• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co powinniśmy wiedzieć o mące migdałowej?

Joanna Puchala
14 lutego 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Mąka migdałowa jest bogatym źródłem: E, PP, B1, B2, cynku i magnezu. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Mąka migdałowa jest bogatym źródłem: E, PP, B1, B2, cynku i magnezu. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.

Mąka migdałowa powstaje ze zmielenia migdałów. Chociaż nie powinna być używana jako podstawowy element diety, a raczej jej dodatek, to warto zapoznać się z właściwościami tego produktu. Jej zastosowanie doceniają przede wszystkim osoby z celiakią, na diecie paleo czy wegetariańskiej.




Mąka migdałowa - właściwości



Czy stosujesz mąkę migdałową?

- Mąka migdałowa charakteryzuje się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka pochodzenia roślinnego oraz witamin z grupy B. Posiada ona specyficzny migdałowy smak. Z uwagi na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych nie nadaje się do pieczenia tradycyjnego pieczywa. Mąkę migdałową można zastosować np. do pieczenia ciast i zagęszczania sosów - podkreśla Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, specjalista dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia.
Wśród właściwości mąki migdałowej znajdują się: obniżenie ciśnienia krwi, działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe, obniżanie poziomu glukozy we krwi po posiłku czy obniżanie poziomu cholesterolu ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych.

- Mąka migdałowa jest bogatym źródłem: E, PP, B1, B2, cynku i magnezu. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Dzięki zawartości witaminy E poprawia kondycję skóry. W szczególności polecana jest osobom chorującym na celiakię, czyli uczulonym na gluten, ponieważ mąka migdałowa nie zawiera glutenu - mówi dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Popularność zastosowania tej mąki nie ogranicza się do diety bezglutenowej. Bardzo chętnie korzystają z niej także osoby na diecie wegetariańskiej czy paleo. Popularność zastosowania tej mąki nie ogranicza się do diety bezglutenowej. Bardzo chętnie korzystają z niej także osoby na diecie wegetariańskiej czy paleo.
Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych, surowych migdałów. Charakteryzuje się słodkim smakiem i bogatym aromatem.

- Jest doskonałym źródłem zdrowych węglowodanów i tłuszczy. Zawiera łatwo przyswajalne białko, dzięki czemu jest niezwykle pożywna i sycąca. Wysoka zawartość białka powoduje, że szybciej się najadamy i zaspokajamy swój głód. Poza tym jest źródłem makroelementów: fosforu, wapnia, magnezu, potasu, mikroelementów: żelaza, miedzi cynku, manganu oraz witamin: E, C, B1, B2, B3, B6 - mówi dietetyk Monika Turniak z Mój Dietetyk.

Mąka migdałowa - do czego?



Popularność zastosowania tej mąki nie ogranicza się do diety bezglutenowej. Bardzo chętnie korzystają z niej także osoby na diecie wegetariańskiej czy paleo. W 100 g mąki znajduje się aż 600 kcal, dlatego warto zwracać uwagę na ilość spożywanego produktu, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć. Pomimo tego, że jest dość kaloryczna, uznaje się ją za jeden z najzdrowszych produktów mącznych. Co ważne, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

- Jej zaletą jest także niski indeks glikemiczny. Jest dobra dla diabetyków. Nie podnosi ona bowiem tak gwałtownie poziomu cukru we krwi, jak ma to miejsce w przypadku mąki pszennej. Obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych. Ich właściwy poziom w organizmie chroni serce oraz zapobiega udarom mózgu. Mąka migdałowa wykazuje też działanie antyoksydacyjne, zwalczając wolne rodniki - dodaje Monika Turniak.
  • Jednym z ciekawych pomysłów na wykorzystanie mąki migdałowej są naleśniki migdałowe.
  • Mąkę migdałową można stosować jako dodatek do deserów takich jak ciasta, torty czy naleśniki na słodko.

Mąka migdałowa - zastosowanie



Mąkę migdałową można stosować jako dodatek do deserów takich jak ciasta, torty czy naleśniki na słodko, ale i do dań na słono. Świetnie sprawdzi się jako składnik ciasta chlebowego, ciasta do pizzy, wytrawnych naleśników czy panierki do potraw mięsnych.

Jednym z ciekawych pomysłów na wykorzystanie mąki migdałowej są naleśniki migdałowe na napoju ryżowym z pastą twarogowo-ananasową.

Przepis Karoliny Kaźmierczak-Siedleckiej, specjalisty dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia



Składniki:

150ml napój ryżowy
20g jajko
40g mąka migdałowa
50g ser twarogowy półtłusty
100g ananas świeży
10g oliwa z oliwek

Wykonanie:

Napój zmiksować z mąką i jajkiem, a następnie naleśniki smażyć na patelni; ser zmiksować z ananasem i oliwą; naleśniki zwinąć z farszem.

Miejsca

Opinie (33) 2 zablokowane

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • fajny przpepis (4)

    Fajny przepis. Może ktoś podpowiedzieć jak odmierzyć 20g jajka??

    • 14 4

    • Kupić wagę kuchenną ;)

      • 2 0

    • 20g jajka

      Może na opakowaniu podają

      • 1 0

    • 1/2 sztuki ;)

      • 0 0

    • Trzeba rozbić jaja i zmiksować, a potem stawiasz puste naczynie na wadze, tarujesz i wlewasz odpowiednią ilość.

      • 6 0

  • (1)

    Raz do roku, na Boże Narodzenie, mielę migdały, żeby z nich zrobić marcepan. Nie nazwałabym tych mielonych migdałów mąką. Używanie tego do czego innego, niż właśnie marcepan, czy inne desery migdałowe, robione właśnie na święta, uważam za niepotrzebne marnowanie pieniędzy. Koszt jest niewspółmierny do ewentualnych zysków.

    • 10 6

    • Może to powiedzieć tylko ktoś, kto nie jadł macarons

      • 1 3

  • Kto tak przypalił te naleśniki na zdjęciu?

    • 3 4

  • wole migdały całe niz sproszkowane:)

    • 14 2

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Zlot motoCYClovy 2024 & II Deadlift Truck Edition

konsultacje, zlot

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Najczęściej czytane