• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Kosmetyki i przetwory z jarzębiny. Zrób to sam

Agnieszka Majewska
22 października 2015 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?
Jarzębinę, którą jesienią mamy niemal na wyciągnięcie ręki, możemy z powodzeniem wykorzystać w kosmetyce i lecznictwie. Podpowiadamy, jakie produkty można zrobić z niej w domu. Jarzębinę, którą jesienią mamy niemal na wyciągnięcie ręki, możemy z powodzeniem wykorzystać w kosmetyce i lecznictwie. Podpowiadamy, jakie produkty można zrobić z niej w domu.

W naszym cyklu chcemy zachęcić was do korzystania z naturalnych produktów, które znaleźć możemy na trójmiejskich straganach, w sklepach zielarskich czy na drzewach oraz krzewach. Tym razem podpowiadamy, jaki samodzielnie i szybko zrobić z jarzębiny produkty wykorzystywane w kosmetyce, lecznictwie czy kuchni.



Czy wykorzystujesz „dary jesieni” w domu?

Jarząb pospolity, zwany powszechnie jarzębiną, znany jest wszystkim. Czerwone owoce, które jesienią i zimą cieszą oko intensywną barwą, wykorzystywane są przez dzieci do robienia jesiennych korali i bukietów. Nie każdy wie, że oprócz walorów ozdobnych, te piękne jagody mają szerokie zastosowanie w kosmetyce, lecznictwie i kuchni.


Czy jarzębina jest jadalna?



Choć jarzębina jest bliską krewną dzikiej róży, o której pisaliśmy w pierwszym odcinku, to w przeciwieństwie do niej, owoców jarzębiny nie można jeść na surowo. Nieprzetworzone zawierają kwas parasorbinowy, który może wywołać nudności lub biegunkę. Kwas ten jednak łatwo ulega rozkładowi podczas gotowania, mrożenia czy suszenia. Taka obróbka pozbawia też owoce goryczy.

Surowa jarzębina jest natomiast najbardziej wartościowa i właśnie taką wykorzystujemy do celów kosmetycznych.

Owoce jarzębiny zbieramy do końca listopada. Przed przymrozkami te, które chcemy wykorzystać dla zdrowia lub urody. Po przymrozkach te, które mają cieszyć nasze kubki smakowe. Owoce jarzębiny zbieramy do końca listopada. Przed przymrozkami te, które chcemy wykorzystać dla zdrowia lub urody. Po przymrozkach te, które mają cieszyć nasze kubki smakowe.

Jarzębina - skład, który robi wrażenie



Wysoka zawartość witaminy C - może dziwić, ale prawda jest taka, że jest jej tyle, ile w cytrynie. Oprócz tego witaminy K, B, PP, P, E (zwana eliksirem młodości), beta-karoten (cudo na dobry wzrok i ładną skórę), potas, magnez, sód, wapń i miedź. A także antocyjany, pektyny, garbniki, flawonoidy, cukry i kwasy organiczne.

Sprawdźcie, jak wykorzystać to bogactwo w domu.

Jarzębina - właściwości w służbie urody



Witamina C i bioflawonoidy (czyli witamina P) uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Flawonoidy mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Kwasy owocowe i garbniki działają odkażająco i ściągająco, a kwas sorbowy hamuje rozwój bakterii i grzybów (dlatego właśnie świeże owoce dobrze komponują się z kosmetykami do cer z niedoskonałościami, trądzikiem, rozszerzonymi porami, cieniami pod oczami czy przebarwieniami).

Z jarzębiny wyodrębniany jest sorbitol - naturalny środek nawilżający (skuteczniejszy niż kwas benzoesowy), który utrzymuje i poprawia poziom wilgotności skóry, w związku z czym często polecany jest również do cer zmęczonych, suchych i z utratą elastyczności.

Jarzębina w kosmetykach. Jak przygotować w domu?



Antybakteryjne, ściągające i oczyszczające działanie owoców wykorzystywane jest między innymi w tonikach i maseczkach. Leczą trądzik, redukują zaczerwienienia i zmniejszają rozszerzone pory. Działają antyseptycznie i antyzapalnie.

Rozgniecione owoce jarzębiny to szybka i skuteczna maseczka, redukująca zaczerwienienia i zmniejszająca pory. Rozgniecione owoce jarzębiny to szybka i skuteczna maseczka, redukująca zaczerwienienia i zmniejszająca pory.
Maseczka z jarzębiny na niedoskonałości cery

Prościej się nie da. Rozgniecione owoce jarzębiny nakładaj punktowo na problematyczne miejsca lub całą twarz, 1-2 razy dziennie. Trzymaj kilka minut. Domowy tonik uzupełni działanie maseczki.

Tonik i kompresy z jarzębiny

2 łyżki rozgniecionych lub zmiksowanych owoców jarzębu zalać szklanką wody. Gotować około 5 minut, następnie odcedzić. Stosować codziennie jak zwykły tonik (przy cerze tłustej można aplikować z dodatkiem spirytusu). Taki odwar możemy również pić, szczególnie w okresie jesiennym, by wzmocnić odporność i uchronić się przed chorobą. Pozostałe owoce możemy nałożyć na gazę lub bawełnianą szmatkę i zastosować jako kompres pod oczy. Usuną cienie i worki pod oczami, a do tego nawilżą i napną delikatną skórę.

Jagody jarzębu podnoszą też nawodnienie, elastyczność i sprężystość skóry. Wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne.

Maseczka z jarzębiny dla cery suchej, zmęczonej, starzejącej się

Do rozgniecionych owoców jarzębiny dodajemy kilka kropel oleju migdałowego lub z pestek winogron oraz łyżkę jogurtu lub mleka. Trzymamy około 20 minut, zmywamy letnią wodą. Po takiej kuracji nasza skóra będzie napięta, wygładzona i bardziej elastyczna.

Jeśli któraś z naszych domowych maseczek będzie miała zbyt płynną konsystencję, warto nałożyć ją na złożoną gazę lub płótno.

Każdy, kto robi lub chce robić domowe kosmetyki, powinien wiedzieć, że owocami jarzębiny warto je wzbogacać, szczególnie jeśli mają być przechowywane przez dłuży czas. Oprócz cennych komponentów zawierają one unikatowy kwas sorbowy, który jest naturalnym nawilżaczem i konserwantem, hamuje więc rozwój bakterii i grzybów, a my możemy się dłużej cieszyć naszymi domowymi wynalazkami.

Jarzębina - właściwości lecznicze



Jarzębina raczy nas niekwestionowanymi właściwościami leczniczymi. Skutecznie wspomaga leczenie w przeziębieniach, chorobach płuc i uporczywym kaszlu. Zalecana jest przy anemii, awitaminozie, arteriosklerozie i chorobie nadciśnieniowej.

Jarzębina działa odtruwająco, ułatwia i przyspiesza trawienie. Wiedziały o tym już nasze babcie, dodając ją do potraw ciężkostrawnych. Napary z jarzębiny działają moczopędnie, przeciwzapalnie i przeczyszczająco. Wywary z jej owoców zalecane są też przy żylakach.

Dodatkowo, płukanka z jarzębiny do ust pomaga w chorobach dziąseł, a przy bólach reumatycznych i mięśniowych stosowana jest do nacierań.

W stanach zapalnych nerek, schorzeniach wątroby pęcherzyka żółciowego, kamicy nerkowej i żółciowej warto dwa razy dziennie jeść łyżkę suszonych zmielonych owoców popijając obficie wodą.

- Jarzębina ma działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, oczyszczające, a przy tym wzmacnia odporność - wymienia Anna Szczerba ze sklepu zielarsko-medycznego Centuria. - W sprzedaży posiadamy sproszkowane owoce jarzębiny, ale też w postaci konfitury.

Z owoców jarzębiny można zrobić też smaczny i zdrowy sok. Z owoców jarzębiny można zrobić też smaczny i zdrowy sok.
Wszystkie przetwory poza walorami smakowymi posiadają też walory odżywcze. Dlatego polecamy zrobienie prostego, a przy tym pysznego i zdrowego soku z jarzębiny.

- Kilogram rozgniecionych owoców i pół kilograma cukru zalewamy litrem wody. Gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie odcedzamy i już, gotowe - zdradza przepis Magda z Gdańska. - Sok przelewamy do butelek, a owoce możemy wykorzystać w robieniu pysznej konfitury, która sprawdzi się jako zdrowy dodatek do herbaty, jak i dodatek do mięsa. Kuchnia polska zna mnóstwo przepisów na zastosowanie tej rośliny - syropy, marmolady, musy, przeciery, likiery, nalewki, składniki ciast, uzupełnienie smaku serów i wędlin. Każdy znajdzie coś dla siebie. To tylko kilka propozycji, które warto włączyć do jadłospisu w porze jesienno-zimowej (choć nie tylko).

Jarzębina - kiedy zbierać?



Wszystkie odmiany jarzębiny są jadalne po przetworzeniu, ich owoce mają podobny skład i właściwości. Zbieramy je nawet do końca listopada. Podobnie jak w przypadku dzikiej róży, przed przymrozkami zbieramy te owoce, które chcemy wykorzystać dla zdrowia lub urody. Po przymrozkach te, które mają cieszyć nasze kubki smakowe - są wtedy słodsze i pozbawione goryczy (zebrane szybciej możemy włożyć na dzień do zamrażalnika). Owoce suszymy rozłożone na płasko lub przechowujemy w chłodnym i przewiewnym miejscu w temperaturze około 0,5 °C w całych baldachach.

Wszechstronne zastosowanie i nieocenione właściwości jarzębu zachęcają do zawarcia bliższej znajomości z tym drzewem i wypróbowania wyżej wymienionych przepisów.

Miejsca

  • Centuria Gdańsk, Stary Rynek Oliwski 8 Mapa

Opinie (17)

  • Surowa nie mizna jesc? (4)

    A tak sie kiedys zajadalem jarzebina w czekoladzie - polsczenie delikstnej goryczy owocu i czekolady - pslce lizac

    • 9 4

    • to ciekawe, bo surowa jest trująca, odporny jesteś (2)

      • 1 3

      • (1)

        To bylo normalnie w sklepach dostepne.

        • 1 2

        • draze w czekoladzie oczywiscie z jarzebina

          bardzo dobra kompozycja smakowa ciagle za tym tesknie nie ma innych tak dobrych a pojadlam sobie roznosci one byly kandyzowane wiec prosze sie nie obawiac o trucizne

          • 6 0

    • Dawniej był jarzębiak ...

      ... połączenie delikatnej goryczy owocu ...

      • 3 0

  • Leki z Bożej Apteki... (1)

    Chyba na wszystkie choroby są na ziemi przeróżne zioła...
    Kto zna na przykład Wrotycz ?

    • 8 1

    • Ja

      Posadziłem na działce i zniknął perz

      • 2 0

  • Czy Pani redaktor choć przez chwilę pomyślała o tym, co propaguje??? (4)

    Jarzębina była i jest sadzona przede wszystkim po to, aby zapewnić zimującym ptakom pokarm na zimę, bogaty w te wszystkie składniki. Jak paru idiotów przeczyta ten artykuł i rzuci się zrywać owoce, to niestety, ale wielu naszych skrzydlatych gości przylatujących na zimę z północy nie przetrzyma zimy.
    Człowiek ma wiele możliwości na pozyskanie witamin z innych źródeł, ale ptaki niestety nie. A potem zdziwieni gile, drozdy czy jemiołuszki będziemy oglądać w atlasie.

    • 14 20

    • Wyluzuj

      Panie oburzony, nie dajmy się zwariować. Gdybyśmy mieli się przejmować paroma idiotami, którzy dosłownie wezmą wszystko co wyczytają lub usłyszą bez zastanowienia, dawno byłby koniec świata. Drugą sprawą jest to że rozumiem, że jarzębiny jest odliczone dla konkretnej liczby ptaszków? Gdyby przeczytał Pan ze zrozumieniem wiedziałby Pan że do wykonania tego typu produktów potrzebna jest stosunkowo niewielka ilość jarzębiny. Czyli żeby ten scenariusz się spełnił musiałby się stać kataklizm... nie dość że paru idiotów, to jeszcze paru idiotów przy tym samym drzewie... :). no i nasi skrzydlaci przyjaciele musieliby przebyć oburzająco ogromną odległość do.... drzewa obok. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego, a ja przepis wypróbuję

      • 10 2

    • Do skrzydlatych gości postrzelam z wiatrówki (2)

      nie lubię obcych. A ty eko oszołomie płacz rycz lamentuj. Pewnie jesteś hipisem brudnym.

      • 4 12

      • Nie Trotuj gimbusie !!!!

        • 2 1

      • Lecz się, albo módl o zdrowie, bo NA ROZUM JUŻ ZA PÓŹNO!!!!!!!!!!!

        • 0 0

  • Ciekawe.

    OD dzieciństwa jarzębinę widuję, a nigdy nie przyszło mi do głowy, że coś pożytecznego można z niej zrobić. Dzięki

    • 7 2

  • Jarzębiak

    Wiek obecnie nie pozwala, ale miłe wspomnienia z młodości : wódeczka "Jarzębiak:

    • 5 0

  • super tylko nie takie chowane przy ulicach!!!

    widziałem nieraz jak przy ulicach nawiedzony zbierały wzbogacone ołówiem wtedy sobie szkodzi.miasto ma pomysły by nawet w parku prowadzić drogi niestety

    • 5 0

  • wino z jarzebiny palce lizac! :)
    ps. zrobcie jakies ziola fajne :)

    • 1 0

  • Jarzębina

    Jarzębina ma wiele cennych dla zdrowia właściwości -teraz dowiedziałem się
    -o kosmetycznych zaletach jarzębiny-
    Gdy dawniej zrywali jarzębinę nikt nie czytał artykułów zamieszczanych w internecie-a zrywali aby sprzedać ją do punktów Herbapolu-
    Wszyscy nie zrywają tych owoców -i dla ptaków też trochę zostanie
    A ptaki mają też inne smakołyki-wystarczy je wsypać do karmnika

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Skonsultuj z Farmaceutą

konsultacje

Bezpłatne badania USG jamy brzusznej

badania

Rehabilitacja kregosłupa jogą

joga

Najczęściej czytane