• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?

Justyna Potorska
28 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców. W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców.

Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.



Lody kupujesz:

- Stali klienci, którzy przychodzili tu w dzieciństwie, teraz wracają z własnymi dziećmi, wnukami, bywa że i prawnukami. Szukają tradycyjnego smaku, nasza receptura nie zmieniła się od pięćdziesięciu lat - mówi pracownik jednej z kultowych gdańskich lodziarni.

W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.

W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.

- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.

Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.

To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.

- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.

- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.

W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.

Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.

- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.

A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy

Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.

Sorbet cytrynowy
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna

200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody

Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!


Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.


Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.

Miejsca

Opinie (168) ponad 20 zablokowanych

  • tylko Grycan

    najewiększy wybór no i pyszne smaki

    • 4 24

  • (1)

    W Gdyni na Przebendowskich lodziarnia u Pana Ruszczyka. Genialne lody! To brat tego Ruszczyka od Marioli.
    Polecam

    • 2 7

    • Chodzi o tę lodziarnię, gdzie są przed takie parasole i wchodzi się po schodach? Jeśli tak to najlepsze lody śmietankowe jakie w życiu jadłam!

      • 2 2

  • Niestety chemia jest wszedzie (1)

    Trzeba sie troche nameczyc, zeby jej uniknac. Co z tego, ze wybierzemy zdrowe lody, gdy i tak np na sniadanie jemy chleb z polepszaczami, wedline zawierajaca z 10% miesa, na obiad zupa na kostce rosolowej jeszcze jak napakowanej chemia a same warzywa i owoce tez moga byc nie wiadomo czym pryskane. Takie artykuly sa nieco oderwane od rzeczywistosci. A wspomniane lody w galkach to czesto te same lody i od tych samych dostawow co lody sklepowe...

    • 7 0

    • Najlepszy komentarz tutaj. KOPIUJ i WKLEJ by sie przydalo pod wieloma innymi artykulami...

      • 0 0

  • Grycan (1)

    najlepsze lody i desery lodowe są w Grycanie. Polecam!

    • 4 21

    • chciales napisac Haagen Dazs.. sprobuj i nie zjesz juz tych kolorowych kulek z barwnikami i spulchniaczami od grycana

      • 7 0

  • (1)

    ilosc tluszczy tans w zywnosci dzisiaj jest duzo nizsza niz kilka lat temu

    • 2 1

    • skad wiesz ?

      • 1 0

  • najlepsze lody to na zaspie u takiej czarnej, spod alfy są ;)

    • 4 2

  • a po kiego grzyba jeść lody latem... (1)

    proponuję coś ciepłego np.herbatka , a nie lody i gardło załatwione.
    Tylko ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o biologi je lody latem.
    smacznego !

    • 1 8

    • lody i herbata to angina

      • 1 1

  • tylko od sowy!! (1)

    najlepsze lody i do tego taaaakie porcje!!

    • 3 8

    • też chrzczone - można u nich poprosić o podanie składu i sama się przekonasz że to przemysłówka

      • 2 0

  • do ja

    to chyba powinien ocenić partner

    • 1 0

  • bo on robil dla wilkow morskich

    a najlepsze kotlety robil Zdzisio w Klubie Morskim w Gdyni

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Warsztat muzykoterapeutyczny Opowieści wewnętrznego dziecka

100 zł
warsztaty, spotkanie

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane