• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Porada dietetyka. Dodatki do grillowanych potraw

Magdalena Oleszko-Włostowska
30 kwietnia 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Piekna pogoda sprzyja grillowaniu. Piekna pogoda sprzyja grillowaniu.

Keczup, musztarda, majonez i chrzan - czy warto po nie sięgać? Zwykle kojarzą się z dodatkami do fast-foodów, ale czy są równie bezwartościowe jak one?



Zapraszamy na kolejne porady, udzielane naszym czytelnikom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Trójmiasto Dietetyk. Dziś krótki przegląd dodatków, które towarzyszą grillowanym smakołykom.

Grill na świeżym powietrzu to dla Ciebie:



Ketchup - jeden z najbardziej popularnych dodatków nie tylko do grillowanych produktów, ale także do kanapek, sałatek, zup, sosów i... fast-foodów. Prawdziwy keczup zrobiony z pomidorów to bogactwo likopenu - silnego przeciwutleniacza, który uaktywnia się w pomidorach dopiero po ich przetworzeniu termicznym. Likopen chroni komórki przed uszkodzeniem neutralizując wolne rodniki, poprawia kondycję skóry, pozytywnie wpływa na gęstość kości chroniąc przed osteoporozą oraz obniża cholesterol. Kupując keczup należy zwrócić uwagę na jego skład. Na pierwszym miejscu powinny być wymienione pomidory, cebula, przyprawy, woda i cukier, ewentualnie ocet lub kwas octowy. Jeśli czołowe miejsce na etykiecie zajmują zagęstniki, barwniki, glutaminian sodu i stabilizatory to zrezygnuj z kupna tego produktu. Cena może sugerować jakość, ale należy opierać się na informacjach zawartych na etykiecie. Idealnym byłoby kupić keczup "domowej roboty" wolny od konserwantów i barwników, jednak to raczej trudne, większość produktów ma je w swoim składzie. Dlatego czytaj etykiety, sugeruj się składem i wybieraj produkty, które mają mało zbędnych dodatków. Ważna jest kolejność składników na etykiecie - tych wymienionych w pierwszej kolejności jest w produkcie najwięcej.

Musztarda - dodatek, który nadaje smak nawet bardzo wyrafinowanym daniom - jej jakość musi być wtedy równie wysoka. Na co dzień popularnością w kuchni dorównuje keczupowi. Bazą musztardy jest gorczyca, w zależności od jej odmiany i stopnia zmielenia można wyróżnić kilka odmian musztardy. Jakie walory zdrowotne ma musztarda? Musztarda ułatwia trawienie, gorczyca ma działanie antybakteryjne, zawiera wapń magnez i witaminy z gr.B. Niektóre musztardy zawierają kurkuminę - substancję o działaniu przeciwzapalnym i bakteriobójczym. Ponadto jest dodatkiem niskokalorycznym z małą ilością tłuszczu.

Majonez - to bardzo kaloryczny dodatek do dań o dużej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Zrobiony z żółtek, oleju, wody i musztardy jest smakołykiem, po który należy sięgać z rozwagą. Osoby z nadwagą, problemami ze strony układu krążenia powinny wiedzieć, że częste spożywanie majonezu, nawet w małych ilościach, może pogłębić problem zdrowotny. Majonez zawiera duże ilości witaminy E. Można zastąpić go wersją "light", jednak należy pamiętać, że zawiera zagęszczacze i substancje wzmacniające smak. Dlatego lepiej "odchudzić" zwykły majonez poprzez dodanie do niego jogurtu naturalnego. Na rynku jest również wersja sojowa majonezu nie zawierająca cholesterolu.

Chrzan - to nie tylko świetny dodatek nadający ostrości potrawom, ale i źródło witamin i fitoncydów. Ma doskonałe działanie bakteriobójcze i pleśniobójcze, wspomaga trawienie, stymuluje układ immunologiczny do wytwarzania białych krwinek. Jest bogaty w witaminę C, której zawartością bije na głowę nawet cytrusy. Ponadto ma siarkę, potas i mangan. Sok z chrzanu wcierany w miejsca bolesne łagodzi bóle reumatyczne. To bardzo dobry dodatek do mięs, zup i sosów i co ważne, niskokaloryczny.

Opracowała

Opinie (86) 3 zablokowane

  • Tania kiełbacha z biedy plus śmierdzące piwsko.To wszystko na co was stać.To wasz high life.

    • 3 4

  • Im prostsze grillowanie, tym lepsze. Żadnych marynat i innych "dodatków". Poniżej dwa sprawdzone przepisy: (7)

    KEBAB (prawdziwy, kaukaski):
    0,5kgi mięsa jagnięcego, 0,5kg wieprzowego, 0,5wołowego, 0,3kg słoniny, 4 duże cebule, sól, pieprz do smaku
    Zmielić (w maszynce do mielenia mięsa) osobno każde z mięs, osobno zmielić cebulę i słoninę. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, następnie jeszcze raz zmielić je razem. Następnie wyrabiać mięso jak ciasto, aż do uzyskania elastycznej masy.
    Rozpalić grilla, użyć najlepiej węgla drzewnego. Gdy węgiel już jest odpowiednio rozgrzany, wziąć szpikulce do grillowania (takie do szaszłyków ale najlepiej by było, aby były płaskie, nie okrągłe). Nabrać na rękę mięso i "oklejać" dookoła szpikulca. Aby dobrze przylegało i było spójne, należy zwilżyć dłoń wodą i smarować nałożone na szpikulec mięso (ważne!). Można do węgla drzewnego dodać kawałek drewna z drzewa owocowego-dym z niego doda aromatu do mięsa. Gdy kebab jest już gotowy, bierzemy pół tortilli (oryginalnie używa się cienkiego chleba lawasz), obejmuje nią kebab i ściągamy ze szpikulca, dodajemy parę piórek świeżej cebuli - gotowe!!!
    ŻEBERKA Z GRILLA:
    2kg żeberek, sól, pieprz, papryka czerwona.
    Porcjujemy żeberka, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, sól, pieprz i paprykę, mieszamy aby przyprawy dobrze pokryły mięso - zostawiamy w misce na 2-3 godziny. NIE DODAJEMY ŻADNEGO OLEJU!!! Rozgrzewamy grilla jak powyżej, wyjmujemy z miski mięso (CEBULE WYRZUCAMY!!! nie używamy jej), nabijamy na szpikulce i grillujemy. Cebula daje mięsu aromat ale też "wyciąga" z niego toksyny, dlatego nie nadaje się do spożycia.

    • 7 1

    • to jeszcze jeden przepis - tym razem na łososia z grilla (3)

      ŁOSOŚ Z GRILLA:
      duży płat filetu łososia ze skórą (ważne), pieprz cytrynowy (jeśli ktoś lubi) lub zwykły pieprz, sól. Kroimy w poprzek na dzwonka, mniej więcej 5cm szerokości.
      Ważnym elementem są szpikulce do grillowania, aby były PŁASKIE, nie okrągłe. Po przyprawieniu mięsa (wedle uznania), szpikulce wbijamy w pomiędzy mięsem, a skórą (zaraz pod skórą). Tak nabite dzwonka ryby grillujemy, aż mięso będzie przepieczone. Naprawdę, tak przyrządzony łosoś jest idealny w smaku.

      • 0 0

      • Czy ty przypadkiem nie masz... (1)

        ... fabryczki produkującej płaskie szpikulce do grila?

        Co za różnica czy nabiję tego łososia na szpikulce czy umieszczę go w takiej ramce do ryb?

        • 0 0

        • Niby żadna - zrób jak uważasz:)

          Nie, nie produkuję płaskich szpikulców - ale to chyba dobry pomysł, skoro się pytasz.

          • 0 0

      • W wielkim skrocie filetowanie to krojenie ryby wzdluz z usunieciem osci. Dzwonki to kawalki calej ryby krojone w poprzek, najczesciej razem z oscmi. Nie mozna filetu kroic w dzwonki.
        Grillowany losos smakuje perfekcyjnie z sosem smietanowo-koperkowym, od biedy moze byc sos zaziki lub odrobina masla czosnkowego (polozyc na usmazona rybe i poczekac az sie rozpusci).

        • 0 0

    • (2)

      Kebab to danie "muzulmanskie", nie wiem co w Twoim przepisie robi wieprzowina.
      Po owinieciu upieczonego miesa chlebem lawasz otrzymujemy kanapke dürüm, ktora najlepiej smakuje z odrobina sosu czosnkowego i popijany ayranem.
      Podstawa tego dania sa odpowiednie przyprawy do miesa, ktorych w Twoim przepisie zabraklo.

      • 0 0

      • Powiedz Ormianom, że kebab to danie muzułmańskie:)))) A najlepiej im powiedz, że...tureckie:)))) (1)

        Przepis oryginalny, dokładnie taki robią w Armenii.

        • 0 0

        • Powiedz Turkom, ze "kebab" to slowo z jezyka ormianskiego...
          Nawet Ormianie uzywaja przypraw, ktorych w Twoim przepisie po prostu zabraklo.

          • 0 0

  • pitu pitu

    jedyne na co uważam to żeby nie wyglebić się o rozgrzany grill.

    • 2 0

  • griill to smród jak z krematorium. Smacznego?

    .................

    • 0 0

  • na co uważać przy majowym grillowaniu?

    ....na kleszcze grasujące w trawie :-)

    • 1 0

  • na co uważać przy majowym grilu?

    Na śnieg!

    • 1 0

  • Dziwne...

    Nie ma w KFP fotki z grillem?:) Tylko parówki na grillu i to od wujka kukle:D

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Maj w Sercu Mamy 2024 - rozwojowy festiwal łączący pokolenia

festyn, warsztaty, spotkanie, joga

Distinguished Gentleman's Ride (1 opinia)

(1 opinia)
w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

Dzień dziecka. Joga dla dzieci 4-6 lat

60 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Najczęściej czytane