• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sezonowe warzywa i owoce. Co warto teraz jeść i dlaczego?

Joanna Stolp
2 lipca 2024, godz. 08:00 
Opinie (22)
Czereśnie są świetnym przeciwutleniaczem, zawierają także potas, który reguluje pracę serca. Są także bogate w witaminy z grupy B, a przede wszystkim w witaminę B5, która wspomaga leczenie artretyzmu. Dodatkowo są źródłem witaminy C, A, wapnia, żelaza czy jodu. Czereśnie są świetnym przeciwutleniaczem, zawierają także potas, który reguluje pracę serca. Są także bogate w witaminy z grupy B, a przede wszystkim w witaminę B5, która wspomaga leczenie artretyzmu. Dodatkowo są źródłem witaminy C, A, wapnia, żelaza czy jodu.

Wielu z nas z niecierpliwością czekało na okres wiosenno-letni, aby móc wprowadzić do swojej diety pyszne sezonowe warzywa i owoce. Jednak nie tylko ich walory smakowe, ale także wartości odżywcze są teraz najwyższe. Jakie produkty warto włączyć do diety latem?



Po jakie owoce i warzywa sezonowe sięgasz?

W okresie wiosenno-letnim rozkwita sezon na większość warzyw i owoców występujących w naszej strefie klimatycznej.

- Sezon na dojrzewające w słońcu truskawki powoli się kończy, ale nadal trwa sezon na szparagi, obecne na ryneczkach bób, rabarbar, jagody czy fasolka szparagowa, młoda marchew, czereśnie to tylko przykłady - mówi mgr Klaudia Pieniążek, dietetyk z przychodni Medyczna Gdynia.

Po jakie owoce warto sięgać?



Tak uwielbiane przez nas truskawki są źródłem witaminy C, flawonoidów, folianów, potasu, manganu i błonnika pokarmowego, głównie pektyn. Ich obecność w diecie pozwala obniżyć poziom cholesterolu, wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne, wspomagają układ odpornościowy, mają działanie przeciwnowotworowe i regulują pracę przewodu pokarmowego. Szczególnie warto uwzględnić je w diecie, zwłaszcza że sezon na nie niedługo dobiegnie końca.

Latem warto włączyć do swojej diety również owoce bogate w antocyjany, czyli fitozwiązki wykazujące silne właściwości przeciwutleniające, a także nadające fioletową i granatową barwę roślinom.

- Najbogatszym źródłem tych związków wśród owoców i warzyw są m.in.: czarne porzeczki, borówki czernice, znane jako czarne jagody, jeżyny, wiśnie, czerwona kapusta czy bakłażan - zauważa Klaudia RychcikCentrum Nauki Experyment.
Efekt jo-jo - jak go uniknąć po odchudzaniu? Efekt jo-jo - jak go uniknąć po odchudzaniu?
Świetnym przeciwutleniaczem są także czereśnie. Zawierają także potas, który reguluje pracę serca. Są również bogate w witaminy z grupy B, a przede wszystkim w witaminę B5, która wspomaga leczenie artretyzmu. Dodatkowo są źródłem witaminy C, A, wapnia, żelaza czy jodu.

- Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki i powinny być istotnym produktem w diecie przeciwnowotworowej. Czereśnie są również bogate w błonnik i w 80 proc. składają się z wody, dzięki czemu ich spożycie poprawia także poziom nawodnienia - dodaje Klaudia Pieniążek.
W tym czasie pojawiają się także maliny, borówki amerykańskie, wiśnie czy arbuzy.

- Owoce nawadniają nasz organizm oraz dostarczają witamin, głównie witany C. Wiele z owoców sezonowych wykazuje dość niski IG, więc są bezpieczne, nawet dla osób chorujących na cukrzycę. Warto jednak pamiętać, aby nie przekraczać dwóch porcji owoców na dzień. Są zdrowe, ale zjadane w odpowiednich ilościach - przypomina Dominika Dietrich, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety.

Bób pomaga w leczeniu anemii, redukuje poziom cholesterolu we krwi, zapewnia uczucie sytości, wspiera proces odchudzania i redukuje ciśnienie krwi. Jest bogaty w witaminy z grupy B, K, błonnik, białko, fosfor, magnez, żelazo i wapń. Pamiętajmy jednak, by spożywać go z umiarem. Bób pomaga w leczeniu anemii, redukuje poziom cholesterolu we krwi, zapewnia uczucie sytości, wspiera proces odchudzania i redukuje ciśnienie krwi. Jest bogaty w witaminy z grupy B, K, błonnik, białko, fosfor, magnez, żelazo i wapń. Pamiętajmy jednak, by spożywać go z umiarem.

Fasolka szparagowa, bób, brokuł, kalafior i kapusta



Lato to także sezon na fasolkę szparagową. Najczęściej stosowana w kuchni jest fasolka szparagowa żółta i zielona.

- Ta pierwsza jest bogata w potas i fosfor, za to zielona bogata jest w kwas foliowy oraz witaminę A. Dodatkowo zawierają witaminy C, E, K, witaminy z grupy B. Są źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomagają pracę układu pokarmowego i układu krążenia - podkreśla Klaudia Pieniążek.
Decydując się na wzbogacenie diety o warzywa i owoce, powinniśmy zwrócić także uwagę na ich stopień przetworzenia. Najwięcej cennych dla organizmu składników znajduje się w surowych warzywach i owocach. Decydując się na wzbogacenie diety o warzywa i owoce, powinniśmy zwrócić także uwagę na ich stopień przetworzenia. Najwięcej cennych dla organizmu składników znajduje się w surowych warzywach i owocach.
Swoją dietę warto także wzbogacić w rzodkiewkę, kalarepę, świeży, zielony groszek, botwinkę, szparagi czy bób. Ten ostatni pomaga w leczeniu anemii, redukuje poziom cholesterolu we krwi, zapewnia uczucie sytości, wspiera proces odchudzania i redukuje ciśnienie krwi. Jest bogaty w witaminy z grupy B, K, błonnik, białko, fosfor, magnez, żelazo i wapń. Pamiętajmy jednak, by spożywać go z umiarem. Bób należy do roślin strączkowych, dlatego w nadmiarze jest ciężkostrawny i może powodować wzdęcia.

Brokuł, kalafior czy kapusta zawierają liczne składniki o działaniu prozdrowotnym, w tym glukozynolany i flawonoidy.

- Glukozynolany mają istotne znaczenie w profilaktyce nowotworów, co jest związane m.in. z ochroną DNA komórki przed działaniem wolnych rodników - wyjaśnia Klaudia Rychcik.
Lato to także sezon na świeże pomidory - bogate źródło likopenu, czyli substancji o działaniu przeciwutleniającym oraz witaminy C i E, flawonoidów i antocyjanów.

- Szereg badań naukowych wskazuje na przeciwnowotworowe właściwości likopenu, zwłaszcza w kontekście raka gruczołu krokowego. Poza tym istnieją przesłanki wskazujące, że podobnie jak ß-karoten może chronić skórę przed oparzeniami słonecznymi. Należy jednak pamiętać, że nie zastąpi filtra przeciwsłonecznego - dodaje Klaudia Rychcik.
Decydując się na wzbogacenie diety o warzywa i owoce, powinniśmy zwrócić także uwagę na ich stopień przetworzenia. Najwięcej cennych dla organizmu składników znajduje się w surowych warzywach i owocach.

- Warzyw jest tak dużo, że najważniejsze, aby postawić na świeżość, dobre źródło i ich różnorodność - podsumowuje Dominika Dietrich.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (22)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Arteterapia i psychoedukacja

warsztaty, spotkanie

Spotkania Zdrowotne

spotkanie, badania, konsultacje

Emocje pod kontrolą

spotkanie, konsultacje

Najczęściej czytane