• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ognisko salmonellozy. Narażonych może być 150 osób - restauracja z mandatem

Piotr Kallalas
12 czerwca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (192)
aktualizacja: godz. 13:20 (13 czerwca 2023)
Siedmiu pacjentów nadal jest hospitalizowanych w gdańskich szpitalach. Siedmiu pacjentów nadal jest hospitalizowanych w gdańskich szpitalach.

Zwiększyła się liczba pacjentów z objawami salmonellozy, którzy trafili do gdańskich szpitali. Sanepid ustalił, że narażonych mogłoby być nawet 150 osób. Dochodzenie jest w toku, jednak wszystko wskazuje na to, że przyczyną mogło być spożycie potrawy śniadaniowej na bazie jajek, serwowanej w jednej z gdańskich restauracji. Obiekt został ukarany grzywną.



Aktualizacja godz. 13:20

- Restauracja otrzymała dwa mandaty karne na łączna kwotę 700 zł - informuje Halina Bona, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gdańsku.
Do tej pory u 15 osób potwierdzono obecność w kale bakterii Salmonella sp., jednak służby sanitarne już nie były w stanie przebadać jaj w restauracji, bowiem cała partia została wykorzystana do przygotowania posiłków.

- W badanych próbkach jaj kurzych nie stwierdzono obecności pałeczek Salmonella sp. Z ustaleń wynika, że partia jaj wykorzystana do produkcji posiłków w dniach 06-08.06.2023r., trafiła także do innego lokalu, w którym nie odnotowano zachorowań wśród pracowników i klientów obiektu. Dochodzenie epidemiologiczne jest w toku - informuje Halina Bona.
Służby sanitarne nadal badają, czy "zainfekowana partia jaj" nie trafiła również do innych obiektów.




Aktualizacja godz. 15:20

Na Oddział Chorób Zakaźnych dla dorosłych w Redłowie jeszcze w piątek trafiło dwóch pacjentów, u których potwierdzono salmonellozę. Badany był również trzeci chory, jednak został wypisany do domu.




Aktualizacja godz. 12:55

Z informacji przekazanych przez Copernicus wynika, że od czwartku łącznie 27 osób z salmonellozą zaopatrzono na Szpitalnym Oddziale Ratunkowym w Szpitalu im. Kopernika, a 11 pacjentów otrzymało opiekę na SOR Szpitala św. Wojciecha.

- Większość osób po wstępnej diagnostyce i doraźnym leczeniu z zaleceniami terapeutycznymi została wypisana do domu - informuje Katarzyna Brożek, rzecznik Copernicus.
Dwóch pacjentów miało trafić na Oddział Chorób Zakaźnych do Gdyni, a w gdańskich szpitalach Copernicus na hospitalizacji nadal przebywa 8 osób.




Czy zawsze myjesz owoce i warzywa przed zjedzeniem?

Służby sanitarne otrzymały zgłoszenie o 16 przypadkach zachorowań, 7 osób jest hospitalizowanych.

- Dochodzenie epidemiologiczne prowadzone jest przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku. W toku dochodzenia ustalono, że zachorowania dotyczą osób, które w dniu 7.06.2023 spożywały potrawy śniadaniowe przygotowane na bazie jajek, z dodatkiem łososia - informuje Zbigniew Zawadzki, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku. I dodaje: - Biorąc pod uwagę liczbę wydanych dań, osób narażonych było ok. 150.

Produkt wycofany z menu restauracji



Jak informują służby sanitarne, kontrola restauracji wykazała nieprawidłowości higieniczno-sanitarne, w związku z czym została nałożona grzywna w drodze mandatu karnego.

- Do badania w kierunku salmonelli zostały pobrane próbki jaj oraz próbka łososia wędzonego. Pobrano także do badania próbki wody użytej do produkcji posiłków. Dania, w skład których wchodzi surowe jajko kurze, zostały do odwołania wycofane z menu restauracji - informuje Zbigniew Zawadzki.
PPIS w Gdańsku objął nadzorem chorych oraz pracowników restauracji (w ramach nadzoru zostaną przeprowadzone badania mikrobiologiczne próbek kału).

- Informacje dotyczące wystąpienia ogniska zachorowań i wyników kontroli zostały przekazane Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii, pod nadzorem którego znajduje się hurtownia jaj, w której zaopatrywała się restauracja. Dochodzenie epidemiologiczne jest kontynuowane - wskazuje rzecznik.
Dlaczego leczymy się w internecie? Dlaczego leczymy się w internecie? "Influencerzy zajęli miejsce ekspertów"

"Wysoka gorączka, bóle brzucha oraz silna biegunka



Przypomnijmy: pierwsze osoby trafiły do gdańskich szpitali z objawami ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego w czwartek - już kilka godzin po posiłku w jednej z gdańskich restauracji.

Jak udało nam się dowiedzieć, chorzy cierpieli na wysoką gorączkę, bóle brzucha oraz silną biegunkę i byli hospitalizowani w większości przypadków w Szpitalu im. KopernikaSzpitalu św. Wojciecha w Gdańsku. W piątek potwierdziliśmy, że przypadłości dotknęły 14 osób.


Jak można zarazić się bakterią salmonelli?



- W przypadku salmonellozy obecnie najpowszechniejszym źródłem zakażeń są surowe jaja. Chodzi jednak nie tylko o spożywanie, np. dzieci często bawią się skorupkami czy opakowaniami, niektórzy nie zwracają uwagi na wymianę talerza przy przygotowaniu jajecznicy. Kolejnym źródłem jest surowy drób i tu znowu np. kroimy mięso nożem, którym potem kroimy warzywa czy chleb. Ponadto mamy osoby, które są nosicielami i wydalają bakterie i mogą zarażać np. w przypadku, gdy nie myją rąk - wskazuje dr Sławomira Niedźwiecka, kierownik oddziału w Pomorskim Centrum Chorób Zakaźnych i Gruźlicy.
Chorzy zwykle są leczeni w warunkach domowych, jednak ciężki przebieg salmonellozy kończy się podaniem antybiotyku bądź chemioterapeutyku. Najczęściej pacjenci trafiają na hospitalizację z powodu silnego odwodnienia spowodowanego biegunką.

Inspekcja sanitarna cały czas prowadzi w tej sprawie dochodzenie i nie informuje o nazwie restauracji. Nie dysponując oficjalnym stanowiskiem WSSE, nie będziemy powielać niepotwierdzonych sugestii.

Miejsca

Opinie (192) ponad 200 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (1)

    No co zrobić. Oby było to nieszczęśliwym przypadkiem. M nadzieję, że knajpa nie wprowadza w obrót jedzenia, które kupuje po kosztach od sklepu któremu to zostało bo się nie sprzedało. Naprawdę chce wierzyć w uczciwość ludzi. Mieszkałem jednak kupę lat obok jednej z najlepszych restauracji na całym Pomorzu!! kolega niedaleko miał sklep i wiadomości z pierwszej ręki... Od samych pracowników...

    • 27 3

    • ....

      Niestety tak odbywa się kupowanie warzyw i innych produktów z lidla bądź innego sklepu na granicy terminu lub dzień po bo każdy orze jak może.

      • 3 1

  • Jak wygląda w tej sytuacji walka o odszkodowanie i zadośćuczynienie na drodze cywilnej? (12)

    Skoro jest już nałożona grzywna przez inspektorat to chyba sprawa powinna być łatwa do wygrania.

    • 64 1

    • (3)

      Co chciałbyś ugrać?

      • 6 8

      • Drugą dokładkę

        • 28 0

      • Chyba jasne, że chodzi o rekompensatę za utratę zdrowia.

        A co, pan z koalicji nic-się-nie-stało-siła-wyższa? Z drugiej strony nieszczęsne galeony dalej pływają po Motławie.

        • 25 1

      • kasę za stracony czas i ból

        • 16 0

    • No nie USA (1)

      u nas jeszcze cię obciążą kosztami sądowymi

      • 15 4

      • Czemu kłamiesz?

        Po co?

        • 3 2

    • Chciałoby sie ??

      • 0 7

    • (1)

      Też jestem ciekawy tego. Sprawa teoretycznie oczywista i łatwa do wygrania. Ludzie, głównie turyści swój cały pobyt spędzili/ spędzają w szpitalu. Pomijając kwestię najważniejszą, czyli zdrowie- to kasa za hotele, loty, atrakcje poszła w błoto

      • 29 0

      • niekoniecznie w błoto, raczej w coś innego

        • 3 0

    • Wygrana w cuglach

      5 a nawet 10 tysięcy można przytulić. Namawiam do składania pozwów

      • 11 1

    • idz do prawnika, chyba że oczekujesz darmowej porady od specjalistów od wszystkiego z trojmiasto

      • 4 1

    • Pozew zbiorowy koniecznie i niech w końcu CHiW przestanie truć ludzi :)
      swoją drogą, 700 zł mandatu za zatrucie 150 osób to jakiś żart i policzek wymierzony w konsumentów.

      • 7 0

  • Pozew cywilny- niech nauczą sie czystości (3)

    Pozew cywilny- niech nauczą sie czystości

    • 77 0

    • A jak Ty kogoś narazisz czy oszukasz to do 10 lat pudła (albo i więcej)

      plus oczywiście srogie kary i grzywny. Bo ile wyniósł ten mandat? Pochwalcie się! Ciekawe jakbym ja spowodował wypadek, gdzie byłoby 100 poszkodowanych czy też bym dostał tylko mandat.
      Tam powinien prokurator wejść, znaleźć winnych i ich ukarać - inaczej trucie ludzi się nigdy nie skończy, bo mandat to żadne ryzyko a na kupowaniu przeterminowanych produktów (czy np. soli drogowej zamiast jadalnej) oszczędność jest spora.

      • 4 0

    • ale jestes poszkodowany? to wtedy składaj. jak nie jesteś poszkodowany, to po co doradzasz innym? (1)

      kto będzie chciał to zrobi co ma zrobić bez rad wujka

      • 1 3

      • A co Ciebie to obchodzi, że ktoś doradza innym, boli Ciebie to?

        • 0 0

  • Przyczyna zatruc jest czesto jedna (5)

    mix personelu. słabe wykształcenie - Praktyka! o tym pisze.
    typowe olewacctwo . -czytaj brudactwo !/.
    czesto poganianie i brak czasu na przygotowanie - własciwe ! produktu
    no i jeszcze jeden powód
    zatrudniaja czesto owych co w innych standardach wychowani.
    tak ,tu nie przechowuje sie zarcia w worku za oknem.
    .dalej nie napisze bo to niepoprawne..ale prawdziwe...
    ale tu tez sa sssmaciarze co udaja kucharzy a sa kowalami- taka prawda

    • 64 3

    • Szpilek (2)

      Ja jak kupuję świeżą rybę ,to trzymam ja w woreczku foliowym na słońcu kilka dni i dopiero smażę .

      • 2 4

      • ja jak kupuje piwo, to wzorem jednej z sieci dyskontowej, trzymam przez cały dzien na słońcu (1)

        dopiero poxniej pije

        • 2 0

        • No wiesz te tajemnicze dyskonty nie mają magazynów dlatego trzeba składować towar gdzie się da :D Ludzie lubią takie produkty zleżałe na słońcu, czego oko nie widzi temu sercu nie żal, Polak nie świnia wszystko zeżre :)

          • 0 0

    • (1)

      Tu przyczyną może być skażony surowiec dostarczony przez dostawcę - a tego restauracja nie sprawdzi. Mogą mieć atesty na surowce - ale to tylko kawałek papieru.

      • 0 3

      • Proszę cię, każdy odrobine zorientowany pracownik kuchni wie jak się wyparza jajka, do tego jest osobne naczynie, ręce się często myje, i przede wszystkim wie, jak się robi jajecznicęa średnio zorientowany klient wie, ze się potraw z jajek w restauracji nie je

        • 0 0

  • Brak higieny. (8)

    Ciekawe skąd pracownicy?

    Ostatnio pracowałem na statku offshore na którym kucharz z kraju na U, kroił na desce surowego kurczaka, a następnie na tej samej desce (tylko po opłukaniu samą zimną wodą) kroił warzywa na sałatkę.

    Autentyk.

    Gość z kraju U zdziwiony gdy mu powiedziano, że surowy kurczak może zawierać bakterie powodujące poważne zatrucia pokarmowe.

    Foto deski zrobione.

    • 87 6

    • (6)

      ostatnio na niemieckim duzym i slynnym dosyc wycieczkowcu (bandery cypryjskiej) zastapilem lekarza
      z kraju na U ktory nie mowil w zadnym jezyku pasazerow, na kontrakt nie dostal nawet munduru,
      przez caly kontrakt nie wychodzil ze szpitala okretowego. nawet na lad. wychodzil tylko jesc.
      po mnie tez byl lekarz z U, wiekszosc oficerow bylo z U, choc wiekszosc zalogi (typowo) z kraju na F

      ale za to nie są bardzo drodzy

      • 10 4

      • Co ty masz do Urugwajczyków? (5)

        • 12 10

        • (4)

          albo do Francuzów? ;-)

          ale jaja na bok, o nas też na świecie jest taka właśnie opinia:
          zawsze byliśmy tani, kiepscy, marudni. low quality menials.

          ciekawe że o U opinia jest zwykle wyższa

          • 2 8

          • (3)

            Nie miał na myśli Ukraińców i Filipińczyków. Kto pływał na statkach ten wie, co sobą reprezentują te nacje.

            • 7 0

            • (1)

              Pod względem kwalifikacji i znajomości języka angielskiego to akurat Filipińczycy wciągają nosem Ukraińców, którzy tylko ślizgają się przez cały kontrakt na czyichś grzbietach.
              Na jednym z poprzednich offshore'owych statków (z agencji z niebieskim logiem zakochanej teraz w UA) Ukraiński bosman nie potrafił zrobić prostego szplajsu na 3-pokrętkowej, 16 mm lince.

              Na ostatnim statku z Hindusem lepiej po angielsku swobodnie mi się rozmawiało o d*pie Maryni, niż z Ukraińcem, który na pamięć wykuł się słów i zdań ze słownika IMO i dalej ani me, ani be.
              Marlinsa oczywiście miał na pow. 90%.
              Do domu zjechałem i za mnie przyjechał... zmiennik z UA.

              • 5 0

              • Zapomniałem o najważniejszym.
                W przeciwieństwie do kolegi z Odessy, kolega z Manili czy innego Cebu nie przyjeżdża na statek za karę tylko do pracy i po pieniądze. Chętnie, z uśmiechem wykonuje zlecone prace i jeszcze doda "Yes, sir! It will be done, sir!"

                A kolega, marynarz-robotnik (A/B) z Odessy, obrażony że musi robić w pracy coś poza piciem kawy i siedzeniem w smartfonie. I za plecami, pod nosem po cichu komentarze do polskiego chiefa w stylu "cyka", gdy mu się każe malować.

                • 5 0

            • Jak to co?

              Azjaci! Od Wisły na prawo jest Azja. Widać to gołym okiem nawet w głosowaniu na ulubione partie. Myślenie nie jest tam najlepszą cechą.

              • 1 1

    • jakbyś nie wiedział co sie dzieje na kuchniach wielu miejsc xd

      • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    (16)

    Wydawać by się mogło, że po pandemii ludzie nauczą się higieny, mycia rąk, utrzymywania dystansu i ogólnie rozsądku. Rzeczywistość pokazuje zgoła coś innego.

    • 192 39

    • A co ma do tego pandemia? (2)

      że jakieś wiesniaki (piszę tu o właścicielach, którzy najpewniej chąc zaoszczędzić, zatrudnili w sezonie na chybcika byle kogo) w knajpie podadzą ci brudne żarcie?

      • 41 2

      • chyba nie wiesz skąd jest salmonella?

        • 1 4

      • ano to, że jeszcze 3 lata temu regularnie dezynfekowano czy myto ręce, a jak ktoś był przeziębiony to zostawał w domu. posiłki były przygotowywane w rękawiczkach. po 3 latach od początku wybuchu to wygląda jeszcze gorzej niż było wcześniej - kichanie czy kaszlenie w miejscach publicznych bez zasłaniania buzi, macanie wszystkiego brudnymi rękami np. pieczywa w sklepie czy przyjazd do pracy z wysoką gorączką jest jeszcze bardziej powszechne niż było kiedyś. a można było mieć nadzieję, że ktoś się czegoś nauczy.

        • 3 5

    • Szpilek

      Dystans to podstawa .

      • 7 2

    • Ale chodzi Ci o ten etap pandemii, co rzucili cudowne szczepionki (2)

      i nagle wszystko wszystkich przestało obchodzić, a choroba z dnia na dzień cudownie zniknęła na skutek zaprzestania publikowania statystyk? Bo taka wiedzą zdaje się została utrwalona.

      • 27 23

      • Chodzi mu zapewne o to, o czym dość jasno napisał w swoim komentarzu.

        • 14 6

      • Najlepszym lekarzem okazal sie Putin. Kaszel19 zniknal w jeden dzien.

        • 11 3

    • Co ma higiena do jedzenia surowych jajek czy mięsa? Jeśli mięso lub jajka są skażone i jesz je na surowo, to możesz nawet w rękawiczkach jeść i ci to nie pomoże.

      • 20 5

    • rzeczywistość pokazuje jak widać

      że nowoczesnych faryzeuszów przybyło - na szczęście znaczna większość pozostała normalna

      • 2 4

    • Nic w tym dziwnego. Nadal wiele osób uważa, że pandemii nie było i ludzie chorowali na niby. (3)

      Zgony też były, wg nich, na niby.

      • 14 14

      • To ty co tak TV oglądasz (2)

        I powtarzasz ten przekaz ? Pandemia zgineła w 1 dzień , nie dziwi cię to ?chyba że wierzysz w te przekazy TV co pokazywali ludzi po tsunami i na pandemię zwalali.

        • 9 3

        • pandemia wyeliminowała terroryzm

          a wojna pandemię.

          • 6 1

        • a ty jak widać wierzysz w przekaz "ekspertów" z youtube. w płaską ziemię pewnie też. a może ta salmonelloza też jest wymyślona?

          • 2 2

    • w artykule nie podanego źródła zakażenia a jedynie droga jaką można się zakazić (1)

      jedynie jest informacja o rodzaju pobranych próbek, nie tylko to co było w restauracji ale również pod nadzorem jest dostawca jaj
      salmonella potrafi być na skorupkach jaj, możesz nieświadomie wkładać jaja do lodówki a potem weźmiesz np sałatę i rozniesiesz po całej lodówce

      • 4 0

      • Kłania się brak wiedzy o przechowywaniu, higienie i obróbce żywności

        • 0 0

    • ignorancja

      Gastronomia to upadła branża w polsce. Tam nikt o nic nie dba. Kucharz musi przynieść swoje ubrania, noże, najlepiej jeszcze paru kolegów/koleżanki do pracy, niedługo swoją kuchnię będzie musiał ze sobą wziąć. Towar też najlepiej jakby sam sobie przyniósł...

      • 0 0

  • (10)

    ciekawe czy nadal takie kolejki tam będą

    • 75 0

    • (1)

      Jeszcze większe, każdy influenser będzie chciał mieć celebrycką salmonellę.

      • 34 0

      • I tasiemca - gratis.

        • 10 0

    • Oczywiście, że tak ten lokal to taki sam przypadek jak np. Mandu, samonapędzające się machiny ze średnim żarciem ale moda i te kolejki budują wrażenie czegoś niezwykłego.

      • 24 1

    • T mcdonald był? (2)

      • 0 7

      • Nie.

        • 5 0

      • nie, to był mc hammer

        • 0 0

    • Też nie rozumiem fenomenu (1)

      Niczym się lokal nie wyróżnia, a kolejki tylko tam. I to samo w ich drugim obiekcie 500m dalej

      • 12 0

      • to samo w toruniu

        • 1 0

    • Będą

      W długi weekend, nieswiadomi zagrozenia ludzie stali tam w długiej kolejce: 8MX5+R5 Gdańsk

      • 8 0

    • A wiecie, że oni wynajmują ludzi żeby stali w tej kolejce i udawali klientów? :) marketing lat 90'

      • 0 0

  • Szpilek (8)

    Od dawna wiadomo ,że na jaja trzeba uważać .
    Ja jajka gotuje na twardo 40 minut.
    Na miękko 35 minut.
    Sadzone smażę 15 minut
    Jajecznice smażę 14 minut .

    Kogel mogel też tylko z jaj ugotowanych.

    • 24 52

    • (1)

      i bardzo mądrze!

      • 9 0

      • Szpikek

        Co mądrze?

        • 2 2

    • Słabo. A co, jeśli trafisz na jajo gęsi? Albo strusia?! (2)

      Że o pterodaktylu nie wspomnę.

      • 7 0

      • Szpilek (1)

        Jaja tylko przepiórcze !

        • 3 0

        • Czyli masowa hodowla klatkowa, idealne warunki rozwoju choroby.

          Proponuję zaopatrzyć się w kombinezon typu biohazard i dokonywać operacji kuchennych wyłącznie na otwartym powietrzu, w oddaleniu co najmniej 500 metrów od siedzib ludzkich.

          • 3 0

    • Ja wszystko gotuję w jednym garnku

      a wodę w drugim garnku nie mniej niż jedną godzinę. Trzeci garnek mam w rezerwie. Czwartemu się rączki stopiły, został utylizowany z zachowaniem procedur.

      • 4 0

    • jajecznice 14 minut? a wodę na herbatę gotujesz z 3 dni (1)

      • 7 2

      • To uj, ale zrób kogel mogel z gotowanych jajek. Mnie to rozwaliło :D

        • 2 0

  • (1)

    Grzywnę, poważnie!? Ten "przybytek" brudu powinien być natychmiast zamknięty!!!

    • 86 1

    • W pandemii nie było problemu podawania ilości nałożonych grzywien oraz zamykania knajp mimo, że w owych nic nie zachodziło., ale krzyczmy głośno "demokracja".

      • 6 1

  • (1)

    Artykuł o tym że jedna restauracja truje gości i brak nawet informacji co to za knajpa. Tekst nadaje się do kosza.

    • 185 1

    • Taki tam złoty kaczor

      Kilka jest ich na miescie

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Z psychodietetyczką przy herbacie: Q&A z Aleksandrą Spychalską

spotkanie, spotkanie

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Najczęściej czytane