• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjne smaki Pomorza: odświętna kaczka

Justyna Potorska
26 sierpnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki
Tradycyjna, pieczona kaczka po gdańsku pachniała
pomarańczami, których w tym portowym mieście nie brakowało. Tradycyjna, pieczona kaczka po gdańsku pachniała
pomarańczami, których w tym portowym mieście nie brakowało.

Jednym smakuje, inni nie przepadają za jej zdecydowanym smakiem, powszechnie uważa się ją za rarytas. Wymaga umiejętnego przygotowania: może być soczysta i krucha, ale też sucha i włóknista. Kaczka - królowa wśród drobiu i pomorski przysmak.



Czy zdarza Ci się jeść kaczkę?

- Skąd nazwa miejscowości? Od stawu znajdującego się przy dworze, dawniej pływało w nim mnóstwo dzikich kaczek - tłumaczy Jerzy Gębura, sołtys pomorskiej wsi Kaczki.

Dzikie ptaki lądowały pewnie nie tylko w stawie, ale też na talerzu Michała Owidzkiego, XVIII-wiecznego właściciela wsi. Dziś polowania na kaczki budzą wiele kontrowersji, a ich przeciwników pewnie nie pocieszy fakt, że 15 sierpnia rozpoczął się oficjalny sezon. Prawda jest jednak taka, że w kuchni pomorskiej znacznie ważniejsze są kaczki domowe.

- Dawniej oprócz kurników w gospodarstwach były też kaczowniki, przeznaczone dla kaczek. Starano się wyhodować opiekłę, czyli jak najtłustsze sztuki, żeby podczas pieczenia nie trzeba było dodatkowo smarować ich smalcem - tłumaczy Ewa Gilewska, kustosz Oddziału Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku.

- Dziś hoduje się ich znacznie mniej, ale pamiętam z dzieciństwa, że kaczek biegało po podwórzu sporo. U mnie w domu jadało się je dość często, podczas rodzinnych świąt, uroczystości - wspomina Krystyna Gierszewska, prezes Kociewskiego Forum Kobiet. - Tradycyjny przepis, popularny na Kociewiu, to kaczka pieczona z jabłkami.

Tuszkę kaczki natrzeć solą, majerankiem, wierzch posmarować smalcem, jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do tuszki, zaszyć otwór, piec w brytfannie - to fragment najbardziej znanego, pomorskiego przepisu na kaczkę. Oczywiście są też inne receptury. Na ministerialnej liście produktów tradycyjnych znalazła się kaczka po pomorsku faszerowana podrobami i... wieprzowiną. Nie brakuje innych wariacji.

- Ja przyrządzam zrazy z kaczki, nadziewane kapustą i suszoną śliwką. Mięso najpierw się podsmaża, potem zapieka, polewając słodką śmietanką - zdradza Bernadeta Puzdrowska z Kaszub, promotorka tradycyjnej kuchni - U mnie w domu mięso kaczki jada się też z domowymi, kaszubskimi kluseczkami. W tej wersji jest naprawdę pyszne.

Dawniej gospodynie dbały o to, by każda część kaczki została wykorzystana, jedna sztuka starczała przeważnie na trzy obiady dla całej rodziny.

- W sobotę przygotowywano popularną na Pomorzu czerninę z dodatkiem krwi i suszonych owoców, w niedzielę jadano pieczyste, a poniedziałek podawano dzieciom pyszny sos, który zostawał po niedzielnym obiedzie i kostki do obgryzania - opowiada Ewa Gilewska.

Kaczki jadało się też w mieszczańskim Gdańsku, i to od dawien dawna: na słynnych ucztach w Dworze Artusa były daniem obowiązkowym. Zachowało się wiele ciekawych przepisów na kaczkę duszoną z przeróżnymi sosami: pieczarkowym, kasztanowym, sardelowym.

- Doszukałam się w kilku starych publikacjach przepisu na kaczkę po gdańsku: z sokiem z pomarańczy i likierem pomarańczowym. To portowe miasto od dawna miało dostęp do egzotycznych owoców - wyjaśnia Teresa Kropidłowska z Koła Gospodyń Wiejskich "Łężanki".

Pozostaje spytać: czy kaczkę jeść warto? Niestety, jej mięso jest dość tłuste i kaloryczne.

- Kaczka jest jednym z najbardziej ciężkostrawnych mięs drobiowych. Jeśli mamy na nią ochotę, najlepiej wybrać najmniej tłustą pierś, polecam jedzenie jej bez skórki - radzi Magdalena Olszówka z poradni Zalety Diety. - Mięso najlepiej dusić, gotować i piec.

Kaczka po pomorsku
źródło: Urząd Marszałkowski Woj. Pomorskiego

Składniki:
kaczka
podroby z kaczki
700-800 g chudego mięsa wieprzowego
2-3 jajka
bułka
pieprz, sól, majeranek, gałka muszkatołowa

Wykonanie: Kaczkę wydrylować z kości, namacerować przyprawami i odstawić na noc do lodówki. Wymieszać mięso wieprzowe ze zmielonymi podrobami z kaczki, dodać namoczoną bułkę oraz żółtka, przyprawić. Na sam koniec dodać ubite białka. Farszem napełnić kaczkę (surową, po nocnym leżeniu), włożyć do niej jabłka (najlepiej szara reneta) i suszone śliwki. Zszyć kaczkę, włożyć do brytfanny, nakłuć, dodać trochę wody, obłożyć warzywami, jabłkami, śliwkami. Piec, w zależności od wielkości kaczki, 2 lub 3 godz. Potrawę można podawać jako danie obiadowe lub przekąskę na zimno. Temp. początkowa 150°C-180°C. Po ok. 30 minutach pieczenia zwiększyć temp. do 200°C.

Miejsca

Opinie (29) 1 zablokowana

  • Najsmaczniejsze mięso z kaczki

    Zawsze jadałem kaczkę "po poznańsku", długo pieczoną, polewaną własnym sosem, z majerankiem i jabłkami. Dobra była. Nawet sam raz taką zrobiłem, nieco dodając od siebie w kwestii farszu i sosu do polewania przy pieczeniu - no i była super. Choć bardzo pracochłonna. Aż tu niedawno... Całe wyobrażenie na temat kaczki szlag trafił! Okazało się, że pełnię smaku mięsa z kaczki można uzyskać w bardzo prosty sposób! Różnica jak pomiędzy gotowanym 3 godz. "sztukamięsem" wołowym a 10 minutowym stekiem z polędwicy. Otóż należy kupić piersi z kaczki (tesco - 33 zł/kg, te same co w delikatesach za 40 zł/kg), zostawić nieco skórki, zaprawić je octem balsamicznym i miodem (dużo miodu) na noc do lodówki. Przyrządzanie trwa 15-20 minut: najpierw na rozgrzany olej z obu stron po minucie, potem do otwartej brytfany i nagrzanego pieca na 10-15 minut, zależnie od grubości i oczekiwań. Efekt: mięso różowe w środku (im bliżej środka tym bardziej różowe), soczyste i idealne, ale skórka chrupiąca. Tak zrobiona pierś z kaczki jest lepsza niż cała kaczka "tradycyjna" :) Naprawdę, jak dobry, lekko krwisty stek z polędwicy, w stosunku do wołowego mięsa z rosołu :)

    • 1 2

  • O czym my mówimy

    Świeże kaczki, jak i gęsi, perliczki, indyki, przepiórki i kuropatwy były bardziej dostępne za komuny niż teraz. Z drugiej strony, ile by teraz kosztowały i kogo by było stać ten drób kupić. Odświętna to była 20 lat temu.

    • 2 0

  • Kaczka w Restauracji Da-Vinci

    jadłem w tej Restauracji pierś z kaczki istne cudo w sosie z zurawina polecam dla smakoszy Kaczki :)

    • 1 1

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bezpłatne badania dla kierowców zawodowych (1 opinia)

(1 opinia)
badania

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Distinguished Gentleman's Ride

w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

Najczęściej czytane