- 1 Sztuczna inteligencja wesprze lekarzy? (13 opinii)
- 2 Imprezy rodzinne, za które trzeba płacić (75 opinii)
- 3 Od lipca karetka będzie stacjonować w Osowej i Ujeścisku. Sezonowo w Sobieszewie (35 opinii)
- 4 Dlaczego tak trudno schudnąć? Najczęstsze przyczyny i jak im zaradzić (131 opinii)
- 5 Brak znieczulenia, odsyłanie pacjentek. Jakie są problemy porodówek? (109 opinii)
Co powinniśmy wiedzieć o mące migdałowej?
Mąka migdałowa powstaje ze zmielenia migdałów. Chociaż nie powinna być używana jako podstawowy element diety, a raczej jej dodatek, to warto zapoznać się z właściwościami tego produktu. Jej zastosowanie doceniają przede wszystkim osoby z celiakią, na diecie paleo czy wegetariańskiej.
- Mąka migdałowa - właściwości
- Mąka migdałowa - do czego?
- Mąka migdałowa - zastosowanie
- Przepis Karoliny Kaźmierczak-Siedleckiej, specjalisty dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia
Mąka migdałowa - właściwości
Wśród właściwości mąki migdałowej znajdują się: obniżenie ciśnienia krwi, działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe, obniżanie poziomu glukozy we krwi po posiłku czy obniżanie poziomu cholesterolu ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych.
- Mąka migdałowa jest bogatym źródłem: E, PP, B1, B2, cynku i magnezu. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Dzięki zawartości witaminy E poprawia kondycję skóry. W szczególności polecana jest osobom chorującym na celiakię, czyli uczulonym na gluten, ponieważ mąka migdałowa nie zawiera glutenu - mówi dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych, surowych migdałów. Charakteryzuje się słodkim smakiem i bogatym aromatem.
- Jest doskonałym źródłem zdrowych węglowodanów i tłuszczy. Zawiera łatwo przyswajalne białko, dzięki czemu jest niezwykle pożywna i sycąca. Wysoka zawartość białka powoduje, że szybciej się najadamy i zaspokajamy swój głód. Poza tym jest źródłem makroelementów: fosforu, wapnia, magnezu, potasu, mikroelementów: żelaza, miedzi cynku, manganu oraz witamin: E, C, B1, B2, B3, B6 - mówi dietetyk Monika Turniak z Mój Dietetyk.
Mąka migdałowa - do czego?
Popularność zastosowania tej mąki nie ogranicza się do diety bezglutenowej. Bardzo chętnie korzystają z niej także osoby na diecie wegetariańskiej czy paleo. W 100 g mąki znajduje się aż 600 kcal, dlatego warto zwracać uwagę na ilość spożywanego produktu, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć. Pomimo tego, że jest dość kaloryczna, uznaje się ją za jeden z najzdrowszych produktów mącznych. Co ważne, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
- Jej zaletą jest także niski indeks glikemiczny. Jest dobra dla diabetyków. Nie podnosi ona bowiem tak gwałtownie poziomu cukru we krwi, jak ma to miejsce w przypadku mąki pszennej. Obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych. Ich właściwy poziom w organizmie chroni serce oraz zapobiega udarom mózgu. Mąka migdałowa wykazuje też działanie antyoksydacyjne, zwalczając wolne rodniki - dodaje Monika Turniak.
Mąka migdałowa - zastosowanie
Mąkę migdałową można stosować jako dodatek do deserów takich jak ciasta, torty czy naleśniki na słodko, ale i do dań na słono. Świetnie sprawdzi się jako składnik ciasta chlebowego, ciasta do pizzy, wytrawnych naleśników czy panierki do potraw mięsnych.
Jednym z ciekawych pomysłów na wykorzystanie mąki migdałowej są naleśniki migdałowe na napoju ryżowym z pastą twarogowo-ananasową.
Przepis Karoliny Kaźmierczak-Siedleckiej, specjalisty dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia
Składniki:
150ml napój ryżowy
20g jajko
40g mąka migdałowa
50g ser twarogowy półtłusty
100g ananas świeży
10g oliwa z oliwek
Wykonanie:
Napój zmiksować z mąką i jajkiem, a następnie naleśniki smażyć na patelni; ser zmiksować z ananasem i oliwą; naleśniki zwinąć z farszem.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (33) 2 zablokowane
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2019-02-14 08:36
fajny przpepis (4)
Fajny przepis. Może ktoś podpowiedzieć jak odmierzyć 20g jajka??
- 14 4
-
2019-02-14 14:57
Kupić wagę kuchenną ;)
- 2 0
-
2019-02-14 14:49
20g jajka
Może na opakowaniu podają
- 1 0
-
2019-02-14 12:39
1/2 sztuki ;)
- 0 0
-
2019-02-14 08:40
Trzeba rozbić jaja i zmiksować, a potem stawiasz puste naczynie na wadze, tarujesz i wlewasz odpowiednią ilość.
- 6 0
-
2019-02-14 08:39
(1)
Raz do roku, na Boże Narodzenie, mielę migdały, żeby z nich zrobić marcepan. Nie nazwałabym tych mielonych migdałów mąką. Używanie tego do czego innego, niż właśnie marcepan, czy inne desery migdałowe, robione właśnie na święta, uważam za niepotrzebne marnowanie pieniędzy. Koszt jest niewspółmierny do ewentualnych zysków.
- 10 6
-
2019-02-14 12:44
Może to powiedzieć tylko ktoś, kto nie jadł macarons
- 1 3
-
2019-02-14 12:12
Kto tak przypalił te naleśniki na zdjęciu?
- 3 4
-
2019-02-14 11:25
wole migdały całe niz sproszkowane:)
- 14 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.