Wiadomości

stat

Pomarańcze - odrobina słońca zimą

Właściwości odchudzające pomarańczy wynikają głównie z wysokiej zawartość błonnika, który pod wpływem przyjmowanych w ciągu dnia płynów powiększa kilkukrotnie swoją objętość, wypełniając żołądek i w ten sposób na długo zapewniając uczucie sytości. Jednocześnie pomarańcze należą do owoców niskokalorycznych. Jedna średnia (240 g) obrana pomarańcza ma tylko około 100 kalorii.
Właściwości odchudzające pomarańczy wynikają głównie z wysokiej zawartość błonnika, który pod wpływem przyjmowanych w ciągu dnia płynów powiększa kilkukrotnie swoją objętość, wypełniając żołądek i w ten sposób na długo zapewniając uczucie sytości. Jednocześnie pomarańcze należą do owoców niskokalorycznych. Jedna średnia (240 g) obrana pomarańcza ma tylko około 100 kalorii. fot. Agnieszka Majewska

Smakują, leczą i upiększają. Pomarańcze, które kiedyś były "towarem luksusowym", dziś są powszechne i chętnie kupowane. Zimą, gdy brakuje warzyw i owoców sezonowych, mogą one skutecznie wspomóc nasze zdrowie, uchronić przed przeziębieniami i wzmocnić organizm. Równie ważne i pomocne okazują się być w pielęgnacji urody.



Który z cytrusów kupujesz najczęściej?

pomarańcze

40%

mandarynki

29%

ananasy

3%

grejprfuty

7%

cytryny

18%

żadne, nie lubię owoców cytrusowych

3%
W naszym cyklu "Natura dla zdrowia i urody" podpowiadamy, jak samodzielnie i szybko zrobić domowe kosmetyki czy produkty wykorzystywane w lecznictwie lub kuchni. Po żurawinie czas na pomarańcze.

Skład, który robi wrażenie

Spora zawartość witaminy C nie jest zaskoczeniem, ale poza nią pomarańcze zawierają także beta-karoten, witaminy z grupy B (B1, B3, B6, B12), w tym również kwas foliowy, błonnik, magnez, wapń, żelazo, potas, cynk, fosfor, miedź, selen, pektyny i olejki eteryczne.

Pomarańcze w służbie urody

Witamina C, w którą obfitują pomarańcze, to jeden z najskuteczniejszych antyoksydantów, który chroni przed wolnymi rodnikami i przedwczesnym starzeniem. Ponadto przyspiesza gojenie się ran, łagodzi objawy alergii i stany ropne zapalenia skóry. Usuwa również przebarwienia, takie jak piegi czy plamy, zmniejsza widoczność blizn.

Wyciągi z pomarańczy używane w kosmetykach skutecznie przeciwdziałają uszkodzeniom komórek, wzmacniają i uszczelniają ścianki naczyń krwionośnych, zapobiegając ich pękaniu, pobudzają je do produkcji tak ważnego dla skóry kolagenu. Oprócz tego chronią przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych i promieniowaniem UVA i UVB.

Pomarańczowe kuracje są szczególnie przydatne osobom, które zmagają się z oznakami starzenia (takimi jak utrata jędrności czy zmarszczki), którym wygląd skóry uległ pogorszeniu, mają rozszerzone naczynka czy drobne przebarwienia skórne.

Sok wyciśnięty z pomarańczy to już gotowy kosmetyk, ale dodając do niego np. mąkę, jogurt czy płatki owsiane, może zwiększyć jego pielęgnacyjne działanie.
Sok wyciśnięty z pomarańczy to już gotowy kosmetyk, ale dodając do niego np. mąkę, jogurt czy płatki owsiane, może zwiększyć jego pielęgnacyjne działanie. fot. Agnieszka Majewska
Domowe spa z pomarańczami sprawi, że skóra nabierze jędrności, będzie wyglądała młodziej, promienniej, stanie się nawilżona. Zmarszczki staną się płytsze i mniej widoczne. Zyska nie tylko skóra - włosy i skóra głowy otrzymają lekkość i orzeźwienie, na dłużej utrzymają uczucie świeżości, a także zmniejszy się ich wypadanie.

Maseczka z pomarańczą do cery normalnej
Sok z połowy pomarańczy łączymy z łyżką stołową mąki owsianej. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodajemy kilka kropel mleka. Nakładamy na 25-30 minut. Spłukujemy letnią wodą.

Maseczka przeciwzmarszczkowa
Sok z połowy pomarańczy łączymy z gęstym jogurtem i kilkoma kroplami oleju słonecznikowego. Nakładamy pędzlem na czystą skórę i zostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie spłukujemy letnią wodą.

Działa przeciwzmarszczkowo, tonizuje, rozjaśnia, odświeża i pomaga odbudować uszkodzenia w zewnętrznych warstwach skóry. Jogurt nawilża i koi podrażnienia. Zmarszczki stają się płytsze, a skóra jędrniejsza i bardziej sprężysta.

Maseczka do cery suchej i normalnej
Sok z pomarańczy mieszamy z oliwą z oliwek. Możemy dodać trochę mąki ryżowej lub nakładać pędzlem. Zmywamy po 10 minutach.

Nawilża, odżywia, rozjaśnia skórę, delikatnie złuszcza i zamyka pory.

Maseczka do cery naczynkowej
Obraną i zmiksowaną pomarańczę łączymy z jogurtem lub śmietaną. Nakładamy na skórę twarzy na 20 minut po czym zmywamy chłodną wodą.

Maseczka oczyszczająca do cery tłustej i mieszanej
Do soku z połówki pomarańczy dodajemy łyżkę miodu i mąkę kukurydzianą, tak by powstała gęsta papka. Nakładamy na 10-15 minut. Zmywamy chłodną wodą.

Odblokowuje pory, tonizuje i wspomaga leczenie zmian trądzikowych.

Herbata z pomarańczą ma wiele właściwości zdrowotnych, ale podobnie jak cytryna powinna być dodawana do niej, gdy woda nie będzie już wrząca, tak by nie straciła swych cennych składników.
Herbata z pomarańczą ma wiele właściwości zdrowotnych, ale podobnie jak cytryna powinna być dodawana do niej, gdy woda nie będzie już wrząca, tak by nie straciła swych cennych składników. fot. Agnieszka Majewska
Peeling cytrusowy
Sok z połowy pomarańczy łączymy z jedną szklanką cukru (najlepiej gruboziarnistego) i kilkoma łyżkami oleju z pestek winogron. Stosujemy pod prysznicem jak zwykły peeling.

Taki domowy kosmetyk to doskonały sposób na przesuszoną skórę. Nawilża, ujędrnia, rozjaśnia, złuszcza martwy naskórek i pozostawia na skórze przyjemny zapach.

Szampon cytrusowy
2-3 łyżeczki soku z pomarańczy i otartą skórkę dodajemy do 100 ml szamponu, którego używamy. Odstawiamy na kilka dni po czym podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Przecedzamy przez gazę lub gęste sitko. Możemy też dodać po prostu soku z pomarańczy do szamponu w trakcie mycia i płukania włosów.

Szampon polecany szczególnie osobom o włosach jasnych lub/i przetłuszczających się. Pozostawia rześką nutę zapachową i przedłuża ich świeżość.

Kąpiel pomarańczowa
Wystarczy dodać do kąpieli sok z dwóch pomarańczy i wrzucić kilka skórek, aby cieszyć się dobrodziejstwem drogocennych składników i aromaterapią. Zapach pomarańczy szybko ukoi nerwy, pomoże się zrelaksować i zniwelować zmęczenie, a owoce nawilżą, odświeżą i napną skórę.
Gotowy olejek pomarańczowy (kilka kropel na wannę) również spełni rolę aromaterapeutyczną, zadziała odprężająco i antydepresyjnie, poprawiając nastrój. Ma także właściwości antybakteryjne, jednak nie odczujemy dobroczynnych korzyści na skórze.

Na zdrowie!

Pomarańcze mają wiele właściwości zarówno zdrowotnych, jak i odchudzających - opowiada Anna Zdziechowicz-Łausz, coach zdrowia i doradca żywieniowy z Ogrodu Możliwości. - Cytrusy te są pomocne w wielu chorobach, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość witaminy C. W 100 gramach pomarańczy jest jej aż 50 mg, a wpływa ona na poprawę odporności organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza, a co za tym idzie - sprzyja pokonywaniu zmęczenia. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który unieszkodliwia tzw. wolne rodniki, czyli agresywne cząstki tlenu powstające m.in. w wyniku stresu, palenia papierosów, picia alkoholu, nadmiernej aktywności fizycznej czy zbyt małej ilości snu. Dlatego spożywanie pomarańczy jest zalecane m.in. osobom narażonym na wysoką ekspozycję na wolne rodniki. Witamina C chroni również przed chorobami nowotworowymi i serca, a dodatkowo pomaga kontrolować ciśnienie krwi.
Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy to gotowe lekarstwo i doskonały sposób między innymi na gorączkę (podobnie jak inne owoce w z grupy cytrusów ma właściwości ochładzające). Wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego i schorzeń wątroby. Usuwa toksyny z organizmu, przeciwdziała nadciśnieniu i szkorbutowi, dba o wzrok, wzmacnia i uodparnia cały organizm. Pomarańcze zawierają również elementy blokujące powstawanie komórek nowotworowych i bakterii. Co ponadto?

Sernik z pomarańczami to tylko jedna z mnóstwa kuszących propozycji jakie można wyczarować w kuchni z dodatkiem tych owoców.
Sernik z pomarańczami to tylko jedna z mnóstwa kuszących propozycji jakie można wyczarować w kuchni z dodatkiem tych owoców. fot. Agnieszka Majewska
- Pomarańcze to owoce o ogromnym potencjale zdrowotnym. To przede wszystkim niezastąpione źródło witamin i minerałów, które w okresie przeziębień może stanowić dla naszego zdrowia naturalne wsparcie - mówi Sandra Brzozowska, dietetyk z cateringu dietetycznego Fit Kalorie. - Ciekawostką jest także fakt, że dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co szklanka mleka. Są one więc idealną alternatywą dla osób na diecie bezmlecznej.
W kuchni pomarańcze już dawno się zadomowiły. Odkąd nie są już "towarem luksusowym", zaczęto powszechnie używać ich w rozmaitych daniach, zarówno słonych, jak i słodkich.

- W naszym cateringu pomarańcze pojawiają się w wielu wydaniach. Jako składnik koktajli, dodatek do potraw mięsnych czy też różnego rodzaju sałatek, a samej skórki używamy do naszego, uwielbianego przez klientów, ciasta marchewkowego - wyjaśnia Sandra Brzozowska i zdradza przepis na pyszną sałatkę.
Sałatka z grillowanym kurczakiem i pomarańczą

Składniki:
Filet z kurczaka (ok. 100g), 1/3 opakowania sałaty, 1 pomarańcza, kilka ziarenek owocu granatu i garść orzechów włoskich. Do sosu potrzebujemy: łyżka miodu, 1/2 łyżki musztardy stołowej, 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, kilka kropel soku z cytryny, 1 łyżka soku z pomarańczy.

Składniki sosu mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy i grillujemy na patelni grillowej po 4 minuty z dwóch stron. Kurczaka smarujemy przygotowanym sosem i grillujemy ponownie kilka minut. Sałatę czyścimy i osuszamy, pomarańcze obieramy i filetujemy. Na talerz układamy kolejno sałatę, pomarańczę, grillowanego kurczaka. Posypujemy wszystko owocami granatu i orzechami włoskimi oraz polewamy pozostałym sosem. Smacznego!

Pomarańcze ozdobione goździkami to pachnąca dekoracja, która sprawi, że magia świąt zostanie w naszym otoczeniu na dłużej.
Pomarańcze ozdobione goździkami to pachnąca dekoracja, która sprawi, że magia świąt zostanie w naszym otoczeniu na dłużej. fot. Agnieszka Majewska
Jednak nie wszyscy powinni równie często sięgać po pomarańcze.

- Przeciwwskazaniem do picia soku pomarańczowego jest choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśność. Zbyt duża zawartość kwasu w soku może spowodować podrażnienie artretyzmu oraz nadwrażliwość zębów - mówi doradca żywieniowy z Ogrodu Możliwości.
Warto pamiętać

- Warto pamiętać, aby obierając pomarańcze, nie pozbawiać jej całkowicie ochronnej, białej skórki, gdyż to w niej znajdują się substancje o działaniu przyśpieszającym spalanie tkanki tłuszczowej. Białe skórki składają się z m.in pektyn, które są rozpuszczalną frakcją błonnika. Ten rodzaj błonnika po spożyciu wypełnia żołądek i zmniejsza łaknienie. Błonnik również doskonale wiąże toksyny, pobudza ukrwienie jelit oraz obniża poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi - przypomina Anna Zdziechowicz-Łausz. - Co ciekawe, zimą pomarańcze mają więcej witaminy C niż latem, a wiosną są zasobniejsze w błonnik i biologicznie cenne związki, np. bioflawonoidy.
Mimo że zdania na temat kraju ich pochodzenia i zależnych od tego właściwości zdrowotnych są podzielone, wybierając owoce, zwróćmy uwagę na to, aby było one jędrne, ładnie wybarwione, bez plam. Skóra pofałdowana i pomarszczona może wskazywać na suchość i niewielką ilość miąższu. Te najbardziej słodkie i soczyste posiadają charakterystyczny ogonek (zwiastujący drugą nierozwiniętą pomarańczę).

Często wykorzystywana w kuchni skórka pomarańczowa najczęściej pokryta jest środkami konserwującymi, dlatego zanim dodamy ją do potraw, powinniśmy wyszorować owoce pod ciepłą wodą.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (41)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
12.12.2017 wprowadzono zmiany w regulaminie.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Badania, konsultacje