• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mleko. Tylko dla cielaków?

Justyna Spychalska
3 czerwca 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Spór o walory odżywcze mleka trwa w najlepsze i na pewno w najbliższym czasie się nie zakończy. Spór o walory odżywcze mleka trwa w najlepsze i na pewno w najbliższym czasie się nie zakończy.

Krowie mleko - napój tylko dla cielaków czy niezbędny element diety człowieka? Spór trwa, dlatego warto przyjrzeć się faktom. A one pokazują wyraźnie: radykalizm - tak, ale przede wszystkim w kwestii wyboru rodzaju mleka.



Jakie krowie mleko kupujesz najczęściej?

Jakiś czas temu o mleku zrobiło się głośno, głównie za sprawą ogólnopolskiej akcji nawołującej do jego picia. Hasło "Pij mleko, będziesz wielki" widać było na co trzecim billboardzie, także w Trójmieście. Ostatnio słychać jednak coraz więcej głosów na temat tego, że mleko wcale nie jest bezsprzecznie zdrowe. Więcej - powstają nawet publikacje o ostrzegawczych tytułach - "Mleko - cichy morderca". Która strona sporu ma rację?

Zacznijmy od roli, jaką mleko spełnia w naszej diecie. Pije się je głównie ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego wapnia, które jest ważne, szczególnie w diecie dorastających dzieci. Istotne są też mleczne witaminy A i D oraz białko.

Niestety, około 30 proc. populacji nie toleruje mlecznego cukru - laktozy. Nietolerancja objawia się przede wszystkim żołądkowymi problemami, które u części osób zupełnie uniemożliwiają picie mleka i spożywanie mlecznych przetworów. Nic dziwnego - komentują to przeciwnicy - przecież krowie mleko jest przeznaczone dla cielaków, nie dla ludzi... Na dowód pokazują dane z Azji - tam na nietolerancję laktozy cierpi ok. 90 proc. społeczeństwa. Oczywiście, co zaznaczają przeciwnicy białego napoju, mleko nie jest jedynym źródłem wapnia w diecie człowieka.

- Doskonałym zamiennikiem mleka są jogurty naturalne, kefiry. Zawierają, podobnie jak mleko, umożliwiającą przyswajanie wapnia witaminę D, a dodatkowo także kultury pożytecznych bakterii - przekonuje Weronika Górska z poradni Smak Zdrowia - Skoncentrowanym źródłem wapnia i witaminy D są żółte sery, niestety zawierają również dużo tłuszczu i sodu. Niezłym, pozamlecznym źródłem wapnia są między innymi: sardynki, suszone figi, mleko sojowe wzbogacone o wapń i witaminę D, migdały, słonecznik, amarantus, mak, melasa, fasola.

Ci, którzy z mleka nie zamierzają rezygnować, powinni nauczyć się je mądrze wybierać. Osoby pamiętające jeszcze smak mleka od krowy, raczej nie doszukają się go w smaku mleka UHT sprzedawanego w kartonach. Samo to, że nie stoi ono w lodówce i ma kilkumiesięczny termin przydatności, powinno dać do myślenia. Mleko UHT powstaje dzięki kilkusekundowemu ogrzewaniu w temperaturze 135-150 stopni. Podczas tego procesu giną nie tylko bakterie, mleko traci też 25 proc. wartości odżywczych. Wrażliwe na temperaturę są szczególnie witaminy B12, B1, B2 i kwas foliowy. Także mleko pasteryzowane, poddawane działaniu niższej temperatury, traci około 15 proc. swoich właściwości prozdrowotnych.

- Warto kupować mleko pasteryzowane, choćby dlatego, że w niższej temperaturze jest smaczniejsze i ma nieco więcej wartości odżywczych - dodaje Weronika Górska. - Cena tych dwóch produktów jest zresztą porównywalna. Jedynym "utrudnieniem" jest konieczność przechowywania pasteryzowanego mleka w lodówce.

A co z zawartością tłuszczu? Czy powinno się kupować mleko "light", czyli odtłuszczone? Warto zaznaczyć, że to w tłuszczu rozpuszczają się niektóre witaminy, w tym najważniejsza - D, która odpowiada za prawidłowe przyswajanie wapnia. Weronika Górska wyjaśnia sprawę mlecznego tłuszczu:

- Dieta przeciętnego Polaka zawiera wciąż za dużo kwasów nasyconych i transów, które mogą być przyczyną niedokrwiennej choroby serca, niektórych nowotworów i problemów z poziomem "złego" cholesterolu. A tłuszcz mleczny to właśnie w większości kwasy tłuszczowe nasycone. Dlatego optymalnym poziomem tłuszczu dla produktów typu mleko, jogurt, kefir jest 1-2 proc. Na zawartość tłuszczu mlecznego powinny zwracać uwagę szczególnie osoby otyłe, cierpiące na miażdżycę, borykające się ze zbyt wysokim cholesterolem. Dla tej grupy osób sery żółte oraz pleśniowe, typu brie lub camembert, są przeciwwskazane.

Jak więc odnieść się do doniesień o szkodliwych właściwościach krowiego mleka? Sceptycznie, chyba, że cierpi się na nietolerancję laktozy. Na pewno warto kupować mleko pasteryzowane (ma więcej wartości odżywczych). Na szczęście dla miłośników mleka - w sklepach jest coraz więcej produktów mlecznych z małych, ekologicznych mleczarni. Warto ich szukać.

Opinie (66) 3 zablokowane

  • Pij mleko ! (8)

    Pije mleko codzienne ok 0.5 litra i jestem zdrowy, mam dobre wyniki i czuje się dobrze, podejrzewam, że trucizny zawarte w mleku są 100 razy mniejsze niz w Coli albo Chipsach.

    • 48 12

    • potomkowie mongołów mają krowi gen

      więc trawią mleko.

      • 4 2

    • japończycy wogule nie pija mleka i żyja po 100 lat (4)

      w europie ,nie liczac krajów postkomunistycznych tez nie pije sie mleka krowiego,ewentualnie koziego lub owczego i to nie codziennie na śniadanie

      • 7 9

      • słownik ortograficzny...

        Widać, że w ogóle jest Ci obcy.

        • 0 2

      • ja widzialem ze sklepy na zachodzie zawalone sa produktami kilkunastu mleczarni wiec chyba ktos to kupuje. mozna nawet kupic mleko w bankach po 2,5litra i z zawartoscia tluszczu 12%.

        • 8 1

      • nieprawda (1)

        Znam osobiście wielu Skandynawów i większość z nich musi wypić do śniadania jedną lub dwie szklanki mleka do śniadania. I to zarówno ludzie młodzi jak i starsi.

        • 0 4

        • To już się zmienia. Kiedyś mleko było bardzo popularne w Skandynawii, wiadomo, głód, bieda, a mleko dostarczało dużo substancji odżywczych. Poularność mleka utrzymywała się, zreszta często piło się je nawet do obiadu. Ale teraz coraz mniej np. Szwedów pije mleko. Coraz więcej osób ma nietolerancję na mleko, co widać zresztą nawet w kawiarniach, gdzie są w gablotkach wystawione wypieki z napisem, ze wypieczono bez udziału krowiego mleka.

          • 0 0

    • również polecam serdecznie, codziennie rano gdy byłem mały pochłaniałem pół litra mleka z płatkami, teraz piję czasami nawet litr mleka dziennie, jestem zdrowy świetnie się czuję i wyrosłem na 195 :D

      • 3 0

    • Nie bredź

      Fakt jest ze krowy strasznie cierpią bo są zapładniane sztucznie żeby czlowiek mógł pic mleko!!! Cielak jest zabierany od matki a przecież to mleko jest dla niego!!! Najgorszym gatunkiem na tym świecie są ludzie!!!

      • 0 0

  • stary temat, było (6)

    Znowu "odgrzewany kotlet",
    Mleko zdrowe jest - wiemy już dawno, dla tego maluchy dostają mleko modyfikowane (tzw. z proszku). Tylko co jest zdrowe?
    Sąsiad do ekologicznych pomidorów sypie tyle chemii, że ziemia kolor zmienia, a on dalej sprzedaje jako ekologiczne i bez nawozów sztucznych. A jak mu uwagę zwrócić to się obraził i rzekł: " a jaka to chemia, ja to od dawna sypie. Ja już tyle lat i nikt nie umarł. Tyle że za komuny trudniej było zdobyć, a teraz jest dostępne w każdym sklepie spawalniczym".

    Jak będziemy się martwić, to umrzemy z tych zmartwień. Jeść i pić wszystko, tyle że z umiarem.

    • 24 7

    • (1)

      tak,ale małe dzieci to powinny pić mleko z piersi, chyba że mama nie może karmić

      • 1 0

      • Tak, oczywiście masz rację - zawsze mleko matki jest najlepsze!
        Ważne by nie dawać czystego krowiego, czy sojowego (posiada znaczny i negatywny wpływ na gospodarkę hormonalną).

        • 0 0

    • małe dzieci powinny pić mleko matki (3)

      Mleko w proszku dla dzieci jest niezdrowe. Przyczynia się u nich do otyłości, alergii i większej podatności na choroby (zawiera np. interleukiny 6 i 10 i immunoglobuliny A, M i G).
      Poza tym, dzieci pijące mleko w proszku są mniej inteligentne.

      • 4 9

      • to twoja matka chyba karmiła cię wyłącznie proszkiem...

        • 5 1

      • Co ty nie powiesz... (1)

        Moje dziecko wychowało sie na mleku w proszku, bo nie moglam karmic,nie jest otyłe,nie ma alergii i nie choruje więcej niż inne dzieci i jest bardziej inteligentne od swoich kolegow za to dziecko kolezanki karmione tylko piersią choruje i ma alergie ,i co?

        • 3 2

        • nico, jak miałaś błąd genetyczny to lepiej karmić proszkiem niż skażonym genem

          a koleżanka pewnie z tego samego miotu co ty,
          tez genetycznie popsuta
          i karmiła tą trucizną swojego bambra.
          Twoje dziecko na tle innych debili może i się wyróżnia.
          Możesz być z siebie dumna.

          • 3 3

  • tylko pasteryzowane

    UHT nie ma smaku

    • 7 3

  • Ble nie lubie mleka (2)

    Chyba, ze sojowe o smaku migdalowym mmm :)

    • 11 19

    • Mleko sojowe (1)

      Takie samo mleko, jak sojowy schabowy.
      Ani mleko, ani kotlet. A od soi juz dawno sie odchodzi, tylko u nas ciągle w modzie, bo za dużo zaintersowanych tym biznesem.
      Najzdrowsze są np. nie oliwy a zwykły olej lniany lub rzepakowy. które jeszcze niedawno odsądzano od czci i wiary.

      • 7 1

      • a to ciekawe co mówisz - gdzie się od soi odchodzi?

        I czy aby na pewno jest to kwestia mody i biznesu?

        • 1 1

  • Ssaki (5)

    a do nich właśnie należymy nie powinny wogóle spożywac mleka po okresie dorastania. Mleczne produkty przetworzone jak najbardziej - mleko w czystej postaci to mocno przereklamowany i zbędny dodatek współczesnej diety dorosłego człowieka.

    • 23 13

    • (2)

      dlaczego argumentem przeciwko piciu mleka przez ludzi jest to, że dorosłe ssaki nie mają możliwości spożywania go, ale ten argument nie pojawia się przy przetworach mlecznych?
      pokolenia ludzi piją mleko w dorosłości od tysięcy lat.

      • 8 7

      • bo przetwory (1)

        są przetwarzane, i jest w nich dużo mniej laktozy

        • 5 3

        • no ale jeśli ktoś nie ma nietolerancji na laktozę, to w ogółe mu nie szkodzi, tak?

          tak wynika z użytego przez Ciebie argumentu.

          tak więc to tak samo, jakby mówić, że np. orzechy są zabójcze i wszyscy powinni ich unikać - na podstawie faktu, że niektórzy są na nie uczuleni.

          czy to aby nie jest kampania nakręcana przez producentów przetworów mlecznych typu jogurty?

          • 0 0

    • (1)

      ogolnie to ssaki takze nie spozywaja cieplego czy wrecz goracego pokarmu. a ludzie wpierdzielaja to jak glupki. w pierwszej kolejnosci nalezy przyznac ze spozywanie pokarmow o temperaturze powyzej 40stopni celcjusza jest juz szkodliwe dla zdrowia. spozywanie napojow o temperaturze powyzej 70stopni celcjusza zwieksza kilkunastokrotnie szanse zachorowania na raka przelyku. nie bede juz pisal o lekkich dolegliwosciach typu psujace sie zeby, wrzody itp.

      • 6 2

      • a to ciekawe

        bo np. Chińczycy są bardzo zdrowym narodem, a gotują wg tzw. Pięciu Przemian, które dla naszego klimatu przewidują właśnie gorące potrawy. jogurty, cytrusy itp. wychładzają organizm, na co można sobie pozwolić w tropikach, a nie u nas, zwłaszcza zimą.

        • 0 0

  • Sprzeczność (2)

    Jak można pisać o małych mleczarniach i "zdrowych" wersjach produktów mlecznych a potem pisać o jogurtach 1-2% ? Ja od dawna kupuję "prawdziwy", porządny jogurt, tyle że ma on 9% tłuszczu. Nie smakuje za to jak rzadka, kwaśna kupa, którą w pudełeczka pakuje Danone, Bakoma i podobne.

    • 17 6

    • a co?

      małe mleczarnie nie mogą produkować mleka 2%?

      • 1 1

    • jogurty i serki np danona to slodzone mleko + sztuczny aromat i zageszczone zelatyna. najbardziej "naturalne" sa te w biedronce i firmowe tesco.

      • 1 0

  • Ależ oczywiście że dla cielaków, (1)

    prawdziwy byk pije tylko piwa z małych browarów regionalnych.

    • 34 0

    • potwierdzam

      i codziennie ryba na śniadanie
      (trochę przegiąłem :))

      • 3 0

  • Ależ oczywiście że dla cielaków,

    prawdziwy byk pije tylko piwa z małych browarów regionalnych.

    • 13 1

  • pij mleko a bedziesz kaleka (2)

    ja wcale nie pije mleka i jestem zdrowy jak koń nigdy niczego nie miałem złamanego choć całe życie uprawiałem różne sporty

    • 22 8

    • to nie oznacza ze gdybys pil mleko to bylbys kaleka. pokarm jak kazdy inny. gdybys wiedzial co mozna zjesc razem z miesem. tony sterydow i antybiotykow. metale ciezkie. mleko ma wlasciwosci oczyszczajace organizm. zaleca sie picie mleka w przypadku zatrucia olowiem albo gdy narazeni jestesmy na wysokie promieniowanie radioaktywne.

      • 2 2

    • all

      A ile masz lat???

      • 0 0

  • Jak kefir i jogurt mogą być zamiennikiem (2)

    mleka, skoro są z mleka produkowane?

    • 28 1

    • bo (1)

      są przetworzone, mają mniej laktazy, zawieraja bakterie... długo by wymieniac

      • 0 0

      • Ale to ciągle mleko. To tak, jakby lekarz zabronił Ci pić wódki, ty byś pił wiśniówkę, bo ma kolor i smak.

        • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Warsztat muzykoterapeutyczny Opowieści wewnętrznego dziecka

100 zł
warsztaty, spotkanie

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Najczęściej czytane