- 1 Polski medyk na ukraińskim froncie. "Jeżeli znajdziemy się w niewoli, czeka nas tylko śmierć" (31 opinii)
- 2 Pacjent z sercem po prawej stronie dostał rozrusznik (10 opinii)
- 3 Jak pozbyć się cellulitu? 5 zabiegów na ujędrnienie i wysmuklenie ciała (18 opinii)
- 4 Alergie zaatakowały wcześniej niż zwykle. "Otwarte okno to zło" (86 opinii)
- 5 Gdzie dostaniemy się do lekarza w majówkę? (14 opinii)
- 6 L4 na wypalenie zawodowe? (37 opinii)
Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?
Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.
W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.
W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.
- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.
Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.
To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.
- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.
- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.
W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.
Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.
- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.
A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy
Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna
200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody
Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!
Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.
Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.
Miejsca
Opinie (168) ponad 20 zablokowanych
-
2012-07-29 09:00
ja tylko nie rozumiem
skąd i po co wzięły się lody o smaku gumy do żucia (czyli czego?????) albo o smaku smerfa....że niby dla dzieci? nie ma nic gorszego niż faszerowanie od małego samą chemią w neonowych kolorach i w wymyślonym smaku, który jest ohydny i do niczego nie podobny. co złego w truskawkowych, brzoskwiniowych czy z dodatkiem kakao? po co komu te sztuczne świństwa?
- 8 1
-
2012-07-29 07:46
Wszystko jest u nas postwaione na głowie (1)
klient czyli zwykły zjadacz sam wszystko musi sprawdzić sam, można sprzedawać produkty które szkodzą zdrowiu czy są wręcz trujące i nic. Klient powinien pobrać próbkę wysłać do analizy i samemu walczyć o zakaz produkcji trucizny. Wszyscy wiedzą i piszą a gdzie są odpowiednie służby?
- 6 0
-
2012-07-29 08:04
ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów
Postawione na głowie. To SANEPID oczekuje na skargi i dopiero potem wszczyna kontrolę? Nie powinno być tak że najpierw coś jest kontrolowane, a potem dopuszczane do spożycia? I czy ten wspaniały SANEPID nie jest czasem utrzymywany ze składek (podatków) obywateli?
- 2 1
-
2012-07-28 21:35
Niestety chemia jest wszedzie (1)
Trzeba sie troche nameczyc, zeby jej uniknac. Co z tego, ze wybierzemy zdrowe lody, gdy i tak np na sniadanie jemy chleb z polepszaczami, wedline zawierajaca z 10% miesa, na obiad zupa na kostce rosolowej jeszcze jak napakowanej chemia a same warzywa i owoce tez moga byc nie wiadomo czym pryskane. Takie artykuly sa nieco oderwane od rzeczywistosci. A wspomniane lody w galkach to czesto te same lody i od tych samych dostawow co lody sklepowe...
- 7 0
-
2012-07-29 07:06
Najlepszy komentarz tutaj. KOPIUJ i WKLEJ by sie przydalo pod wieloma innymi artykulami...
- 0 0
-
2012-07-29 00:24
lody kulki (1)
Ja ostatnio jadłem takie lody w kulkach. W Gdyni na skwerze. Całkiem ciekawe i w smaku i w wyglądzie.
- 3 2
-
2012-07-29 07:03
"lody w kulkach"...
...za to haslo masz nominacje do komenta roku...!
Komisja- 1 0
-
2012-07-28 22:39
tylko od sowy!! (1)
najlepsze lody i do tego taaaakie porcje!!
- 3 8
-
2012-07-29 00:49
też chrzczone - można u nich poprosić o podanie składu i sama się przekonasz że to przemysłówka
- 2 0
-
2012-07-28 22:32
a po kiego grzyba jeść lody latem... (1)
proponuję coś ciepłego np.herbatka , a nie lody i gardło załatwione.
Tylko ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o biologi je lody latem.
smacznego !- 1 8
-
2012-07-29 00:48
lody i herbata to angina
- 1 1
-
2012-07-28 12:42
lody latem.. (1)
a potem ludzię dziwią się dlaczego chorują zimą.. w następstwie dająć zarobić producentom leków. pomyślcie czasami
- 2 17
-
2012-07-29 00:45
eeeee
co ma piernik do wiatraka????????
- 1 0
-
2012-07-28 12:49
Zdecydowanie Yogen Fruz (1)
jeśli chodzi o Sopot, Milano polecam wrogom .
- 9 5
-
2012-07-29 00:40
Potwierdzam. Teraz w Milano lody byle jakie.
A pamiętam te lody z czasów PRL gdy były takie kłopoty z byle jakim surowcem, mleko w proszku z Rypina dla niemowląt z wykrytym gronkowcem. A lody były super.
- 0 0
-
2012-07-28 21:36
Grycan (1)
najlepsze lody i desery lodowe są w Grycanie. Polecam!
- 4 21
-
2012-07-29 00:12
chciales napisac Haagen Dazs.. sprobuj i nie zjesz juz tych kolorowych kulek z barwnikami i spulchniaczami od grycana
- 7 0
-
2012-07-29 00:09
nie wszystkie tłuszcze roslinne utwardzone sa zrodlem trans to zalezy od metody utwardzenia (uwodornienie=trans).... niestety tego nie ma na opakowaniu.
W Dani, USA, Kanadzie zabronili po prostu trans w zywnosci... a u nas dziki kraj.- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.