- 1 Wysyp groźnych kleszczy przez zmiany klimatyczne. To będzie rekordowy rok na Pomorzu? (141 opinii)
- 2 Kończy się Program Profilaktyka 40 Plus. Mało kto skorzystał (128 opinii)
- 3 Tabletka "dzień po" - tylko 4 apteki na Pomorzu (225 opinii)
- 4 Nowa szefowa sanepidu na Pomorzu (41 opinii)
- 5 Ranking salonów kosmetycznych (8 opinii)
- 6 Od lipca karetka będzie stacjonować w Osowej i Ujeścisku. Sezonowo w Sobieszewie (37 opinii)
Krowie mleko - napój tylko dla cielaków czy niezbędny element diety człowieka? Spór trwa, dlatego warto przyjrzeć się faktom. A one pokazują wyraźnie: radykalizm - tak, ale przede wszystkim w kwestii wyboru rodzaju mleka.
Zacznijmy od roli, jaką mleko spełnia w naszej diecie. Pije się je głównie ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego wapnia, które jest ważne, szczególnie w diecie dorastających dzieci. Istotne są też mleczne witaminy A i D oraz białko.
Niestety, około 30 proc. populacji nie toleruje mlecznego cukru - laktozy. Nietolerancja objawia się przede wszystkim żołądkowymi problemami, które u części osób zupełnie uniemożliwiają picie mleka i spożywanie mlecznych przetworów. Nic dziwnego - komentują to przeciwnicy - przecież krowie mleko jest przeznaczone dla cielaków, nie dla ludzi... Na dowód pokazują dane z Azji - tam na nietolerancję laktozy cierpi ok. 90 proc. społeczeństwa. Oczywiście, co zaznaczają przeciwnicy białego napoju, mleko nie jest jedynym źródłem wapnia w diecie człowieka.
- Doskonałym zamiennikiem mleka są jogurty naturalne, kefiry. Zawierają, podobnie jak mleko, umożliwiającą przyswajanie wapnia witaminę D, a dodatkowo także kultury pożytecznych bakterii - przekonuje Weronika Górska z poradni Smak Zdrowia - Skoncentrowanym źródłem wapnia i witaminy D są żółte sery, niestety zawierają również dużo tłuszczu i sodu. Niezłym, pozamlecznym źródłem wapnia są między innymi: sardynki, suszone figi, mleko sojowe wzbogacone o wapń i witaminę D, migdały, słonecznik, amarantus, mak, melasa, fasola.
Ci, którzy z mleka nie zamierzają rezygnować, powinni nauczyć się je mądrze wybierać. Osoby pamiętające jeszcze smak mleka od krowy, raczej nie doszukają się go w smaku mleka UHT sprzedawanego w kartonach. Samo to, że nie stoi ono w lodówce i ma kilkumiesięczny termin przydatności, powinno dać do myślenia. Mleko UHT powstaje dzięki kilkusekundowemu ogrzewaniu w temperaturze 135-150 stopni. Podczas tego procesu giną nie tylko bakterie, mleko traci też 25 proc. wartości odżywczych. Wrażliwe na temperaturę są szczególnie witaminy B12, B1, B2 i kwas foliowy. Także mleko pasteryzowane, poddawane działaniu niższej temperatury, traci około 15 proc. swoich właściwości prozdrowotnych.
- Warto kupować mleko pasteryzowane, choćby dlatego, że w niższej temperaturze jest smaczniejsze i ma nieco więcej wartości odżywczych - dodaje Weronika Górska. - Cena tych dwóch produktów jest zresztą porównywalna. Jedynym "utrudnieniem" jest konieczność przechowywania pasteryzowanego mleka w lodówce.
A co z zawartością tłuszczu? Czy powinno się kupować mleko "light", czyli odtłuszczone? Warto zaznaczyć, że to w tłuszczu rozpuszczają się niektóre witaminy, w tym najważniejsza - D, która odpowiada za prawidłowe przyswajanie wapnia. Weronika Górska wyjaśnia sprawę mlecznego tłuszczu:
- Dieta przeciętnego Polaka zawiera wciąż za dużo kwasów nasyconych i transów, które mogą być przyczyną niedokrwiennej choroby serca, niektórych nowotworów i problemów z poziomem "złego" cholesterolu. A tłuszcz mleczny to właśnie w większości kwasy tłuszczowe nasycone. Dlatego optymalnym poziomem tłuszczu dla produktów typu mleko, jogurt, kefir jest 1-2 proc. Na zawartość tłuszczu mlecznego powinny zwracać uwagę szczególnie osoby otyłe, cierpiące na miażdżycę, borykające się ze zbyt wysokim cholesterolem. Dla tej grupy osób sery żółte oraz pleśniowe, typu brie lub camembert, są przeciwwskazane.
Jak więc odnieść się do doniesień o szkodliwych właściwościach krowiego mleka? Sceptycznie, chyba, że cierpi się na nietolerancję laktozy. Na pewno warto kupować mleko pasteryzowane (ma więcej wartości odżywczych). Na szczęście dla miłośników mleka - w sklepach jest coraz więcej produktów mlecznych z małych, ekologicznych mleczarni. Warto ich szukać.
- Justyna Spychalskaj.spychalska@trojmiasto.pl
Opinie (66) 3 zablokowane
-
2011-06-04 06:18
Lepiej mleko niż cola
- 4 4
-
2011-06-04 04:45
Organizm jest w stanie poradzić sobie z różnymi obciążeniami,
jakie na niego nakładamy poprzez niewłaściwą dietę. Z mlekiem też. Tylko po co go męczyć?
- 9 2
-
2011-06-04 02:41
mleko wspaniale jest przed snem a nie jak niektorzy mysla na sniadanie z" musli "choc sam lubie .
taka prawda ! a MLEKO KOZIE- JEST ZDROWE ! a mleka ktore nie zawieraja laktozy sa po prostu wysmienite ! tyle.
- 7 0
-
2011-06-04 02:06
jak mleko to tylko kokosowe ! ma duzo potasu i jest bardzo odzywcze ,na florydzie zrywalem z drzew i pilem tego ogromne ilosci
mialem niespozyte sily !! po mleku kokosowym mialem powera jak po testosteronie! serio podobne wlasnosci posiada mleko kozie i sery ! tak tak !ale wy polaki co wy mozecie o tym wiedziec jak u was tylko pomniki i cmentarze i placze !ha ha ha
- 6 4
-
2011-06-03 15:36
Sprzeczność (2)
Jak można pisać o małych mleczarniach i "zdrowych" wersjach produktów mlecznych a potem pisać o jogurtach 1-2% ? Ja od dawna kupuję "prawdziwy", porządny jogurt, tyle że ma on 9% tłuszczu. Nie smakuje za to jak rzadka, kwaśna kupa, którą w pudełeczka pakuje Danone, Bakoma i podobne.
- 17 6
-
2011-06-03 23:57
jogurty i serki np danona to slodzone mleko + sztuczny aromat i zageszczone zelatyna. najbardziej "naturalne" sa te w biedronce i firmowe tesco.
- 1 0
-
2011-06-03 15:39
a co?
małe mleczarnie nie mogą produkować mleka 2%?
- 1 1
-
2011-06-03 18:27
Ależ oczywiście że dla cielaków,
prawdziwy byk pije tylko piwa z małych browarów regionalnych.
- 13 1
-
2011-06-03 15:05
tylko pasteryzowane
UHT nie ma smaku
- 7 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.