• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sezonowe warzywa i owoce. Co warto teraz jeść i dlaczego?

Joanna Stolp
2 lipca 2024, godz. 08:00 
Opinie (25)
Czereśnie są świetnym przeciwutleniaczem, zawierają także potas, który reguluje pracę serca. Są także bogate w witaminy z grupy B, a przede wszystkim w witaminę B5, która wspomaga leczenie artretyzmu. Dodatkowo są źródłem witaminy C, A, wapnia, żelaza czy jodu. Czereśnie są świetnym przeciwutleniaczem, zawierają także potas, który reguluje pracę serca. Są także bogate w witaminy z grupy B, a przede wszystkim w witaminę B5, która wspomaga leczenie artretyzmu. Dodatkowo są źródłem witaminy C, A, wapnia, żelaza czy jodu.

Wielu z nas z niecierpliwością czekało na okres wiosenno-letni, aby móc wprowadzić do swojej diety pyszne sezonowe warzywa i owoce. Jednak nie tylko ich walory smakowe, ale także wartości odżywcze są teraz najwyższe. Jakie produkty warto włączyć do diety latem?



Po jakie owoce i warzywa sezonowe sięgasz?

W okresie wiosenno-letnim rozkwita sezon na większość warzyw i owoców występujących w naszej strefie klimatycznej.

- Sezon na dojrzewające w słońcu truskawki powoli się kończy, ale nadal trwa sezon na szparagi, obecne na ryneczkach bób, rabarbar, jagody czy fasolka szparagowa, młoda marchew, czereśnie to tylko przykłady - mówi mgr Klaudia Pieniążek, dietetyk z przychodni Medyczna Gdynia.

Po jakie owoce warto sięgać?



Tak uwielbiane przez nas truskawki są źródłem witaminy C, flawonoidów, folianów, potasu, manganu i błonnika pokarmowego, głównie pektyn. Ich obecność w diecie pozwala obniżyć poziom cholesterolu, wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne, wspomagają układ odpornościowy, mają działanie przeciwnowotworowe i regulują pracę przewodu pokarmowego. Szczególnie warto uwzględnić je w diecie, zwłaszcza że sezon na nie niedługo dobiegnie końca.

Latem warto włączyć do swojej diety również owoce bogate w antocyjany, czyli fitozwiązki wykazujące silne właściwości przeciwutleniające, a także nadające fioletową i granatową barwę roślinom.

- Najbogatszym źródłem tych związków wśród owoców i warzyw są m.in.: czarne porzeczki, borówki czernice, znane jako czarne jagody, jeżyny, wiśnie, czerwona kapusta czy bakłażan - zauważa Klaudia RychcikCentrum Nauki Experyment.
Efekt jo-jo - jak go uniknąć po odchudzaniu? Efekt jo-jo - jak go uniknąć po odchudzaniu?
Świetnym przeciwutleniaczem są także czereśnie. Zawierają także potas, który reguluje pracę serca. Są również bogate w witaminy z grupy B, a przede wszystkim w witaminę B5, która wspomaga leczenie artretyzmu. Dodatkowo są źródłem witaminy C, A, wapnia, żelaza czy jodu.

- Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki i powinny być istotnym produktem w diecie przeciwnowotworowej. Czereśnie są również bogate w błonnik i w 80 proc. składają się z wody, dzięki czemu ich spożycie poprawia także poziom nawodnienia - dodaje Klaudia Pieniążek.
W tym czasie pojawiają się także maliny, borówki amerykańskie, wiśnie czy arbuzy.

- Owoce nawadniają nasz organizm oraz dostarczają witamin, głównie witany C. Wiele z owoców sezonowych wykazuje dość niski IG, więc są bezpieczne, nawet dla osób chorujących na cukrzycę. Warto jednak pamiętać, aby nie przekraczać dwóch porcji owoców na dzień. Są zdrowe, ale zjadane w odpowiednich ilościach - przypomina Dominika Dietrich, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety.

Bób pomaga w leczeniu anemii, redukuje poziom cholesterolu we krwi, zapewnia uczucie sytości, wspiera proces odchudzania i redukuje ciśnienie krwi. Jest bogaty w witaminy z grupy B, K, błonnik, białko, fosfor, magnez, żelazo i wapń. Pamiętajmy jednak, by spożywać go z umiarem. Bób pomaga w leczeniu anemii, redukuje poziom cholesterolu we krwi, zapewnia uczucie sytości, wspiera proces odchudzania i redukuje ciśnienie krwi. Jest bogaty w witaminy z grupy B, K, błonnik, białko, fosfor, magnez, żelazo i wapń. Pamiętajmy jednak, by spożywać go z umiarem.

Fasolka szparagowa, bób, brokuł, kalafior i kapusta



Lato to także sezon na fasolkę szparagową. Najczęściej stosowana w kuchni jest fasolka szparagowa żółta i zielona.

- Ta pierwsza jest bogata w potas i fosfor, za to zielona bogata jest w kwas foliowy oraz witaminę A. Dodatkowo zawierają witaminy C, E, K, witaminy z grupy B. Są źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomagają pracę układu pokarmowego i układu krążenia - podkreśla Klaudia Pieniążek.
Decydując się na wzbogacenie diety o warzywa i owoce, powinniśmy zwrócić także uwagę na ich stopień przetworzenia. Najwięcej cennych dla organizmu składników znajduje się w surowych warzywach i owocach. Decydując się na wzbogacenie diety o warzywa i owoce, powinniśmy zwrócić także uwagę na ich stopień przetworzenia. Najwięcej cennych dla organizmu składników znajduje się w surowych warzywach i owocach.
Swoją dietę warto także wzbogacić w rzodkiewkę, kalarepę, świeży, zielony groszek, botwinkę, szparagi czy bób. Ten ostatni pomaga w leczeniu anemii, redukuje poziom cholesterolu we krwi, zapewnia uczucie sytości, wspiera proces odchudzania i redukuje ciśnienie krwi. Jest bogaty w witaminy z grupy B, K, błonnik, białko, fosfor, magnez, żelazo i wapń. Pamiętajmy jednak, by spożywać go z umiarem. Bób należy do roślin strączkowych, dlatego w nadmiarze jest ciężkostrawny i może powodować wzdęcia.

Brokuł, kalafior czy kapusta zawierają liczne składniki o działaniu prozdrowotnym, w tym glukozynolany i flawonoidy.

- Glukozynolany mają istotne znaczenie w profilaktyce nowotworów, co jest związane m.in. z ochroną DNA komórki przed działaniem wolnych rodników - wyjaśnia Klaudia Rychcik.
Lato to także sezon na świeże pomidory - bogate źródło likopenu, czyli substancji o działaniu przeciwutleniającym oraz witaminy C i E, flawonoidów i antocyjanów.

- Szereg badań naukowych wskazuje na przeciwnowotworowe właściwości likopenu, zwłaszcza w kontekście raka gruczołu krokowego. Poza tym istnieją przesłanki wskazujące, że podobnie jak ß-karoten może chronić skórę przed oparzeniami słonecznymi. Należy jednak pamiętać, że nie zastąpi filtra przeciwsłonecznego - dodaje Klaudia Rychcik.
Decydując się na wzbogacenie diety o warzywa i owoce, powinniśmy zwrócić także uwagę na ich stopień przetworzenia. Najwięcej cennych dla organizmu składników znajduje się w surowych warzywach i owocach.

- Warzyw jest tak dużo, że najważniejsze, aby postawić na świeżość, dobre źródło i ich różnorodność - podsumowuje Dominika Dietrich.

Miejsca

Opinie (25) 1 zablokowana

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Mnie najbardziej wkurza cena z kosmosu głupiego bobu... (11)

    Nie rozumiem dlaczego jest od pewnego czasu (od paru lat) aż tak drogi.

    • 27 0

    • 6-7zł za pół kilograma (7)

      to nie jest drogo.

      • 1 5

      • nie wiem z jakiej częsci Polski to piszesz (6)

        Normalna cena to 17-25PLN za pół kilograma

        Promocje (z koniecznością zakupu 1 kilograma), to 10-15 PLN za pół kilograma.

        • 7 2

        • z Gdańska (5)

          na zielonym rynku bez problemu dostaniesz bób po 7zł za 0.5kg

          • 3 4

          • niesamowite, to możesz zarobić (3)

            bo w Gdyni poniżej 17PLN za 0,5kg nie znajdziesz

            Kup 10kg, kup bilet na SKM, sprzedaj w Gdyni taniej i masz zarobek...

            • 3 2

            • to nie ja narzekam na brak piniendzy (2)

              • 2 2

              • zwłaszcza jak pier... o 6PLN za opakowanie bobu... jasne (1)

                • 1 0

              • pojedź, sprawdź i przekonaj się że tak jest.

                a jak kupujesz u niemca lub portugalczyka to nie dziw się że płacisz po 17zł :D

                • 3 0

          • to prawda potwierdzam

            my też dostalismy bób za 7zł/0.5kg bez konieczności kupowania 2 opakowania, niektórze produkty można rzeczywiście dostać taniej niż w markecie

            • 0 0

    • Gdańsk

      Cena 9 zł w warzywniaku osiedlowym , w Biedronce ponad 15 zł, warto wspierać Polski biznes

      • 1 0

    • Nie ma obowiązku kupować bobu.

      Za drogi, to nie biorę.
      Albo można wyhodować własny.

      • 0 2

    • Wymień tanie warzywa i owoce .

      pestka

      • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    (1)

    Hej kolego. Też bardzo lubię bób. Nawet uwielbiam. Sezonowe owoce i warzywa... Kiedyś tak nie nazywali. Nie dorabiali teorii (knajpy). Ja uwielbiam warzywa. Najbardziej pomidory. Z mozzarellą albo dymka. Sól pieprz. Mmmm. Brokuł. Kalafior do sałatki!! Na zimno!! Owoce już nie jak kiedyś. Kiedyś mama codzień kupowała papierową kilogramowa torebkę czereśni. Dziś mnie na to nie stać. Najgorsze jest to, że ja to wiem i niektórzy też to wiedzą, że rolniki mydlom oczy często... Albo ci mądrale zza ekranu. Dzieci powinny się zdrowo odżywiać. Tja. To zróbcie coś z tymi cenami.

    • 8 3

    • Idź do pracy i zarób na owoce i warzywa.

      • 1 9

  • zjadłabym, ale ceny to jakiś kosmos (2)

    Takiej drożyzny jak za tego rządu nie było nigdy

    • 10 2

    • ja przyzwyczaiłem się do drożyzny za czasów rządu PIS (1)

      • 6 6

      • A ja PRLu

        • 2 0

  • Gdyby nie ten art to pewnie istagramowcy tiktokerzy nie wiedzieli by ze jesc truskawki :)

    • 5 0

  • Regionalna nazwa figi z makiem to tuskawka kaszubska.

    • 1 1

  • Obrazek z brokułami jest tak sztuczny, że aż odpycha. Mocno gryzie się z przekazem artykułu zachęcającym do zdrowego odżywiania.

    • 3 0

  • Nie stać mnie

    Czekam na uśmiechnięte rachunki za prąd I gaz

    • 6 3

  • Kilogram bananów 3,50 zł w promocji truskawek 25 zł banany z afryki lub ameryki pld truslawka rośnie u nas. Na ceny owoców

    • 6 0

  • Opinia wyróżniona

    Lepiej zjeść mniej zdrowego

    Niż napchać brzuch tanim syfem.

    • 2 0

  • ''Co warto teraz jeść'' ano nic!!! (1)

    Ani warzywa ani owoce na chwilę obecną nie zawierają nic wartościowego, znikome i śladowe ilości mikro i makroelementów a także witamin-te śmieszne zyski nie przewyższają nawet w 1/10 strat, które ponosimy jedząc niezliczoną ilość pestycydów, herbicydów, innych środków ''ochrony'' roślin, rakotwórczego roundapu, arsenu (obecnego w glebach a także dodawanego do nawozów), metali ciężkich oraz wielu innych syfów, to samo wszystkie zboża-nie tylko pszenica-genetycznie modyfikowana, nie powinna się pszenicą już nazywać, kiedyś była samopsza dziś nie wiadomo co to jest za twór. Ktoś zapyta to co jeść? Jaja, mleko, sery, mięsa-najlepiej tłustą wieprzowiną, zalecane przez dietetyków i lekarzy spożywanie mięs chudych,drób a najgorsze ryby są głównym prowodyrem wielu chorób, tłuszcz nasycony (wcale nie OMEGA-3, który jest teraz tak modny) jest budulcem komórek mózgowych i osłonek mielinowych systemu nerwowego,chroni żyły i tętnice (cholesterol do 200 wcale nie jest prozdrowotny, najlepiej mieć go ok. 300 polecam poczytać ''cholesterol-naukowe kłamstwo'')lekarz Ci tego nie powie, wszystko jest ukrywane, żebyś chorował, promowanie jedzenia zbóż pieczywa, makarony, pierogi, owsianki i komoski, ryż-to szkodliwy cukier, który człowiekowi nie jest do niczego potrzebny, a powoduje wiele chorób,jestem ciekawy ile ''niepolubień'' dostanie mój komentarz, ile na nie będzie klikniec lekarzyn i dietetyków, żeby tylko ludzie mi nie uwierzyli, za jakiś czas i tak prawda wyjdzie na jaw, ale kumulacja w/w toksyn będzie w ludzkich organizmach tak ogromna, że nie obędzie się bez nowotworów, alzheimera, chorób autoimumulogicznych i wielu innych. Wtedy będzie już za późno, by to odkręcić. Ktoś powie, ale przecież w mięsie, pseudo mleku, też jest ta sama chemia-zgadza się, ale ta chemia wchłania się w o wiele mniejszych stężeniach. Wybierzecie sami, ja prawie w ogóle nie jem roślin, czasem skuszę się na sezonowa fasolkę i kalafiora, ale na co dzień unikam tej chemii.

    • 4 0

    • ja od wielu lat nie jestem już zbóż, owoców i warzyw

      nie pamietam już nawet jak smakuje pieczywo, i wcale mi tego nie brakuje

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bezpłatne wizyty u diabetologa związane z cukrzycą ciążową

konsultacje

Bezpłatne wizyty u diabetologa związane z cukrzycą ciążową

konsultacje

Dzień Otwarty Oddziału Położniczego

dni otwarte

Najczęściej czytane