- 1 Apteka wróci do gdyńskiej dzielnicy (76 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 3 Nowy rektor GUMed wybrany (99 opinii)
- 4 Odwołanie dyrektor pomorskiego NFZ. Minister zadecydowała (14 opinii)
- 5 Krztusiec bije rekordy w kwietniu (125 opinii)
- 6 Na Pomorzu brakuje łóżek internistycznych (57 opinii)
Śledź kojarzy się dziś przede wszystkim z rolmopsami, ale wystarczy sięgnąć do starych książek kucharskich, by przekonać się, że była to jedna z najbardziej cenionych ryb, a najpopularniejszym sposobem jej przyrządzania było opiekanie. Żeby zbadać tradycję spożywania śledzia, sięgamy do źródeł.
- O tym, jak ważną rolę odegrały śledzie w tradycji kulinarnej Gdańska, niech świadczy fakt, że we wszystkich książkach kucharskich drukowanych w Gdańsku, począwszy od 1806 do 1929 roku, występują przepisy na śledzia pod różnymi postaciami - dodaje Bogdan Kwapisiewicz, prezes Kapituły Kulinarnej Gdańskie Smaki. - Pierwsze zapiski dotyczące tej ryby można zauważyć w notatkach z podróży Martona Csombora z 1618 roku. Cytuję: "Śledzie są tu tanie: za półtoraka można dostać ryb na dużą miskę. Jadałem je zazwyczaj uwarzone z kapustą... mają smak wykwintny i nie przykrzą się człowiekowi".
O ile dziś śledź kojarzy się nam przede wszystkim z roladkami w octowej zalewie, o tyle wtedy jadło się przede wszystkim śledzie opiekane, smażone. W gdańskiej książce kucharskiej Marie Rosnack z 1858 roku można znaleźć przepis na śledzie obsmażane, podawane z warzywami. Przed przyrządzeniem, ryby należało wymoczyć w mleku, co pozbawiało wypłukiwało z nich sól.
Śledzie jadało się w zasadzie na całym terenie Kaszub. Zgodnie z tradycją, co tydzień w środę gospodynie maczały śledzie w solonej marynacie, by w piątek - dzień postny - obtaczać je w mące i zawijać w pergamin, a następnie opiekać na nagrzanej kuchni. Takie śledzie miały pyszną, chrupiącą skórkę i, podawane z pulkami (ziemniakami) i śmietaną, stanowiły pożywny posiłek.
Na Kaszubach chętnie jedzono też śledzia w zalewie octowo - cebulowej. Jedną z potraw wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Pomorskiego jest hylyng opiekany z cebulą. Według regionalnej receptury, śledzia wystarczy obtoczyć w mące i opiec z cebulą, a składniki na zalewę - wodę z octem, liść laurowy, cytrynę i dwie łyżki cukru - podgotować i zalać nimi rybę.
Warto dodać, że śledź, oprócz tego, że smaczny, jest też bardzo zdrowy. To bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 - chronią przed miażdżycą i innymi schorzeniami układu krwionośnego. Żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na te kwasy, wystarczy zjeść 50 gramów śledzia.
Tradycja opiekania i smażenia śledzia wygasła na rzecz rolmopsów, na szczęście jest coraz więcej inicjatyw, które dążą do jej odrodzenia.
- Naszym pomysłem na promocję pomorskiej kuchni podczas Euro 2012 są żytnie bułki z kminkiem, przekładane śledziem i konfiturą z czerwonej cebuli - mówi Krzysztof Szulborski, kuchmistrz Pomorskiej Akademii Kulinarnej - to połączenie wygodnej przekąski z tradycyjnym, regionalnym smakiem.
Śledzia przyrządzanego według przepisu z 1929 roku będzie można też spróbować podczas Festiwalu Kulinarnego Gdańskie Smaki.
- To oryginalna receptura z międzywojennej książki kucharskiej - śledź w marynacie śmietankowo - warzywnej - rozwija Bogdan Kwapisiewicz, organizator festiwalu. - Będzie można go posmakować podczas tegorocznej edycji imprezy.
autorski przepis Krzysztofa Szulborskiego
Składniki:
12 tuszek świeżych śledzi
ziemniaki - 1,5 kg
mąka - 10 dag
jaja - 3 szt.
śmietana 18 proc. - 250 ml
1 serek topiony gouda
1 łyżeczka suszonego morszczynu, 1 łyżka lubczyku, 1 łyżka jadalnych kwiatów (np. niezapominajki)
olej, sól, pieprz
Przyrządzanie: Ziemniaki, po obraniu i osuszeniu, ucieramy na tarce. Odciskamy sok, łączymy z mąką, jajkami, morszczynem, lubczykiem i kwiatami, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie smażymy na patelni placki o średnicy 6 cm. Śledzie solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy. Placki przekładamy śmietaną zmieszaną z serkiem topionym. Można podawać z czerwoną kapustą i rajskimi jabłuszkami.
- Justyna Spychalskaj.spychalska@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (84) ponad 10 zablokowanych
-
2011-07-10 14:58
ale powód do dysput:) (1)
Przecież kiedyś nie było tak wielu metod obróbki termicznej - opiekało się na węglowej kuchni, na żywym ogniu, czasem tez używało się do tego tłuszczu! - stąd pewnie w tytule ten biedny "opiekany sledź". Zresztą jednym z produktów regionalnych jest śledź opiekany z cebulą, a w przepisie jest - śledzia smażymy...
Wydaje mi się, że niektórym tu brakuje kulinarnej wyobraźni i zrozumienia dla historii języka i językowych tradycji. I tyle chciałem rzec.- 9 3
-
2011-07-10 15:12
Ale język też się rozwija
I skoro obecnie mamy różne określenia do różnych zjawisk/faktów/przedmiotów, to korzystajmy z tego bogactwa. Poza tym przepis na pewno nie pochodzi z tak dawnych czasów (węglowa kuchnia lub żywy ogień), skoro przewiduje się dodanie serka topionego. Więc albo - albo...
Nie ukrywajmy, internauci nie raz już ganili portal trójmiasto za niedbałość w redakcji tekstów, więc to w sumie nic dziwnego. Jak i to: "Placki przekładami śmietaną". :-D- 8 4
-
2011-07-10 16:44
Dziś zjadłem śledzia wędzonego. (1)
Niebo w gębie!
- 2 4
-
2011-07-10 20:23
to był ten którego wyrzuciłem ?
- 4 1
-
2011-07-10 21:21
w ankiecie brakuje jak zwykle
najbardziej oczywistego - śledzia po kaszubsku - taki jest najlepszy - bo są to zwykle bardzo duże śledzie a nie jakieś 5cm pitki :)
- 6 2
-
2011-07-10 21:40
mój tata był rybkiem w dalmorze i jak sam kupuje sledzie to kolor ogląda,zapach i od razu wie w czym były moczone,a jak je zrobi w śmietanie,oleju lub w marynacie to PALCE LIZAĆ :)
- 9 0
-
2011-07-10 21:47
polecam bar PRZYSTAŃ W SOPOCIE nad morzem-pyszne rybki!!!!!!!!!!!
- 3 12
-
2011-07-10 21:52
nawet śledz jest moczony w chemii a ten w słoikach to masakra dlatego kupuję śledzie całe i nie moczone i sama je czyszczę:)
- 8 0
-
2011-07-10 22:32
Najlepszy jest śledz w Oliwie ;)
Kto ma wiedziec ten wie.
- 0 8
-
2011-07-10 22:48
Ryby
Rybka w Brzeżnie i wszystko jasne.nie ma lepszego sklepu wszech rybnego w Gdańsku.
- 8 4
-
2011-07-10 23:03
Kto wie? (3)
gdzie w Gdańsku można kupić świeże śledzie?-sklep na Kartuskiej i Robotniczej zamknięty!
- 3 1
-
2011-07-11 08:25
w Rybce w Brzeźnie
- 1 2
-
2011-07-11 11:48
Adres
Jaki jest adres? Jak tam dojechać?
- 1 1
-
2011-07-16 12:01
Hala Targowa w Gdańsku
- 0 0
-
2011-07-10 23:51
śledź w śmietanie z cebulką (1)
bądź śledź opiekany w occie z cebulką !!!!!!!!!!! pycha!!!! filety z turbota bądź flądry opiekane w occie z cebulką miód w paszczy ;) !!!!!!!!!!
- 3 3
-
2011-07-11 22:09
turbośledzie miodzio
napisz jak robisz
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.