- 1 Polski medyk na ukraińskim froncie. "Jeżeli znajdziemy się w niewoli, czeka nas tylko śmierć" (6 opinii)
- 2 Pacjent z sercem po prawej stronie dostał rozrusznik (10 opinii)
- 3 Jak pozbyć się cellulitu? 5 zabiegów na ujędrnienie i wysmuklenie ciała (15 opinii)
- 4 Alergie zaatakowały wcześniej niż zwykle. "Otwarte okno to zło" (84 opinie)
- 5 Zaspa przekroczyła 500 zabiegów robotycznych. Czas na nowego robota da Vinci? (20 opinii)
- 6 Gdzie dostaniemy się do lekarza w majówkę? (14 opinii)
Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?
Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.
W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.
W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.
- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.
Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.
To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.
- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.
- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.
W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.
Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.
- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.
A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy
Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna
200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody
Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!
Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.
Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.
Miejsca
Opinie (168) ponad 20 zablokowanych
-
2012-07-29 15:57
najlepsze lody to takie które
sam sobie zrobię
- 2 0
-
2012-07-29 15:54
bo lody to trza umić
krencić w tym dzikim kraju
- 2 0
-
2012-07-29 15:14
MILANO
to danusia nie jest corka wlocha
- 1 0
-
2012-07-29 15:09
Milano
Lody w milano robil wloch dawno nie zyje to kto robi te dobre lody jego duch
- 1 0
-
2012-07-28 11:28
tylko sorbety (8)
są orzeźwiające, mega owocowe, niskokaloryczne; smakują wyśmienicie
- 22 33
-
2012-07-29 12:06
Sorbet to nie lody!! (1)
kupujesz sok i zamrażasz już masz sorbet!!
Sorbety wymyślano jak zawsze do ciemnoty by wyciągać od nich kasę wystarczyła medialna reklama i bajeczki o zdrowych niby lodach dla grubasów .- 1 4
-
2012-07-29 13:22
jadłeś kiedys sorbet?
jaki sok zamrożony???
sorbet to papka zamrożonej pulpy owocowej, często z kawałkami owoców połączona z sokiem i zmiksowanym lodem- 1 0
-
2012-07-29 12:49
przepis
wczoraj próbowałem ten z przepisu - zajefajny prosty i smaczny
- 3 0
-
2012-07-28 18:24
(3)
przeczytaj dokładnie skład kupionego sorbetu to się zdziwisz.Zawartosć owoców to najczęściej ok. 30% a reszta to woda i chemia. Smacznego!!
- 3 5
-
2012-07-28 23:23
Guzik prawda. Są różne sorbety różnych firm, zależy jakie kupisz. Szukaj takich w których zawartość jest większa, najlepiej 60%.
Albo zrób sorbet sam.- 3 0
-
2012-07-28 19:28
można sobie samemu zrobić sorbety zróżnych owoców
przepis powyżej, na pewno zdrowsze niż te śmietanowe albo proszkowe z wodą
- 4 0
-
2012-07-28 19:06
wolę zmrożony wsad owocowy z lodem(bo woda, o której piszesz to zwykłe kostki lodu) niż tłuszcze ze śmietaną,cukrem i również chemią trzykrotnie większą (barwniki, dodatki smakowe, emulgatory, stabilizatory); te mają tej chemii zdecydowanie mniej, a są idealne na upał
- 3 2
-
2012-07-28 15:38
A przede wszystkim koszerne.
- 6 4
-
2012-07-29 13:00
przepis
zarąbiście smaczny sorbecik z przepisu
- 2 1
-
2012-07-29 12:14
niema znaczenia czy chodzi o lody o jaką kolwiek inną żywność!!
Teraz nam serwują śmieciowe jedzenie wszędzie i na każdym kroku. I to zasługa likwidacji polskich norm jakości przez Brukselę by można było do Polski importować te śmieci Do Polski! A Polskie firmy musiały sie dostosować bo ludzie w Polsce rozumu nie mają !!
- 2 3
-
2012-07-28 13:47
Artykuł tendencyjny. (3)
Wychowana na wrzeszczańskim "Eskimosie" nie smakuję absolutnie żadnej różnicy pomiędzy lodami stamtąd a kupowanymi w pudłekach w marketach, a nawet zdecydowanie wolę te drugie. Nigdy nie miałam ŻADNYCH kłoptów żołądkowych. A jeśli się trafią, to...od czasu do czasu przeczyszczenie jelit wychodzi tylko na zdrowie.
"Discovery" pokazywał dokładnie proces produkcji lodów na skalę masową i mam zdecydowanie większe zaufanie do nich, niż produkowanych "tradycyjnie" w piwnicach.- 17 8
-
2012-07-29 12:09
A jeśli się trafią, to...od czasu do czasu przeczyszczenie jelit wychodzi tylko na zdrowie.???
Kobieta jak zawsze musi pokazać brak rozumu chyba ze to marna prowokacja??
- 3 0
-
2012-07-28 20:35
jak można 'nie smakować różnicy'. ludzie, nauczcie się języka polskiego...
- 8 0
-
2012-07-28 16:49
"...od czasu do czasu przeczyszczenie wychodzi tylko na dobre" i jeszcze to...
..."Discovery pokazywal..."
Gratuluje.
Piekny przyklad wypranego mozgu , ktory cos tam widzial , cos tam wie , cos tam powtarza...- 8 4
-
2012-07-29 10:55
Lody z automatu - kolo dworca w Oliwie
Nie wiem jaki sklad. Ale od kilkunastu lat smakuja tak samo. Nie ma wyboru smakow. Lody z automatu. Codziennie inny smak. ;) W tym roku jeszcze tam nie bylam ale od zawsze sprzedaje ta sama Pani. Pamietam Ja jeszcze z okresu mojej podstawowki czyli jakies 19 lat temu.
- 7 1
-
2012-07-29 09:03
lody koszerne ,z minimalną domieszką czosnku -to jest To !...
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.