• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Porada dietetyka. Truskawki - smak lata

28 czerwca 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 
Truskawki - na te pyszne owoce większość z nas czeka cały rok Truskawki - na te pyszne owoce większość z nas czeka cały rok

Truskawki - jeden z największych przysmaków lata. Na te pyszne i aromatyczne owoce większość z nas czeka cały rok. Dzięki nim czerpiemy radość z jedzenia, poprawiamy swój humor, zdrowie i urodę.
Truskawka zachwyca nie tylko smakiem

.

Zapraszamy na kolejne porady, udzielane naszym czytelnikom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Vita-Clinic.

Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna! Owoce te są znakomitym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu, cynku, magnezu, fosforu, manganu i błonnika. Mają właściwości odkwaszające organizm, a witamina C i cynk wzmacniają naczynia krwionośne. Z uwagi na zawartość pektyn i antyoksydantów polecane są osobom z wysokim poziomem cholesterolu, chorobami układu krążenia oraz cukrzykom. Duża zawartość wody w miąższu truskawek powoduje, że mają one działanie moczopędne, co znajduje zastosowanie w leczeniu niektórych chorób nerek. Poza tym działają korzystnie na cały układ pokarmowy i ułatwiają trawienie.

U osób chorych na reumatyzm i artretyzm truskawki powinny zajmować jedno z głównych miejsc w menu. Przeciwnowotworowe działanie kwasu elegonowego i bakteriobójcze fitocyn sprawiają, że truskawki są jedną ze skuteczniejszych zapór dla wolnych rodników, uszkadzających zdrowe komórki organizmu.

Owoce mają również zbawienny wpływ na zmęczoną cerę. Maseczki na bazie truskawek nawilżają i odświeżają zszarzałą i przetłuszczającą się skórę twarzy. Truskawki to również świetna przekąska dla osób dbających o linię. 150 g owoców (ok. 15 - 16 sztuk) to zaledwie 40 kcal!

Z truskawek możemy wyczarować naprawdę mnóstwo różnych przysmaków. Pamiętajmy jednak o ich odpowiednim przygotowaniu - myjemy je na sitku pod bieżącą wodą, a szypułki odrywamy dopiero po umyciu owoców. W przeciwnym razie narażamy nasze pyszności na stratę wielu cennych składników.

Fantazje kulinarne
Najlepsze są w całości - i większość z nas tak właśnie je spożywa w całości. Inną popularną propozycją są koktajle. To rewelacyjny sposób na lekkie, ale pożywne śniadanie lub posiłek potreningowy. Zrobione na bazie mleka krowiego, sojowego lub acydofilnego, tofu lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy potrafią być nie tylko wyśmienitym deserem, ale bardzo dobrym sposobem na dostarczenie do organizmu cennego białka i witamin. Inną możliwością przyrządzenia truskawek jest uczynienie z nich głównego składnika sałatek owocowych. Połączenie ich z pomarańczą, marakują, brzoskwinią i świeżymi listkami mięty, skropione sokiem z cytryny, to rozkosz nie tylko dla oczu, ale i dla podniebienia!

Opinie (14) 1 zablokowana

  • Truskaweczki (1)

    ja tem je połykam w całości lub ze śmietaną.Pychota

    • 10 0

    • a ja jem tą najlepszą zieloną część, a resztę wyrzucam

      • 16 3

  • słabo z truskawkami w tym roku (2)

    w końcu zaczęły owocować moje - w ogródku, bo tej kwaśnicy spod Warszawy to już miałem dość
    czy to prawda, że zbierają jeszcze zielone i na kilka godzin przed dostawą pryskają je jakimś środkiem, który powoduje natychmiastowe "dojrzewanie"?
    bo paskudny, kwaśny smak by na to wskazywał :)
    w tym roku nie kupiłem ani jednej, bo moje - choć słabo owocują - są przepyszne... nawet częściowo zielone są lepsze od tych masówek na sprzedaż...

    • 6 0

    • sposoby na czerwone truskawki lub pomidory są dwa : (1)

      albo je spryskujemy roztworem rozpuszczalnika ilub denaturatu parę godzin przed sprzedażą lub
      umieszczamy je w pomieszczeniu o dużym nasyceniu CO2 przed zerwaniem. Z regóły są to tunele do których wpeowadza się spaliny samochodowe , lub w czasie transportu wydech doprowadzony jest na 'pakę' z owocami .
      Po paru godzinach są piękne czerwone, to że smak nadal jest niedojrzałych to pikuś .

      • 3 5

      • ale tak szczerze - to żart z tą rurą??

        bo się zastanawiam czy te przetwory, które moja mama robiła przed rokiem z kupowanych truskawek to warto w ogóle jeść...

        • 0 4

  • słabo, słabo, ale pysznie...w koncu!

    pojawiły się nasze wiec jem do oporu! teraz też upss.. ;-) o i pierogi zrobie na obiad hihi

    • 9 0

  • byłem wczoraj na truskawkobraniu w brodnicy górnej koło kartuz i... (1)

    co powiem wam!? na tej imprezie najmniej bylo truskawek! hehe :)

    rowarek, kielbaski, bigosik, lokalne rzemioslo % itp ;)

    po kaszubsku :P

    • 10 1

    • browarek ;)

      • 3 0

  • Tooskafki z makaronem (3)

    praktycznie do drugi dzień odkąd sie pojawiły :PP

    • 10 5

    • Z MAKARON JE SIE POMIDORY A NIE TRUSKAWKI

      • 3 6

    • proste danie (1)

      Makaron gniazdka ugotowane
      twarożek biały (pokruszyc na makaron)
      śmietana
      truskawki przekrojone na pół

      • 1 1

      • makaron bialy pyknąć na ciemny, śmietanę na jogurt bałkański i będzie dietetycznie heheh

        • 1 0

  • Kocham Truskawki!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • 6 1

  • całe szczęście że Chińczycy

    wpadli na pomysł eksportu truskawek do Polski bo te kaszubskie są zbyt drogie. Wiadomo przeca że miejsce na tak doskonałej glebie jaką sa piaski polodowcowe jest bardzo urodzajne i drogie wiec i cena jest odpowiednia

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Cykl interwencji z psychologiem o uzależnieniach cyfrowych | spotkania dla szkół

wykład, spotkanie

IV Gdańskie Dni Zdrowia

spotkanie, konferencja

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Najczęściej czytane