• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dieta wegetariańska: nie zawsze idealna

Viola Urban
17 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (79)
Las Vegan w Gdyni i Gdańsku proponuje kuchnię roślinną w atrakcyjnym wydaniu. Las Vegan w Gdyni i Gdańsku proponuje kuchnię roślinną w atrakcyjnym wydaniu.

Dietę wegetariańską jako swój codzienny sposób żywienia wybiera coraz więcej osób. W restauracjach coraz częściej pojawiają się pyszne, wegetariańskie opcje. Stosowanie diety wegetariańskiej niesie za sobą wiele różnorodnych korzyści, ale warto również zastanowić się nad zagrożeniami, które mogą wynikać z jej nieumiejętnego stosowania. W dzisiejszym artykule podsumuję zarówno korzyści, jak i zagrożenia wynikające z wegetarianizmu. Poprzednio w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o pysznych śniadaniach bez chleba.





Dieta wegetariańska - charakterystyka



Czy mógł(a)byś całkowicie zrezygnować z mięsa?

Klasyczna dieta wegetariańska to sposób żywienia, w którym rezygnuje się ze spożycia mięsa zarówno drobiu, mięsa zwierząt rzeźnych oraz ryb, jak i owoców morza. Na ten sposób żywienia decydują się często osoby, które, na przykład nie lubią smaku mięsa lub procesu jego przygotowania. Powodami przejścia na wegetarianizm są często również powody religijne, ekologiczne i etyczne.

Podstawą diety wegetariańskiej jest duża ilość warzyw i owoców, nasiona roślin strączkowych oraz różnorodne produkty zbożowe. Odmian diet wegetariańskich jest bardzo dużo, dlatego czasami w diecie wegetarian pojawiają się także nabiał oraz jajka, czasami wyklucza się jedynie mięso czerwone, a czasami stosuje bardzo wiele ograniczeń jak w przypadku weganizmu czy skrajnych odmian wegetarianizmu, takich jak witarianizm i frutarianizm.

Burger dla wegan? Proszę bardzo! Tu kotlet jest zrobiony z buraka i kaszy jaglanej. Świetnie się tu też sprawdzi ser halloumi. Burger dla wegan? Proszę bardzo! Tu kotlet jest zrobiony z buraka i kaszy jaglanej. Świetnie się tu też sprawdzi ser halloumi.

Dieta wegetariańska - korzyści



Wegetarianizmowi przypisuje się szereg pozytywnych skutków, takich jak profilaktyka i leczenie chorób układu krążenia oraz niektórych nowotworów, np. nowotworu jelita grubego. Stosowanie diety wegetariańskiej często pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi do prawidłowych poziomów, a także obniżyć wysokie ciśnienie tętnicze. Wyższe spożycie warzyw i owoców oraz strączków pozytywnie wpływa na jelita, dzięki czemu wegetarianie rzadziej zmagają się z zaparciami. Styl odżywiania oparty na roślinach również sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, co sprawia, że wegetarianie rzadziej zmagają się z otyłością i nadwagą.

Korzyści z diety wegetariańskiej wynikają przede wszystkim z tego, że wegetarianie w porównaniu do osób stosujących tradycyjną dietę, spożywają o wiele mniej tłuszczów nasyconych zawartych głównie właśnie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zdrowa dieta wegetariańska obfituje w niskoprzetworzone produkty, które są najbardziej wartościowe dla naszego organizmu.

Ciekawe imprezy kulinarne w Trójmieście


Niejednokrotnie osoby przechodzące na wegetarianizm również dbają o prowadzenie prozdrowotnego trybu życia, co ma niebagatelny wpływ na stan ich zdrowia. Eliminacja dużej ilości soli, cukru oraz tłuszczów trans z diety, a także dostarczanie bardzo dużych ilości witamin, antyoksydantów, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, pochodzących z roślinnych źródeł pokarmowych, przekłada się na niemałe korzyści wynikające z diety wegetariańskiej.

Dieta wegetariańska ma niewątpliwie wiele korzyści, o których napisałam wyżej, ale zważając na coraz większą popularność wegetarianizmu, należy również zwrócić uwagę na pewne zagrożenia, które kryją się za tym sposobem odżywiania.

Jaja wchodzą w skład diety wegetariańskiej. Idealnie pasują do śniadaniowej szakszuki. Jaja wchodzą w skład diety wegetariańskiej. Idealnie pasują do śniadaniowej szakszuki.

Dieta wegetariańska - zagrożenia



Dieta wegetariańska, jak każda inna zdrowa dieta, powinna obfitować w witaminy i składniki mineralne, odpowiednie ilości białka oraz zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego. Jeśli nasz wegetarianizm opiera się na wegetariańskich fast-foodach, wyłącznie smażonych i mało odżywczych potrawach, trudno jest mówić o jakichkolwiek korzyściach wynikających z prowadzenia tego sposobu żywienia. Samo pomijanie mięsa i niezastępowanie go innymi wartościowymi produktami roślinnymi, takimi jak na przykład strączki i ich przetwory, może wiązać się z wystąpieniem niedoborów niezbędnych składników, czyli między innymi białka, żelaza i witaminy B12. Składniki te znajdują się w bardzo dobrze przyswajalnej formie właśnie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Kolejnym niedoborowym składnikiem w diecie wegetariańskiej może być wapń, gdy wykluczeniu z diety podlega nabiał. W celu zapobiegania niedoborom warto więc kupować produkty roślinne wzbogacane w te składniki, a w razie potrzeby, koniecznie po uprzednich badaniach laboratoryjnych, włączyć odpowiednią suplementację.

Podsumowanie



Dieta wegetariańska to zdrowy i bardzo korzystny sposób żywienia. Warunkiem czerpania korzyści z wegetarianizmu jest jednak dobre bilansowanie diety, stosowanie różnorodnych produktów w diecie, a także kupowanie artykułów spożywczych wzbogacanych w brakujące składniki.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (79) 6 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (7)

    Niech każdy je, co chce ale żaden pokarm nie jest w stanie zastąpić mięsa. Kierunek obrany, żeby w ogóle eliminować mięso choćby z kuriozalnych motywacji typu ochrona planety bo zwierzęta produkują metan będzie zgubne.

    • 38 51

    • (5)

      Brednie piszesz. Ciekawe czy równie zajadałbyś się mięsem gdybyś miał jesc je na surowo. Smacznego!

      • 14 19

      • ciekawe czy jadłbyś/jadłabyś fasolę gdybyś musiał/a ja jeść na surowo

        • 22 2

      • Ty piszesz brednie (1)

        Ten czlowiek racje pisze. Organizm ludzki nie jest dostosowany do tylko pokarmu roslinnego

        • 13 10

        • Nie jem mięsa od 20 lat, dlatego, że po prostu przestało mi smakować, wręcz mnie odrzuca-nie mam pojęcia dlaczego

          Schudłam kilka kilo ( i tak byłam szczupła), czuję się dobrze, sił mam dużo.

          • 4 4

      • mięso jest bardzo dobre na surowo (1)

        tatar jest całkiem smaczny i pożywny, ryby to już w ogóle są super surowe

        • 12 5

        • i do tego tatarka kieliszeczek c2h5oh dobrze zmrożonej

          mniammmmm, narobiłeś/aś mi smaka.

          • 8 1

    • A mleko i produkty nabiałowe?

      Małe dzieci jedzą tylko to i rosną jak nigdy potem w życiu. Dieta wegetariańska nie wyklucza nabiału.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Mieso należy ograniczyć bo jemy go za duzo (12)

    Nie jest to dobre dla naszego żołądka i jelit. Ale całkowita eliminacja to też nie jest dobra droga. Trzeba zachować zdrowy rozsądek.

    • 71 47

    • Racja. (2)

      I ci co to negują nie mają pojęcia o żywieniu

      • 8 12

      • Racja (1)

        Ludzie przestali jesc bialko z miesa, zastepujac je przetworzonymi cukrami pochodzenia roslinnego. Stad lawina otylosci i chorob metabolicznych, jak nadcisnienie czy cukrzyca. Przestancie wpitzielac trylion razy dziennie i wyrzuccie z diety przetworzone wegle, a organizm sam zacznie sprzatac syf ktory zrobiliscie... Tak organizm dziala i albo z tego skorzystacie, albo bedziecie sluchali sponsorowanych dietetykow, ktorzy wypersfaduja wam, ze dieta wege jest najlepsza w prywatnym rankingu, a jesc miesa nie mozemy bo zabijamy zwierzeta. :)

        • 6 20

        • Ciocia, zawsze szczupła, uwielbiała mięso, zero slodyczy (nawet ciast nie lubiła) , makarony, ryż - bardzo rzadko,

          a stwierdzono u niej cukrzycę, gdy miała 45 lat, zmarła w wieku 76 l. Moja mama, jej siostra, ma 90 lat, wsuwa słodycze codziennie, jest szczupła, , cukier 82 - 86 maks. Nie każda ,,reguła" jest prawdziwa.

          • 16 0

    • ? (3)

      a niby czemu całkowita eliminacja mięsa nie jest dobra, masz jakieś fakty do poparcia tej teorii?
      jak zastąpisz mięso innym białkiem, to nie ma żadnego problemu!

      • 14 5

      • (2)

        Dokładnie tak!
        Co takiego wyjątkowego jest w mięsie bez czego nie da się żyć? Wystarczy dostarczać potrzebne do życia makro i mikro elementy. Mądra wegetariańska dieta jest zdecydowanie zdrowsza niż ładowanie w siebie mięsa.

        • 10 4

        • Zostaw te swoje teorie dla siebie (1)

          i daj żyć innym. Ja się nie wcinam w twoje burgery z buraka i kartofla

          • 6 9

          • swoje czy nauki? Warto czasem poczytać i dowiedzieć się czegoś nowego.

            • 5 4

    • (1)

      "Nasze" żołądki i jelita? Przepraszam, ale ja mam swoje... Prowadzimy tutaj jakiś uwłaszczenie organów?

      • 2 0

      • eh

        Macia nie jest "twoja", to i żołądki są "nasze" - stop prywatyzacji organów!

        • 0 1

    • Mięso dobrej jakości nie szkodzi (1)

      Diety oparte na mięsie, dobrze sprawdzają się w chorobach metabolicznych. Powielasz nieaktualne już informacje.

      • 0 0

      • Tego nikt nie neguje. Ale kto je mięso dobrej jakości? Jaki to jest ułamek wszystkich ludzi jedzących mięso?

        • 0 0

    • Odkoleguj się od mojego żołądka i jelit.

      • 0 0

  • (3)

    Nic nie zastapi schaboszczaka,kiełbasy czy kurczaka albo kaczki.Od początku istnienia i epoki kamienia łupanego jesteśmy mięsżercami...po co to zmieniać?

    • 27 43

    • Nie każdy zatrzymał się na poziomie epoki kamienia łupanego.

      • 21 7

    • Tak trudno pojąć, że niektórym mięso nie smakuje?

      I nie mam potrzeby niczym go zastępować. Po prostu odrzuca mnie od mięsa, wędlin- nie wiem dlaczego.

      • 8 7

    • Ty nie musisz nic zmieniać, dalej siedź przy ognisku z dzidą

      • 7 1

  • Opinia wyróżniona

    Dieta? To nie żadna dieta a sposób odżywiania (7)

    Moja znajoma z pracy od 28 lat wegetarianką i nie jest na żadnej diecie a na sposobie odżywiania. Ona się nie odchudza (zresztą nie musi). Kto zadecydował że ludzie nazywają to dietą?

    • 74 47

    • xD dieta to właśnie synonim sposobu odżywiania

      • 47 2

    • Mylenie pojęć

      Dieta to sposób odżywiania.

      • 21 2

    • Ci, którzy bezrefleksyjnie kalkują z angielszczyzny.

      Tak samo teraz każda ścieżka pracy zawodowej to "kariera", co druga rzecz jest czemuś "dedykowana", a wszystkie produkty są "od" firm.

      • 14 5

    • Słownik PWN się kłania

      , oparty na zasadach dietetyki sposób żywienia się człowieka, charakteryzujący się ustalonym pod względem jakości, ilości i urozmaicenia doborem pokarmów, dostosowanym do potrzeb organizmu

      • 7 1

    • definicja diety to sposób odżywiania

      • 6 1

    • Chciałeś chłopczyku zabłysnąć zdolnościami lingwistycznymi,

      ale coś Ci nie wyszło.

      • 3 2

    • u lekarza...

      u lekarza też usłyszysz, że "ma Pan złą dietę", zamiennie ze "złym sposobem odżywiania się" - ale lekarz nie patrzy na twój tyłek, jak Ty na koleżanki z pracy - i nie myśli sobie - ten to ma złą dietę, bo jest na redukcji, a je jak na masę - powiedz - szukanie problemów w życiu to twoje hobby? Czy tyłek koleżanki tak pociąga, że robisz z siebie pa...

      • 3 0

  • Moja córka Klara ma 5 lat i jest weganką (4)

    Polecam

    • 15 42

    • nie jest weganka tylko ty ja do tego bezprawnie przymuszasz

      • 22 5

    • Jak będzie miała problemy w szkole to będziesz wiedział dlaczego

      • 16 6

    • A niedługo będzie anorektyczką albo bulimiczką. Zbieraj już na lekarzy specjalistów

      • 16 5

    • Już jedna nieodpowiedzialna matka z Poznania , uśmierciła swoje 8 letnie dziecko przez te i**otyczne diety wegańskie !!!

      • 7 2

  • Jedzenie warzyw w niekontrolowanych ilościach (1)

    jest bardzo szkodliwe. Np . kapusta, grejpfrut szkodzi tarczycy, zjedzenie więcej niż pół marchewki dziennie zwiększa na tyle ilość witaminy A w organizmie na tyle że już zaburza widzenie a nie polepsza. Dlatego trzeba uważać.

    • 18 15

    • Nie tylko, generalnie rośliny mają więcej składników anty-odżywczych a mniej odżywczych

      Bo po prostu są niżej w łańcuchu pokarmowym - a człowiek jest bardzo słabo przystosowany do jedzenia roślin i gdyby nie technologia, tobyśmy dalej musieli polować i łowić ryby.
      Odżywiając się tylko roślinami zjesz za dużo np. błonnika a za mało np. białka - więc dieta będzie słaba, co da o sobie znać prędzej czy później.
      W roślinach nie ma ani jednego dobrego źródła białka (a np. kreatyny, karnityny czy karnozyny nie ma wcale), tak samo ze zdrowymi tłuszczami (brak EPA/DHA, za dużo omega 6 i 9), brak łatwo dostępnych minerałów typu żelazo, cynk czy wapń (powodzenia w przyswajaniu wapnia w postaci szczawianów), brak witamin B12 czy D a sporo innych jest gorzej dostępnych (nawet witamina A występuje w najuboższej postaci beta-karotenu).
      Dlatego dieta roślina zawsze wymaga suplementacji czy wyrobów wysoko przetworzonych a więc jest niezdrowa.

      • 13 6

  • Nie zawsze idealna ale modna

    • 20 7

  • Nabiał

    Nabiał z diety eliminują weganie, a nie wegetarianie, drobna różnica

    • 28 0

  • Jeszcze nawozy azotowe jako zagrożenie (1)

    Azotany -> azotyny -> nitrozoaminy. Skutek - nowotwory przewodu pok. Nb. efekt podobny po mięsie kons. saletrą.

    • 10 6

    • Od rewolucji agrarnej nasza dieta to w 90% rośliny

      stopniowo odeszliśmy też od wypasu zwierząt, więc straciliśmy źródło naturalnego nawozu - a bez nawozu musiałbyś zrezygnować z jakiś 2/3 upraw, co oznacza nie mniej ni więcej, tylko klęskę głodu - czego najlepszy przykład na Sri Lance (gdzie postępowcy zakazali używania sztucznych nawozów).
      Co prawda wypasać zwierzęta czy łowić ryby można niemal wszędzie a pod uprawy nadaje się co najwyżej kilka procent planety, to jednak uprawa roślin jest dużo bardziej wydajna (rosną szybciej, gęściej, nie trzeba ich pilnować itp.).
      Dlatego właśnie nasze diety są oparte o przetworzone węglowodany, czyli produkty zbożowe: kasze, ryże, pieczywo, makarony - no ziemniaki - to jest podstawa naszej diety od jakiś 10 tys. lat. A czy to wyszło nam na zdrowie? Z jednej strony nie musimy być już koczownikami i mamy żarcia pod dostatkiem - z drugiej jednak strony gorsza jakość i wyższy stopień przetworzenia.

      • 5 1

  • Opinia wyróżniona

    Nasza kuchnia od dawien dawna opierała sie na tłuszczu zwierzęcym i mięsiwach. (5)

    Pyry ze smalcem albo chleb ze smalcem. Za mało warzyw za dużo mięsa, zgadzam się. Wiem że ciężko odejść od obyczajów u nas przyjętych jak schabowy w panierze na tłuszczu ale po warzywach naprawdę ma się wrażenie lekkości. Oczywiście uważam, że jest to wybór każdego człowieka i nie powinno się nikomu narzucać kto jak się ma odżywiać. Jednak jak czujesz się źle po tłustych mięsnych posiłkach to warto spróbować, tylko dla samego siebie. Najważniejszy jest dobry balans i bilans.

    • 45 21

    • Przecież można jeść to i to. Mam dzisiaj ochotę na wątróbkę z cebulką, jutro będę miał ochotę na powiedzmy

      ryż z warzywami lub bukiet surówki warzywnej. Trzeba od razu o tym pisać eseje? Dziwny ten świat się robi. A już najbardziej przezabawne jest udowadnianie, że moja dieta jest najzdrowsza i najlepsza dla każdego :) Tak jakby wszyscy byśmy byli dokładnie tacy samy i mieli takie same potrzeby.

      • 14 4

    • na mięsiwach to się opierała dieta osób, które było na to stać XD

      • 20 1

    • No nie do końca (2)

      Mięsiwa to sobie wcinała na codzień tylko szlachta (czyli góra 10% społeczeństwa) a patrząc na jej portrety z tego okresu, raczej nie wyglądała na okaz zdrowia. Zdecydowana większość społeczeństwa na codzień nie mogła sobie pozwolić na mięso i chcąc czy nie chcąc miała dietę oparta bardziej o warzywa. To względnie nowy trend, że kilo wieprzowiny kosztuje niewiele więcej niż kilo pomidorów tylko jak to możliwe, niech każdy odpowie sobie sam :)

      • 24 1

      • Nieprawda. (1)

        Warzywa w Polsce pojawiły sie dosyć późno, głowna dieta to były ziemniaki, buraki i zboża które można było długo przechowywać oraz mleko. Kalafiory czy inne warzywa to był rarytas dla szlachty długo niedostepny dla parobków. Mięsa tez wstępowały tylko że ubijało sie jedne zwierze a dzieliło sie je na części dla wszystkich w danej osadzie.

        • 3 4

        • a ziemniak i burak to zwierzęta?

          • 8 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Najczęściej czytane