- 1 Mikroplastik w pokarmie dla niemowląt (52 opinie)
- 2 Rodzic po usłyszeniu diagnozy jest w rozsypce. Wsparciem onkosegregator (5 opinii)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 4 Apteka wróci do gdyńskiej dzielnicy (76 opinii)
- 5 Nowy rektor GUMed wybrany (99 opinii)
- 6 Na Pomorzu brakuje łóżek internistycznych (57 opinii)
Prezydencja o smaku kaszubskich truskawek
Początek prezydencji Polski w UE dla urzędników Komisji Europejskich będzie miał smak kaszubskich truskawek. Jako polski symbol, w ilości trzech i pół tony, trafią 6 lipca do Strasburga.
- Frekwencja w tym roku była wyjątkowo wysoka, przyszło około 60-70 tysięcy ludzi - mówi Zyta Górna, prezes Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego. - To jedna z większych lokalnych imprez, okazja do posmakowania świeżych kaszubskich truskawek i truskawkowych deserów.
Tradycja uprawy kaszëbskô malëny liczy już sobie prawie 100 lat. To właśnie wtedy Helena Gruchałowa, mieszkanka wsi Długi Kierz, zasadziła w swoim ogródku odratowane, nieznane jej wcześniej sadzonki, które - jak się później okazało - trafiły w te rejony za sprawą niemieckiego nauczyciela lokalnej szkoły.
Truskawki, które nazwano czerwonymi jagodami, szybko zyskały popularność. Cieszą się nią do dziś, a krajowa sława może przełożyć się na zagraniczną, jeśli zasmakują unijnym urzędnikom w Strasburgu.
- Pokładamy w tej wizycie duże nadzieje, to dla nas świetna promocja - cieszy się Zyta Górna. - Razem z członkami Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów Truskawek zjawimy się w Strasburgu na sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego w kaszubskich strojach, przywieziemy ze sobą trzy i pół tony truskawek.
Warto dodać, że aby truskawka zyskała miano kaszubskiej i otrzymała stosowny certyfikat, jej uprawa musi spełniać odpowiednie warunki. Bardzo ważna jest gleba - najlepsza to ta mało żyzna, klasy IV, V i VI, o wartości ph od 5,0 do 6,0.
Wyjątkowe walory truskawki kaszubskie zawdzięczają przede wszystkim wyższej zawartości cukru. Są też zdrowe - najważniejsza jest wysoka zawartość podnoszącej odporność witaminy C i chroniącego przed anemią żelaza.
- Truskawki działają zasadotwórczo, co jest bardzo pożądane, gdyż przeciętna dieta za bardzo zakwasza organizm - tłumaczy Weronika Górska z poradni Smak Zdrowia. - W sezonie można jeść je codziennie, aby w pełni wykorzystać ich zalety. Najlepiej spożywać je na surowo, bez dodatków, lub robić koktajle.
Można też wypróbować przepisy regionalne. Jednym z deserów, które znalazły się na liście tradycyjnych potraw Pomorza, jest mus z truskawek kaszubskich. Poniżej zamieszczamy autorski przepis - wariację na temat tego deseru - który stworzył kuchmistrz z Pomorskiej Akademii Kulinarnej - Krzysztof Szulborski.
Mus:
Truskawki kaszubskie świeże - 1,5 kg
Cukier puder - 200 g
Wiśniówka - 100 ml
Mięta świeża - 15 g
Panna cotta:
Śmietana kremówka 36 proc.- 250 ml
Mleko 3,2 proc. - 250 ml
Cukier puder - 100 g
Żelatyna - 7 g
Cukier waniliowy - 10 g
Laska wanilii - 1 szt.
Mus: Truskawki odszypułkować, dokładnie opłukać, dodać cukier i miętę oraz wiśniówkę, całość zmiksować.
Panna cotta: Śmietanę i mleko podgrzać do temperatury 50 st. C, dodać laskę wanilii, cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę, wlać do foremek i schłodzić.
Kawałki panna cotty polać musem, podawać z listkami mięty.
- Justyna Spychalskaj.spychalska@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (51) 4 zablokowane
-
2011-06-29 20:36
Te truskawki może wyglądają ładnie ale są kwaśne jak cholera. (1)
Teraz wszystkie są kwaśne bo trzymają się dłużej. Nie ma już słodziutkich. Te kaszubskie nie różnią się od innych niczym.
- 2 4
-
2011-06-30 07:09
jak Cię walą w rogi w sklepiku osiedlowym
i wciskają badziewie pod szyldem kaszubskiej truskawki, to co się dziwisz. Chcesz smaku, jedż do Rębiechowa (byle nie na terminal ;) zauważysz pole kup posmakuj - mega pychota. Nie są najtańsze ale warto, nie przywieziesz miału, gdzie 30% to wygląda jak po blenderze.
- 1 0
-
2011-06-29 22:31
Może i kaszubskie (1)
ale za to potrawa "gazpacho" hiszpańska
- 1 3
-
2011-06-30 07:14
wariat
widać ze z kuchnia masz tyle do czynienia jak pięśc do oka
gaspacho to chłodnik pomidorowy z oliwkami kaparami itp .. jełopie- 0 0
-
2011-06-30 08:42
z tym przepisem to coś nie tak.. (1)
żelatynę rozpuścić w wodzie czy jak?... czy wsypać do gorącego mleka???
- 0 1
-
2011-06-30 20:42
jak trochę się znasz to wiesz że żelatyne można powoli wsypywać do ciepłego mleka - niby gotujesz a nie znasz podstaw - Zal
- 1 0
-
2011-06-30 10:17
Gdyby to ode mnie zależało...
...to bym tym uniokratom dał do żarcia szypułki. Na zdrowie.
- 0 2
-
2011-06-30 10:26
zelatyna - ble (1)
jak mozna jesc zwierzece zmielone kosci, w dodatku w deserze?
- 2 1
-
2011-06-30 16:22
Zelatyne można zastąpić agarem tylko trzeba myśleć jak się coś napisze
- 0 1
-
2011-07-02 17:37
podobno po takich truskawach
prawdziwi polacy dostają czarne podniebienie...
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.