- 1 Tabletka "dzień po" - tylko 4 apteki na Pomorzu (47 opinii)
- 2 Nowa szefowa sanepidu na Pomorzu (9 opinii)
- 3 Ranking salonów kosmetycznych (3 opinie)
- 4 Imprezy rodzinne, za które trzeba płacić (90 opinii)
- 5 Od lipca karetka będzie stacjonować w Osowej i Ujeścisku. Sezonowo w Sobieszewie (36 opinii)
- 6 Sztuczna inteligencja wesprze lekarzy? (32 opinie)
Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?
Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.
W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.
W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.
- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.
Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.
To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.
- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.
- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.
W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.
Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.
- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.
A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy
Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna
200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody
Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!
Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.
Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.
Miejsca
Opinie (168) ponad 20 zablokowanych
-
2012-07-28 14:56
Zgadzam się, zrobić dobrego loda w dzisiejszych czasach to sztuka. (2)
- 17 1
-
2012-07-28 20:43
piękna metafora ;)
- 2 1
-
2012-07-28 21:14
jesteś tirówką ?
jesteś tirówką ?
- 1 3
-
2012-07-28 15:21
Czy to art.
sponsorowany????
- 9 0
-
2012-07-28 15:28
czemu na plaży w Gdyni nie uświadczysz żadnego lodziarza ? (1)
- 7 1
-
2012-07-28 17:08
może powinnaś zmienic fryzurę
- 6 0
-
2012-07-28 15:32
a gdzie Gdyńskie lody MEWA??? - czy prawdą jest ,że to był gesieft jakiegoś icka co do telawiwja wyjechał ???
- 3 0
-
2012-07-28 15:50
lodyy....
Najlepsze na stogach koło kościoła ^^
- 0 1
-
2012-07-28 16:39
Tylko Miś , innch nawet nie tykam. koniec kropka
- 5 7
-
2012-07-28 16:40
Najlepsze lody są u Grycana na Długiej (3)
- 4 20
-
2012-07-28 16:47
popieram! tylko grycan
- 3 12
-
2012-07-28 17:36
Od braci Koral są lepsze
- 2 3
-
2012-07-28 20:45
nie chce
wyglądać jak Grycanki !
- 10 1
-
2012-07-28 17:09
Najlepsze lody z Lidla (1)
pudło karmelowych za 8zł, raj dla lodojada. Polanie advocatem polepsza efekt razy dwa
- 11 8
-
2012-07-30 09:51
Kiedys to były dobre lody ale w tym roku to H2O+chemia. Nic dziwnego, ze maja co chwile promocje z 8 na 6 zl, co prawie nigdy sie nie zdazalo. Produtk tani i kiepski.
- 0 0
-
2012-07-28 17:54
Smiesza mnie te komentarze typu "Najlepsze lody sa na Stogach", co z tego ze zjem dobre lody jak wroce do domu bez portfela ;)
- 12 3
-
2012-07-28 17:56
U grycana "chrzczone lody" (1)
- 24 3
-
2012-07-28 22:23
ksiądz
chrzcił czy inny biskup?
- 0 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.