• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wszystko o kawie, czyli mała czarna o poranku

Justyna Spychalska
5 kwietnia 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Czarna, biała, rozpuszczalna, sypana - wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Czarna, biała, rozpuszczalna, sypana - wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy.

Wielu nie wyobraża sobie bez niej dnia. "Jestem uzależniony/uzależniona" - tłumaczymy się ze swojej kawowej obsesji. Utarło się, że picie kawy to szkodliwy nałóg. Tymczasem okazuje się, że to nie do końca prawda.



Jaką kawę lubisz najbardziej?

O kawie mówi się wiele złego. Nic dziwnego, zalicza się ją przecież do używek, a to kojarzy się niezbyt dobrze. Czy czarny napój naprawdę uzależnia? Najnowsze badania udowadniają, że nie. Ten wynik może być dla wielu osób kontrowersyjny - przecież odstawienie kawy wiąże się z bólami głowy, sennością i gorszym psychicznym samopoczuciem.

- Dzieje się tak za sprawą zawartej w kawie kofeiny, która jest najczęściej używanym środkiem pobudzającym na świecie - tłumaczy Małgorzata Jabłońska z poradni dietetycznej La Mariposa - Jednak znajdziemy ją nie tylko w kawie, ale także w  ziarnie kakaowca, owocach guarany oraz orzeszkach koli. Kofeina pobudza, przyspiesza przemianę materii, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i działa moczopędnie.

O wpływie kawy na zdrowie napisano niejeden artykuł i niejedną naukową rozprawę. Część z nich przekonuje, że ten pobudzający napój szkodzi. Dopiero niedawno zwrócono uwagę na zawartość w kawie substancji przeciwzapalnych i przeciwutleniających, a tym ostatnim przypisuje się działanie zapobiegające nowotworom i miażdżycy. Ponadto, badania dowiodły, że kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera i Parkinsona.

- Pomaga również przezwyciężyć okres ociężałości spowodowany przeładowaniem toksynami po spożywaniu pokarmów kalorycznych, tłustych i ciężkostrawnych - dodaje Małgorzata Jabłońska. - Kawa oczyszcza też jelita u osób cierpiących na zaparcia spowodowane ciężkostrawną dietą.

Duże znaczenie ma co i z czego pijemy. Najlepiej unikać saszetek typu "3w1" - zawierają kilkanaście procent kawy, reszta to emulgatory, stabilizatory i szkodliwe utwardzane kwasy tłuszczowe trans. Kawy na zimno - w kartonikach i puszkach - które kuszą kolorowymi opakowaniami, też powinno się zostawić sklepowych półkach - z prawdziwą kawą mają niewiele wspólnego, zawierają za to sporo kalorii. Najlepiej pić 100-procentową arabikę o średnio lub ciemno palonych ziarnach, uboższą w kofeinę i niepodrażniającą żołądka tak, jak tańsza robusta. A co z kawą rozpuszczalną, której tak bardzo nie lubią koneserzy kawy w ziarnach?

- Kawa rozpuszczalna, którą pozyskuje się z mielonej kawy, ma zbliżone do niej właściwości, ale zawiera nieco mniej kofeiny - przekonuje Małgorzata Jabłońska. - Dla porównania: filiżanka kawy parzonej to około 85 mg kofeiny, rozpuszczalnej - około 60 mg, a bezkofeinowej - tylko 3 mg.

Pora na dobrą wiadomość dla miłośników kawy z ekspresu ciśnieniowego - jest najzdrowsza. Ponieważ jej parzenie trwa najkrócej, napar zachowuje najwięcej dobroczynnych, działających przeciwutleniająco polifenoli. Dużo uboższa w antyoksydanty jest kawa parzona (zwana potocznie kawą "sypaną" lub błędnie - "po turecku"), która zawiera za to sporo kofeiny - aż 30 proc. więcej niż kawa z ekspresu. Najsłabsze działanie pobudzające i przeciwutleniające ma kawa rozpuszczalna.

Oczywiście, w piciu kawy należy zachować umiar. Spożycie kofeiny, które nie przekracza 300 mg/dobę (3-4 standardowe filiżanki kawy), nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, o ile zachowuje się inne prozdrowotne zasady trybu życia - odpowiedni sposób żywienia, umiarkowane spożycie alkoholu, aktywność fizyczną. O ograniczeniu picia kawy powinny pomyśleć osoby chorujące na nadciśnienie, nadkwasotę żołądka i kobiety w ciąży. Trzeba pamiętać, że kawa wypłukuje z organizmu magnez. Osoby stosujące diety odchudzające powinny z kolei unikać kawy z mlekiem i cukrem. O ile mała czarna bez dodatków praktycznie nie zawiera kalorii, o tyle dolanie mleka i dosypanie cukru sprawia, że filiżanka napoju ma już 50-60 kcal.

Kupując kawę warto spojrzeć na kraj, z jakiego pochodzi. I tak:
- kawa brazylijska ma łagodny smak,
- kawa gwatemalska - korzenny aromat,
- kawa meksykańska kusi lekką, koniakową nutą,
- kawa kenijska ma wyczuwalny, kwaskowy posmak,
- kawa z Kostaryki - jej smak jest lekko orzechowy,
- kawa z Etiopii - ma winny, owocowy aromat.

Na szczególną uwagę zasługuje też kawa Jamajka Blue Mountain, którą smakosze uważają za najlepszą na świecie. Jest delikatna i aromatyczna, nie ma kwaskowego posmaku. Niestety, cena zniechęca do zakupu - za 150-gramowe opakowanie trzeba zapłacić aż 150 zł. Kolejną kawową ciekawostką jest Kopi Luwak - jej ziarna zbiera się... z odchodów cywety afrykańskiej. Jak się jednak okazuje, dla niektórych to nie lada rarytas, a koszt kilograma takiej kawy to około 3 tysięcy złotych.

- Warto też zwrócić uwagę na kawy pochodzące z Boliwii czy Papui Nowej Gwinei uprawiane w ścisłych warunkach ekologicznych, bez nawozów sztucznych i pestycydów, w ramach projektu "Ekologiczna kawa zamiast koki" - dodaje Małgorzata Jabłońska. - Ich jakość jest znakomita, a ponadto są certyfikowane znakiem Fairtrade.

Podsumowując - kawosze nie muszą się obawiać o swoje zdrowie pod warunkiem, że nie nie piją swojego ulubionego napoju litrami. Warto zaopatrzyć się w dobry ekspres - kawa parzona pod ciśnieniem jest najzdrowsza. I nie warto ulegać stereotypom - wbrew temu, co się głosi, kawa NIE uzależnia.

Nabrałeś ochoty na kawę? Wybierz się do którejś z kawiarni w Trójmieście

Opinie (80) ponad 10 zablokowanych

  • itd

    Blue Moutain zawdziecz cene nie ze wgzledu na smak, ale ze wzgledu, ze jej uprawa nie jest tak wielka jak innych gatunkow kaw.

    Pani Justyna powielila jedynie stereotyp, ze jak kawa droga to i jest najsmaczniejsza :)

    AVe
    Cezar

    • 4 3

  • ... starbucks

    artykuł w związku z otwarciem sturbucksa?!

    • 11 5

  • Nie pije kaw przecież to jest obrzydliwe w smaku

    A jak szukacie czegoś na pobudzenia to jabłko jest lepsze od kofeiny w kawie.

    • 4 10

  • Dobra jest ta kawa...

    • 2 0

  • A Mickiewicz na to...

    Czarność węgla
    Przejrzystość bursztynu
    Zapach mokki
    Gęstość miodowego płynu

    Tak o kawie pisał wieszcz - gdzie dzisiaj taką znajdziemy?

    • 3 0

  • najlepsza.... (1)

    ja polecam mala palarnie w gdyni... rewelacyjna kawka...

    • 2 5

    • Co to za polecenie?

      Jaka palarnia? Gdzie w Gdyni?

      • 3 0

  • gdzie wg Was jest najlepsza kawa w Trójmieście? (5)

    wybór kawiarenek jest ogromny, nie jestem stąd więc nie chce mi się wszystkich zwiedzać.

    • 0 0

    • moze w grycanie? albo sowa? (1)

      • 0 2

      • W Grycanie w Manhattanie do każdego deseru z karty jest kawa gratis (ekstra deser masz już za 12zł więc warto)

        • 0 0

    • W Gdyńskim "Cynamonie"!

      Rewelacyjni baryści i kawa najwyższej jakośći. Super. Polecam.

      • 0 0

    • w Starbucks'ie !!! (1)

      w końcu na Pomorzu ! ;)

      • 0 3

      • No super, siki ze stanów będą nam sprzedawać i wmawiać że to najlepsza kawa na świecie

        • 1 0

  • Najlepsza kawe parzy w Sopocie

    moja Krysia.Przywozi ja na wlasny uzytek z Niemiec i jest pewna,ze nie jest oszukana.Jest drozsza niz u nas ale ma gwarancje smaku i jakosci.Poza tym wielu szlachetnych gatunkow,ktore sa tam dostepne u nas trudno spotkac.

    • 1 1

  • O PORANKU TO JA LUBIĘ MAŁĄ CZARNA MOJEJ ŻONECZKI.

    • 11 0

  • artykuł pownien nosić nagłówek "uwaga lans"

    • 4 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Najczęściej czytane