• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Prezydencja o smaku kaszubskich truskawek

Justyna Spychalska
29 czerwca 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Nie hiszpańskie, nie chińskie i nie chorwackie - na szczęście dla większości Polaków najlepsze są truskawki kaszubskie. Nz. truskawkobranie w okolicach Pucka. Nie hiszpańskie, nie chińskie i nie chorwackie - na szczęście dla większości Polaków najlepsze są truskawki kaszubskie. Nz. truskawkobranie w okolicach Pucka.

Początek prezydencji Polski w UE dla urzędników Komisji Europejskich będzie miał smak kaszubskich truskawek. Jako polski symbol, w ilości trzech i pół tony, trafią 6 lipca do Strasburga.



Czy truskawki to dobry symbol polskiej prezydencji?

Truskawka kaszubska, czyli kaszëbskô malëna, jest jednym z produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. W niedzielę, 26 czerwca, w Złotej Górze, odbyło się uroczyste Truskawkobranie - coroczny festyn inaugurujący truskawkowe żniwa.

- Frekwencja w tym roku była wyjątkowo wysoka, przyszło około 60-70 tysięcy ludzi - mówi Zyta Górna, prezes Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego. - To jedna z większych lokalnych imprez, okazja do posmakowania świeżych kaszubskich truskawek i truskawkowych deserów.

Tradycja uprawy kaszëbskô malëny liczy już sobie prawie 100 lat. To właśnie wtedy Helena Gruchałowa, mieszkanka wsi Długi Kierz, zasadziła w swoim ogródku odratowane, nieznane jej wcześniej sadzonki, które - jak się później okazało - trafiły w te rejony za sprawą niemieckiego nauczyciela lokalnej szkoły.

Truskawki, które nazwano czerwonymi jagodami, szybko zyskały popularność. Cieszą się nią do dziś, a krajowa sława może przełożyć się na zagraniczną, jeśli zasmakują unijnym urzędnikom w Strasburgu.

- Pokładamy w tej wizycie duże nadzieje, to dla nas świetna promocja - cieszy się Zyta Górna. - Razem z członkami Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów Truskawek zjawimy się w Strasburgu na sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego w kaszubskich strojach, przywieziemy ze sobą trzy i pół tony truskawek.

Warto dodać, że aby truskawka zyskała miano kaszubskiej i otrzymała stosowny certyfikat, jej uprawa musi spełniać odpowiednie warunki. Bardzo ważna jest gleba - najlepsza to ta mało żyzna, klasy IV, V i VI, o wartości ph od 5,0 do 6,0.

Wyjątkowe walory truskawki kaszubskie zawdzięczają przede wszystkim wyższej zawartości cukru. Są też zdrowe - najważniejsza jest wysoka zawartość podnoszącej odporność witaminy C i chroniącego przed anemią żelaza.

- Truskawki działają zasadotwórczo, co jest bardzo pożądane, gdyż przeciętna dieta za bardzo zakwasza organizm - tłumaczy Weronika Górska z poradni Smak Zdrowia. - W sezonie można jeść je codziennie, aby w pełni wykorzystać ich zalety. Najlepiej spożywać je na surowo, bez dodatków, lub robić koktajle.

Można też wypróbować przepisy regionalne. Jednym z deserów, które znalazły się na liście tradycyjnych potraw Pomorza, jest mus z truskawek kaszubskich. Poniżej zamieszczamy autorski przepis - wariację na temat tego deseru - który stworzył kuchmistrz z Pomorskiej Akademii Kulinarnej - Krzysztof Szulborski.

Puszysty mus z truskawek kaszubskich z dodatkiem mięty

Mus:
Truskawki kaszubskie świeże - 1,5 kg
Cukier puder - 200 g 
Wiśniówka - 100 ml
Mięta świeża - 15 g 
Panna cotta:
Śmietana kremówka 36 proc.- 250 ml
Mleko 3,2 proc. - 250 ml
Cukier puder - 100 g
Żelatyna - 7 g
Cukier waniliowy - 10 g 
Laska wanilii - 1 szt.

Mus: Truskawki odszypułkować, dokładnie opłukać, dodać cukier i miętę oraz wiśniówkę, całość zmiksować.
Panna cotta: Śmietanę i mleko podgrzać do temperatury 50 st. C, dodać laskę wanilii, cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę, wlać do foremek i schłodzić.
Kawałki panna cotty polać musem, podawać z listkami mięty.

Miejsca

Opinie (51) 4 zablokowane

  • Te truskawki może wyglądają ładnie ale są kwaśne jak cholera. (1)

    Teraz wszystkie są kwaśne bo trzymają się dłużej. Nie ma już słodziutkich. Te kaszubskie nie różnią się od innych niczym.

    • 2 4

    • jak Cię walą w rogi w sklepiku osiedlowym

      i wciskają badziewie pod szyldem kaszubskiej truskawki, to co się dziwisz. Chcesz smaku, jedż do Rębiechowa (byle nie na terminal ;) zauważysz pole kup posmakuj - mega pychota. Nie są najtańsze ale warto, nie przywieziesz miału, gdzie 30% to wygląda jak po blenderze.

      • 1 0

  • Może i kaszubskie (1)

    ale za to potrawa "gazpacho" hiszpańska

    • 1 3

    • wariat

      widać ze z kuchnia masz tyle do czynienia jak pięśc do oka
      gaspacho to chłodnik pomidorowy z oliwkami kaparami itp .. jełopie

      • 0 0

  • z tym przepisem to coś nie tak.. (1)

    żelatynę rozpuścić w wodzie czy jak?... czy wsypać do gorącego mleka???

    • 0 1

    • jak trochę się znasz to wiesz że żelatyne można powoli wsypywać do ciepłego mleka - niby gotujesz a nie znasz podstaw - Zal

      • 1 0

  • Gdyby to ode mnie zależało...

    ...to bym tym uniokratom dał do żarcia szypułki. Na zdrowie.

    • 0 2

  • zelatyna - ble (1)

    jak mozna jesc zwierzece zmielone kosci, w dodatku w deserze?

    • 2 1

    • Zelatyne można zastąpić agarem tylko trzeba myśleć jak się coś napisze

      • 0 1

  • podobno po takich truskawach

    prawdziwi polacy dostają czarne podniebienie...

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Z psychodietetyczką przy herbacie: Q&A z Aleksandrą Spychalską

spotkanie, spotkanie

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Bezpłatne badania dla kierowców zawodowych (1 opinia)

(1 opinia)
badania

Najczęściej czytane