• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W tych restauracjach zjesz bezglutenowe dania. Dzień Celiakii

Magda Mielke
16 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
16 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Celiakii. To trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach. 16 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Celiakii. To trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach.

16 maja przypada Międzynarodowy Dzień Celiakii. To choroba oznaczająca trwałą nietolerancję glutenu, na które zapaść można w każdym wieku. Dziś dieta bezglutenowa jest bardzo modna także wśród osób, które nie muszą się do niej stosować. W odpowiedzi na ten trend również restauratorzy wprowadzają do swoich kart tego typu potrawy. Gdzie w Trójmieście szukać bezglutenowej kuchni?



Sklepy ze zdrową żywnością w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy stosowałe(a)ś kiedyś dietę bezglutenową?

Znaleźć go można w pieczywie, słodyczach, mięsie, piwie czy produktach mlecznych. Gluten, bo o nim mowa, a raczej jego szkodliwy wpływ na organizm, jest jednym z częstszych tematów pojawiających się w zdrowiu i żywieniu. Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie go ze swojej diety, chociaż na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, choruje zaledwie ok. 1 proc. Polaków.

Celiakia: dieta bezglutenowa to nie fanaberia



Niejedzenie glutenu nie jest przejawem mody czy fanaberii. Dla osób chorujących na celiakię (a także na inne schorzenia układu pokarmowego) to konieczność. Celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną, to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, która trwa przez całe życie. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego zawartego w zbożach.

Chorzy na celiakię nie powinni spożywać posiłków czy produktów zanieczyszczonych glutenem, w niektórych przypadkach nawet śladowe ilości glutenu mogą okazać się niebezpieczne i toksyczne dla organizmu.
Chorzy na celiakię nie powinni spożywać posiłków czy produktów zanieczyszczonych glutenem, w niektórych przypadkach nawet śladowe ilości glutenu mogą okazać się niebezpieczne i toksyczne dla organizmu.
Toksyczny dla chorych gluten powoduje zanik kosmków jelita cienkiego - wypustek błony śluzowej, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W wyniku toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu w jelitach jest zaburzone, co prowadzi do wystąpienia różnych, niepokojących objawów. Najczęstszymi są bóle i wzdęcia brzucha, biegunki (czasami zaparcia), zaburzone wchłanianie składników odżywczych, co przekłada się na niedobory m.in. żelaza i wapnia, a to może prowadzić do anemii, utraty masy ciała, a przez to także do nieustannego zmęczenia, zmiany usposobienia, spadku nastroju czy nawet depresji.

Czytaj także: Dieta bezglutenowa to nie fanaberia, jeśli chorujesz na celiakię

Dlatego jedyną i najskuteczniejszą metodą leczenia i zapobiegania objawom celiakii jest wprowadzenie diety bezglutenowej. Jednak gluten wywołuje nieprawidłową reakcję organizmu nie tylko w celiakii, ale również w alergii na pszenicę oraz w nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten.

Przekreślony kłos - bezpieczna żywność bezglutenowa



Znak przekreślonego kłosa jest zarówno polskim, jak i międzynarodowym symbolem oznaczającym bezpieczną żywność bezglutenową. Jego obecność na opakowaniu oznacza, że produkt jest przebadany pod kątem zawartości glutenu, a zakład produkcyjny przeszedł audyt zgodny ze standardem AOECS.

Okiem dietetyka: czy bezglutenowe znaczy zdrowe?



Innym wyznacznikiem bezpiecznej żywności dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu są restauracje opatrzone certyfikatem "Menu bez glutenu". To inicjatywa Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, która ma na celu stworzenie bazy i certyfikacji różnego typu lokali gastronomicznych, a także firm cateringowych czy przedszkoli przyjaznych osobom na diecie bezglutenowej. Przystępując do programu, lokale zobowiązują się do ścisłego przestrzegania reguł przygotowywania bezglutenowych posiłków. Listę bezglutenowych restauracji na terenie całego kraju można sprawdzić na stronie internetowej Menu bez glutenu.

  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.

Restauracje przyjazne osobom z celiakią w Trójmieście



Od lat bezglutenową kuchnią wegańską karmią Jola SłomaMirek Trymbulak w swoim Atelier Smaku. Znajdujący się w Gdyni przy ul. Bytomskiej 36Mapka lokal stanowi połączenie bistra z delikatesami. Kupimy tu bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe, przetwory, a także ciasta oraz pieczywo. Na miejscu zjeść można zaś gorący lunch czy deser.

Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Atelier Smaku posiada certyfikat "Menu bez glutenu" - dostaniemy tu wyłącznie bezglutenowe potrawy. To wegańskie jedzenie bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Właściciele zajmują się także upowszechnianiem wiedzy na temat diety bezglutenowej i weganizmu, regularnie organizują warsztaty kulinarne, a na swoim kanale YouTube udostępniają ciekawe przepisy.

  • Bezglutenowe dania kuchni kaszubskiej i polskiej zjeść można w Borowej Ciotce.
  • Bezglutenowe dania kuchni kaszubskiej i polskiej zjeść można w Borowej Ciotce.
  • Bezglutenowe dania kuchni kaszubskiej i polskiej zjeść można w Borowej Ciotce.
Dania kuchni bezglutenowej serwuje Borowa Ciotka. Leśna chatka Borowej Ciotki znajduje się w Gdyni przy Alei Zwycięstwa 36/108Mapka. Serwowana jest tu kuchnia polska i kaszubska, oparta na naturalnych i ekologicznych produktach. Tradycyjne obiady domowe, a także dania bezglutenowe i wegetariańskie powstają z wykorzystaniem suszonych ziół i produktów od lokalnych rolników oraz zaufanych dostawców. W stałej karcie dań znaleźć można bezglutenowe zupy (domowy rosół i barszcz czysty na własnym zakwasie), bezglutenowe pierogi (m.in. z jagodami i sosem waniliowym, ruskie czy z kapustą i grzybami) oraz bezglutenowe placki ziemniaczane.

Osoby na diecie bezglutenowej dania bez glutenu znajdą też w restauracji Amici, mieszczącej się w Sopocie przy ul. Króla Jana Kazimierza 2 do 4Mapka. Specjalizacją restauracji jest kuchnia włoska. Przygotowywane są tu dania z makaronów bezglutenowych oraz pizze z mąki bezglutenowej.

  • Bezglutenowe bowle serwuje Masna Micha.
  • Bezglutenowe bowle serwuje Masna Micha.
Spory wybór bezglutenowych opcji znaleźć można też w restauracji Masna Micha na gdańskim GarnizonieMapka. Choć restauracja nie specjalizuje się w kuchni bezglutenowej, proponuje dania dla osób na różnych dietach (wegańskiej, wegetariańskiej i również mięsnej). Osoby niejedzące glutenu mogą tu zamawiać bezglutenowe śniadanie, sałatki oraz bowle (Glutend, Burrito bowl, Bollywood, Falafel bowl i Tex Mex).

Wiele bezglutenowych propozycji ma w swojej karcie wegańska restauracja manna68, znajdująca się przy ul. Świętego Ducha 68Mapka. Zjemy tu bezglutenowe śniadania (szakszukę, omlet z farszem z warzyw i gofry), zupy (krem z pomidorów i tajską dyniową), ramen, sałatkę "rybną", "fishburgera" na gofrze i desery (brownie, szarlotkę i lody).

  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
Słodkości m.in. bez glutenu znajdziemy w Fit Cake. Lokale tej ogólnopolskiej sieci "niecukierni" znajdują się w Gdyni, Sopocie i Gdańsku. Pracownia przygotowuje słodkie smakołyki bez glutenu, ale także bez cukru i laktozy. Wśród wielu propozycji ciast, tortów, deserów, batoników czy gofrów mogą wybierać osoby na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, cierpiące na celiakię i inne nietolerancje pokarmowe. Wśród bezglutenowych ciast możemy tu wybierać m.in. spośród sernika pistacjowego, nerkownika z kokosem, tarty twix, ciasta snicers czy marchewkowego.

Bezglutenowe menu znajdziecie też w restauracji U Królika, Pizza Pasta & Basta, Pracowni Wypieków i kawiarni Zakręcona Cafe.

Miejsca

Opinie (79) 10 zablokowanych

  • Celiakia, jako choroba to jedno. Straszenie reszty społeczeństwa glutenem to drugie. To co mam jeszcze szkodzi? (3)

    1. Cukier.
    2. Sól.
    3. Gluten.
    4. Mięso, pod każdą postacią.
    5. Pieczywo białe.
    6. Tłuszcz.
    7. Masło.
    8. Alkohol.
    Ludzie którzy w to wszystko wierzą mają straszne życie. Oczywiście mi nic do tego co kto je, ale teraz próbuje się na nas wymuszać rezygnację z tych produktów.
    To co w końcu zostanie? Siekana trawa ze śrutą, czy sztuczne żarcie od Gatesa?

    • 11 11

    • (1)

      Generalnie wszystko jeśli spożywane w zbyt dużych ilościach szkodzi - nawet woda może cię zabić jeśli wypijesz za dużo, znane są takie przypadki. Pewne rzeczy jeść musimy - np. sól czy tłuszcz (gdybyś jadł same mięso z królika z minimalną ilością tłuszczu, też byś długo nie pociągnął). Inne rzeczy nie są nam do niczego potrzebne i jemy je wyłącznie z przyzwyczajenia, nawyku, wygody czy uzależnienia. Umiar jest odpowiedzią na większość kwestii.

      • 5 0

      • To co piszesz jest oczywistą oczywistością.

        Sam jestem zwolennikiem umiaru i rónorodności rodzajów jedzenia.
        Niestety w tym artykule, chorzy na celiakię są tylko takim dodatkiem. Jego wydźwięk namawia do jedzenia produktów bezglutenowych przez osoby zdrowe, wmawiając im, że takie jedzenie jest dla nich lepsze. Co oczywiście jest bzdurą.
        Takie postępowanie prowadzi to tego, że od dawna w niektórych liniach lotniczych nie serwuje się już orzeszków, bo może któryś z pasażerów jest na nie uczulony.

        • 4 1

    • Warzywa też słabo
      Bo pędzone

      • 7 0

  • Mi szkodzi proszek do pieczenia i drożdże.

    • 4 0

  • Pizza Pasta i Basta oraz U Królika powinny być na górze listy!

    Wraz z Atelier Smaku są to jedyne restauracje gdzie osoba z celiakią może bezpiecznie zjeść.
    Fajnie że są knajpy które oferują opcje BG, ale niestety ze wzgledu na możliwe zanieczyszczenia, nie są to miejsca dla osób z celiakią (tak czy inaczej pozdrowienia dla Was że się staracie!)

    • 38 0

  • (1)

    A to bzdura, bzdura jak malo ktora

    • 2 18

    • Choroba nie jest bzdurą. Inna kwestia jest taka, że większość osób na diecie bezglutenowej jest na niej, bo influenserki z instagrama tak mówią. Ale jest to moda nieszkodliwa, a dzięki niej chorzy na celiakię mają łatwiejszy dostęp do dań, które mogą zjeść, więc w sumie w czym to Ci przeszkadza?

      • 8 0

  • Celiakia = nietolerancja glutenu (4)

    mogąca skończyć się wstrząsem anafilaktycznym oraz podaniem adrenaliny.
    Jak słyszę mądre panie, które nie jedzą glutenu, bo taka jest moda to

    • 24 4

    • Celiakia to nie przelewki (1)

      Celiakia to choroba autoimmunologiczna, charakteryzująca się tym, że po spożyciu glutenu dochodzi do stanu zapalnego wyściółki jelita, a kosmki jelitowe powoli ulegają zanikowi. To choroba, która może nie dawać objawów przez wiele lat, ale też - nieleczona - powoduje zaburzenia w innych narządach. Zazwyczaj jest wrodzona.

      Nietolerancja glutenu może być nabyta lub wrodzona i powodować objawy o większym lub mniejszym nasileniu, w zależności od stanu zdrowia.

      Alergia na gluten daje natychmiastową reakcję.

      Celiakia może łączyć się z alergią czy nietolerancja, podobnie jak nietolerancja z alergią, ale też może przez wiele lat nie wykazywać żadnych symptomów, dlatego jest tak niebezpieczna. Dlatego wszyscy, którzy myślą, że to "moda" powinni zapoznać się z tematem.

      • 7 1

      • U mnie celiakie stwierdzono w 45 r.zycia. mialam pobrane próbki z jelit do badań histopatologicznych. Owszem nie mam zmian nowotworowych, ale wyszlo, ze w moich jelitach nie mam tzw.kosmkow jelit. Co wskazuje na celiakie. Przeszlam na dietę bezglutenowa i przestał mnie boleć brzuch. Natomiast nieleczona celiaka jest chorobą zagrażającą życiu.

        • 9 1

    • W nomenklaturze medycznej rozróżniamy między celiakią, nietolerancją i alergią. Celiakia to nie nietolerancja. Warto zwracać uwagę na ten szczegół, gdyż ludzie to często mylą.

      • 11 0

    • Niekoniecznie kazdy kieruje sie moda. Nieraz ludzie maja nietolerancje pokarmowe i odstawienie glutenu pomaga "zresetowac" uklad odpornosciowy.

      • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Distinguished Gentleman's Ride (1 opinia)

(1 opinia)
w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

Piknik "Rodzina, Zdrowie, Nauka = Merito"

w plenerze, warsztaty, kiermasz, zajęcia rekreacyjne

Szkoła Szczepień

spotkanie

Najczęściej czytane