smoothie, domowego pesto lub jako dodatek do dań gotowanych. Można ją dodawać również do zup i sosów.

- Rukiew wodna ma bardzo charakterystyczny orzeźwiający smak, jest wyrazista i lekko pikantna - dodaje Katarzyna Smolińska.

Miejsca

Opinie (48) 1 zablokowana

Wszystkie opinie

  • Czemu wszystkie promowane "superfoody" to zawsze chwasty z innych regionów świata? (3)

    Czyżbyśmy mieli do czynienia z kreowaniem popytu na produkty z potężną marżą?

    • 25 5

    • (2)

      Rukiew pochodzi z naszego regionu.

      • 4 1

      • "W Polsce występuje rzadko, głównie w zachodniej części kraju" (1)

        • 3 2

        • Oregano też trudno jest znaleźć "na wolności", choć od wieków rośnie w całej Polsce.

          • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Za dużo przeciwwskazań to ma. (3)

    • 27 5

    • I to zwykły dodatek, można używać jako przyprawy i nic ponadto (1)

      100g tego czegoś ma raptem 11 kalorii - więc się nie najesz tym. Za to wzdęcia i sensacje jelitowe po takiej ilości zieleniny gwarantowane - dlatego nigdy nie będzie to istotny składnik diety warty dokładnej analizy. Ja takich rzeczy nawet nie liczę - bo i po co? Zjadłem parę listków sałaty dla smaku i tyle.
      "Kopalnia witamin i minerałów" - serio? Na uwagę zasługuje trochę wapnia i manganu - jednak w słabo przyswajalnej postaci. Magnez? Średni banan ma dwa razy więcej magnezu niż 100g tego czegoś - a chyba łatwiej zjeść banana?
      Z witamin ma sporo C i K , trochę A - ale to nie są deficytowe witaminy.

      • 13 2

      • bo tak właśnie są liczone te "zdrowości" warzyw.
        Ilość substancji mineralnych i witaminowych podzielona przez ilość kalorii.
        Podobnie wychodzi to dla jarmużu itp.

        Natomiast tak naprawdę to żadna różnica czy to ma 11 kalorii czy 22 - a gdyby miało 22 to wg. tych wyliczeń byłoby dwa razy mniej zdrowe.

        • 3 0

    • SIBO lubi to.

      Okropne gazy muszą po tym być.

      • 9 2

  • Znowu? (2)

    Ile to juz bylo tych superfoodow i najzdrowszych warzyw

    • 27 2

    • (1)

      Jaki kraj takie dobrocie .

      • 1 4

      • Bardzo mądra opinia, bardzo......

        W innych krajach to tylko szampan i kawior....

        • 5 1

  • (2)

    przeciez ta rukiew to nic innego jak odmiana rzezuchy roznica jest jak mniedzy europejczykiem a chinczykiem. millenialsi wciaz mnie zadziwiaja swoja niewiedza, a moze ktos chce stworzyc popyt na swoj "super" produkt

    • 20 3

    • Rzeczywiście, na pierwszy rzut oka nie da się Chińczyka od Europejczyka odróżnić... (1)

      • 3 1

      • Tak, bo nie ma ras

        • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (7)

    Kiedyś zapewne zawierała te wszystkie pierwiastki i była bardzo zdrowa, ale nie teraz w dobie wszechobecnego zanieczyszczenia. Pamiętam jak byłam dzieckiem nie jadało sie tak dużych ilości mięsa, najbardziej lubiłam ziemniaczki (zwłaszcza młode) posypane kopereczkiem (pachnącym) a do tego np. kalafior polany bułką tartą a do tego prawdziwe zsziadłe mleko, super jedzenie i jakoś mało kto miał anemię

    • 58 7

    • (1)

      Kalafior albo fasolka szparagowa. Mniam.

      • 17 1

      • I jajeczko sadzone do tego. Mniam^2.

        • 0 0

    • ja miałam anemię całe życie, z warzyw nie zdobędziesz wit B, D, żelaza, (4)

      • 4 7

      • (2)

        jakoś nie mam anemii a nie jem mięsa (od dziecka mi nie smakuje). Żelazo jest w grochu, pietruszce, brokułach, fasoli. Jak ktoś je dobrze skomponowane posiłki to mięso mu nie jest potrzebne.

        • 9 3

        • (1)

          Akurat taki Ci sie trafil organizm, ze dajesz rade. Inni nie mają tak łatwo, i no sory, albo weganizm, albo zdrowie

          • 9 6

          • Sory

            Mięso albo zdrowie

            • 2 3

      • Polecam kaszę gryczaną, ostatnie 12 lat miałam hemoglobinę na poziomie 7-8, dzisiaj już 14

        Dużo także piłam pokrzywy. Nie mogłam przyjmować żelaza w tabletkach ani w ampułkach- bardzo źle się po tym czułam.

        • 0 0

  • Rukiew wodna i robaki wypieraja szczaw i mirabelki. Jurny Stefan zrozpaczony.

    • 13 5

  • Chciałabym spróbować ale nie wiem, gdzie kupić.

    • 8 1

  • Czyli sami sobie zaprzeczaja ma tyle przeciwskazań ze nie warto ryzykować nie dorasta do piet Polskim warzywom. (2)

    Na dodatek jest trudno dostępna bo to rynek azjatycki .Gdyby taki art pojawił sie o Polskich warzywach w azji to oni by tam kazali by sie popukac w czoło :)

    • 11 2

    • W Wielkiej Brytanii występuje naturalnie w wielu miejscach przy wodzie (1)

      • 1 1

      • w Wielkiej Brytanii to dodają mięte do sosu, wiem bo widziałem w Asterixie, widac było że paskudztwo
        i mleko do herbaty....
        nie ma jak cebula, brukiew i czosnek żeby rano ładnie waniało w zbiorkomie...
        a tak serio to co to za najzdrowsze warzywo żeby miało tyle przeciwwskazań....

        • 7 2

  • Rzeżucha

    Piszcie rzeżucha

    • 7 0

  • Na pewno nie tak zdrowe jak kotlecik i ziemniaczki

    I do tego kompocik!

    • 12 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Z psychodietetyczką przy herbacie: Q&A z Aleksandrą Spychalską

spotkanie, spotkanie

Zlot motoCYClovy 2024 & II Deadlift Truck Edition

konsultacje, zlot

Dzień dziecka. Joga dla dzieci 4-6 lat

60 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Najczęściej czytane