• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W tych restauracjach zjesz bezglutenowe dania. Dzień Celiakii

Magda Mielke
16 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
16 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Celiakii. To trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach. 16 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Celiakii. To trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach.

16 maja przypada Międzynarodowy Dzień Celiakii. To choroba oznaczająca trwałą nietolerancję glutenu, na które zapaść można w każdym wieku. Dziś dieta bezglutenowa jest bardzo modna także wśród osób, które nie muszą się do niej stosować. W odpowiedzi na ten trend również restauratorzy wprowadzają do swoich kart tego typu potrawy. Gdzie w Trójmieście szukać bezglutenowej kuchni?



Sklepy ze zdrową żywnością w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy stosowałe(a)ś kiedyś dietę bezglutenową?

Znaleźć go można w pieczywie, słodyczach, mięsie, piwie czy produktach mlecznych. Gluten, bo o nim mowa, a raczej jego szkodliwy wpływ na organizm, jest jednym z częstszych tematów pojawiających się w zdrowiu i żywieniu. Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie go ze swojej diety, chociaż na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, choruje zaledwie ok. 1 proc. Polaków.

Celiakia: dieta bezglutenowa to nie fanaberia



Niejedzenie glutenu nie jest przejawem mody czy fanaberii. Dla osób chorujących na celiakię (a także na inne schorzenia układu pokarmowego) to konieczność. Celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną, to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, która trwa przez całe życie. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego zawartego w zbożach.

Chorzy na celiakię nie powinni spożywać posiłków czy produktów zanieczyszczonych glutenem, w niektórych przypadkach nawet śladowe ilości glutenu mogą okazać się niebezpieczne i toksyczne dla organizmu.
Chorzy na celiakię nie powinni spożywać posiłków czy produktów zanieczyszczonych glutenem, w niektórych przypadkach nawet śladowe ilości glutenu mogą okazać się niebezpieczne i toksyczne dla organizmu.
Toksyczny dla chorych gluten powoduje zanik kosmków jelita cienkiego - wypustek błony śluzowej, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W wyniku toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu w jelitach jest zaburzone, co prowadzi do wystąpienia różnych, niepokojących objawów. Najczęstszymi są bóle i wzdęcia brzucha, biegunki (czasami zaparcia), zaburzone wchłanianie składników odżywczych, co przekłada się na niedobory m.in. żelaza i wapnia, a to może prowadzić do anemii, utraty masy ciała, a przez to także do nieustannego zmęczenia, zmiany usposobienia, spadku nastroju czy nawet depresji.

Czytaj także: Dieta bezglutenowa to nie fanaberia, jeśli chorujesz na celiakię

Dlatego jedyną i najskuteczniejszą metodą leczenia i zapobiegania objawom celiakii jest wprowadzenie diety bezglutenowej. Jednak gluten wywołuje nieprawidłową reakcję organizmu nie tylko w celiakii, ale również w alergii na pszenicę oraz w nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten.

Przekreślony kłos - bezpieczna żywność bezglutenowa



Znak przekreślonego kłosa jest zarówno polskim, jak i międzynarodowym symbolem oznaczającym bezpieczną żywność bezglutenową. Jego obecność na opakowaniu oznacza, że produkt jest przebadany pod kątem zawartości glutenu, a zakład produkcyjny przeszedł audyt zgodny ze standardem AOECS.

Okiem dietetyka: czy bezglutenowe znaczy zdrowe?



Innym wyznacznikiem bezpiecznej żywności dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu są restauracje opatrzone certyfikatem "Menu bez glutenu". To inicjatywa Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, która ma na celu stworzenie bazy i certyfikacji różnego typu lokali gastronomicznych, a także firm cateringowych czy przedszkoli przyjaznych osobom na diecie bezglutenowej. Przystępując do programu, lokale zobowiązują się do ścisłego przestrzegania reguł przygotowywania bezglutenowych posiłków. Listę bezglutenowych restauracji na terenie całego kraju można sprawdzić na stronie internetowej Menu bez glutenu.

  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.

Restauracje przyjazne osobom z celiakią w Trójmieście



Od lat bezglutenową kuchnią wegańską karmią Jola SłomaMirek Trymbulak w swoim Atelier Smaku. Znajdujący się w Gdyni przy ul. Bytomskiej 36Mapka lokal stanowi połączenie bistra z delikatesami. Kupimy tu bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe, przetwory, a także ciasta oraz pieczywo. Na miejscu zjeść można zaś gorący lunch czy deser.

Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Atelier Smaku posiada certyfikat "Menu bez glutenu" - dostaniemy tu wyłącznie bezglutenowe potrawy. To wegańskie jedzenie bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Właściciele zajmują się także upowszechnianiem wiedzy na temat diety bezglutenowej i weganizmu, regularnie organizują warsztaty kulinarne, a na swoim kanale YouTube udostępniają ciekawe przepisy.

  • Bezglutenowe dania kuchni kaszubskiej i polskiej zjeść można w Borowej Ciotce.
  • Bezglutenowe dania kuchni kaszubskiej i polskiej zjeść można w Borowej Ciotce.
  • Bezglutenowe dania kuchni kaszubskiej i polskiej zjeść można w Borowej Ciotce.
Dania kuchni bezglutenowej serwuje Borowa Ciotka. Leśna chatka Borowej Ciotki znajduje się w Gdyni przy Alei Zwycięstwa 36/108Mapka. Serwowana jest tu kuchnia polska i kaszubska, oparta na naturalnych i ekologicznych produktach. Tradycyjne obiady domowe, a także dania bezglutenowe i wegetariańskie powstają z wykorzystaniem suszonych ziół i produktów od lokalnych rolników oraz zaufanych dostawców. W stałej karcie dań znaleźć można bezglutenowe zupy (domowy rosół i barszcz czysty na własnym zakwasie), bezglutenowe pierogi (m.in. z jagodami i sosem waniliowym, ruskie czy z kapustą i grzybami) oraz bezglutenowe placki ziemniaczane.

Osoby na diecie bezglutenowej dania bez glutenu znajdą też w restauracji Amici, mieszczącej się w Sopocie przy ul. Króla Jana Kazimierza 2 do 4Mapka. Specjalizacją restauracji jest kuchnia włoska. Przygotowywane są tu dania z makaronów bezglutenowych oraz pizze z mąki bezglutenowej.

  • Bezglutenowe bowle serwuje Masna Micha.
  • Bezglutenowe bowle serwuje Masna Micha.
Spory wybór bezglutenowych opcji znaleźć można też w restauracji Masna Micha na gdańskim GarnizonieMapka. Choć restauracja nie specjalizuje się w kuchni bezglutenowej, proponuje dania dla osób na różnych dietach (wegańskiej, wegetariańskiej i również mięsnej). Osoby niejedzące glutenu mogą tu zamawiać bezglutenowe śniadanie, sałatki oraz bowle (Glutend, Burrito bowl, Bollywood, Falafel bowl i Tex Mex).

Wiele bezglutenowych propozycji ma w swojej karcie wegańska restauracja manna68, znajdująca się przy ul. Świętego Ducha 68Mapka. Zjemy tu bezglutenowe śniadania (szakszukę, omlet z farszem z warzyw i gofry), zupy (krem z pomidorów i tajską dyniową), ramen, sałatkę "rybną", "fishburgera" na gofrze i desery (brownie, szarlotkę i lody).

  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
Słodkości m.in. bez glutenu znajdziemy w Fit Cake. Lokale tej ogólnopolskiej sieci "niecukierni" znajdują się w Gdyni, Sopocie i Gdańsku. Pracownia przygotowuje słodkie smakołyki bez glutenu, ale także bez cukru i laktozy. Wśród wielu propozycji ciast, tortów, deserów, batoników czy gofrów mogą wybierać osoby na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, cierpiące na celiakię i inne nietolerancje pokarmowe. Wśród bezglutenowych ciast możemy tu wybierać m.in. spośród sernika pistacjowego, nerkownika z kokosem, tarty twix, ciasta snicers czy marchewkowego.

Bezglutenowe menu znajdziecie też w restauracji U Królika, Pizza Pasta & Basta, Pracowni Wypieków i kawiarni Zakręcona Cafe.

Miejsca

Opinie (79) 10 zablokowanych

  • regulacje unijne zobowiązują "zakłady żywienia zbiorowego" do oznaczania w karcie obecności alergenów - w tym glutenu

    I to załatwia sprawę.
    W Czechach czy Słowacji biorę kartę i wiem.

    • 3 0

  • Bezglutenowo

    Szkoda że nie ma artykułu o restauracji ,,u królika,, w Gdańsku ... która ma certyfikat jest to moja ulubiona restauracja ..

    • 1 0

  • Zgaduje, ze to popularna choroba.

    Bo stada tych wszystkich vegan gluten free broda rurki i gole kostki, to chyba nie dla fanaberii w to idą.

    • 1 4

  • Opinia wyróżniona

    (1)

    Choroba jak najbardziej prawdziwa i zapraszam wszystkich, aby na jeden dzień spróbowali żyć jak celiak. Wszystkie przyprawy po 6-7 zl za 50g, chleb chrupiący tylko wtedy jak sobie sam upieczesz (lub zaplacisz w piekarni super ekstra z 20 zeta za bochenek) wędliny 25zl/kg? Zapomnij chcesz wyjść na miasto i sobie zjeść coś pysznego? nie ma. a jak jest to właśnie opcja w zwykłej restauracji co równa się mozliwosci zanieczyszczenia glutenem. Ciężkie jest życie celiaka zwłaszcza takiego, który nie potrafi gotować.
    Co do samych restauracji - atelier smaku jedyna z wyprobowanych przeze mnie opcji jest słabsza od szkolnej stołówki. Nie dość, że bez glutenu to jeszcze vege i co najważniejsze niesmaczne. Myślę, że głupią fasolkę po bretońsku można ugotować lepiej niż wywalić z puchy dodac tofu, majeranku i przecieru pomidorowego (i podgrzać) no i podać niedogotowane.

    • 23 2

    • Chorych na ta chorobę w Polsce jest zaledwie jeden % reszta to tylko moda.

      To ze korzystaja ztego chorzy jest oczywiscie pozytywne ale reszyta dała by sobie obciac palec gdyby to było modne

      • 1 7

  • Opinia wyróżniona

    Nie życzę najgorszemu wrogowi... (3)

    ... Żeby musiał być na diecie bezglutenowej.
    Ja od roku muszę i jak słyszę że to "fajna moda" to nóż w kieszeni się otwiera....
    Poza tym jak idę na jakieś spotkanie Rodzinne to zazwyczaj z własnym ciastem do kawy.
    Wtedy reszta mnie objada bo "masz fajne jedzenie które nie tuczy" :-(((

    • 55 6

    • Kazdy moze sie głupota chwalic ty tez,

      • 0 10

    • Popieram

      Z nieznanego mi powodu nagle mój organizm przestał tolerować gluten. Każde spożycie czegokolwiek mącznego kończylo się w WC, później jeszcze doszły okropne bóle stawów. Minęło jak ręką odjął po odstawieniu glutenu. Bycie na tej diecie to katorga, prawie nic nie da się zjeść na mieście, ze spotkań rodzinnych jest się wykluczonym żywieniowo, właściwie żyje się w takim getcie. Nikt, kto nie ląduje w WC z koszmarnym bólem brzucha na trzy godziny, nie wytrzyma tej diety dla mody. Jak tylko udało mi się zjeść bez przebojów toaletowych pół kromki chleba wróciłam z radością do normalnej diety. Plusem tej diety była fenomenalna poprawa pamięci, a minusów długa lista począwszy od kosztów, fatalnego smaku i niezrozumienia ludzi postronnych, których kompletnie nie powinno obchodzić co jem.

      • 24 1

    • Też w to wszedłem . Mam teraz 5 razy więcej falołersów

      • 6 20

  • To trochę choroba na siłę. Wymyślmy chorobę, a później lek (9)

    • 12 84

    • Bzdura to co piszesz

      • 2 0

    • Taaaa (3)

      Człowieku, nie wiesz o czym mówisz. Moje dziecko z powodu celiakli miało tak tragicznie niski poziom żelaza, ze lekarze łapali się za głowy.

      • 14 1

      • zmien lekarza (2)

        to jest anemia ...

        • 4 14

        • (1)

          Jasne, a zapalenia płuc też nie ma, to przecież gorączka.

          • 8 4

          • poczytaj od czego i dlaczego tracimy zelazo

            • 2 3

    • Za to głupota nie jest "chorobą na siłe"...

      ... "Technik Maliniak z Nowogrodzkiej" znany jest na portalu "Trójmiasto" z wielu komentarzy na wszelkie tematy zgodnie z najlepszą polską tradycją: "Nie znam się, ale się wypowiem". To jest prawdziwa choroba, to się nazwa głupota. Tego się nie da leczyć, a przenosi się drogą płciową.

      • 7 0

    • (1)

      Sama choroba nie jest wymyślona, ale faktycznie ma ją bardzo niewielki odsetek osób, które glutenu nie jedzą. Reszta tylko przedawkowała bycie trendy.

      • 23 3

      • nastepny oszołom, przedawkowałeś tvn

        • 5 11

    • Mylisz celiakię z niejedzeniem glutenu w ramach bycia "trendy".

      • 21 1

  • U Królika Garnizon (1)

    Jeżeli robi się taki spis i nie wrzuca u królika to równie dobrze można nie pisać recenzji. Polecam - byłem jadłem i wrócę :)

    • 11 0

    • U Krolika BYLO super

      Ale już nie jest. Sandacz w tempurze dwa razy surowy w środku. Ciasto zamówione na odbiór w sobotę,przechowywane prawidłowo w poniedziałek było już splesniale. Jakieś 8 m-cy temu cos w kuchni się zmieniło..na niekorzyść.

      • 1 0

  • Bzdury

    Co za bzdury na całym świecie jest 0,00001 procent ludzi którzy mają nietolerancję na gluten , który jest zresztą potrzebny do życia , gluten free to moda która minie za 10 lat

    • 3 19

  • Amici

    to najlepszy przykład wykorzystujący chorobę do zarobku nie maja osobnego ciągu pomieszczeń itd by produkty bezglutenowe nie mieszały się z glutenem ale bryluja jako ci co robią bezgluten to tak jak by tobili koszerne jedzenie w miskach po uboju nie koszernym tak na siłe można sporo stracić

    • 6 1

  • (2)

    W daniach wegetariańskich i wegańskich nie powinno być nazw zwierząt. Nie zamówię ''fishburgera'' czy ''kaczki'' w sosie słodko kwaśnym. Nie będę się doszukiwać czy to mięsne tylko z nazwy.

    • 5 6

    • (1)

      Fajnie, ale co to ma wspólnego z artykułem?

      • 4 1

      • przeczytaj co za potrawy są wymienione

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Bezpłatne badania USG piersi

badania

Najczęściej czytane