- 1 Brak znieczulenia, odsyłanie pacjentek. Jakie są problemy porodówek? (105 opinii)
- 2 Odra wraca? Do kwietnia więcej przypadków niż w całym ubiegłym roku (105 opinii)
- 3 Pogrzeby, które chcemy zapomnieć (108 opinii)
- 4 Lekarze z Gdańska z pierwszą w kraju robotyczną operacją przepukliny (8 opinii)
- 5 Zmiany skórne i świąd? To może być AZS (9 opinii)
- 6 Dlaczego tak trudno schudnąć? Najczęstsze przyczyny i jak im zaradzić (131 opinii)
Porada dietetyka. Dodatki do grillowanych potraw
Keczup, musztarda, majonez i chrzan - czy warto po nie sięgać? Zwykle kojarzą się z dodatkami do fast-foodów, ale czy są równie bezwartościowe jak one?
Zapraszamy na kolejne porady, udzielane naszym czytelnikom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Trójmiasto Dietetyk. Dziś krótki przegląd dodatków, które towarzyszą grillowanym smakołykom.
Ketchup - jeden z najbardziej popularnych dodatków nie tylko do grillowanych produktów, ale także do kanapek, sałatek, zup, sosów i... fast-foodów. Prawdziwy keczup zrobiony z pomidorów to bogactwo likopenu - silnego przeciwutleniacza, który uaktywnia się w pomidorach dopiero po ich przetworzeniu termicznym. Likopen chroni komórki przed uszkodzeniem neutralizując wolne rodniki, poprawia kondycję skóry, pozytywnie wpływa na gęstość kości chroniąc przed osteoporozą oraz obniża cholesterol. Kupując keczup należy zwrócić uwagę na jego skład. Na pierwszym miejscu powinny być wymienione pomidory, cebula, przyprawy, woda i cukier, ewentualnie ocet lub kwas octowy. Jeśli czołowe miejsce na etykiecie zajmują zagęstniki, barwniki, glutaminian sodu i stabilizatory to zrezygnuj z kupna tego produktu. Cena może sugerować jakość, ale należy opierać się na informacjach zawartych na etykiecie. Idealnym byłoby kupić keczup "domowej roboty" wolny od konserwantów i barwników, jednak to raczej trudne, większość produktów ma je w swoim składzie. Dlatego czytaj etykiety, sugeruj się składem i wybieraj produkty, które mają mało zbędnych dodatków. Ważna jest kolejność składników na etykiecie - tych wymienionych w pierwszej kolejności jest w produkcie najwięcej.
Musztarda - dodatek, który nadaje smak nawet bardzo wyrafinowanym daniom - jej jakość musi być wtedy równie wysoka. Na co dzień popularnością w kuchni dorównuje keczupowi. Bazą musztardy jest gorczyca, w zależności od jej odmiany i stopnia zmielenia można wyróżnić kilka odmian musztardy. Jakie walory zdrowotne ma musztarda? Musztarda ułatwia trawienie, gorczyca ma działanie antybakteryjne, zawiera wapń magnez i witaminy z gr.B. Niektóre musztardy zawierają kurkuminę - substancję o działaniu przeciwzapalnym i bakteriobójczym. Ponadto jest dodatkiem niskokalorycznym z małą ilością tłuszczu.
Majonez - to bardzo kaloryczny dodatek do dań o dużej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Zrobiony z żółtek, oleju, wody i musztardy jest smakołykiem, po który należy sięgać z rozwagą. Osoby z nadwagą, problemami ze strony układu krążenia powinny wiedzieć, że częste spożywanie majonezu, nawet w małych ilościach, może pogłębić problem zdrowotny. Majonez zawiera duże ilości witaminy E. Można zastąpić go wersją "light", jednak należy pamiętać, że zawiera zagęszczacze i substancje wzmacniające smak. Dlatego lepiej "odchudzić" zwykły majonez poprzez dodanie do niego jogurtu naturalnego. Na rynku jest również wersja sojowa majonezu nie zawierająca cholesterolu.
Chrzan - to nie tylko świetny dodatek nadający ostrości potrawom, ale i źródło witamin i fitoncydów. Ma doskonałe działanie bakteriobójcze i pleśniobójcze, wspomaga trawienie, stymuluje układ immunologiczny do wytwarzania białych krwinek. Jest bogaty w witaminę C, której zawartością bije na głowę nawet cytrusy. Ponadto ma siarkę, potas i mangan. Sok z chrzanu wcierany w miejsca bolesne łagodzi bóle reumatyczne. To bardzo dobry dodatek do mięs, zup i sosów i co ważne, niskokaloryczny.
Opracowała
- Magdalena Oleszko-Włostowskam.oleszko@trojmiasto.pl
Opinie (86) 3 zablokowane
-
2011-04-30 14:53
ech..... (2)
gudbaj majówka
wqrw mnie teściówka
tesciówka -krówka
tesciu-parówka
zajeli domek
gudbaj majówka- 5 4
-
2011-04-30 15:24
(1)
Jak się dorobili domku ,a mają zięcia -sępa i prymitywa drwiącego z ich tuszy to mają rację....
- 5 3
-
2011-04-30 16:25
uuuuuuuuu
po1 domek jest nasz czyli mój i mojego męza
:)
po 2 krówka ,parówka to rym
:)- 1 5
-
2011-04-30 15:41
a ja bendem oglondać z żonom seriale
bo som nowe odcinki i wiele siem dzieje,
w karzdym odcinku te pełne emocji miny aktoróf mufiom fiele
o wysokiej jakosci polskiego kina
współczesny i yntelygentny polak grilluje, oglonda seriale i glosuje na PO- 2 6
-
2011-04-30 16:36
za rekame mi nieplaca wiec marek niepodam ale 90% Ketchupów na rynku ma konserwanty
a pomidory to widziały tylko na fotografi:) pozostałe 10 % kosztuje o 30% wiecej i jest całkiem niezła.Ale zaden z nich niejest Polską firmą.
- 0 2
-
2011-04-30 16:37
tylko jiepiszcie znowu ze kura musi byc szczesliwa a rybka miała miec wesołe zycie:)
- 4 2
-
2011-04-30 16:39
Ten artykuł to jakaś koszmarna pomyłka!!!!!!!! (1)
Skupili się nie na tym co trzeba! Ok może może sprawa ketchupu i musztardy się przyda ale kto do grilla stosuje majonez??? Poza tym to nie dodatki stanowią główny problem tylko co na grillu się znajduje. Tego akurat nie poruszyli!!! BARDZO CIEKAWE!!! No to do dzieła - tłuste, pełne ciężkiego dla wątroby najgorszej jakości tłuszczu zwierzęcego (łoju) pełnych cholesterolu kiełbasek grillowych z promocji w łapki i smacznego!!! No ale jak uzyjesz dobrej jakości musztardy to nic przecież nie grozi.....
- 3 8
-
2011-05-01 07:09
Mayo pasuje do wszystkiego :)
a najbardziej do frytek!
- 1 0
-
2011-04-30 17:12
od kidy grilluje sie parówy?
sam syf !
- 4 1
-
2011-04-30 17:59
Nie ma to jak angielskie sosydze z grilla hehe
- 1 0
-
2011-04-30 19:00
wegetarianie (2)
ma ktoś jakieś pomysły na bezmięsnego grilla? kukurydzy jeszcze nigdzie nie dorwę, a chciałabym wyskoczyć na jakąś majówkę
- 2 3
-
2011-04-30 19:10
(1)
Papryka, bakłażan, kalarepa, kabaczek albo cukinia.
Ser owczy, ser żółty, może być odtłuszczony.
Pieczarki, boczniaki.
jeszcze nigdy nie próbowałam kotletów sojowy ale też mogą sie udać - na grilu zamiast patelni.- 1 0
-
2011-05-01 01:10
Ser żółty nie jest wegetariański!
Przy jego produkcji dodaje się podpuszczkę, czyli enzym uzyskany ze zmielonych żołądków kilkudniowych cieląt.
- 2 0
-
2011-04-30 19:28
podatek
grillowanie powinno zostać opodatkowane! Przecież przy spalaniu węgla wydziela sie spora ilosc co2 do atmosfery!
- 3 0
-
2011-04-30 21:56
Pani Oleszko jesli chce Pani uzywac angielskich (1)
slow po polsku to nie mowi sie keczup ale keczap od angielskiej pisowni Ketchup plus wymowy takze. Redaktor w stacji radiowo telewizyjno internetowej MUSI znac angielski.
- 3 4
-
2011-05-04 10:44
akurat po polsku
mówi się keczUp
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.